Катерачът

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Катерачът
Cliffhanger
РежисьориРени Харлин
ПродуцентиАлън Маршъл
Рени Харлин
СценаристиМайкъл Франс
Силвестър Сталоун
В ролитеСилвестър Сталоун
Джон Литгоу
Майкъл Рукър
Джанин Търнър
Леон Робинсън
Пол Уинфийлд
Ралф Уейт
МузикаТревър Джоунс
ОператорАлек Томпсън
МонтажФранк Дж. Уриосит
Филмово студиоCarolco Pictures
TriStar Pictures
Le Studio Canal
Pioneer Corporation
RCS Video
РазпространителTriStar Pictures
Премиера28 май 1993 г.
(САЩ)
Времетраене113 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет70 млн. щ.д.[1]
Приходи255 млн. щ.д.[1]
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Катерачът“ (на английски: Cliffhanger) е американски екшън приключенски филм от 1993 година, режисиран от Рени Харлин, с участието на Силвестър Сталоун, Джон Литгоу, Майкъл Рукър и Джанин Търнър. Въз основа на концепцията на катерача Джон Лонг, филмът следва Гейб (играе се от Сталоун, който е съавтор на сценария), планински алпинист, който се забърква в неуспешния обир на самолет на САЩ, който лети през скалистите планини. Филмът печели 255 милиона щатски долара в цял свят.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Рейнджърите Габриел „Гейб“ Уокър и приятелката му Джеси Дейган са изпратени да спасят своя приятел Хал Тъкър и приятелката му Сара, след като Хал получава нараняване на коляното и ги заковава на връх в Скалистите планини на Колорадо. Докато се опитват да спасят Сара, част от сбруята й се скъсва. Въпреки че първоначално Гейб успява да я сграбчи, ръката й в ръкавица се изплъзва и тя пада до смъртта си. Хал обвинява Гейб за смъртта на Сара и Гейб е обзет от вина и си взема продължителен отпуск.

Осем месеца по-късно Гейб се връща в рейнджърската станция, за да събере останалите си вещи и да убеди Джеси да тръгне с него. Докато са там, те получават сигнал за помощ от група закъсали алпинисти. Хал отива да намери алпинистите, а Джеси убеждава Гейб да помогне. Хал остава огорчен към Гейб заради смъртта на Сара, като в един момент заплашва да бутне Гейб от перваза. Когато откриват алпинистите, те откриват, че обаждането за помощ е фалшиво и биват пленени от безмилостна банда международни крадци, водени от бившия оперативен служител на военното разузнаване Ерик Куален, психопат. Оцелелите крадци са бруталната Кинет, садистичният Делмар, пилотът Кристел, Райън и Хелдън. Куален, заедно с агента на Министерството на финансите на САЩ Ричард Травърс, успяха да откраднат три куфара, пълни с нециркулиращи банкноти на стойност над 100 милиона долара от McDonnell Douglas DC-9 при трансфер във въздуха до Lockheed Jetstar. Техният план за бягство се проваля, когато предполагаемо мъртъв агент на ФБР стреля и поврежда хидравликата, изпращайки самолета им да се разбие в планината, и сега те се нуждаят от помощта на Гейб и Хал, за да открият куфарите с помощта на локатори за маяци.

Под прицела на пистолета Хал и Гейб ги отвеждат до първия сандък, разположен нагоре по стръмна скала. Гейб е вързан и принуден да се покатери по лицето, за да стигне до кутията, но когато Куален планира да убие Гейб, след като вземе кутията, Хал го предупреждава да не слиза. Преди Делмар да го дръпне назад и да го държи на прицела, Куален нарежда на двама крадци да се опитат да го дръпнат надолу, карайки Гейб да скъса въжето. Куален нарежда на Хелдън да открие огън по Гейб, предизвиквайки лавина, която убива Хелдън. Когато виждат парите от първия случай да изчезват, Куален вярва, че Гейб е мъртъв и нарежда на Хал да ги поведе нататък. Гейб тича напред, за да намери Джеси в изоставена хижа, прибирайки стари алпинистки екипировки, за да стигне до втория сандък преди Куален. Нощта пада в планината и докато Qualen пристигне, Gabe и Jessie са изпразнили кутията и са оставили само една банкнота с подигравателното съобщение "Искате ли да търгувате?" върху него. Куален нарежда на хората си да се разделят, един от които, Райън, забелязва Гейб и Джеси, преди да се опита да ги застреля; обаче Гейб го заслепява, изпускайки щурмовата пушка, преди да се захване с мъжа по снежен склон. След като изпрати Райън над скалата, преди да използва кирка за катерене, за да предотврати последването, и двете групи се приютяват: Гейб и Джеси изгарят парите за топлина и заспиват.

На сутринта Гейб и Джеси решават да победят Куален до последния случай. На друго място, когато Хал вижда двама приятели, Евън и Брет, той ги предупреждава, преди Куален да нареди на хората си да открият огън. Брет е убит, докато Евън е ранен, въпреки че успява да избяга от планината и да скочи с парашут на безопасно място. Франк, след като не се е чул с Гейб или другите, проучва планината с хеликоптера, забелязва парашута на Евън и го отвежда на безопасно място, докато се свързва с властите. След като Гейб набужда Кинет върху сталактит в пещера, след като го е примамил, той се опитва да извика за помощ Франк, техния пилот на спасителен хеликоптер, по едно от радиостанциите на наемниците, но Хал го предупреждава за експлозиви, които Куален е поставил над тях в планината . Гейб и Джеси избягват навреме от падащите отломки. Междувременно наемниците забелязват Франк в хеликоптера, но когато той осъзнава, че това е капан, вече е твърде късно и Делмар го прострелва смъртоносно. Докато прегръща тялото на Франк, Хал дискретно грабва ножа на Франк. Когато Травърс се опитва да напусне групата, Куален го принуждава да остане, като предава и убива Кристел, така че Куален е единственият пилот. Докато наемниците се разделят, за да търсят последния случай, Хал използва ножа, за да намушка Делмар в крака му, да го убие с пушката си и да избяга. Междувременно Травърс вижда Гейб и го преследва. Докато е на повърхността на замръзнала река, Травърс наблюдава Гейб под леда и се опитва да го убие, но Гейб използва болтовия си пистолет, за да застреля Травърс и безжизненото му тяло е отнесено от речното течение.

В същото време обаче Куален взема Джеси за заложница, когато тя маха надолу с хеликоптера, вярвайки, че Франк го управлява: Куален казва на Гейб и Хал по радиото, че държи Джеси в плен на борда на хеликоптера, изисквайки Гейб и Хал да се предадат пари от третия случай на високо издигнато място за среща и заплашва да я убие, ако откажат да съдействат. Гейб и Хал се съгласяват и се срещат на мост на скала; въпреки това Куален се опитва да предизвика Гейб да хвърли куфара в хеликоптера, но когато той също го прави възнамерява отново да убие Джеси, Гейб нарежда на Куален да я освободи на безопасно разстояние от скалата. Куален неохотно се съгласява и използва лебедка, за да свали Джеси на земята; след като Джеси е на безопасно място обаче, Гейб хвърля торбата с пари в роторите на хеликоптера, раздробявайки парите. Разярен, Куален се опитва да използва хеликоптера, за да убие Гейб, но Гейб е използвал кабела на лебедката, за да завърже хеликоптера за стоманена стълба нагоре по стената на скалата; Хал пристига и помага, като сваля хеликоптера. Стълбата щраква и оставя Гейб и Куален на върха на останките от хеликоптера, висящи на кабела: Гейб се бие с Куален и успява да се изкачи на безопасно място, когато останките се откъсват от кабела и падат в дъното на планината, убивайки Куален. Гейб се събира отново с Джеси и Хал, тъй като те са намерени от агенти на Министерството на финансите, водени от Уолтър Райт в хеликоптер, уреждайки изпращането на спасителен хеликоптер, тъй като триото е видяно да седи на върха на планински връх, напомняйки на Гейб, Хал и Сара в начало.

В България[редактиране | редактиране на кода]

Мулти Видео Център (1990-те години)[редактиране | редактиране на кода]

Озвучаващи артисти Даринка Митова
Любомир Младенов
Мариан Маринов
Мариус Донкин
Иван Танев

Диема Вижън[редактиране | редактиране на кода]

Първи дублаж
Озвучаващи артисти Даниела Йорданова
Силвия Русинова
Борис Чернев
Светозар Кокаланов
Николай Николов
Георги Георгиев-Гого
Втори дублаж
Озвучаващи артисти Даниела Йорданова
Георги Георгиев-Гого
Стефан Сърчаджиев-Съра
Николай Николов
Христо Узунов
Преводач Калина Пашовска
Тонрежисьор Стефан Дучев
Режисьор на дублажа Димитър Кръстев

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Cliffhanger // Box Office Mojo. Посетен на 1 януари 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]