Направо към съдържанието

Исмаил Стразимири

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Исмаил Стразимири
Ismail Strazimiri
албански революционер

Роден
1868 г.
Починал
17 ноември 1943 г. (75 г.)
Семейство
ДецаДрита Аголи

Исмаил Стразимири (на албански: Ismail Strazimiri) е албански революционер, военен и просветен деец.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1868 година в горнореканското село Стрезимир, Османската империя, от което носи прозвището Стразимири, тоест Стразимирски. Член е на албанския комитет Башкими (Единство) и участва в борбата за просвета на албански език, както и в албанските вълнения през 1910 година и въстанието от 1912 г. Начело на чета в 1912 година влиза в Дебър. Приветства Декларацията за независимост и подкрепя действията на временното правителство във Вльора.

Участва в Охридско-Дебърското въстание в 1913 година срещу сръбските окупатори и се противопоставя на протурския Есад паша Топтани. Заловен е от сърбите и затворен. В 1920 - 1921 година е на страната на Елез Исуфи. Участва в Юнската революция през 1924 година, по време на която е овладяна Тирана, Ахмед Зогу бяга в Югославия, а Фан Ноли става министър-председател.

В 1943 година се присъединява към партизанските сили и се отличава в боевете при Пешкопия. Успява да накара дебраните да приемат Национално либералното движение. Убит е в Слова през ноември 1943 година.[1]

Баща е на инженера Лютфи Стразимири, видния архитект Гани Стразимири, полковник Сири Стразимири, революционера Садула Стразимири и режисьорската Дрита Стразимири.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]