Направо към съдържанието

Кисябика Байрясова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кисябика Байрясова
Киcәнбикә Байрасова
башкирска мюсюлманка, изгорена на клада
Родена
1679 г.
Починала
Екатеринбург, Руска империя

Религияислям

Кисябика (Кисянбика) Байрясова (на башкирски: Киҫәнбикә Байрасова; на татарски: Кисәнбикә Байрасова) е насилствено покръстена башкирска мюсюлманка, изгорена на клада заради повторното си връщане към исляма.

Кисябика е родена през 1679 г. В онези години на власт в Уралската област е назначен Василий Татишчев и под негово ръководство започва активно икономическо усвояване на района и строеж на рудници. Местното население, опасявайки се, че губи правата си върху бащината си земя след присъединяването към Руската империя, както и своите традиции и обичаи, вдига въстание. Властта отговаря с репресии, убийства на селяни, продажбата им като крепостни и насилствено покръстване.

Кисябика също е пленена и откарана в Екатеринбург, където е продадена като крепостна на писателя и преводач Кириак Кондратович. Покръстват я и ѝ дават името Катерина. На 18 септември 1737 г. тя бяга за първи път с още една жена, хващат я и я бият. Това не я спира и на 26 септември същата година бяга повторно, този път след като я залавят я бият още по-жестоко с камшик.

Една година по-късно през септември 1738 г. Кисябика бяга отново, стига до родното си село и около месец се крие и живее у познати, но накрая отново е заловена и изпратена обратно в Екатеринбург с конвой.[1] Заради бягствата си и връщането си към исляма и като назидание за другите държани в плен башкирци е осъдена да бъде изгорена жива.[2] Присъдата е изпълнена на централния площад в Екатеринбург.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]