Направо към съдържанието

Милко Багдасаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Милко Багдасаров
български политик
18 май 2013 г.
Роден

Националност България
Учил вСофийски университет
Политика
ПартияКоалиция за България
Депутат
XLII НС   

Милко Петров Багдасаров е български политик от БСП и общественик.

Народен представител е от парламентарната група на Коалиция за България в XLII народно събрание.[1] Областен председател на БСП в Кърджали от 1995 г.[2], най-дългогодишният областен председател на БСП в страната.[3] Директор е на СУ „Петко Р. Славейков“ в Кърджали от 1990 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Багдасаров е роден в Пловдив на 21 октомври 1957 г. Завършва специалност „Математика“ в Пловдивския университет, а после и специалност „Информатика“ в Софийския университет, специалност „Бизнес и държавна администрация“ в Университета за национално и световно стопанство и специалност „Счетоводство и контрол“ във Великотърновския университет.

През 1981 година Багдасаров става учител по математика в Кърджали в днешната Професионална гимназия по туризъм, а едва навършил 25, става зам.-директор на СУ „Отец Паисий“. От септември 1990 г. до момента Милко Багдасаров е директор на най-голямото училище в Южна България – СУ „П. Р. Славейков“. Ръководи над 1600 ученици годишно, от подготвителна група до 12 клас, както и над 180 човека учители и помощен персонал. Успява да ангажира максимален брой възпитаници в разнообразни извънкласни форми. По негова инициатива в училището се развиват школи по математика, история, журналистика, български език и литература, спортни школи по волейбол, баскетбол, футбол, тенис на маса и шахмат. Възпитаниците му винаги са на челни места на регионални, национални и международни състезания. През 2003 г. получава най-престижната награда в българското образование и култура – почетното отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието. През 2008 г. получава награда от СБУ на КНСБ за най-добър колективен трудов договор, а през 2009 и 2010 г. – наградата „Най-добър социален партньор – директор“ на Синдиката на българските учители. На 6 юни т.г. бе удостоен с Почетен знак на Външно министерство на Русия за принос в дългогодишното сътрудничество между двете страни, между училището за шампиони в Кърджали и Московския Лицей 1553 „Вернадского“.

От 2001 г. Милко Багдасаров е председател на Спортен волейболен клуб „Арда“ в Кърджали. Мъжкият отбор по волейбол играе в Суперлигата на България. От 2014 г. е председател на Комисията по плажен волейбол на Българската федерация по волейбол. През това време под негово ръководство Кърджали се утвърждава като център за провеждане на национални и международни състезания по плажен волейбол.

Удостоен е с наградата за Мултикултурния човек през 2019 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]