Направо към съдържанието

Приключенията на Мерлин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Приключенията на Мерлин
Merlin
Създател(и)Джулиан Джоунс
Джейк Мичи
Джони Капс
Джулиан Мърфи
АктьориКолин Морган
Ейнджъл Коулби
Брадли Джеймс
Кейти Макграт
Джон Хърт
с Антъни Хед
и Ричард Уилсън
Страна Великобритания
ЕзикАнглийски
Сезони5
Епизоди65
Продукция
Изпълнителни продуцентиДжули Гарднър
Бетан Джоунс
Продуцент(и)Shine Television
Времетраене45 минути
Разпространение
ТВ каналBBC One
Картина576i (PAL)
Излъчване20 септември 2008 г. – 24 декември 2012 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

„Приключенията на Мерлин“ (на английски: Merlin или The Adventures of Merlin) е британски телевизионен сериал, който стартира по Би Би Си през 2008 г. с 13 епизода. Сериалът разказва за младежките години на бъдещия крал Артур и неговият магьосник Мерлин. Сюжета на филма значително се отличава както от сведенията за крал Артур дадени от Нений в „История на бритите“, така и от легендарните сведения дадени от Джефри Монмутски и Томас Малори. Според легендата крал Утер Пендрагон умира след раждането на Артур, а Мерлин дава бъдещия крал да бъде отгледан от сър Ектор. Пак според легендата Артур разбира, че е кралски син едва когато изтегля Екскалибур, а след това с помощта на Мерлин изграждат Камелот. В сериалът обаче Мерлин пристига като юноша във вече изграденият Камелот, където управлява крал Утер, а Артур е връстник на младия магьосник. Но за разлика от легендата крал Утер преследва вълшебниците и на Мерлин се налага да крие своите способности. Така че на бъдещия велик магьосник се пада неприятната участ да бъде чирак на придворния лекар Гай и слуга на принц Артур. Освен това Артур все още не е справедливия крал, а арогантен принц. На Мерлин се пада не само трудната задача да защитава бъдещия велик крал, но и да го направи добър и справедлив владетел. Освен Гай, Мерлин има още един помощник – Великият дракон. Драконът помага на младия вълшебник, но съветите му не винаги са безкористни. И макар в кралството на Утер магьосничеството да е забранено, то Камелот не веднъж е сполетян от беди със свръхестествен произход.

Въпреки доста съществените отклонения от познатите от древността легенди за крал Артур и вълшебника Мерлин, то не може да не направи впечатление, че сериалът се опитва да направи героите от древността близки до днешното подрастващо поколение, а заедно с това и позабравените в забързаното съвремие добродетели от миналото.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Други:

„Приключенията на Мерлин“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започна излъчване на 26 септември 2009 г. по bTV, всяка събота от 14:00 с дублаж на български. Първи сезон завърши на 19 декември. Втори сезон започва на 6 май 2012 г. по bTV, всяка неделя по два епизода и завършва на 17 юни 2012 г. На 28 май 2012 г. започва отново втори сезон с разписание всеки делник от 00:00 по един епизод и завършва на 13 юни 2012 г. Ролите се озвучават от артистите Елена Русалиева, Силвия Русинова, Силви Стоицов, Стефан Димитриев и Васил Бинев.

Втори сезон започна на 6 септември 2010 г. по bTV Cinema, всеки делник от 22:00 с повторение от 09:00. Втори сезон завърши на 22 септември 2010 г.

Повторение на първи сезон започна на 10 май 2011 г. по bTV Cinema, всеки делник от 19:00 с повторение от 06:00 и завърши на 26 май 2011 г. На 27 май 2011 г. започна повторение и на втори сезон, всеки делник от 19:00 с повторение от 06:00 и завърши на 14 юни 2011 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]