Модерни времена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Модерни времена
Modern Times
РежисьориЧарли Чаплин
ПродуцентиЧарли Чаплин
СценаристиЧарли Чаплин
В ролитеЧарли Чаплин
Полет Годар
МонтажЧарли Чаплин
РазпространителUnited Artists
Премиера5 февруари, 1936 г.
(Ню Йорк)
Времетраене87 минути
СтранаСАЩ
ЕзикАнглийски
Бюджет1 500 000 долара
Приходи1,4 млн. щ.д.
Външни препратки
IMDb Allmovie
Модерни времена в Общомедия

„Модерни времена“ (1936) е квазиням филм, режисиран и продуциран от Чарли Чаплин, който също е автор на сценария, композитор на музиката, и изпълнител на главната роля.

Появил се девет години след първите озвучени филми, „Модерни времена“ е последният пълнометражен ням филм на Чаплин. Наричат го „квазиням“, тъй като, макар че в него не присъства сихронизиран гласов диалог, гласове и звуци се произвеждат от машини (например, машината за хранене), телевизионни екрани (големият екран, тип Big Brother, който предхожда книгата на Оруел1984“), а истинският глас на Чаплин може да се чуе при изпълнението на песен. Присъстват специални звукови ефекти и оригинална музика.

В този филм се появява за последен път „Скитника“ (the Tramp) – популярният малък човек с бомбе, мустаци, големи обувки, широки панталони, тясно сако и бастунче. Това е произведението с което изгрява звездата на актрисата Полет Годар, която през същата година става и съпруга на Чаплин.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Героят е работник на поточна линия. Тежката и монотонна работа е причина за нервен срив, който го изпраща в болница и оставя без работа. След като попада случайно в редиците на протестиращи работници, е арестуван и попада в затвора, погрешно заподозрян като комунистически лидер. Впоследствие отново е на улицата. Работи за кратко като нощен пазач в универсален магазин, работник в корабостроителница, техник в завод, пеещ сервитьор, докато отново остава безработен.

Запознава се с бездомно момиче, с което се опитват да създадат дом и уют, но опитите им непрекъснато биват осуетявани от икономическата ситуация и властите.

Исторически контекст[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива през 30-те години на 20 век, по време на Голямата депресия. Основни теми във филма са безработицата, бедността, гладът, борбата на пролетариата срещу дехуманизиращото влияние на машината в индустриалната епоха (по времето на поточната линия на Хенри Форд) и различни социални институции.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]