Направо към съдържанието

Кварнер (хотел)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хотел „Кварнер“
Изглед към Кристалната зала на хотела през 2023 г.
Изглед към Кристалната зала на хотела през 2023 г.
Карта Местоположение в Опатия
Видхотел
МестоположениеОпатия, Хърватия
Стилнеокласицизъм
Изграждане1884 г.
Етажи3
Адресул. Павао Томашич“ № 2
Собственик„Либурния“
Сайтwww.liburnia.hr/hr/hotel-kvarner
Хотел „Кварнер“ в Общомедия

„Ква̀рнер“ (на хърватски: Hotel Kvarner) е 4-звезден хотел – най-старият както в град Опатия, така и на цялото източно адриатическо крайбрежие.[1] В прочутата му Кристална зала през годините се провеждат културни събития, например значимият по времето на бивша Югославия Опатийски фестивал за забавна музика, състоял се от 1958 до 1986 г. и за последен път през 1993 г., а след него – фестивалът „Дора“ за избиране на хърватска песен за песенния конкурс на „Евровизия“ (от 1992 г. насам). Хотелът е притежание на компанията „Либурния“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от ок. 1890 г. към южната и северната част на хотела.

Сградата е построена в рамките на десет месеца и е открита през пролетта на 1884 г. на мястото на някогашните лозя на семейство Томашич 40 години след изграждането на намиращата се наблизо „Вила Анджолина“, в която днес се помещава Хърватският музей на туризма.[2] Замислен е първоначално като санаториум за белодробни заболявания и заради него близкото гробище е преместено на друго място. Зад цялото начинание и вложение стоят австро-унгарското Дружество на южните железници и неговият началник Фридрих Юлиус Шулер, а извършителите на строежа са инженерите Вилхелм и Меезе.

Най-старата част на хотела е южната, намираща се до църквата „Свети Яков“. В построената по-късно северна част се помещават първоначално топли бани, свързани с хотела чрез покрит коридор, които впоследствие изгарят. На тяхно място през 1913 г. е издигната прочутата Кристална зала, в която през годините се провеждат най-тържествените опатийски събития и балове. До самия морски бряг пред хотела има тераса с кафене, която впоследствие е отделена от крайбрежния път. На нея се изявяват множество познати музиканти, сред които се нарежда и известният певец Иво Робич, в чиято памет е издигнат бюст.

„Вила Амалия“ през 2019 г.

„Вила Амалия“ е построена през 1890 г. като пристройка на шестгодишния „Кварнер“,[1] намираща се непосредствено вдясно от Кристалната зала и зад дървената къпалня за хладни бани „Анджолина“ в стил ар нуво, която изгаря напълно в голям пожар през 1989 г. и е препостроена през 2017 г.[3] „Вила Амалия“ е предназначена за най-взискателните гости, които искат да се отдалечат от останалата хотелска клиентела. В нея са отсядали румънската кралска двойка Карол I и Елизабета (известна като Кармен Силва), след това през 1894 г. – немското кралско семейство за срещата на Франц Йосиф I и Вилхелм II, след това – американската танцьорка Айседора Дънкан, както и люксембургския велик войвода Алфред от Насау, който отпразнува тук сребърната си сватба (25 години). В междувоенния период „Вила Амалия“ се сдобива с още един етаж като резиденция на италианската Савойска династия.

Хотелът днес[редактиране | редактиране на кода]

Хотелът през 2005 г., погледнат от градината на „Вила Анджолина“.

Хотелът има 87 стаи, разположени на 3 етажа, свързани с 1 асансьор. Категоризиран е с 4 звезди. Във вътрешността му се намират Кристалната зала, ресторант, бар, басейн с морска вода и плаж за къпане, тъй като обектът се намира до самото море. Обкръжен е от голяма градина с буйна растителност. Днес се нарича Гранд хотел „Кварнер – Амалия“, тъй като се състои от главната хотелска сграда и пристройката „Вила Амалия“. Обновен е през 2014 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Александра Кучел Илич. Najstariji hotel na Jadranu radi već 135 godina: »U zlatna vremena prodavalo se i po 550 kila škampi a la carte« // в. „Нови лист“. novilist.hr, 6 април 2019 г. Посетен на 7 май 2024 г. (на хърватски)
  2. O muzeju // hrmt.hr. Посетен на 7 май 2024 г. (на хърватски)
  3. Лука Бенчич. Foto: Bili smo na otvorenju obnovljene drvene plaže, uređenje je koštalo milijune eura »Ovo je nešto najmodernije u Hrvatskoj, ali i šire« // в. „Ютарни лист“. 8 юли 2017 г. Посетен на 7 май 2024 г. (на хърватски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hotel Kvarner в Уикипедия на хърватски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​