Направо към съдържанието

Йеше Дордже

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Единадесетият Кармапа Йеше Дордже
Лама, будистки учител

Роден
1676 г.
Починал
1702 г. (26 г.)
Маркам, Китай

РелигияБудизъм
Кагю
Единадесетият Кармапа Йеше Дордже в Общомедия

Единадесетият Кармапа Йеше Дордже (16761702) е роден в Мар в провинция Кхам на източен Тибет. Малкото момче често разказвало на роднините си за ярките прозрения, които преживява и това силно ги забавлявало. Това обаче не продължава дълго и забавлението преминало в почит заради покоряващото величие, което детето излъчва и заради дълбочината на думите му. Скоро детето е разпознато от велиия тертон Минджур Дордже, а след това и интронизирано в манастира Цурпху от Седмия Шамар Ринпоче Йеше Нингпо. Освен него негови учители са Гялцап Ринпоче, Третият Карма Тинлейпа, тертоните Минджур Дордже и Таксам Нуден Дордже. Кармапа открива и интронизира Осмия Шамарпа Палчен Чьокий Дьондруб, както и следващите прераждания на Ситупа Тенпе Ниндже и Паво Ринпоче Чьокий Дьондруб. Негови ученици са и Тево Ринпоче и Карма Тензин Тардже.

Съвременниците твърдят, че силата на Йеше Дордже се проявявала твърде недвусмислено, като например да еманира в няколко тела и да дава поучения на няколко души едновременно. Единадесетият е най-кратко живелият Кармапа. Той умира на двадесет и шест годишна възраст, като поверява отговорността за линията на Шамар Ринпоче.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Thinley, Karma. The History of Sixteen Karmapas of Tibet. USA, Prajna Press, 2008. ISBN 1-57062-644-8. p. 150. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]