Каргат (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Каргат
Каргат
Общи сведения
МестоположениеНовосибирска област
Дължина387 км km
Водосб. басейн7210 км² km²
Устие
МястоЧулим
Надм. височина106 м m

Каргат (в горното течение на Каргатенок [1] ) е река в Новосибирския регион на Русия, десният приток на Чулим, принадлежи към басейна на езерото Чани.

Реката е дълга 387 км, водосборният басейн е 7210 км².[1]

Реката минава покрай град Каргат и селищата Верх-Каргат и Здвинск.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Няма единна гледна точка за произхода на хидронима. Може би името идва от тюркското „коргат“ [2] – „реката, която защитава“. Населението на районите, плащащи данъци, избягва на места, където има гъсти гори, за да се скрие там и да не плаща данъци [2].

География[редактиране | редактиране на кода]

Езерен басейн Чанове

Реката извира от езерото Каргатенок на височина 139 м в южната част на Васюганските блата. 387 км. По-голямата част от речния басейн се намира в степната зона Барабская. Реката се влива в Чулим край село Чулим. Височината на устието е 106 м над морското равнище.[3]

Замръзване от ноември до края на април.

В средата на потока е град Каргат, кръстен на реката. На същото място реката се пресича от Транссибирската железница (участък Омск – Новосибирск ) и магистрала М51.

Хидрометрия[редактиране | редактиране на кода]

Наблюденията по река Каргат продължават от 1936 до 2000 г. и се извършват на измервателна станция, разположена в село Здвинск [4].

Средното ниво на потребление на вода за периода, наблюдаван в Здвинск, е 9,53 м³/сек на дренажна площ от 6440 км², което е около 89% от общата (7200 км²) площ на речния басейн [4].

Данни от водния регистър[редактиране | редактиране на кода]

Според данните от държавния воден регистър на Русия реката принадлежи към басейна на района Верхнеобск, речният басейн на реката е вътрешна дренажна зона между реките Об и Иртиш.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Воробьёва И. А. Язык Земли. – Новосибирск: Западно-Сибирское книжное издательство, 1973. – 152 с.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Каргат (Каргатенок) — информация за обекта в Държавен регистър на водата (ru)
  2. а б Воробьёва 1973.
  3. Лист от карта N-44-49.
  4. а б Kargat At Zdvinsk // www.r-arcticnet.sr.unh.edu. Посетен на 2020-06-24.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Каргат (река)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​