Портал:Биографии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал „Биографии“

Icon

Биография (от гръцките думи bíos (βίος), означаваща 'живот', и gráphein (γράφειν), означаваща 'пиша') е жанр в литературата и киното, който представлява относително пълно представяне на значимите събития от живота на дадена личност. Докато обект на биографията може да е измислена личност, то понятието биография се употребява предимно за животоописанието на реални хора. Противно на другите видове описания на човешкия живот като профилите и curiculum vitae, биографията е дълъг наративен жанр, чрез който се прави опит да се интерпретира и обясни характера на личността, поставена в даден социален контекст.
редактиране 

Избрана статия

Credit:
Кралица Виктория е кралица на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия от 1837 г. до смъртта през 1901. Освен кралица на Обединеното кралство, тя е първият монарх, използвал титлата императрица на Индия от 1 май 1876 г.

Виктория е дъщеря на принц Едуард, четвърти син на крал Джордж III. Наследява трона на осемнадесетгодишна възраст, след като и тримата ѝ чичовци умират, без да оставят наследници. Макар и да играе малка роля в политиката, тя става олицетворение на английската нация, на Британската империя, на сдържаното и образцово поведение и личния морал. Успехът ѝ като владетел се дължи на последователно заеманите от нея роли на невинна млада жена, образцова майка и съпруга, страдаща и търпелива вдовица и матриарх на голямо семейство.

Управлението ѝ продължава 63 години и седем месеца, най-дългото в света на жена-монарх след това на кралица Елизабет II, и носи името Викторианска епоха. Това е период на дълбоки обществени, икономически, военни и технологични промени в Обединеното кралство и териториална експанзия на Британската империя. Първата половина на Викторианската епоха съвпада с разцвета на Индустриалната революция, която е свързана не само с началото на масовото използване на машини, но и с промяна на цялата структура на обществото и икономиката. Виктория е последният монарх от Хановерската династия, нейният наследник Едуард VII е вече от династията на баща си Сакс-Кобург и Гота (по-късно преименувала се на Уиндзорска).

редактиране 

Знаете ли

редактиране 

Избрана картинка

Credit:
Еразъм Ротердамски (14661536)
виден мислител, философ, хуманист, теолог и филолог
редактиране 

Сродни Уикимедия

Биографии в Уикицитат     Биографии в Уикикниги     Биографии в Уикиизточник     Биографии в Общомедия
Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки