Направо към съдържанието

Комунистически младежки съюз (САЩ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Комунистически младежки съюз
Young Communist League USA
Основана1920 г.
Разформирована2015 г.
СедалищеНю Йорк, САЩ
Член наСветовна федерация на демократичната младеж
ИдеологияКомунизъм, марксизъм-ленинизъм
Цветове     Червен
Сайтwww.yclusa.org

Комунистически младежки съюз (на английски: Young Communist League USA) е младежката организация на Комунистическата партия на САЩ.

Целта ѝ е развитието на своите членове в комунисти, чрез изучаване на марксизма-ленинизма и чрез активно участие в борбите на американската работническа класа. КМС признава комунистическата партия като партия за социализъм в САЩ и функционира като младежка организация на партията.[1] Въпреки че имената на организацията се променят няколко пъти през времето на своето съществуване, корените ѝ водят началото си от 1920 г., малко след създаването на първите комунистически партии в Америка.

Въпреки независимостта на организацията през последните си години, тя е под прекия контрол на КП на САЩ. След ответната реакция от страна на членовете относно нейното изваждане от изборите и идеологическите промени, членството в нея се срива. На 14 ноември 2015 г., Националният комитет на КП на САЩ гласува да прекрати финансирането на комунистическия младежки съюз.[2] Въпреки това, отделни области продължават марксистко-ленинската традиция на подкрепа на местните младежки части, включително Ню Йорк, Охайо и Кънектикът.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Constitution of the YCL // Архивиран от оригинала на 2013-09-12. Посетен на 2016-06-28.
  2. Bachtell, John. Changing Times, Social Networking and Enhancing the Party's Role // Communist Party USA. Communist Party USA. Посетен на 28 юни 2016.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Young Communist League USA в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​