Направо към съдържанието

Ландо Норис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ландо Норис
Роден
13 Ноември 1999 (24 год.)
Гластънбъри, Англия
Националност Великобритания
 Белгия
Кариера
Активност2019 - настояще
Текущ отборМакларън
Състезания110
Шампион0
Победи1
Подиуми8
Точки497
Първи позиции1
НБО5
Първи старт2019 Гранд При на Австралия
Първа победаГранд При на Маями
Последна победаГранд При на Маями
Място за сезон 20244
Ландо Норис в Общомедия

Ландо Норис е състезател с британско-белгийско гражданство. Състезава се във Формула 1, за Макларън под британския флаг. Той е член на програмата за млади шофьори Макларън, а се състезава за тях, с кола номер 4.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден на 13 ноември 1999 г. в Гластънбъри, Англия, където живее със своите родители и две сестри. Напуска училище, за да се съсредоточи върху автомобилния спорт.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

На едва 17 години англичанинът официално се превърна в тестови и резервен пилот на Макларън за сезон 2018.

От 2014 г., когато само на 14 става най-младият световен шампион по картинг, Норис печели почти всички класове, в които участва: британската Формула 4 през 2014, Състезателните серии на Тойота през 2014, Формула Рено 2.0 Еврокуп и Северноевропейската Формула Рено през 2016, както и европейското първенство за Формула 3 на ФИА за 2017 г.

В последния шампионат той се налага над Мик Шумахер, синът на легендата Михаел, както и над вицешампиона от година по-рано Максимилиан Гюнтер. За сравнение: през 2016 година Формула 3 печели Ланс Строл, който кара във Формула 1 за Уилямс.

Както и Строл, така и Норис произлиза от милионерско семейство. Неговият баща Адам получава голяма сума от продажбата на компания за пенсионно осигуряване. Той е инвеститор, а според „Съндей Таймс“ богатството му се оценява на 150 милиона евро.

Норис вече показа таланта си и на ниво Формула 1. Той получи възможност от Макларън да вземе участие в тестовете в Унгария, където даде второто най-добро време за него, само на две десети по-бавно от това на Фетел.

„Ландо е изключителен талант. В последно време той показа, че без съмнение си е заслужил реномето на един от най-добрите пилоти в бъдеще“, сподели босът на Макларън Зак Браун.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]