Направо към съдържанието

Уикипедия:Разговори: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 61: Ред 61:


:Съгласен съм със Сале. Въвеждането на такъв филтър е против принципите на Уикипедия според мен.--[[Потребител:Givern|Ģiverņ]] ([[Потребител беседа:Givern|беседа]]) 13:53, 6 юни 2023 (UTC)
:Съгласен съм със Сале. Въвеждането на такъв филтър е против принципите на Уикипедия според мен.--[[Потребител:Givern|Ģiverņ]] ([[Потребител беседа:Givern|беседа]]) 13:53, 6 юни 2023 (UTC)

::Добре, кажете, колеги, редно ли е според вас да се пипа по източниците със „[[Уикипедия:Съветник|Съветника]]“? Винаги съм отворен за диалог. Аргументирам се, предоставям научни издания. Това, което получавам от отсрещната страна, е: '''Така е, защото аз казвам'''. Показателно е колко дълго седя моята покана тук, на У:Р. Очевидно е, че на никого не му се занимава особено (без да упреквам, защото сме доброволци), но ми е крайно неприятно да бъда обвиняван аз накрая, че не съм търсел диалог. Дано да не се стига до включването на филтъра, защото така се обезсмисля идеята на проекта.

::П.П. Дори при малкото ми опити да говоря нормално с Rumensz, не постигам успех. Проблемите си предпочита да обсъжда не директно с мен, а търси помощ от други редактори. Ето за справка: [[Потребител_беседа:Iliev/Архиви/2023#Мнение_за_проблем]], [[Специални:PermaLink/11693995#Кавички]], [[Специални:PermaLink/11818224#Тук?_Или_пък_не?]]. [[Потребител:Carbonaro.|Carbonaro.]] ([[Потребител беседа:Carbonaro.|беседа]]) 16:21, 6 юни 2023 (UTC)


== Уикисреща през юни ==
== Уикисреща през юни ==

Версия от 16:21, 6 юни 2023

  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:Р, WP:VP, Архив: 2004-2024

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас – затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!

Чернова:Братята руси при Свищов

Бих искал някой да прегледа статията за военния марш „Чернова:Братята руси при Свищов“, която е в инкубатора и ако може да се направи каквото трябва за да се появи като обикновена статия, ако не може, защото не отговаря на някакви условия, да ми се обясни какво трябва да се направи за да го направя. Bogi19919 (беседа) 12:36, 23 май 2023 (UTC)[отговор]

Аз виждам на пръв поглед някои лесни за оправяне неща: навсякъде текстът трябва да бъде в сегашно историческо време и реално статията макар и кратка, е без адекватен източник. Станислав Николаев 13:03, 23 май 2023 (UTC)[отговор]

Покана за присъединяване към Wikimedia CEE Hub Youth Cooperation Group

Създаването на CEE Youth Cooperation Group е една от планираните дейности след срещата CEE Catch Up, проведена на 16 май 2023 г. (вж. News about upcoming sessions and the CEE Newsletter по-горе). Интересуващите се от тази възможност са поканени да попълнят регистрационен формуляр (отнема 2-3 минути).

Основната цел на организирането на тази група е чрез участието си в нея да се свържат едни с други хора под 26-годишна възраст от региона на Централна и Източна Европа (CEE), които имат интерес към Уикипедия и Уикимедия. Групата ще се среща поне веднъж месечно, за да обсъжда и планира възможно сътрудничество и съвместни проекти. Хората от екипа на CEE Hub ще помагат за провеждането на тези срещи. Ангажиментът на участващите в групата месечно би бил не повече от два (2) часа.

Набелязаните идеи за обсъждане след сформирането на тази група включват, но не се ограничават до:

  • организиране на отделно събитие през есента на 2023 г., където заинтересованите млади хора могат да се срещнат лично (подобно на CEE Youth Camp)
  • участие в предстоящата конференция на Wikimania 2024 в Полша
  • по-добро сътрудничество между младите хора в региона
  • възможно включване на групата в мрежата Wikivibrance

Pelajanela // беседа 03:37, 26 май 2023 (UTC)[отговор]

Редакторска война между Rumensz и Carbonaro.

Добре. По препоръка на ShadeOfGrey и Iliev поставям въпроса тук, защото трябва да се вземе някакво решение и определено това е най-разумният начин. Каква е причината колегата Rumensz да продължава да показва егото си, след като в продължение на месеци миналата година се води обсъждане дали да се следват, или не правилата, спуснати от Института за български език. Не само че в новосъздадените от него статии продължават да се пишат кавички там, където не трябва, но това, да кажем, е дребнаво и рискуваме да има обвинения в преследване, но и уикипедианецът без разбираеми мотиви е решил, че филмите (виж например Фланъри О'Конър), за разлика от книгите, ще се пишат по следния начин:

  • 1995 Yer Çekimli Asklar – по разказ
  • 2014 De Verloren Zoon – тв филм
  • 2020 A Good Man Is Hard to Find – късометражен

Това е в противоречие с всичко от У:СТИЛ и У:РЕШ. Годината част от заглавието ли е? При всеки опит да подобря статиите бивам сочен за преследвач, а редакциите ми са връщани без смислена обосновка. Какво трябва да стане и защо трябва да обсъждаме всяко едно нещо, с което Rumensz не е съгласен? Искрено се надявам този път да решим конфликта като зрели хора. Carbonaro. (беседа) 13:34, 26 май 2023 (UTC)[отговор]

Rumensz, Carbonaro., апелирам и към двама ви да проявите благоразумие и чувство за отговорност към проекта и да започнете без отлагане да дискутирате несъгласията, които имате, като междувременно се въздържате да влизате в нови редакторски войни. Ако не успеете да постигнете консенсус, тогава оставете на общността да реши как да се постъпи.
— Luchesar • Б/П 11:36, 6 юни 2023 (UTC)[отговор]
Carbonaro., ако всеки подобен опит за подобряване на статия според У:СТИЛ и У:РЕШ е предшестван от съответна обосновка в беседата на статията тогава ще е очевидно за всички кой е крив и кой прав и ще има основания да се иска реакция от общността и в краен случай от администраторите. Да досадно е да водиш един и същ спор отново и отново, но това е конструктивният подход най-малкото защото дава възможност на повече хора да се включат. Многократното връщане на редакции с хапливи резюмета отстрани изглежда като чист инат независимо с какви аргументи се прави. Сале (беседа) 13:49, 6 юни 2023 (UTC)[отговор]
+1. С добавката, че не водят един и същ спор, но начинът на воденето им винаги е еднотипен – без смислено обосноваване и от двете страни. И струва ми се логично, че който пръв коригира нещо, особено пък като знае (в случая) каква реакция ще последва, трябва да го направи обосновано („подобряване“ е субективно). --Randona.bg (беседа) 15:48, 6 юни 2023 (UTC)[отговор]

Бележка към всички колеги: Филтърът срещу злоупотреби дава възможност да бъде забранено на редактор Х да прави редакции по страници, които наскоро -- последните 100 редакции -- са били редактирани от редактор У, или които са били създадени от редактор У. Това ограничение може да бъде наложено и само спрямо отделни именни пространства -- например статии, шаблони -- без да ограничава редактирането на беседи и други. Филтърът е сравнително тежък за сървърите на Фондацията, но би се активирал само при редакции на редакторите Х и У.

Общността може да има предвид, освен останалите, и тази възможност като крайно средство за справяне с проблема, който засега не изглежда да намира решение. Според мен би било тъжно, ако се наложи да опрем до такива груби средства, но пък това може би е по-добър вариант от простото блокиране и на двамата редактори, което за пореден път се обсъжда на У:ЗА. Затова мисля, че е добре поне да го имаме предвид.

Колегиален пинг към редакторите, които са коментирали по темата: Givern, Сале, Randona.bg, Nk, ShadeOfGrey, Ted Masters. Извинявам се, ако съм пропуснал някого.
— Luchesar • Б/П 11:36, 6 юни 2023 (UTC)[отговор]

П.П. Ref: mw:Extension:AbuseFilter/Rules format#Variables from AbuseFilter: page_recent_contributors, page_first_contributor
— Luchesar • Б/П 11:36, 6 юни 2023 (UTC)[отговор]

Това с филтъра си е добро решение. Правете го веднага. Rumensz (беседа) 11:47, 6 юни 2023 (UTC) От Фондацията не са глупаци, за да го направят. Когато едно нещо се пробва, тогава става ясно, дали става. А иначе, в такива случаи, колегата блокираше единствено мен. Rumensz (беседа) 14:07, 6 юни 2023 (UTC)[отговор]
Iliev, по мое мнение активирането на подобен филтър е разрушително за Уикипедия. Надявам се никога да не не се случи. Сале (беседа) 13:13, 6 юни 2023 (UTC)[отговор]
Съгласен съм със Сале. Въвеждането на такъв филтър е против принципите на Уикипедия според мен.--Ģiverņ (беседа) 13:53, 6 юни 2023 (UTC)[отговор]
Добре, кажете, колеги, редно ли е според вас да се пипа по източниците със „Съветника“? Винаги съм отворен за диалог. Аргументирам се, предоставям научни издания. Това, което получавам от отсрещната страна, е: Така е, защото аз казвам. Показателно е колко дълго седя моята покана тук, на У:Р. Очевидно е, че на никого не му се занимава особено (без да упреквам, защото сме доброволци), но ми е крайно неприятно да бъда обвиняван аз накрая, че не съм търсел диалог. Дано да не се стига до включването на филтъра, защото така се обезсмисля идеята на проекта.
П.П. Дори при малкото ми опити да говоря нормално с Rumensz, не постигам успех. Проблемите си предпочита да обсъжда не директно с мен, а търси помощ от други редактори. Ето за справка: Потребител_беседа:Iliev/Архиви/2023#Мнение_за_проблем, Специални:PermaLink/11693995#Кавички, Специални:PermaLink/11818224#Тук?_Или_пък_не?. Carbonaro. (беседа) 16:21, 6 юни 2023 (UTC)[отговор]

Уикисреща през юни

Здравейте, събирам мнения дали през идния месец има критично количество потребители мераклии за евентуална Уики среща. Приемат се всякакви предложения за дата, час, място и т.н. на този етап. Поздрави! :) Протогер (беседа) 07:35, 28 май 2023 (UTC)[отговор]

Да, време е, преди да се разпръснем през лятото – и затова според мен да не чакаме втората половина на месеца усмивка. --Randona.bg (беседа) 08:54, 28 май 2023 (UTC)[отговор]
Протогер, гледай ти :) Аз вероятно ще съм София до средата на юни, но имам усложняващи обстоятелства и не съм „винаги готов“ както обикновено. Сале (беседа) 11:45, 28 май 2023 (UTC)[отговор]
Няма шега, няма измама. :) Вече имаме предложение и за дата, която на мен ми стои добре. --Протогер (беседа) 05:26, 30 май 2023 (UTC)[отговор]
Протогер, ако е 17 юни аз съм пас. Сале (беседа) 08:17, 30 май 2023 (UTC)[отговор]
Сале:, нека тогава е по-ранна дата, например предната събота - 12 юни? --Протогер (беседа) 15:53, 30 май 2023 (UTC)[отговор]
Протогер няма нужда да се съобразявате с мен. И без това не съм 100% сигурен. Сале (беседа) 18:47, 30 май 2023 (UTC)[отговор]
Е то всичко е в начален стадии на уговаряне. Предлагам да нарочим срещата за 12 юни наистина, пък който може да дойде, е добре дошъл. усмивка Сега остават да се уточнят час и място. Аз пак съм без претенции, някой нещо? --Протогер (беседа) 16:27, 31 май 2023 (UTC)[отговор]
12 юни е ок за мен. Dido3 (беседа) 17:10, 31 май 2023 (UTC)[отговор]
Може би гледаме различен календар, но „предната“ събота е 10, а не 12 юни. 12 юни по моя календар, е понеделник. Станислав Николаев 07:01, 1 юни 2023 (UTC)[отговор]
Меа кулпа. Тъй да, и все пак за съботата иде реч, т.е. 10 юни. --Протогер (беседа) 07:29, 3 юни 2023 (UTC)[отговор]
За мен най-удобно е 17 юни събота, но смятам, че мога да се нагодя и в други предложения, стига да са до 17 юни, а не след това.--Станислав Николаев 05:25, 29 май 2023 (UTC)[отговор]
Ще се включа в срещата. Поздрави, Dido3 (беседа) 09:43, 29 май 2023 (UTC)[отговор]
+1. --Спас Колев (беседа) 13:57, 29 май 2023 (UTC)[отговор]
Наличен съм и аз. -- Мико (беседа) 14:13, 29 май 2023 (UTC)[отговор]
На 10 аз не мога. -- Мико (беседа) 11:14, 3 юни 2023 (UTC)[отговор]
Аз бих могла и в делнични, и в почивни дни до 16-и със сигурност, а после без сигурност. По принцип не ми се струва добре срещите да се правят през почивните дни, особено в съботите, защото много хора обичат или им се налага да пътуват. През зимата е по-различно. Последната уикисреща, на която бях, беше миналото лято и доколкото помня - в деня преди празници. Та може би концепцията трябва да се промени. --Randona.bg (беседа) 08:02, 4 юни 2023 (UTC)[отговор]
+1 за среща в делничен ден :) Elizaiv22 (беседа) 14:46, 4 юни 2023 (UTC)[отговор]
+1. --Протогер (беседа) 04:03, 5 юни 2023 (UTC)[отговор]
Предполагам, че само аз ще пътувам към София за срещата и в тази връзка, това лично за мен е свързано с организиране на хотелска стая, което разбира се е мой проблем, но ще се радвам ако скоро определим ден и час :). Станислав Николаев 06:30, 5 юни 2023 (UTC)[отговор]

АИА май '23

Темата този път е паши и патриарси. Който разполага с време - моля огледайте съдържанието и източниците откъм критерий Уикипедия:Без оригинални изследвания. Особено подозрителни са Ак Коюнлу, Османско кафене, Втори одрински инцидент, Българско влияние в румънския език. Поздрави, Dido3 (беседа) 14:37, 29 май 2023 (UTC)[отговор]

паШи? / паПи? 72.90.171.112 17:15, 3 юни 2023 (UTC)[отговор]

Константин Великов Каварналиев

На паметника пише 15.11.1866 а в уикипедия пише 15.2.1866
2A01:5A8:102:B91A:3D08:40DE:1455:E1D5 08:30, 5 юни 2023 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)[отговор]