Капуцин (актриса)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Капуцин
Capucine
френска актриса и модел
Капуцин (1963)
Родена
Жермен Елен Ирен Лефевр
Починала
17 март 1990 г. (62 г.)

Националност Франция
Работилаактриса
Актьорска кариера
Активност1948-1990
Семейство
ПартньорПиер Трабо
(1950–1950; развод)

Уебсайт
Капуцин в Общомедия

Капуцин (на френски: Capucine) е френска актриса и модел. [1] Капуцин е нейния псевдоним, а името ѝ е Жермен Елен Ирен Лефевр.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 6 януари 1928 г. в Сен-Рафаел, Франция. Още от ранна възраст показва независим характер. Учи във френско училище, изучава чужди езици, получава бакалавърска степен. Родителите и искат дъщеря им да стане учителка в училище, но тя отказва, предлагат и да се опита да работи в банка. На 17 години тя е забелязана от професионален парижки фотограф. Бързо се превръща в известен модел, работи с Кристиан Диор и Живанши.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Капуцин прави своя филмов дебют през 1948 г., като прислужницата в „Двуглав орел“ на Жан Кокто. Във филма на Жак Бекер „Дата през юли“ (1949) името ѝ дори не се споменава в надписите, но на снимачната площадка тя се запознава с актьора Пиер Трабо, а година по-късно става негова съпруга. Този брак продължава само шест месеца и е първият и последен в живота на актрисата.

Номинирана е за „Златен глобус“ (1961). Най-известна е с ролята си Симон Клузо във филма Розова пантера (1963), където играе в тандем с Питър Селърс.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Капуцин е измъчвана от психични атаки през целия си живот, по време на които тя се е опитвала да се самоубие. Няколко пъти е спасявана, но през 1990 г., на 62-годишна възраст, тя загива в Лозана, скачайки през прозореца на апартамента си от осмия етаж. Тя е кремирана, а прахът и е разпръснат над морето. Некролог публикуван в „The New York Times“ упоменава, че трите ѝ котки са единствените ѝ наследници.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие роля режисьор
1960 На север, към Аляска North to Alaska Мишел Боне (Ейнджъл) Хенри Хатауей
1965 Какво ново, котенце? What's New Pussycat? Рене Лефевр Клайв Донър
1971 Червено слънце Soleil rouge Пепита Терънс Йънг

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]