Петко Леонидов Търпанов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Петко Леонидов Търпанов
Роден
17 март 1951 г.
Семейство
СъпругТатяна Ядкова
Децасин

         

Петко Леонидов Търпанов е член на ръководството на възстановената след 1989 г. Българска социалдемократическа партия и народен представител от VII велико народно събрание, предложен от Съюза на демократичните сили (СДС).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Търпанов е роден на 17 март 1951 г. в град Плевен.[1] Потомствен социалдемократ. Дядо му Петко Търпанов, на когото е кръстен, е сред лидерите на Българската работническа социалдемократическа партия (обединена) и член на нейния Централен комитет от 1928 до 1933 г.

Петко Леонидов Търпанов завършва Висшия машинно-електротехнически институт „Ленин“ и работи като началник отдел в Тютюневия комбинат „Пирин“ в Благоевград.[1]

През 1997 г. служебният кабинет на Стефан Софиянски назначава Петко Търпанов за заместник-директор на „Булгартабак Холдинг“, а по-късно става председател на Търговско-промишлената палата в Благоевград.[1] Докато е член на ръководството на тютюневия холдинг, името на Търпанов в медиите е обвързвано с различни сделки за източване на дружеството.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1989 г. Петко Търпанов е сред възстановителите на Българската социалдемократическа партия (БСДП) и член на нейния Централен комитет.

Депутат във VII великото народно събрание от 1 многомандатен избирателен район – Благоевград, издигнат от СДС. Взема участие в разработването на Закона за стопанска дейност и на Закона за собствеността.

Петко Търпанов е единственият депутат от БСДП, който участва в гладната стачка от 39та депутати от СДС, отказали да подпишат новата конституция. Именно Търпанов е натоварен от тридесет и деветимата сини народни представители да прочете от парламентарната трибуна тяхната декларация. Политическите противоречия около Конституцията водят до разцепление в БСДП като Иван Куртев, Петко Търпанов и Крум Славов оглавяват групата за сътрудничество със СДС. През 1991 г. Куртев е избран за председател, а останалите двама – за заместник-председатели на новата Социалдемократическа партия в СДС. Поста на заместник председател Петко Търпанов заема до 1995 г., а през 1996 г. взема участие в работата на Социалистическия интернационал в Ню Йорк. След избирането му в борда на „Булгартабак холдинг“ той прекратява активно да се занимава с политика.

Сътрудничество на Държавна сигурност[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 г. Комисията по досиетата обявява принадлежността на Петко Търпанов към комунистическите служби за сигурност, за които работи от 1977 до 1985 г. като агент „Иванов“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Петко Леонидов Търпанов. Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА