Роки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за американския филм. За тунела между Русия и Грузия вижте Роки (тунел).

Роки
Rocky
Официално лого
РежисьориДжон Авилдсън
ПродуцентиЪруин Уинклър
Робърт Чартоф
СценаристиСилвестър Сталоун
В ролитеСилвестър Сталоун
Талия Шайър
Бърт Йънг
Карл Уедърс
Бърджис Мередит
МузикаБил Конти
ОператорДжеймс Крейб
МонтажРичард Холси
Скот Конрад
Филмово студиоChartoff-Winkler Productions
РазпространителЮнайтед Артистс
Жанрспорт
Премиера21 ноември 1976 г. (Ню Йорк)
(САЩ)
Времетраене119 минути
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Бюджет860,000 хиляди
Приходи225 млн. щ.д.
Хронология
Роки II“ (1979)
Външни препратки
IMDb Allmovie
Роки в Общомедия

„Роки“ (на английски: Rocky) е американски спортен драматичен филм,[1] режисиран от Джон Авилдсън, чийто сценарий е написан от популярния американски актьор Силвестър Сталоун, който изиграва и главната роля на боксьора Роки Марчиано Балбоа.

Този филм става много популярен по цял свят, успеха му е огромен и дава началото на поредица от шест филми. В последвалите филми ще участват множество супер звезди на спорта и киното, дори самият Сталоун ще режисира 4 от тях (режисьора на първия филм Джон Ейвилдсън ще режисира отново Роки V), генерирайки многомилионни приходи.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 1975 г. световният шампион по бокс в тежка категория Аполо Крийд планира да проведе двубой за титлата във Филаделфия по време на предстоящата 200-годишнина на Съединените щати. Въпреки това, той е информиран пет седмици след датата на битката, че планираният му опонент не може да се състезава поради контузена ръка и че всички други потенциални заместници са или резервирани, или не могат да влязат във форма навреме. След като вече е инвестирал сериозно в битката, Крийд решава да даде шанс на местен съперник да го предизвика.

Крийд избира Роки Балбоа, италианско-американски калфа, боксьор левша лапа, който се бие предимно в малки зали и работи като колекционер за лихвар на мафията, въз основа на прякора си „Италианският жребец“. Роки се бие в местен боен клуб във Филаделфия и печели последната си битка със Спайдър Рико. Той се среща с промоутъра Джордж Джергенс, който му казва, че Крийд е избрал Роки да се бие с него за световната титла в тежка категория. Първоначално неохотно, Роки в крайна сметка се съгласява на битката, която ще му плати 150 000 долара. Роки се подлага на няколко седмици необичайно обучение, като например използването на телешки страни като боксови чували.

По-късно с Роки се обръща Мики Голдмил, бивш боец в категория петел, превърнал се в треньор, чиято фитнес зала Роки посещава често, за по-нататъшно обучение. Първоначално Роки не желае, тъй като Мики не е проявявал голям интерес да му помогне преди и го е виждал като пропилян талант, но в крайна сметка Роки приема предложението.

Роки започва да изгражда романтична връзка с Адриан Пенино, срамежлива жена, която работи на непълен работен ден в магазина за домашни любимци J&M Tropical Fish. Братът на Ейдриън и най-добрият приятел на Роки, Поли, помага на Роки да си намери среща със сестра му и предлага да работи като ъглов с него за битката, предложение, което Роки отхвърля. Поли започва да ревнува от успеха на Роки, но Роки го успокоява, като се съгласява да рекламира бизнеса за пакетиране на месо, където Поли работи за спонсорство като част от предстоящата битка, и двамата се помиряват. Роки тренира интензивно за шампионската битка, докато Аполо не се интересува от мача и полага повече усилия за промоция, отколкото за тренировки. Вечерта преди мача Роки посещава Спектър и започва да губи самочувствие. Той признава на Адриан, че не вярва, че може да победи, но се стреми да измине разстоянието срещу Крийд, което никой друг боец не е правил, за да се докаже на всички.

На Нова година битката се провежда с Крийд, който драматично влиза, облечен като Джордж Вашингтон и след това Чичо Сам. Възползвайки се от неговата прекомерна самоувереност, Роки го поваля в първия рунд – първият път, когато Крийд е бил повалян в нокдаун. Смирен и притеснен, Крийд приема Роки по-сериозно до края на битката, въпреки че егото му никога не избледнява напълно. Битката продължава пълните петнадесет рунда, като и двамата бойци получават различни наранявания: Роки, с удари в главата и подути очи, изисква отрязване на десния му клепач, за да се възстанови зрението му, докато Аполо, с вътрешен кръвоизлив и счупено ребро , мъчи се да диша. Докато битката приключва, превъзходните умения на Крийд се противопоставят на очевидно неограничената способност на Роки да поема удари и упорития му отказ да падне. Докато звучи последният звънец, и двамата бойци се прегръщат, те си обещават, че няма да има реванш.

Битката се приема изключително добре от водещите и публиката. Роки вика многократно Ейдриън, който се спуска, докато Поли отвлича вниманието на охраната, за да й помогне да излезе на ринга. Докато Джерджънс обявява Крийд за победител по силата на разделно решение, Роки и Ейдриън се прегръщат и изповядват любовта си един към друг, без да се интересуват от изхода на битката.

Номинации и награди[редактиране | редактиране на кода]

„Роки“ е сред големите заглавия на 49-ата церемония по връчване на наградите Оскар, където е номиниран за отличието в 10 категории, включително за най-добър филм. Произведението печели 3 статуетки за най-добър филм, най-добър режисьор и за най-добър монтаж.

Филмът е поставен от Американския филмов институт в някои категории както следва:

Филми от поредицата за Роки[редактиране | редактиране на кода]

Поредицата „Роки“ включва 9 филма:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.allmovie.com
  2. Films Added to National Film Registry for 2006 // Library of Congress, December 27, 2006. Посетен на July 22, 2009.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]