Сергей Зернов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сергей Зернов
съветски зоолог-хидробиолог
Роден
Починал
ПогребанЛитераторские мостки, Санкт Петербург, Русия

Учил въвФизико-математически факултет на Московския университет
Научна дейност
ОбластБиология
Работил вАкадемия на науките на СССР
Сергей Зернов в Общомедия

Сергей Алексеевич Зернов е руски зоолог-хидробиолог (академик) и общественик.

Основател на хидробиологията в Русия, създава екологичното ѝ направление. Пръв описва фауната и биоценозите на Черно море през 1913 г. Изучава българското крайбрежие от 1903 до 1911 г. Автор е на първия оригинален учебник „Обща хидробиология“ (1934).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Зоологическата станция в Севастопол, 1911 г.

През 1895 г. завършва Московския държавен университет. Задържан (1897) по обвинение в „престъпна пропаганда“ сред работниците в Москва и изпратен за 2 г. в провинцията. Известно време след изгнанието за революционна дейност работи като попечител в Природонаучния музей на Симферопол и проучва сладководните риби в Крим.

През 1901 г. Зернов става директор на Севастополската биологична станция. На него принадлежи откриването през 1908 г. в северозападната част на Черно море, западно от Крим, на огромните запаси от червени водорасли. Това откритие прави възможно да се организира промишлено производство на йод.

През 1914 г. Зернов организира първата катедра по хидробиология в Москва.

Член на КПСС от 1930 г. От 1931 г. е член на Академията на науките на СССР. През 1931 – 1942 г. е директор на Зоологическия институт при Съветската академия на науките.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Зернов Сергей Алексеевич // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. – 3-е изд. – М.: Советская энциклопедия, 1969 – 1978