Петър Славков Стайков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Петър Стайков.

Петър Славков Стайков
български политик
Роден

Националност България
Учил вСофийски университет
Работилполитик
Политика
ПартияСДС
Народен Представител
VII ВНС   

Петър Славков Стайков е българскиполитик и научен сътрудник, известен с участието си в политическия живот на страната и активната си роля в парламента. Той е народен представител, предложен от СДС в Седмото велико народно събрание.

Личен живот и образование[редактиране | редактиране на кода]

Петър Славков Стайков е роден на 23 октомври1953 г. във Враца. Той завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е кандидат на философските науки (дн. доктор). Владее руски език. Женен е.

Работи като научен сътрудник в Института по философски науки (днес: Институт по философия и социология) при Българската академия на науките. След промените е университетски преподавател в Нов български университет и ръководи предприятие „Успех – Съюз на слепите в България“.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Петър Стайков е съучредител на Комитета за защита на Русе (1988), на Клуба за гласност и преустройство (1989). Той е един от организаторите на подписката против каскадата „Рила-Места“ и сред водачите на шествието за внасянето ѝ в Народното събрание на 3 ноември 1989 г. Петър Стайков става учредител на Политически клуб „Екогласност“. член на Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили (1990 – 1991 г.).

Като представител на СДС Петър Стайков е депутат в Седмото Велико народно събрание от 6 многомандатен избирателен район – Враца. Член е на Комисията по аграрната политика и реформите в селското стопанство, където се заема с важни въпроси, свързани със селското стопанство и развитието на селските райони.[1]

Не се солидаризира с гладната стачка на 39-та и подписва новата Конституция. Напуска СДС и участва с ПК „Екогласност“ в СДС-Либерали на изборите за XXXVI Народно събрание. След като не е избран в парламента Петър Стайков се оттегля от активната политика, за да се завърне за кратко в нея отново през 1997 г., когато е сред учредителите на Либерален форум на доскорошния президент д-р Желю Желев. [2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Депутатите във Великото народно събрание. С., Изд. „Стандартизация“, 1991, с. 158.
  2. 168 часа