Лудвиг Фрайхер фон Леонрод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лудвиг Фрайхер фон Леонрод
германски офицер

Званиемайор
Години на служба1926 – 1944
Служи на Ваймарска република
Нацистка Германия
Род войскиВермахт
Битки/войниВтора световна война
Награди Железен кръст

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
26 август 1944 г. (37 г.)
Лудвиг Фрайхер фон Леонрод в Общомедия

Лудвиг Фрайхер фон Леонрод (на немски: Ludwig Freiherr von Leonrod) е германски майор от Вермахта, участвал в опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Леонрод е роден в Мюнхен и се присъединява към Райхсвер на 1 април 1926 г. в кавалерийски полк 17 в Бамберг, където е и Клаус фон Щауфенберг.[1] През Втората световна война, Леонрод е тежко ранен в края на 1941 г. и неспособен да се бие на фронта.

През декември 1943 г. Щауфенберг информира Леонрод за плановете за държавен преврат. Той трябва да стане служител за връзка във военния район VII (Мюнхен). След провала на заговора, Леонрод е арестуван от Гестапо на 21 юли 1944 г., осъден на смърт от Народна съдебна палата на 21 август и екзекутиран на 26 август в затвора Пльоцензе.

Леонрод е женен за Моника фон Твикел от 1943 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ludwig Freiherr von Leonrod в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​