Направо към съдържанието

Олен Стейнхауър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Олен Стейнхауър
Олен Стейнхауър, 2010 г.
Олен Стейнхауър, 2010 г.
Роден21 юни 1970 г. (53 г.)
Професияписател, поет, драматург, сценарист
Националност САЩ
Активен период2003 -
Жанртрилър, шпионски роман
НаградиХамет
СъпругаСлавица Пилич
ДецаМарго,
Уебсайтwww.olensteinhauer.com
Олен Стейнхауър в Общомедия

Олен Стейнхауър (на английски: Olen Steinhauer) е американски сценарист, продуцент и писател на произведения в жанра шпионски роман и трилър.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Олен Стейнхауър е роден на 21 юни 1970 г. в Балтимор, Мериленд, САЩ. Израства във Вирджиния. Следва в Университета на Пенсилвания в Лок Хейвън и получава бакалавърска степен от Университета на Тексас в Остин. Получава магистърска степен по творческо писане от колежа „Емерсън“ в Бостън. След дипломирането си получава стипендия Фулбрайт и прекарва една година в Хърватия и Румъния, за да напише книга за Румънската революция през 1989 г. След престоя си в Румъния се премества в Ню Йорк, за да търси литературен агент за ръкописа си. Той не е издаден, но дава старт на следващия му.

Първият му исторически трилър „The Bridge of Sighs“ (Мостът на въздишките) от поредицата „Булевард Ялта“ е издаден през 2003 г. Годината е 1948, съветските войски патрулират по ублиците на малка държава от Източна Европа, а Студената война е в своето начало. Младият инспектор по убийствата Емил Брод, едва завършил полицейската академия, е назначен по разследването на убийството на богатия автор на песни Янош Кроудър. Не след дълго Емил открива нишки, които свързват смъртта на Кроудер с най-високите нива на партията, той е подозиран за шпионин, а и животът му и този на красивата вдовица на Кроудер са в опасност. Романът става бестселър е и номиниран за пет награди. Всяка книга от поредицата има различен главен герой. Всичките романи са акламирани от критиката.

През 2009 г. е издаден шпионският му трилър „Туристът“ от поредицата „Майло Уийвър“. Главният герой, Майло Уийвър, е специалист по черни операции на ЦРУ, който се е оттеглил и живее в Бруклин със съпругата си и дъщеря си. Но убийството на колежка, негова близка приятелка, и ареста на най-издирвания наемен убиец, го въвличат отново в играта, и той отново трябва да се въплати в ролята на „турист“, за да открие кой дърпа конците. Майло Уийвър е нов съвременен тип шпионин, който действа като глобален самотен боец след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. и срива на старите концепции за приятели и врагове. Романът става бестселър на „Ню Йорк Таймс“. Втората книга от поредицата „The Nearest Exit“ (Най-близкият изход) е удостоен с наградата „Хамет“ за най-добър криминален роман на годината.

През зимата на 2009-2010 г. Стейнхауър е гост преподавател по творческо писане в Лайпцигския университет.

Трилърът му „The Cairo Affair“ (Аферата в Кайро) от 2014 г. се развива в Кайро и Либия в средата на Арабската пролет. Главната героиня Софи Кол е съпругата на дипломат от средното ниво в американското посолство в Унгария, който е убит. В разследването се намесват Стан Бертоли, агент на ЦРУ, базиран в Кайро, Омар Халави бевш агент на египетското разузнаване, американският анализатор Джибрил Азиз, а аферата се завърта около операция на ЦРУ и копия на тайни чертежи. В пъзела на лоялност и предателство, в опасен свят на политически игри, Софи Кол ще трябва да изкупи наивната си вяра в превъзходството на ценностната си система, представител на цяло поколение американци. Книгата е включена в списъците на бестселърите.

Романът му „Всички стари ножове“ от 2015 г. включава тероризъм, любов и отмъщение, разделени между ресторант в Калифорния и американското посолство във Виена. Книгата е в процес на екранизация по негов сценарий и с участието Крис Пайн.

В периода 2016 – 2019 г. е автор и продуцент на телевизионния сериал „Berlin Station“ с участието на Ричард Армитидж. В центъра му е пребиваването на чуждестранната разузнавателна служба на ЦРУ в Берлин.

Олен Стейнхауър живее със семейството си в Ню Йорк и Будапеща, Унгария.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • On the Lisbon Disaster (2014)
  • The Cairo Affair (2014)
  • All the Old Knives (2015)

Серия „Булевард Ялта“ (Yalta Boulevard)[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Bridge of Sighs (2003)
  2. The Confession (2004)
  3. The Vienna Assignment (2005) – издаден и като „36 Yalta Boulevard“
  4. The Istanbul Variations (2006) – издаден и като „Liberation Movements“
  5. Victory Square (2007)

Серия „Майло Уийвър“ (Milo Weaver)[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Tourist (2009)
    Туристът, изд.: ИК „Бард“, София (2011), прев. Елена Чизмарова
  2. The Nearest Exit (2010) – награда „Хамет“
  3. An American Spy (2012)

Серия „Посредник“ (Middleman)[редактиране | редактиране на кода]

  • Vandals (2018) – предистория
  1. The Middleman (2018)

Новели[редактиране | редактиране на кода]

  • You Know What's Going On (2011)
  • Start-Up (2016)

Разкази[редактиране | редактиране на кода]

  • Courtship (2005)
  • Half-Lives (2005)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2016 – 2019 Berlin Station – ТВ филм, 29 епизода, автор и продуцент
  • ?? All the Old Knives

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]