Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас - затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!Име на оригиналния език в инфокутиите[редактиране на кода]

Какво мислите за изписването на имената на оригиналния език в инфокутиите? Например Сид Чарис с името на английски и без него. Освен личностите, въпросът засяга и географските обекти (например Солун).

Поне за мен самия, тези имена – които показваме най-малко от 2015 година насам, а конкретно за тенисисти още от 2007 – са полезни.

Инфокутиите представят ключови данни за обекта на статията в сбита и максимално прегледна форма. Често читателите отварят Уикипедия, търсейки точно такава конкретна информация: надморска височина на връх, население на град, кога и къде е родена дадена личност, както и – например – как се изписва съответното име в оригинал. Инфокутията в тези случаи позволява погледът въобще да не се премества върху текста.

Друга полза е възможността читателят с един поглед да се убеди, че е намерил това, което е търсил. Това е важно за имена, звучащи – и превеждани на български – по един и същ начин, но изписвани различно в оригинал, например Кейтлин: Kaitlyn, Katelyn, Kaitlin, Katelynn, Katlyn, Kaitlynn, Katelin, Katlynn, Kaitlin, Caitlyn, Caitlynn. Освен това, от техническа гледна точка инфокутията е удобна за извличане на този параметър директно от Уикиданни.

Най-сетне, не сме единствените, които имаме такава практика: en:Vasil Levski, pl:Wasił Lewski, pt:Vasil Levski, ja:ヴァシル・レフスキ, th:วาซิล เลฟสกี, съответно en:Sofia, pl:Sofia, pt:Sófia, ja:ソフィア (ブルガリア), th:โซเฟีย.

Ако консенсусът все пак е за премахване на тези имена, не бих упорствал. Най-съществено за мен е да имаме колкото се може по-единен стил в инфокутиите, което е важно за прегледността.
— Luchesar • Б/П 10:49, 25 юни 2019 (UTC)

Категорично съм за изписване на имената в оригинал и не разбирам защо има противници--Ket (беседа) 11:14, 25 юни 2019 (UTC).
Моля, обяснете. Недоумявам как оригиналното име допринася по какъвто и да било начин за знанието на читателя.--Rebelheartous (беседа) 13:15, 25 юни 2019 (UTC)
Аз също. Не разбирам с какво пречи една информация, която всъщност е полезна. --Молли (беседа) 11:44, 25 юни 2019 (UTC)
За мен няма голяма разлика дали ще го има или не т.е. смятам и двата варианта за приемливи. --Стан (беседа) 12:09, 25 юни 2019 (UTC)
По-скоро ще постигнем консенсус за изписване и на оригиналните имена и според мен трябва директно да се извлича от параметър P1559. Поправете ме ако греша, но не знам да има друг освен Потребител:Rebelheartous, който да маха параметъра име-оригинал. Има ли някъде на някоя беседа смислен аргумент за премахването на този параметър от шаблоните? -- Сале (беседа) 13:18, 25 юни 2019 (UTC)
Изглежда двуезично. Отваряш Джордж Клуни и едно такова двойно изписване едва ли не подсказва, че обектът на статията може да се изписва и на кирилица, и на латиница. И че не би било грешно.--Rebelheartous (беседа) 13:33, 25 юни 2019 (UTC)
В този аргумент има известна логика. Но именно поради тази причина името в оригиналната писменост е изписано отдолу, с по-малък и курсивен шрифт. Освен това, защо подобен намек за двуезичност и риск от грешки да би съществувал само за личностите и филмите, но не и за географските наименования (както си писал по-долу, там оригиналното име „нека остане“)? Каква би била разликата между Washington и Washington?
— Luchesar • Б/П 16:46, 25 юни 2019 (UTC)

Може би трябваше да се уточни, че става дума конкретно за шаблоните – Шаблон:Филм, Шаблон:Актьор, Шаблон:Музикален изпълнител, Шаблон:Тенисист и Шаблон:Личност. За географски шаблони ако има нужда от такъв параметър, нека остане. Всъщност не е нужно да се премахва Име оригинал от всички шаблони. Но определено и не виждам смисъл да присъства в абсолютно всеки (особено изброените), както е направено от един конкретен потребител преди време без допитване до общността.--Rebelheartous (беседа) 13:22, 25 юни 2019 (UTC)

Аз пък определено виждам смисъл да присъства във всеки от изброените шаблони стига обаче да показва наистина оригиналното име на съответния език и писменост а не вариант на латиница. -- Сале (беседа) 13:27, 25 юни 2019 (UTC)
Добре, Сале, очаквам и от теб да дадеш солидни аргументи. Защото да погледнем Шаблон:Филм. С какво допринася въпросния параметър в статията Четири сватби и едно погребение? Изписване в оригинал, което го има и в първото изречение на статията.--Rebelheartous (беседа) 13:30, 25 юни 2019 (UTC)
Лъчезар се е аргументирал доста добре и няма смисъл да повтарям неговите аргументи. Това, че оригиналното име го има в първото изречение на статията не е смислен аргумент да се маха от шаблона. По същата логика няма нужда и от име на български защото го има и в първото изречение и в заглавието на самата статия а ако продължим тази логика целият шаблон става излишен. -- Сале (беседа) 13:50, 25 юни 2019 (UTC)
Конкретно пък за филми където имената често не са директно преведени е направо наложително да се вижда ясно в шаблона какво е оригиналното. -- Сале (беседа) 13:51, 25 юни 2019 (UTC)
Ами в мобилната версия на Уикипедия най-напред се вижда инфокарето, т.е. дори и да има оригиналното име в основния текст, както е в случая, то се намира далеч надолу след края на инфокарето. При текущата тенденция за мимолетно преглеждане има малка вероятност читателят да стигне до пълния текст на статията. На мен често ми се случва да търся именно оригинални имена на филми (не винаги българският превод е буквален) и би ми помогнало, ако се намира на пръв поглед.--Ket (беседа) 13:53, 25 юни 2019 (UTC)
В мобилното приложение в Андроид първо се вижда уводният текст, а инфокарето е скрито и трябва да се кликне върху него, за да се отвори. В този случай е по-удобно имената в оригинал или датите на раждане и смърт да са веднага след името в първото изречение :-)--ikonact (беседа) 15:24, 26 юни 2019 (UTC)
Аз съм за изписването на имената в оригинал. Интересно какво правим, ако се интересуваме от името в оригинал на някое понятие или име, изписвано на кирилица, но предавано по различен начин (пример – руски: Хрущёв, български: Хрушчов; казахски: Байқоңыр, български/руски: Байконур; сигурно има и по-добри примери). Колкото до филмовите заглавия: напълно съм съгласен с Ket и Сале. Новите редактори най-вероятно нямат грам идея „що е то МЕП“ (поне аз бях така в началото) и би им било трудно, ако просто искат да видят изписването на името в оригинал. А има и такива статии, в които името в оригинал не е посочено изобщо – да, дори и в текста. Именно затова е необходимо да го има в инфокутиите. Един ред повече никога не пречи. Нека улесним редакторите (и нови, и не чак толкова нови), вместо да ги затрудняваме. --Ted Masters (беседа) 01:22, 26 юни 2019 (UTC)
До тук не виждам никой друг, освен Rebelheartous, който защитава тезата за премахване на имената в оригинал. Има ли смисъл да продължаваме темата? А и основанието му, че изглеждали двуезични, не е достатъчно логично и резонно. --Молли (беседа) 05:14, 26 юни 2019 (UTC)
Symbol oppose vote.svg Да остане, с аргументите на Luchesar. --Поздрави, Петър Петров 08:12, 26 юни 2019 (UTC)

Имам предложение, което хем ще остави Име оригинал, хем няма да дразни окото. Да се свали параметъра на първа линия директно над Рождено име (ако в някой шаблон не присъства Рождено име, над съответния първи параметър). Мисля, че няма да настъпят някакви катаклизми по шаблоните, а в същото време естетически ще стои много по-добре. По този начин:

 • оригиналното име ще се запази в инфокутията;
 • параметърът ще се дърпа автоматично от Уикиданни;
 • при преглеждане през мобилна версия параметърът отново ще е едно от първите видими неща за конкретната статия;
 • заглавната кутийка ще съдържа само името на български – изчистено и прегледно;
 • няма да се създава впечатление, че в България Джордж Клуни може да се изписва и като George Clooney.--Rebelheartous (беседа) 08:40, 26 юни 2019 (UTC)
Според мен параметърът трябва да го има (в настоящия си вид), но във всички инфокутии за личности и географски обекти. Няма го например в Шаблон:Баскетболист, Шаблон:Биография инфо, Шаблон:Военно лице, Шаблон:Космонавт и още доста други. И не би трябвало да остава непопълнен. А това дали дразни на някого окото или не, е твърде спорно и маловажно съображение. Във всички другоезични уикита шаблонът изглежда по един и същ начин.--Zhoxy (беседа) 09:08, 26 юни 2019 (UTC)
Да, за всички шаблони трябва да важи параметърът. И да, автоматично да се попълва. Това влиза в предложението ми. А за естетиката наистина си е до лично усещане.--Rebelheartous (беседа) 11:50, 26 юни 2019 (UTC)
Това е добра забележка, благодаря. Ще имам предвид да добавя и там кода за изтегляне на името от Уикиданни.
— Luchesar • Б/П 14:36, 26 юни 2019 (UTC)
Изобщо не схващам как оригиналното име веднага след българското такова „създава впечатление, че в България Джордж Клуни може да се изписва и като George Clooney“ нито как Байқоңыр би създава впечатление, че може Байконур може да се изписва така в България. Трябва ли да припомняме за пореден път, че това тук не е Уикипедия на България? -- Сале (беседа) 09:29, 26 юни 2019 (UTC)
В моето предложение оригиналното име пак е след българското, просто една идея по-надолу. Може да пробваме с произволен шаблон (@ symbol.svgIliev, Лъчо?) и да видим каква е разликата.--Rebelheartous (беседа) 11:57, 26 юни 2019 (UTC)
Малко ми е тегаво с времето, но направих опит. Името пак излиза, където и преди (пробвах и други варианти, но шаблонът става прекалено накъсан), но сега шрифтът не е получер, а обикновен, и също е с още намален размер. Също добавих празни полета отгоре и отдолу (за мен по-рано кутийката „стягаше“ имената), като полето отгоре е съвсем малко по-голямо от долното, което почти незабележимо премества името на български към центъра, увеличавайки и по този начин, макар и с малко, визуалната му тежест спрямо чуждоезичното. На мен лично сега доста ми харесва – може да се види Джордж Клуни, Сид Чарис, Сухе Батор, Ги дьо Мопасан и въобще статиите, използващи шаблон „Личност“.
— Luchesar • Б/П 14:33, 26 юни 2019 (UTC)
На мен ми харесва така.--Zhoxy (беседа) 19:08, 26 юни 2019 (UTC)
Ok Много по-добре.--Rebelheartous (беседа) 06:38, 27 юни 2019 (UTC)
Според мен е твърде малък шрифт в сравнение с предишния. Отделно, курсивът никак не се понася с разни японски йероглифи и иврит. --Поздрави, Петър Петров 09:23, 27 юни 2019 (UTC)
Добра забележка за курсива! Забелязвал съм го сам преди и в шаблона {{lang}}. Може би трябва да преминем към нормален шрифт и на двете места? Относно размера, бях пробвал с различни и този беше най-големият възможен, който все още да изглежда подходящ. Той дори е по-голям от съответния шрифт в английската: при тях computed размера (в Хром) на името в оригинал е 13,09 px, докато при нас е 13,68 px. Не е голяма разлика (<5%), но все пак е в наша полза. Може би усещането за „твърде малък“ идва именно от курсивното начертание? За проба го махнах и също увеличих още малко празното поле над името на български – можете отново да прегледате примерите по-горе.
— Luchesar • Б/П 11:45, 27 юни 2019 (UTC)
Направих още една промяна: намалих малко и размера на основния шрифт, тъй като дълги имена като Антоан дьо Сент-Екзюпери преди буквално опираха в стените на кутията. Поради преизчисляването на размерите, сега името в оригинал вече е с практически същия размер като в английската Уикипедия: 13,11 px срещу 13,09 px. За ефекта от преминаването от курсив към нормален пък може да се види Ху Дзинтао.
— Luchesar • Б/П 11:56, 27 юни 2019 (UTC)
Този мой опит дали би могъл да бъде евентуално решение? Ако да, тогава може да се приложи за имената в оригинал и/или {{lang}}. --Ted Masters (беседа) 16:00, 27 юни 2019 (UTC)
Хитро решение, браво! :-) Може би всъщност може да проверяваш само с {{#iferror:{{#invoke:string|match|s={{{1|}}}|pattern=^[a-zA-Zа-яА-я%d%s%p̀]+$}}|normal|italic}};, т.е. да се използва курсив, само ако името съдържа единствено буквите от основната латиница (U+0041 до U+005A и U+0061 до U+007A) и (основната) част от кирилицата (U+0410 до U+044F) плюс ударение (може би може да се добавят и Α-Ωα-ω), а при наличието на който и да е различен знак да се ползва нормален шрифт (курсивът може да наруши разпознаваемостта и на много от спомагателните глифове). От друга страна – и като цяло – може би по-добре просто да изберем едното или другото и да преглътнем недостатъците на избраното решение. Иначе може да влезнем в безкрайна спирала от все по-сложни организационни и технически правила.
— Luchesar • Б/П 16:54, 27 юни 2019 (UTC)
Да споделя аз тази идея, дори и да се окаже непрактична. :-) Това е нещото, което ме притеснява и мен – все по-сложни начини за решаване на проблеми, ако изскочат такива. А те винаги си изскачат. Относно шрифта – наклонен или не, едър или дребен – за мен няма особено значение, стига да е що-годе четим. --Ted Masters (беседа) 18:28, 27 юни 2019 (UTC)

Някак си сега ми убива желанието да използвам този шаблон. Повече ми харесваше така --Nikki070 (беседа) 14:08, 27 юни 2019 (UTC)

Какво по-конкретно не ти харесва? Едва ли ще е успеем да направим нещо, което да е идеално за всекиго поотделно, но можем поне да се стремим към решение, което максимално да удовлетворява всички като цяло.
— Luchesar • Б/П 15:00, 27 юни 2019 (UTC)
По стария начин шаблона изглеждаше идентично с всички други (имам предвид комбинацията име + оригинално име), но нека видим какво ще се получи и така :-) Nikki070 (беседа) 15:15, 27 юни 2019 (UTC)
Имай предвид, че след като достигнем до някакъв консенсус, намерението ми е отново да нагодя и {{актьор}}, {{режисьор}} и {{музикален изпълнител}}, а по-нататък може би и други шаблони ({{тенисист}} например е сложен случай, защото там има и параметър име-латиница). Според мен е много важно да вървим към уеднаквяване на използваните стилове в Уикипедия – това създава у читателите усещане за подреденост и последователност. Затова, ако можеш да се ориентираш какво конкретно те притеснява (отпадането на курсива, съотношението в размерите на имената, допълнителните празни полета), може би ще можем да намерим по-близко до оптимума решение.
— Luchesar • Б/П 16:54, 27 юни 2019 (UTC)
Лъчо, а не е ли най-добре да вървим към премахване на всички тези частни шаблони и вместо тях да използваме за всичко {{личност}} със съответни вложки за отделните дейности? Твърде много параметри в различните шаблони изпълняват еднакви функции и дори за неизкушени в софтуерната област би трябвало да е логично, че тенисист например е частен случай на спортист което пък е частен случай на личност. В ООП терминологията това си е най-обикновено наследяване. Апропо малко е странно, че нямаме статия на български за това. -- Сале (беседа) 20:14, 27 юни 2019 (UTC)
След като приключи тази дискусия мислех да отворя въпроса за вложките. Вложките са несъвместими с визуалния редактор, а шаблоните с вложки са несъвместими с огромна част от инструментите (като например ProveIt, който скоро ще е напълно интегриран в bgwiki), които ползват TemplateData, което също не поддържа вложки. Ако Cite book и другите шаблони ползваха вложки, можеше и да не можем да интегрираме ProveIt. Ето как се визуализира вложка във визуалния редактор: http://prntscr.com/o7orpu. Осакатяваме младите редактори, които искат да ползват визуалния редактор, както и инструментите. --Стан (беседа) 00:18, 28 юни 2019 (UTC)
И още нещо. От 2 години насам се мисли по въпроса за глобални cross-wiki шаблони, които ще могат да се превеждат, преизползват и препокриват. Не знам до къде са стигнали, но това би решило много проблеми свързани с поддръжката на шаблоните. --Стан (беседа) 00:26, 28 юни 2019 (UTC)
Сале, смятам, че си напълно прав за ползите от универсален шаблон. Това, обаче, което пише Стан, също е много уместна забележка. За жалост нямах време тези дни да прегледам какво мислят в МедияУики по въпроса. От моя гледна точка, това, което пишеш за наследяването, звучи абсолютно логично. Бих си представил да има клас/обект „Infobox“ с може би няколко универсални параметъра (или дори без), който да бъде разширяван йерархично с класове/обекти за различни приложения (Infobox -> Infobox населено място -> Infobox населено място България, Infobox -> Infobox личност -> Infobox личност тенисист), които вече да бъдат инстанциирани в статиите, като бъдат попълнени съответните параметри (атрибути, полета). Подобен подход би трябвало да се впише много лесно в кода на визуалния редактор, да се върже с Уикиданни, и също – на практика – мисля, че може да се направи достатъчно лесен (дори прозрачен) за редакторите, използващи стандартния редактор с уикикод. Но нямам никаква идея дали в МедияУики работят по нещо подобно (възможно е също и да пропускам някакви съществени проблеми).
Отбелязвам си да прегледам тези неща, защото очевидно рано или късно ще бъдем принудени да направим някакви промени – и по-добре да сме подготвени от по-рано.
— Luchesar • Б/П 12:56, 1 юли 2019 (UTC)
Този подход (Infobox -> Infobox личност -> Infobox личност тенисист) вече е използван, но има неудобство при обекти, които попадат в повече от една категория - редки, но не чак толкова. Например, тези дни имах пионер-авиатор, който е също офицер от Луфтвафе, режисьор и писател; обектите на световното наследство почти винаги са и нещо друго; и т.н. Разбирам неудобството на вложките за автоматичния редактор, но алтернативата като че ли е някакъв Lua мегашаблон, който разпознава стотици параметри и ги групира автоматично, но пък е тежък за поддръжка. --Спас Колев (беседа) 12:02, 2 юли 2019 (UTC)
Благодаря ти за това напомняне – тази нужда от вложки наистина беше важен мотив, който бях забравил. Явно ще е нужно още да мислим върху тези неща (и да проверим как решават този проблем останалите проекти). Междувременно ми хрумна идея за „скачени“ като вагоните на влак шаблони от типа:
           {{Личност начало
            | име       = 
            | описание     = 
            | портрет     = 
            | портрет-описание = 
            | пол       = 
            | роден-място   = 
            | починал-място  = 
            | ...
           }}
           {{Авиатор
            | известен-с = 
            | ...
           }}
           {{Военно лице
            | служил-на = 
            | ...
           }}
           {{Режисьор
            | филми = 
            | ...
           }}
           {{Писател
            | произведения =
            | ...
           }}
           {{Инфокутия край}}
Началният шаблон („локомотива“) би включвал общите елементи (име, описание, снимка, евентуално данни за раждане и смърт) и ще генерира необходимия начален код, а вътрешните (различни по тип вагони) биха включвали само съответните специфични раздели и параметри (последният шаблон просто ще добавя затварящия код). Но това е само спонтанно възникнала идея – сигурно може да има доста по-добри решения.
— Luchesar • Б/П 12:15, 3 юли 2019 (UTC)
Преди години, когато четях повече Уикипедия периодика, хората, които планираха бъдещ парсър за уикикод, смятаха скачените шаблони най-големия тумор в него. Не знам дали това е актуално, но оттогава ги избягвам. --Спас Колев (беседа) 11:05, 4 юли 2019 (UTC)
Хаха, напълно логично, наистина. Е, продължаваме с мисленето. :)
— Luchesar • Б/П 11:11, 4 юли 2019 (UTC)
Най-добре да се свали чак в шаблон:infobox с параметър за активиране - така ще обхване и други обекти (селища, филми и т.н.). --Спас Колев (беседа) 08:50, 28 юни 2019 (UTC)
Да, това е разумно, благодаря – вече си мислех, че даже може да е най-добре да го изнесем като CSS стил (може би в локалния за шаблона стил на infobox).
— Luchesar • Б/П 12:46, 1 юли 2019 (UTC)


Бих искал да помоля отново тези, на които нещо не им допада в шаблона, да споделят мнението си тук, а да не редактират шаблона сами. Естествено, че в момента всеки може да направи шаблона такъв, какъвто на него или нея му харесва, но също би трябвало да е пределно ясно, че подобен подход няма да проработи дългосрочно – най-вероятно това би довело до налагането на пълна защита, което пък, в крайна сметка, ще навреди на всички редактори. Ще повторя, че моето искрено желание е да намерим решение, което в най-голяма степен удовлетворява всички ни като колектив – макар, очевидно, и не всекиго поотделно.
— Luchesar • Б/П 12:44, 1 юли 2019 (UTC)

Конфликт на интереси[редактиране на кода]

Преместено на Потребител беседа:Dobribozhilov. --Поздрави, Петър Петров 16:23, 5 юли 2019 (UTC)

[Обявление] Очаквани прекъсвания в услуги на wikimedia.bg[редактиране на кода]

Поради ремонт на сградата на Химическия факултет на ПУ, където се хостват наши неща, и необходимостта от пренасяне на оборудване, в понеделник, 8 юли, ще има прекъсвания в работата на услугите, работещи на wikimedia.bg: това са основно блогът (@ symbol.svgJustine.toms, Spiritia, Спасимир), пощенските списъци, Фабрикатор. Съжалявам за краткото предупреждение, както и за невъзможността да посоча по-точно времето на прекъсванията и тяхната продължителност, но за съжаление приятелите ми в ПУ и аз в случая нямахме контрол върху организацията. Ще пиша отново след приключване на работата.
— Luchesar • Б/П 12:44, 6 юли 2019 (UTC)

Ok Приключено. — Luchesar • Б/П 18:42, 8 юли 2019 (UTC)

Блокиран адрес[редактиране на кода]

Здравейте, адрес 84.43.229.80 вчера и днес, както и потребител TNTM днес е получил долуцитираните съобщения, моля за деблокиране на адреса и потребителя. В блокирането е написано, че се предполага вандализъм, тъй като сходен адрес - 84.40.121.37 - преди време - през март 2019 - бил вандалствал. Потребител TNTM има два приноса, първият вчера, и няма нищо общо с въпросната страница за Петя Дубарова. Физическите адреси се сменят от МНЕТ, тоест има голяма вероятност в даден момент пак да се падне проблематичен адрес. В момента адресът е 84.43.229.80. Как можем да решим трайно проблема?

Съобщенията от днес гласят:

Вашият IP адрес е 84.43.229.80, а номерът на блокирането е 450533. Включвайте едно от двете или и двете във всяко запитване, което правите Начало на блокирането: 08:20, 7 юли 2019 Край на блокирането: неограничен Блокирането се отнася за: TNTM --Cherno More (беседа) 09:19, 7 юли 2019 (UTC)

Потребител беседа:Iliev#Проблем с бота PSS 9 (20190707092137) — Luchesar • Б/П 11:59, 7 юли 2019 (UTC)

Гласуване в Уикиновини[редактиране на кода]

Здравейте. Пуснах едно гласуване в Уикиновини във връзка с ненадежден източник на информация използван за множество новини, но тъй като проектът е на практика мъртъв, реших да информирам заинтересованите редактори от общността и тук. Пингвам участвалите до момента в гласувания в Уикиновини: @ symbol.svgГригор Гачев:, @ symbol.svgПетър Петров:, @ symbol.svgIliev:, @ symbol.svgNk:, @ symbol.svgСпасимир: @ symbol.svgQuickfingers:, @ symbol.svgМико:, @ symbol.svgKet:, @ symbol.svgDiHri:, @ symbol.svgАлиса Селезньова:. Гласуването се намира на страница: Уикиновини:Гласуване. Повече подробности има на самата страница за гласуване. Благодаря! --Стан (беседа) 10:37, 9 юли 2019 (UTC)

Защита на страницата Деби Райън[редактиране на кода]

Здравейте. Моля за защита на тази страница, която бе жертва на неколкократен вандализъм от различни IP-та през последните 24 часа. Ето я историята на страницата.Radiohist (беседа) 19:02, 9 юли 2019 (UTC)

@ symbol.svgStanProg: Благодаря ти много.Radiohist (беседа) 01:31, 10 юли 2019 (UTC)

Центриран текст под изображения[редактиране на кода]

Не изглежда ли по-добре? Например тук е приложено: Смелост. Илиев2010 (беседа) 13:44, 10 юли 2019 (UTC)

Неточна дата по статия във визитно каре[редактиране на кода]

Здравейте, моля за вашето съдействие, защото не успявам да нанеса корекцията сама. В статията за Петър Дънов, в карето в дясно, което седи като визитка е посочена дата на раждане 11 юли 1864 г., а датата е 12 юли - Уикиданните не са верни! В текста надолу я поправих. Доста медии правят биографична справка за Учителя Петър Дънов именно оттук, и така тази грешка се разпространява. Благодаря предварително! https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%94%D1%8A%D0%BD%D0%BE%D0%B2
Marta Hristova (беседа) 16:08, 11 юли 2019 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Източникът на датата е data.bnf.fr. Кой е вашият източник и защо смятате, че е по-достоверен от вече посочения? --Стан (беседа) 17:34, 11 юли 2019 (UTC)

Къде се обсъждат поставените шаблони за обединяване на страници?[редактиране на кода]

Къде мога да изложа аргументите си? Илиев2010 (беседа) 18:47, 12 юли 2019 (UTC)

@ symbol.svgИлиев2010: По принцип дискусията се провежда беседата на страницата, на която е поставен шаблонът. --Ted Masters (беседа) 20:29, 12 юли 2019 (UTC)
Ясно. Илиев2010 (беседа) 20:45, 12 юли 2019 (UTC)
Може да се индексира и тук с препратка, защото рядко се следят беседите на статиите, в случая за Чокър. --Rumensz (беседа) 21:57, 12 юли 2019 (UTC)

Уикисреща на 12 август, София?[редактиране на кода]

Има ли желаещи за уикисреща в София на 12 август? Конкретният повод е, че един от палестинските уикипедианци Farah Jack Mustaklem ще е на почивка в България и на тази дата ще е в София. Каза, че ще му бъде приятно да се срещне с български уикипедианци, ако има интерес. Спири ··· - - - ··· 17:29, 15 юли 2019 (UTC)

Ако съм тук, на драго сърце бих дошъл.--Ilikeliljon (беседа) 07:59, 16 юли 2019 (UTC)

Български географски имена в Антарктика[редактиране на кода]

Здравейте,

В Антарктика има много географски обекти с български имена (източник). Сега създадох статия за Рид Св. Иван Рилски, но много други липсват. Някой има ли желание да помогне и да се преведат от английски? Wikiknol (беседа) 06:30, 16 юли 2019 (UTC)

Здравей Wikiknol, по едно време създавах статии, напоследък не съм. В справочника ги има на български език и не е нужно да се превежда дори.--Спасимир (беседа) 13:27, 16 юли 2019 (UTC)

CEEM 2019 in Belgrade, Serbia[редактиране на кода]

CEE Meeting 2019

Hello, dear Bulgarian Wikipedia community! I hope this message finds you well, and I apologize for writing in English, but моят български не е толкова добър :)

We were wondering if Bulgarian Wikipedians have chosen their representatives for the Central and Eastern European Meeting 2019, which will happen in October in Belgrade, Serbia.

The registration deadline is July 20, 2019, 23:59:59 (CEST). We have less than a week left, and we've only had a dozen people register. The registration link is here. I'm hoping that the discussions within your community about who the delegates would be have already happened, and that people just need to register. :) Because of the logistics, we cannot extend the deadline for registration, so please please fill that out as soon as possible.

In other news, you might have heard that the submission deadline has been moved to August 10, which means that you have more than a month to come up with session proposals. Maybe this would be a good time to remind everyone that we want this and all other CEE events to be great learning experiences, so if you want to present achievements from your community, try to think of>

 • a good format for doing that (maybe good ol' presentation is the way to go, but maybe you can structure it as a panel or a workshop or roundtable discussion)
 • a nice way to show people how your experience could be useful in their contexts, not just yours

We do have a few submissions already, but we need more, so that we can create a really good program for the conference. Even though the summer has begun, let's really try to make some creative and useful submissions, in order to fulfill the mission from the conference slogan: Broaden Your Capacity! :) You can find the instructions on how to submit a session here.

I'm looking forward to hearing from you soon! Please do not hesitate to ask me about any concerns you might have.

Cheers, --Mickey Mystique (беседа) 16:09, 16 юли 2019 (UTC)

Числителни редни, векове, народни събрания, олимпийски игри и т.н.[редактиране на кода]

Здравейте, бих искала да обърна внимание върху бъркотията в Уикипедия с изписването на числителните редни, която е особено фрапираща в случаите с поредност на конгреси, народни събрания, олимпийски игри и под. Добре е да изясним правилата, а още по-добре да постигнем известна унификация.

Основното: след римските цифри не се пише точка или тире и не се добавя част от дума дори когато са членувани: ХХI век (а не ХХI-ви век); а след арабските има: 1-ви век, 2-ри век, 3-ти, 4-ти, 5-и (а не 5-ти), 6-и… 100-тен, 200-и, 300-и, 500-тен… 1000-ен (справка напр. тук: http://www.balgarskiezik.eu/2-2017/VMurdarov_EZ-KULTURA.pdf)

Има цели четири правилни начина за изписване - например:

1) Единадесето обикновено народно събрание (т.е. с думи),

2) XI обикновено народно събрание,

3) 11-о обикновено народно събрание,

4) 11. обикновено народно събрание (т.е. с арабски цифри, като след тях се пише точка. Напр. 12. клас, 91. НЕГ, 125. СОУ).

Главни букви не се пишат, освен в първия случай (Единадесето) (е, има вътрешни езиковедски дискусии, но те са твърде специализирани). Английският модел още не е приет :-).

Плюсове и минуси: При първия начин – доста дълго става понякога. При втория – поради растящата неграмотност някои хора явно се затрудняват от римските числа. При третия – масово се греши! (главно поради неотчитане на звуковия състав при изговора на съответното число). Четвъртият начин – приет е съвсем официално; допускам, че е направено заради споменатата неграмотност – така, с тази точка, най-лесно се избягват грешките!

Стремеж към унификация тук би бил добър, дори и само стремеж към избягване на грешките, защото Уикипедия влияе на твърде много хора. Поздрави,--Randona.bg (беседа) 07:23, 19 юли 2019 (UTC)

Допитайте се до института за български език (най-добре чрез фейсбук страницата на езикови справки) и споделете техните варианти, като не пропуснете да ги помолите да ги степенуват. В сайта държавна агенция „Архиви“ виждам точно „ХХV Обикновено народно събрание“, в сайта на парламента „Тридесет и девето Народно събрание“ и „44-то Народно събрание“. --Стан (беседа) 09:12, 19 юли 2019 (UTC)
От чисто техническа гледна точка четвъртият вариант е неприемлив за Уикипедия. Число с точка се използва в номерацията при списъци и това може да направи подобен списък трудно разбираем. Пример:
 1. 32. Народно събрание
 2. 33. Народно събрание
 3. 34. Народно събрание

-- Сале (беседа) 09:39, 19 юли 2019 (UTC)

Това е абсолютно верно - требва да се оправи, независимо, че е страховито като обем. И е добре да се обговорят и помислят внимателно всички варианти. Аз лично вековете ги пиша от доста време с римски, както си му е редът традиционно. Така мисля, че трябва да се изписват и парламентите, за които може и с думи. По другите варианти: арабски цифри с точка за мен е наложено само при датите - 11. 12. 2010. Други употреби на бройно с точка съм ги виждал само на сръбски :-), където обаче е най-разпросранената версия. С разширенията за мен е най-проблематично, тъй като повечето хора не знаят дали е 11-о или 11-то и т. н. Но да - требва незабавно да престанем да използваме бройни за редни. -- Мико (беседа) 19:39, 19 юли 2019 (UTC)

Таблиците на актьори от дублажа[редактиране на кода]

Здравейте. Я дайте мнение, за нещо, за което едва ли ви пука много, много, но съм принуден, заради Radiohist. Един артист в дублажа може да озвучи много персонажи в един филм и техните продължения. Radiohist иска да се вкарат всичките озвучени актьори в таблицата, докато аз смятам, че е разумно да се ограничат до двама, защото таблиците на артистите растат доста бързо. В момента се опитва да го направи в таблицата на Борис Чернев, добавяйки Брад Гарет със заглавията „Супермен: Анимационният сериал“ и „Лигата на справедливостта“. Но в таблицата му тези заглавия вече присъстват два пъти, защото Чернев е избиран с кастинг за Кланси Браун в Супермен и за Кевин Конрой в Лигата. Не е избиран за Гарет или за стотиците други актьори, които се появяват в Супермен и Лигата. Вижте също таблиците на Христо Бонин и Явор Караиванов, където заглавията Хари Потър и Даровете на смъртта 1 и 2 присъстват по три пъти. Така явно, че се повтарят, стои дори грозно. --Batman tas (беседа) 12:53, 19 юли 2019 (UTC)

Мисля че така, както таблицата е дефинирана в момента („Актьор“, „Заглавия“, „Роли“), тя трябва да съдържа повторенията, защото иначе е непълна – липсват актьори, които са озвучени. Обаче Уикипедия не е място за всички знания – в статията за човека Борис Чернев се предполага да има биография, а не огромна таблица, както е в момента. Тази таблица много прилича на такава от релационна база данни. Може ли тази информация Актьор–Заглавия–Роли да се премести в Уикиданни, където е мястото на тези неща, а в Уикипедия да остане само текст, описващ живота на човека? --Поздрави, Петър Петров 14:36, 19 юли 2019 (UTC)
И аз съм на мнение, че абсолютно всичко трябва да се записва, но уикипедия не е мястото за това и ето защо съм създал уики специално за дублажа. Това е – https://voiceover.fandom.com/bg/wiki/ Таблиците задължително трябва да стоят като пример за работата на актьорите. Каквито са филмографиите на филмовите актьори (или и те трябва да се преместят в уикиданните?). --Batman tas (беседа) 17:09, 19 юли 2019 (UTC)
Моля да се отбележе, че като пуска линк на свой собствен уебсайт в Разговори Batman tas съзнателно нарушава правилото Уикипедия:Какво не е Уикипедия:Средство за реклама и собствено популяризиране. Моля този линк да бъде изтрит от Разговори. Той също така от самата начало ясно трябваше да дефинира кои артисти трябва да бъдат в тези кутийки, но неговата идея винаги е била прекомерно субективна. За разлика от филмографиите, гласографиите нямат източник с изключение на 7. Аз съм напълно подкрепям идеята на Петър Петров. Нека гласографиите да бъдат преместени в Уикиданни. Може би от самото начало трябваше да е така.Radiohist (беседа) 19:23, 19 юли 2019 (UTC)
На всичкото отгоре ти дори не си гледал епизодите на Супермен и Лигата, в които Чернев чете Гарет. Ти самият си видял, че съм писал тази информация в моя сайт и просто си я копирал. Стига лицемерничи, сайтът ми бил еди-какъв-си, а постоянно висиш в него. А на мен идеята ми първоначално беше нещо такова – https://de.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Schmidt-Fo%C3%9F Да има само няколко имена, но продължавах да пиша, за да не изчезне информацията безвъзвратно, а също и режисьорите от дублажа да се възползват, за да се подобри малко или много качеството на дублажа. И още нещо за сайта ми. Това, което си пуснал за "Какво не е уикипедия?" се отнася за страниците на хора, а не за Разговори. --Batman tas (беседа) 19:39, 19 юли 2019 (UTC)
Това не е вярно. Всеки потребител, който иска да си популяризира сайта чрез Уикипедия, нарушава Уикипедия:Какво не е Уикипедия:Средство за реклама и собствено популяризиране. Моля да си изтриеш линка към сайта. Няма значение кой е гледал сериала и кой не. Като има съвпадение трябва да се добави. Няма да се поддам на твоята агресивна реторика. Казах си мнение. Подкрепям идеята на Петър Петров.Radiohist (беседа) 19:49, 19 юли 2019 (UTC)
Стига си отклонявал вниманието от основния въпрос. Дори малоумник би разбрал защо съм постнал линка и че не си правя самореклама. И има значение кой е гледал, защото дублажи на сляпо не се постват. Аз съм ги гледал и щом съм преценил да не е на страницата му, значи няма да е там. С това "няма значение кой е гледал" ти признаваш, че не си ги гледал и копираш написаното от някакъв си мой личен сайт. Що като има още сто съвпадения не ги добавиш и тях? Има и други известни актьори колкото Гарет в Супермен и Лигата, които Чернев е чел и на двете места. Айде да те видя сега. --Batman tas (беседа) 21:15, 19 юли 2019 (UTC)
Няма да храня тази агресивна и вдетинена реторика. Помолих те най-учтиво да си изтриеш линка към личния сайт. Казах си мнението. Подкрепям идеята на Петър. Точка.Radiohist (беседа) 21:18, 19 юли 2019 (UTC)
Още не си отговорил. Има един актьор даже, който бих казал, че е точно толкова известен, колкото Гарет, персонажът му прави появи и в двата сериала, и са доста повече от тези на Лобо. Защо не вписа точно този актьор, ами Гарет? О, чакай. Сега видях, че на страницата на този актьор (която вече съм създал в сайта ми) още не съм внесъл Супермен и Лигата. --Batman tas (беседа) 23:51, 19 юли 2019 (UTC)
Не съм съгласен с тезата ти, която не е добре аргументирана. Усложняваш нещо много просто: ОЗвучил е Гарет, съответно Гарет го слагаме в таблиците. Постоянното ти споменаване на личния ти сайт е постоянно нарушение на Уикипедия:Какво не е Уикипедия:Средство за реклама и собствено популяризиране.Radiohist (беседа) 00:31, 20 юли 2019 (UTC)
Batman tas, няма смисъл да не се добавя в кутията, щом го е озвучил, Моля те, статиите не са твоя собственост - Уикипедия:Право на собственост върху статии.Radiohist (беседа) 01:40, 20 юли 2019 (UTC)
Има смисъл, защото един човек като види таблицата с едни и същи заглавия и ще си каже "Тоя само това е озвучавал". Не стои красиво. И още съм ЗА това на Бонин и Караиванов да се изтрие по един актьор с Хари Потър. Отвратително е. А и след като не си гледал епизодите, откъде знаеш, че го е озвучил наистина? Ще признаеш ли, че си копирал информацията от някакъв си мой личен сайт, в който може би пиша каквото ми скимне. Признай де. --Batman tas (беседа) 13:58, 20 юли 2019 (UTC)