Направо към съдържанието

Освобождаването на Свети Петър (Карачоло)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Освобождаването на Свети Петър (Карачоло)
ХудожникБатистело Карачоло
Година1615
Техникамаслени бои върху платно
Размери310 × 207 cm
ИзложенаПио Монте дела Мизерикордия, Неапол, Италия

Освобождаването на Свети Петър (на италиански: Liberazione di san Pietro) е картина, нарисувана през 1615 г. от неаполитанския художник Батистело Карачоло. Платното с размери (310 × 207 см) е съхранено в Пио Монте дела Мизерикордия в Неапол.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1614 г. картината е поръчана на художника Карло Селито, който умира същата година и не успява да изпълни поръчката. На следващата година поръчката е дадена на Батистело Карачоло, за чието изпълнение художникът получава 100 дуката.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Картината изобразява свети Петър, освободен от ангела и разхождащ се сред потъналите в сън войници. В иконографията сцената изобразява милосърдния акт на освобождаване на затворниците.

Това е една от най-известните картини от неаполитанското изкуство в началото на XVII век. Платното оказва такова въздействие, че много от художниците, работещи в Неапол през същия век, повтарят композицията в своите картини. Има и няколко стилистични препратки, които свързват изпълнението на сцената с това на по-сложната композиция в платното Седемте милосърдни дела на Микеланджело да Караваджо, което украсява главния олтар на същата църква.

В картината на Карачоло се наблюда въздействието на Караваджо върху последователите му караваджисти. Действието се извършва в затвора през нощта. Лицата на героите в техните аспекти и реализъм се открояват, осветени от светлина прерязваща сцената. В дрехата на ангела и в оцветената в червено мантия на Свети Петър се откриват изящество и материални ценности, проявени в стила на художника, които се забелязват и в творчеството на Орацио Джентилески и Чеко дел Караваджо.

Според някои неотдавнашни изследвания става възможно да се проследи връзката на композицията на картината т Карачоло с едно друго платно – „Възкресението на Христос“, нарисувано от Караваджо за църквата „Сант'Анна дей Ломбарди“, унищожено при земетресението от 1805 г., което разрушава целия религиозен комплекс.

Виж също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • D. Del Pesco, Il cantiere del Pio Monte della Misericordia a Napoli, estratto da Napoli è tutto il mondo. Neapolitan art and culture from humanism to the enlightenment. di L. Pestilli, I.D. Rowland, S. Schutze, Fabrizio Serra editore, Pisa – Roma 2008, pp. 185 – 201, ISBN 978-88-8011-139-9.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Liberazione di san Pietro (Caracciolo) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​