Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас - затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!


Съдържание


Писане на статии за епилепсия[редактиране на кода]

Копирам от групата във Фейсбук Wikipedia Weekly: The International League Against Epilepsy is recruiting editors for Wikipedia :-) Part of the goal is for articles that can be co published in both the journal Epilepsia and Wikipedia. The organizations was founded in 1909 and the journal is one of the most respected in the field. http://www.ilae.org/Visitors//News/documents/WikipediaEpilepsyEditor.pdf --Лорд Бъмбъри (беседа) 14:28, 2 януари 2017 (UTC)

Среща с „Глобални библиотеки“ в петък в София[редактиране на кода]

Жюстин намери възможност за среща с Фондация „Глобални библиотеки“ в петък в 11:30. С нея си говорихме, че най-подходящата тема за сътрудничество би била обучения за библиотекари как да редактират Уикипедия. Останалите теми, които идентифицирахме са запознаване на библиотекарите със свободните лицензи, дигитализиране на съдържание (от нас и от тях), свободен достъп до библиотеки за уикипедианци, търсещи източници (вкл. до онлайн ресурси), редактони (съвместно редактиране, може би, за да го разберат) в библиотеки и добавяне на текстове в Уикиизточник от страна на работещите в библиотеките. Бихме се радвали ако споделите идеите си за подходящи теми за сътрудничество с фондацията и българските библиотеки като цяло. Освен това ако някой има време и желание може да се присъедини към нас. Бихме се радвали и ако заинтересовани уикимедианци изразят желанието и възможността си да водят такива обучения в София и в страната (например под формата „два пъти годишно, за по един ден, като максимум един от тях да е в работен ден, едното обучение да е в София, другото да е в Пловдив“ или нещо подобно). Благодарим предварително за изказаните мнения и декларираното желание. Жюстин и Никола (беседа) 10:37, 3 януари 2017 (UTC)

Кратък протокол[редактиране на кода]

Има ли идеи къде да поставяме такива протоколи?

Това, което си записах е, че имаме общо желание да направим обучения за библиотекари от октомври. Обученията ще е добре да включват представяне на Уикипедия и сродните ѝ проекти и практическа част – редактиране. Ще е най-добре да се проведат от обяд на единия ден до обяд на втория ден, за да може вечерта в неформална обстановка да бъдат изяснени подробности от деня.

„Глобални библиотеки“ би платила разходите за път и нощувки на участващите библиотекари. Ще е добре обученията да се провеждат в градове, където има поне 10 компютъра, за да могат да участват до 20 души. „Глобални библиотеки“ ще подбере най-подходящите три библиотеки в страната – първоначалните идеи са за Варна, Враца, Стара Загора и Русе.

Подходящ месец за обученията от гледна точка на „Глобални библиотеки“ е октомври, като можем да фиксираме конкретните дати през юли.

След първите срещи можем да говорим и сключваме споразумения с отделни библиотеки относно помощ с търсене и предоставяне на източници от страна на библиотеките, както и относно качване на електронно съдържание от уебсайтовете на библиотеките в Уикипедия. --Лорд Бъмбъри (беседа) 15:48, 17 януари 2017 (UTC)

Успешно финансирани проекти от Фондация Уикимедия в последните месеци в световен мащаб[редактиране на кода]

Поставям списък, пристигнал през wikimediaannounce-l, с успешно финансирани проекти от Фондация Уикимедия, за да могат заинтересованите да видят какви неща се финансират по света:

Приятно разглеждане, --Лорд Бъмбъри (беседа) 14:41, 3 януари 2017 (UTC)

Конференция на Уикиданни[редактиране на кода]

За любителите на Уикиданни има нова конференция, информация за която ще има в близките седмици и месеци на d:Wikidata:WikidataCon 2017. Конференцията ще бъде организирана от Уикимедия Германия и ще се проведе през октомври. --Лорд Бъмбъри (беседа) 14:58, 3 януари 2017 (UTC)

Първа седмична среща относно създаването на сдружение „Уикимедия България“[редактиране на кода]

Тази вечер заедно с Лорд Бъмбъри, Ket, Ilikeliljon, Alexander.D.Hristov и VladislavNedelev проведохме първата седмична среща в Google Hangouts, посветена на създаването на сдружение „Уикимедия България“. Водихме протокол, където отбелязвахме по-важните моменти и който е достъпен за всички на този адрес.

Предложенията към момента са:

1. Решенията да се взимат от присъствалите на срещата всеки вторник. След което те се предлагат за обсъждане пред общността, като тя ще има на разположение една седмица да ги дискутира. Ако има аргументи срещу тях, то решенията ще бъдат преразгледани на следващата седмица и предложени отново. Всеки уикимедианец е поканен да участва в седмичните срещи. Крайната цел е да подготвим документи за свикване на учредително събрание на сдружението.

2. Трябва да се избере вида на сдружението – в частна или обществена полза. Alexander.D.Hristov вече е създал страницата Видове сдружения, където са изброени основните разлики между двете. Видът сдружение няма значение за Фондация Уикимедия, но засяга структурата и задълженията на сдружението. За повече детайли може да погледнете протокола. След като видът се определи, ще можем да преминем към изготвянето на устава.

Молба: Нека всички заинтересовани хвърлят едно око на страницата Видове сдружения и коментират на беседата ѝ относно това кой вид сдружение предпочитат и защо. На базата на мненията ще можем да вземем решение другия вторник. Ако имате някакви въпроси, може да питате пак там.

Благодаря. --ShockD (беседа) 20:57, 3 януари 2017 (UTC)

Създаване на страница за Бай Георги - Георги Хаджитинев - от Варна[редактиране на кода]

Здравейте! Бай Георги - Георги Хаджитинев - от Варна е емблематична личност за съпротивляващите се на мафията хора в града ни, тези, които искаме да живеем нормално в нормален град и нормална държава. Бай Георги е с изключително голям принос за събирането на нужните подписи за Референдума за Морската ни градина и делото му заслужава да се помни. Заедно с Пламен Горанов, той ще се превърне в знаме на протестите, в пример и светла следа. Имаме нужда да се спомняме за него, за дейността му и личността му. Аз съм ЗА създаване и качване на страницата онлайн, важна и полезна ще е, благодаря! Милена Пехливанова, Варна --Предният неподписан коментар е направен от --Milena P. (беседа) 12:43, 4 януари 2017 (UTC)Milena P.Milena P. (приноси • беседа) 08:13, 4 януари 2017 (проверка)

Всички искаме да живеем в мирен и европейски град, и се подписваме, и участваме в политиката, и отделяме от живота и времето си да създаваме статии на български в Уикипедия. Но това не ни прави значими за статия. Личността е значима единствено в ситуацията около Морската градина, и естествено е да намери кратко място в статията й. Но той не е единствен - има десетки и хиляди като него, те също са личности.
Ако проявите същата настойчивост и го предложите за "почетен гражданин" и успеете да убедите местната общност (Общинския съвет) да го приеме, ще има основание за статия. --Rumensz (беседа) 10:11, 4 януари 2017 (UTC)
„Номенклатурната значимост“ в България не винаги е реален и единствен критерий за значимост по същият начин както и медийните изяви. Всички си даваме сметка за това. Понякога това, което става в душите и сърцата на хората е много по-значимо от платените медийни изяви и номенклатурни назначения. Системата не е такава каквато обществото я иска. --Stanqo (беседа) 10:53, 4 януари 2017 (UTC)
Георги Хаджитинев и Милена Пехливанова, 17.03.2013, Варна
Там е работата, че членовете на Общинския съвет Варна никога не биха одобрили човек като бай Георги за "почетен гражданин", защото той се обявяваше и бореше срещу тъкмо хора като тях и в много голяма степен точно срещу тях, поименно. Защото те - за съжаление - са си същите, окопани във властта от много време. И с доста голям 'принос' за нещата, срещу които бай Георги протестираше - ТИМ, застрояването и окастрянето на Морската градина, изземване на Крайбрежната алея от наши хора, поставени лица и послушни на ТИМ и властта (които пък в голяма степен са едни и същи лица). Аз разбирам, че такива неща са непонятни за хора от Стара Загора или други градове на България. Това обаче не би трябвало да е причина за тази формална, заядлива съпротива, с цялото ми уважение.--Milena P. (беседа) 12:34, 4 януари 2017 (UTC)Milena P.
Милена, безсмислено е да продължавате тази дискусия, и то на няколко места, вече отива в сферата на вандализма. Статиите в Уикипедия не се пишат с емоции, а с разум. Никой не го каза по-добре от самата Вас "Аз разбирам, че такива неща са непонятни за хора от Стара Загора или други градове на България", което само по-себе си показва локалното, а не националното значение на обекта. Както някой вече посъветва, информацията може да се включи към друга статия, със съответните източници разбира се. Колкото до заяждането, най-чистосърдечно ще Ви посъветвам, недейте. Едно, че ще Ви блокират, второ, досега никой не е спечелил словесен двубой с мен. :-D--Радостина 01:10, 5 януари 2017 (UTC)
Това са стари реплики, Радостина. Милена вече написа, че разбира какъв е проблема и приема обясненията. Не е нужно да започваме всичко отначало. И не, никой няма да бъде блокиран само заради това, че добронамерено е отстоявал свое мнение, независимо колко редакции има – казвам го като един от администраторите, макар отново да говоря единствено от свое име.
— Luchesar • Б/П 07:00, 5 януари 2017 (UTC)
За да сме наясно, че медиите достатъчно ясно и подробно ни информират за „протестите“, но не ни показват някои детайли, ще Ви опиша аналогична ситуация в Стара Загора. Проблемът и протестът са за парк „Бедечка“. Никой, ама никой, „общественик“ не протестира когато ще връщаха „на килограм“ земи и имоти по реституцията, а и всички съдебни дела са приключили. Общината направи всичко възможно да направи нов градоустройствен план и да намери компромис, защото сега този псевдопарк всъщност е 70% засрана джунгла. Когато хората си взеха строителните разрешения (2016 г.) се вдигна вой и обществениците на практика бяха политическите противници от БСП и ДПС. Спря се строителството и започнаха нови дела. За да се обезщетят собствениците, според искането на обществениците, ще са нужни десетки милиони, без да броим сумата за благоустрояване на джунглата. Срещу това не се протестира. НО! ... Ръководството на общината взе стари казарми до новите квартали, получи пари и направи нов парк „Артилерийски“. Същите тези общественици (които знаем на коя партия симпатизират) нададоха вой, че видите ли поддръжката на този парк ще струва хиляди лева годишно и това било страхотно разхищение. „Понятно“ ли е?
Изводът е, че не би следвало да се разглежда всичко като черно и бяло, ние и мафиятя, и е безумие да не се търси решение, а да си играем на протести, антимафии, и самозапалвания. На всичкото отгоре пък (виж.по-горе) „нищо не се било променило“. Е, оти ги ручаме жабетата? Да ставаме пионки между борбите на задкулисните кукловоди ли? --Rumensz (беседа) 07:43, 5 януари 2017 (UTC)
Лъчо, хора са били блокирани и за много по-малко от това, то не бе на самата статия, не бе на разговори, според мен хич не е благонамерено, а политически мотивирано. Хората гласуват с аргументи. Аз поисках източници. Няма. За какво се хабим тогава? Не знам кои реплики са стари и кои нови, отдавна не съм била тук. Водим един и същ разговор на 10 места. От пусто в празно.--Радостина 08:45, 5 януари 2017 (UTC)
Радостина, започнах тази тема, преди да се включа в другата. Местата са само две. Уверявам Ви, че нямам абсолютно никакво политическо пристрастие в случая. Политическите тролове се държат доста по-неприятно от мен, надявам се :) Най-малкото никога не отстъпват, а аз Ви отстъпвам правото да останете непобедима в споровете - нямам никакво намерение да споря с Вас. Споровете са за... едни други хора, не за нас.--Milena P. (беседа) 09:41, 5 януари 2017 (UTC)Milena P.
Plamensz, извинете ме за ненужните лични нападки по-горе. А аз тъкмо за вашия Бедечка се сетих вчера! Досега ние тук във Варна много се радваме, че успяхте да си запазите парка и го имахме за светъл пример. А то какво се оказва, според вашите думи... Уверявам ви, че тук защитата на Морската ни градина не е на политическа основа, поне не и сред тези съмишленици, с които аз общувам. Че то ако някоя партия беше застанала на нейна страна срещу престъпния ни ОС и срещу интересите на ТИМ - че ние нямаше от години да тъпчем на едно място в това отношение, щяха да забранят колите и строежите в парка, да приемат и проведат референдума като си е по закон (за който именно бай Георги положи сериозни усилия) и т.н. Жалко за Бедечка, искрено желая успех на Стара Загора и на всички останали градски паркове. Във Варна действително си "играем на протести, антимафии, и самозапалвания." защото срещу бруталната мафия нямат никакъв ефект, уви. Не знаете каква е атмосферата тук, хората колко са наплашени, как не се показват, как наистина 60% от града работят за фирмите на ТИМ (може и повече да са) и колко е трудно да се изправиш с името и лицето си срещу тях. Точно затова всички изключително се възхищаваме на бай Георги, но явно не е достатъчно... Сигурно е така. Затова ще се опитаме да намерим свестни източници, вместо да прекарваме времето си в излишни дискусии, благодаря. --Milena P. (беседа) 09:41, 5 януари 2017 (UTC)Milena P.
Г-н Илиев, отново благодаря!--Milena P. (беседа) 09:41, 5 януари 2017 (UTC)Milena P.
Да попитам - защо Стефан Апостолов може, а Георги Хаджитинев не може? --Stanqo (беседа) 09:20, 5 януари 2017 (UTC)
Или примерно Сребра Апостолова? Има още много в категория починали във Варна. --Stanqo (беседа) 09:23, 5 януари 2017 (UTC)
Stanqo, и аз ще чакам отговора на въпросите, въпреки че подозирам какъв ще е... Вездесъщите източници :)--Milena P. (беседа) 09:41, 5 януари 2017 (UTC)Milena P.
Точно така! Без източници няма възможност за проверка а това е основен принцип в Уикипедия. --Сале (беседа) 13:08, 5 януари 2017 (UTC)
Ами като грабне и бай Георги пушката и тръгне и той да се бори против несправедливостите или за някаква кауза, както са правели нашите деди и той обезателно ще намери място в Уикипедия. Щото иначе трябва да направим статии за всички протестиращи. А и кой е изтипосал Сребра Апостолова като терорист. Но това настрана. Мисля, че е крайно време да престанем да се занимаваме с щуротии и да си оправяме Уикипедията, щото е под всякво ниво. Ако отворим всички архиви на Разговори и беседи ще видим сигурно че има изписано повече отколкото са статиите в Уикипедия. Моля ви спрете с излишните спорове и глупости и дайте да си подобрим Уикипедията, има толкова много работа, а ние се занимаваме постоянно с излишни неща. Поздрави--Я.Запрянов (беседа) 09:59, 5 януари 2017 (UTC)
Пушката не е от аргументите с най-висока тежест в Уикипедия. --Stanqo (беседа) 17:42, 6 януари 2017 (UTC)
А за бай Георги тежестта каква е. Революционер ли е или учен, известен артист, пътешественик, изследовател и тнт. Но донякъде ти давам право, щото ако се поровиш малко се вижда, че в нашата Уикипедия е пълно със статии за разни селски футболисти и мижави личности, които никой не е чувал, с рекламни статии и статии без никаква стойност, та кво пречи и бай Георги да го изтипосаме и него в статия.--Я.Запрянов (беседа) 18:24, 6 януари 2017 (UTC)
Статията за Бай Георги е за човека с непримирим дух, отстоявал обществената правда на всяка цена, при всякакви условия. Историята за големият-малък човек в тази страна. --Stanqo (беседа) 00:20, 7 януари 2017 (UTC)
Това наистина би била чудесна статия – за вестник, за блог, дори тема за телевизионно предаване. Хората имат нужда да чуват такива истории. Просто Уикипедия не е мястото, откъдето е редно да ги научат за първи път. Енциклопедиите описват теми, които вече са станали обект на достатъчно широк интерес. Следователно, този интерес първо трябва да бъде събуден. Трудно е, не споря, но не бива Уикипедия да бъде винена за това.
— Luchesar • Б/П 01:07, 7 януари 2017 (UTC)
Участва в изборната листа на пето място на ПП „Зелените“ в изборите за 42 Народно събрание. Ако беше от листата на ГЕРБ на пето място, сега номенклатурно щеше да има статия в Уикипедия. --Stanqo (беседа) 03:01, 7 януари 2017 (UTC)
Може ли потомък на национален герой на България да не бъде енциклопедично значим? На запад благородните фамилии ги следят до девето коляно. Нашите благородни фамилии по исторически причини са фамилии на духа, а и самата държава е държава на духа.. --Stanqo (беседа) 17:30, 8 януари 2017 (UTC)
По-добре наистина би било тази дискусия да я водим само на страницата за обсъждане.
— Luchesar • Б/П 18:10, 8 януари 2017 (UTC)

ЦИЕ Пролет[редактиране на кода]

Вчера беше официално одобрен отчетът за ЦИЕ Пролет. 79 853 966 байта информация за Централна и Източна Европа около 10 000 нови и разширени статии, над 435 редактори от 29 страни. Това го пише на знамето на потребителската ни група. --Лорд Бъмбъри (беседа) 13:19, 5 януари 2017 (UTC)

Шаблон:Филм[редактиране на кода]

Някой може ли да каже от къде идват имената на оператора и сценариста в статията La La Land, при положение, че не са добавени в самия шаблон ? Това поредната магия от Уикиданни ли е ?--Ģiverņ (беседа) 08:35, 6 януари 2017 (UTC)

Да (виж също как става с {{wikidata|pN|...}} в кода на {{филм}}). :) — Luchesar • Б/П 08:55, 6 януари 2017 (UTC)
Супер :)--Ģiverņ (беседа) 19:50, 6 януари 2017 (UTC)

Изчезнала регистрация![редактиране на кода]

Аз съм потребитейл Фаренхайт. Не мога да си обясня защо е изчезнала страницата ми като регистриран потребител. Съществува голям списък с приносите ми, особено в културологията, но „няма такъв потребител Фаренхайт?!!!“ Погледнете страницата на Елит Николов! Кой я е правил?!? Моля въстановете питребителската ми регистрация!!!
78.83.65.230 01:37, 7 януари 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Там ви е страницата, просто трябва да я редактирате. Влезте първо с редакторската си парола. --Stanqo (беседа) 02:09, 7 януари 2017 (UTC)
29-те редакции на потребител Фаренхайт могат да се видят тук и от тях се вижда, че потребителската страница не е създавана така, че няма и как да е изчезнала. --Сале (беседа) 18:36, 8 януари 2017 (UTC)

Уикисреща на 15 януари[редактиране на кода]

Здравейте има ли ентусиасти за уикисреща на 15 януари, когато се пада и рождения ден на нашата майка на нацията:-D Уикипедия на английски език? Освен това имам идея да имаме торта уикипедия. Моля да се изкажете и по двата въпроса (среща и торта), може туй без онуй, но онуй без туй не, ако ме разбирате;-)--Ilikeliljon (беседа) 08:40, 7 януари 2017 (UTC)

PS: Можем да го направим под липите или някъде другаде, но първото принципно си остава най-вероятно.--Ilikeliljon (беседа) 13:02, 8 януари 2017 (UTC)
Symbol support vote.svg За --ShockD (беседа) 14:21, 10 януари 2017 (UTC)
Symbol support vote.svg За. Правя своя отговорен избор. :-D --Спасимир (беседа) 22:18, 10 януари 2017 (UTC)
Ще дойда. Спири ··· - - - ··· 17:40, 13 януари 2017 (UTC)
Здравейте малък ъпдейт на информацията - срещата ще е в Под липите в 7 часа, масата е на мое име, но съм споменал с Уикипедия.--Ilikeliljon (беседа) 09:56, 14 януари 2017 (UTC)
Съжалявам, изникна ми ангажимент в последния момент и няма да дойда, както бях обещала--Ket (беседа) 13:21, 14 януари 2017 (UTC)

This Month in GLAM: December 2016[редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 11:03, 10 януари 2017 (UTC)

Покана за ФМ+ този петък, 13.01., 10 сутринта[редактиране на кода]

Ако има желаещи, един или двама души, могат да участват в радиопредаване в радио ФМ+ в петък, 13 януари, от 10:00 до 10:30-10:35 сутринта. Темата ще бъде 16-тата годишнина на Уикипедия. Ако никой не се отбележи до утре сутринта, ще се обадя да откажа поканата. Спири ··· - - - ··· 14:16, 10 януари 2017 (UTC)

Ако е възможно участие по телефона бих участвал. Имам страхотен пример за това как източниците в Уикипедия са важни, защото тогава е един от двата ми рождени дни – истински и по документи. --Лорд Бъмбъри (беседа) 14:20, 10 януари 2017 (UTC)
На теория аз мога да се включа, но кой друг ще участва? Да припомня, че имахме покана и от TV+ за 16-ти. --Сале (беседа) 20:01, 10 януари 2017 (UTC)
За TV+ там не стана ли ясно, че ще бъдем двамата с теб Сале?--Ilikeliljon (беседа) 20:52, 10 януари 2017 (UTC)
За TV+ и аз разбрах, че ще сте двамата. :) Но мисля, че въпросът на Сале кой друг ще участва беше по-скоро за петък за радиото. За петък ще можеш ли? Ще ви изпратя контактите на журналистите от двете медии в личен мейл. Спири ··· - - - ··· 21:04, 10 януари 2017 (UTC)
Ако въпроса е към мен, за съжаление тогава съм на работа и няма да мога.--Ilikeliljon (беседа) 21:19, 10 януари 2017 (UTC)
За TV+ последно беше писал, че не си напълно сигурен и да въпросът ми наистина беше за FM+ във връзка с предишен мой коментар. --Сале (беседа) 22:34, 10 януари 2017 (UTC)
За FM+ можем да питаме дали мога да участвам по телефона. За БНР това не беше проблем миналата година. --Лорд Бъмбъри (беседа) 09:52, 11 януари 2017 (UTC)
Предаването ще бъде във формат „5 минути разговор – 5 минути музика - 5 минути разговор – 5 минути музика - 5 минути разговор“. Говорих с асистентката на Ива Дойчинова и тя каза, че не би трябвало да има технически проблем за включването ти, може би в средната от тези петминутки. Но каза, че ще се обади утре да потвърди. Засега съм заявила участието на Сале и евентуално мое, ако никой друг не прояи интерес междувременно. Спири ··· - - - ··· 10:13, 11 януари 2017 (UTC)
Благодаря. --Лорд Бъмбъри (беседа) 09:47, 12 януари 2017 (UTC)

тъмната енергия на вселената[редактиране на кода]

въпросът ми е вселената има ли ширина като посока надолу нагоре в смисал нашата планета се движи по долната част на вселената или просто се носи из пространството което няма определено долу и горе ? благодаря за вниманието
212.50.103.46 16:59, 10 януари 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

„Долу“ и „горе“ само в смисъл на гравитационно или инертно ускорение. --Stanqo (беседа) 12:31, 11 януари 2017 (UTC)

Втора седмична среща за „Уикимедия България“[редактиране на кода]

С цел да се привлекат участници от сродни проекти (засега може да са малко, но нека мислим далновидно), решихме докладите да се публикуват в Мета. Връзка към Мета ще бъде добавена в Текущи събития на Последни промени. Моля, прегледайте страницата в Мета, за да се запознаете с взетите решения към момента, както и за да участвате в настоящото обсъждане. Благодаря. --ShockD (беседа) 21:11, 10 януари 2017 (UTC)

Енергетика на България[редактиране на кода]

Който има време и разполага с по-точна статистика да погледне числата в раздела „Съвкупна мощност на българската енергетика“. Има голямо разхождение в статистиката при различните източници. --Stanqo (беседа) 12:14, 11 януари 2017 (UTC)

Уикимания 2017[редактиране на кода]

От 9-ти до 13-ти август 2017 в Монреал, Канада, ще се проведе тазгодишната Уикимания – конференцията с най-голям брой участници в света. Фондация Уикимедия осигурява стипендии за желаещи да участват при определени условия, посочени на https://wikimania2017.wikimedia.org/wiki/Scholarships. Кандидатстването е започнало преди шест дни и е възможно до 20-ти февруари. За Уикимания няма ограничение на участниците по страна, поради което няма нужда от избор на представители. Всеки може да кандидатства за стипендия, като има пълни (регистрационна такса, нощувки и път) и частични (без път) стипендии и комитет решава кои кандидати са най-подходящи. Миналата година участвахме Вася, Влади, Спасимир и аз като Вася и Спасимир бяха финансирани със стипендии, поради което бяха задължени да напишат отчети. Вася написа такъв, достъпен на m:Grants:TPS/Spiritia/Wikimania/2016/Report, от който може да бъде придобита представа какво представлява конференцията. Участниците, участващи със собствени средства нямат задължение да отчитат участието си, поради което отчети от Влади и мен няма. Можете да ми задавате въпроси относно конференцията тук и по всеки друг комуникационен канал, който изберете. Успех на кандидатстващите! --Лорд Бъмбъри (беседа) 15:08, 12 януари 2017 (UTC)

В допълнение: Дими също участва на Уикимания. Още отчети от Уикимания за добиване на впечатления: 2015, 2014. Спири ··· - - - ··· 20:32, 12 януари 2017 (UTC)

Значимост на музикални групи[редактиране на кода]

Имаме ли консенсус да добавим изречението „Дадена музикална група е значима ако има издаден поне един албум“ някъде в препоръката за значимост? Повдигнах въпроса на Уикипедия беседа:Значимост. --Лорд Бъмбъри (беседа) 11:04, 13 януари 2017 (UTC)

За мен е са само два: тираж и продажби. --Станислав Николаев 11:56, 13 януари 2017 (UTC)

Понеже принципно става въпрос за същото или почти същото нещо - какви са критериите за значимост за спортисти? Dino Rediferro (беседа) 11:33, 13 януари 2017 (UTC)

Виж У:ЗХ#Критерии за значимост на хора, т. 6. --Спас Колев (беседа) 11:51, 13 януари 2017 (UTC)
Ясно, благодаря г-н Колев! В такъв случай, както в последно време казаха и някои други колеги, наистина има едно-друго за разчистване. Dino Rediferro (беседа) 12:29, 13 януари 2017 (UTC)

Но това са глупости. Напълно въм наясно, че моят критерий с Youtube e безумен, но е един вид протестен. Дадох ви пример с Криско, който е суперзвезда, в случая на регионално ниво и забележете няма издаден официален студиен албум! Той е някакъв парадокс в световен мащаб. Когато даден изпълнител има огромна популярност, не виждам защо трябва да бъде определян за незначим, само защото няма издаден албум. Тук буквализмът убива реалната значимост.--Ģiverņ (беседа) 12:52, 13 януари 2017 (UTC)

В някой момент ще ми се изтърка езика да го повтарям, но още един път - не е необходимо да се бърза с крайните изказвания. Нито казаното в началото са глупости, нито критерият "Youtube" е безумен - дори и само защото "всяко правило има изключения". В историята на музиката, поне в малко далечното й вече минало има доста примери за изпънители станали звезди само с един-единствен хит - Дженифър Ръш, колкото да дам един пример. На мен също "да има издаден поне един албум" не ми харесва особено, поради факта, че това до голяма степен има комерсиална основа - т.е. все някой музикален издател трябва да е видял източник на печалба в предложената му музиkа. Dino Rediferro (беседа) 13:11, 13 януари 2017 (UTC)
Дали ще е албум, дали ще са 10 отделни песни, дали ще е получена музикална награда, дали ще е музикален известен и коментиран хит (дори в съвременната интернет епоха), все трябва да има някакъв долен праг. --Rumensz (беседа) 14:34, 13 януари 2017 (UTC)

Emblem-important.svg Не знам колко хора са забелязали, че Лорд Бъмбъри всъщност е свършил чудесна работа преди време, като е превел правилата от английската Уикипедия: Критерии за значимост на музиканти и групи. Т.е. написани правила дори си има, а отделен е въпросът дали действително ни удовлетворяват в този си вид и дали не е възможно (или дори нужно) да бъдат подобрени по някакъв начин. Според мен тези правила са добра отправна точка.
— Luchesar • Б/П 15:19, 13 януари 2017 (UTC)

Егати, това не го бях открил, а отдавна съм забравил, че съм го превеждал. --Лорд Бъмбъри (беседа) 16:41, 13 януари 2017 (UTC)
Е, било е преди цели шест години, наистина. :-) Но действително е полезно.
— Luchesar • Б/П 16:58, 13 януари 2017 (UTC)
В този дух на мисли, прохождащо "уики-кутре" като мен пита "старите вълци". Това има ли, или няма значимост. Дайте да вземете най накрая някакво решение щото "саморедакторката" вече няма търпение и започва да трие шаблоните (виж историята). Ако има значимост, дайте да ги махнем и тя да си редактира спокойно. Ако ли пък не, пак ще трябва да се вземе някакво решение. Въпросът е към всички! --Oficialniat (беседа) 18:53, 13 януари 2017 (UTC)
По този точно случай - на страницата пише следното: "През 2002 г. София получава признанието на Мело ТВ Мания – музикална класация на БНТ, където печели награда за дебют и текст на годината." - т.е. има награда и то от национална телевизия. Иначе - аксиома е, че Youtube "подяжда" продажбите, най-вече, когато става въпрос за сингли. Едно време, стига да имаше излишни пари, често се купуваше цяла аудиокасета заради само една песен в нея. Така, че на мен ми се струва уместно големият брой прослушвания в Youtube да се включи като критерий - проблемът е каква приблизителна цифра да се избере. Dino Rediferro (беседа) 21:26, 13 януари 2017 (UTC)
YouTube предлага спонсорирано съдържание и гледанията там могат да се купуват, затова е абсурдна идея. А според мен и "издаден един албум" също е абсурдна идея. Може изпълнителят да е световноизвестен, но да предпочита да пуска само сингли, LP и EP. Мисля, че по-скоро трябва да гледаме в посока качество - една песен влязла в някаква класация и имаща нетривиални отразявания в пресата прави изпълнителя по-значим, отколкото ако той просто е издал някакъв албум. Не е ли така? Парадокси пак ще се получават неминуемо, защото значимостта е относителна величина и като такава е предпоставка за двойни стандарти. С тях ще се оправяме с класическото гласуване. --ShockD (беседа) 22:08, 13 януари 2017 (UTC)
Само да припомня, че частните критерии не отменят общите. Това, че някой изпълнител не покрива частните критерии за изпълнител не пречи да има значимост по общите на У:ЗХ и особено много общите точки 1. и 10. а именно „Личността е била първостепенен обект на множество нетривиални (съществени) публикации, чийто източник е независим от личността.“ и „Личности, добили добра или лоша слава с участието си в значими от новинарска гледна точка събития.“ Същото важи и в обратна посока. Това, че изпълнител покрива някой от частните критерии особено пък ако е само един като издаден албум например, но не покрива нищо от общите критерии и особено пък ако липсват нетривиални публикации в независими източници не бива да е достатъчен критерий за значимост. --Сале (беседа) 22:41, 13 януари 2017 (UTC)
Dino Rediferro, за спортисти е значително по-лесно да се намерят независими източници доколкото спортните постижения винаги се регистрират от съответната организация, която организира състезанията в даден спорт, но това е тема за друго обсъждане. И там може да има различни критерии, но според моето мнение медалисти и рекордьори на ниво олимпийски игри, световни, континентални и национални първенства имат достатъчна значимост дори и ако няма друга информация за тях тъй като всяко от тези попада в точка 2. от общите условия на У:ЗХ „Личността има широко признати приноси, които оставят трайна следа в конкретната област на нейните компетенции.“ От друга страна точка 3. която коментира именно спортистите трябва да се преработи. Аз лично не схващам точния смисъл на сегашния текст. --Сале (беседа) 22:41, 13 януари 2017 (UTC)
Като казах, че има страници на спортисти за изтриване нямах предвид медалисти или по-общо призьори, а просто играли в непретенциозен отбор за някакъв период от време. Dino Rediferro (беседа) 23:24, 13 януари 2017 (UTC)

Дублиране на страници[редактиране на кода]

Голяма част от страниците за футболните първенства в България съществуват в два варианта - със заглавие във формат "А" група [година] и Първенство на България по футбол [година]. Проблемът е, че просто пренасочване няма да свърши работа, защото съдържанието на това, което касае първа дивизия/А група не е съвсем едно и също. Dino Rediferro (беседа) 19:19, 14 януари 2017 (UTC)

beIn Sports (Испания)[редактиране на кода]

Може ли някой да приложи правилото за тройното връщане? Надявам се, че правилата важат за всеки, въпреки че аз самата се съмнявам.The TV Girl (беседа) 13:33, 15 януари 2017 (UTC)

Какво имате предвид? Според историята на тази страница няма повтарящо се връщане на редакции така, че няма никакво отношение към У:ПТВ --Сале (беседа) 14:56, 15 януари 2017 (UTC)
Тази вероятно. --Rumensz (беседа) 15:00, 15 януари 2017 (UTC)
Не хранете, моля.--The Wiki Boy (беседа - приноси) 17:48, 15 януари 2017 (UTC)

Горски бекас[редактиране на кода]

Здравейте, тази статия може да бъде допълнена с информация от книгата на Димитър Нанкинов -Бекасът. Аз съм един от авторите на друга книга "Птиците на Балканския полуострров"
130.204.72.101 08:44, 17 януари 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Information.svg Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки, че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки – вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника. --Сале (беседа) 09:38, 17 януари 2017 (UTC)

Уикипедия:Инкубатор[редактиране на кода]

Да си пожелаем откриването на Уикипедия:Инкубатор с първата статия въведена в него да просъществува и се развие като полезен за Уикипедия проект, който ще подпомогне новите редактори да привикнат по-лесно и безпроблемно с новата среда. Шаблоните на проекта още не са довършени, за да започне пълноценна работа, но се надявам със съдействието на повече редактори, това да стане в скоро време. Разбира се, ако направим „Проект“ запазена служебна дума, шаблоните биха могли доста по-бързо и безпроблемно да се прекопират и адаптират от рускоезичната Уикипедия. --Stanqo (беседа) 11:50, 17 януари 2017 (UTC)

Покана за участие в Уикимедия ЦИЕ пролет 2017[редактиране на кода]

Здравейте всички,

Както миналата година, така и тази се организира редакторското състезание ЦИЕ пролет 2017 и каним всички редактори да участват! Миналата година нашата общност имаше страхотни успехи и силно се надявам тази година да ги надминем.:-) Моля местните организатори да се абонират за пощенския списък на https://lists.wikimedia.bg/mailman/listinfo/ceespring-localorganisers и да добавят българската общност на Мета страницата с участниците и моля редакторите, които проявяват интерес, да обсъдят съдържанието на тазигодишното издание на състезанието на беседата му (Talk:Wikimedia CEE Spring 2017/Participants). Там ще намерите и информация за някои от нещата, които се очакват от местните организатори. Очакваме включване от вас скоро!

От името на международните организатори,--Алиса Селезньова (беседа) 12:41, 17 януари 2017 (UTC)

Финансиране на два скенера[редактиране на кода]

Спасимир ме помоли да напиша мейл до Фондация Уикимедия, че искаме да им върнем парите, получени с грант за финансиране на купуване на нова техника за сканиране на архиви, за която той ме помоли преди два месеца, тъй като настоящата е остаряла. Понастоящем имаме един купен скенер за сканиране на микрофилми, а вторият не беше изпратен от търговците и парите за него са в мен, защото когато го поръчах си ги взех от споделената банкова сметка на потребитслската група, тъй като не очаквах поръчката да бъде прекратена от продавача.

Крайният срок за писане на отчет по този бърз грант (rapid grant) е 31-ви януари, поради което моля до края на седмицата ако има желаещи да изберат нов скенер и да участват в писането на краткия отчет да изразят това тук. Ако до 22-ри януари никой не изрази желание за това, ще пиша на отговарящата за грантовете във Фондация Уикимедия, че няма да се възползваме от финансирането и ще върнем парите. Пингвам ShockD, тъй като единствено за него и Спасимир знам, че напоследък сканира материали във варненските архиви и е избран да представлява общността на конференцията на координаторите на GLAM-проекти в Париж през февруари.

Ако се наложи връщане на парите ще преведа парите обратно по общата банкова сметка на 23-ти януари, за да можем да ги върнем на Фондация Уикимедия максимално бързо.

Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 18:44, 17 януари 2017 (UTC)

Толкова ли е трудно да се купи скенер онлайн? От тук примерно не може ли да се избере един и да се поръча веднага? --Stanqo (беседа) 19:26, 17 януари 2017 (UTC)
Хора, вие тука в детската градина ли сте бе, да му се не види!?!? Спечелили сме грант, парите са планирани и заделени целево. А сега защото някой му скимнало сме щели да връщаме парите. Е това е толкова несериозна работа, че аз с хора постъпващи така дори не бих планирал едно кафе да изпия. Като вие си събирате пати на масата може да си ги ползвате или връщате както искате. Като сте кандидатствали и спечели грант имате задължения да го изпълните. Иначе поставяте в много неудобна ситуация не себе си, а хората, които са подкрепили и одобрили този грант. Спрете да мислите само за себе си! --dimi_z (беседа) 14:58, 18 януари 2017 (UTC)

Спасимир ми редактира репликата, за да постави линк към целия разговор, но я отмених, защото не е редно да се поправят чужди реплики. Ето препратката, която той постави към целия разговор: https://bg.wikipedia.org/wiki/Потребител_беседа:Спасимир#.D0.A1.D0.BA.D0.B5.D0.BD.D0.B5.D1.80.D0.B8 --Лорд Бъмбъри (беседа) 15:50, 18 януари 2017 (UTC)

Един вариант от същия тип скенер за почти същата сума, ако се поръча сега.--Спасимир (беседа) 15:51, 18 януари 2017 (UTC)
Лорд Бъмбъри, моля да потвърдиш, когато бъде поръчан, за да започна отчета.--Спасимир (беседа) 16:28, 18 януари 2017 (UTC)
Спасимире, поръчах го (133,45 евро), след два дни ще е гарантирано при мен (този път е с доставка Amazon Prime с гарантирана доставка); на 11-ти февруари ще го донеса в София. --Лорд Бъмбъри (беседа) 16:48, 18 януари 2017 (UTC)
Чудесно, благодаря!--Спасимир (беседа) 16:49, 18 януари 2017 (UTC)

Взимане на решения в потребителската група[редактиране на кода]

Предвид това, че нямаме нито две гласувания за каквото и да било на потребителската група, проведени по общи правила, мисля, че е време за дискусия относно взимането на такива в бъдеще. Вероятно следващото решение, което ще трябва да се вземе, е кой да замести Вася като един от хората с обща банкова сметка, по която потребителската група да получава парите по проекти от Фондация Уикимедия. Изброих начините, по които е взимано решение до сега на дискусионна страница в Мета. Надявам се на активно участие. --Лорд Бъмбъри (беседа) 20:29, 17 януари 2017 (UTC)

Трета седмична среща за „Уикимедия България“[редактиране на кода]

Тази вечер беше проведена третата седмична среща в Google Hangouts, отворена за всички уикимедианци и посветена на създаването на сдружение „Уикимедия България“. Можете да се запознаете с това как да участвате в срещите, взетите към момента решения, текущите обсъждани въпроси, както и с целия протокол от разговорите на страницата ни в Мета. --ShockD (беседа) 20:48, 17 януари 2017 (UTC)

Изтрита статия[редактиране на кода]

Знам, че в случая съм в конфликт на интереси и нямам право да коментирам много и гласувам по тези решения, но това ми се струва неправилно решение. Иван Велков освен зам.-председател на Столичния общински съвет е и основен актьор от филма "Да обичаш на инат" и статията му в Уикипедия беше там отпреди да се кандидатира за избираем пост. Имаме статии за хора участвали веднъж на олимпийски игри, но за актьори изиграли роля, която всички тук помнят и вероятно могат да цитират едно-две изречения няма? Не разбирам какво правим напоследък :) --dimi_z (беседа) 10:03, 18 януари 2017 (UTC)

Статията не може да бъде видяна от неадминистратори. Иначе от това, което ти пишеш - зам.-председател на местен зак. орган (по ръба) + актьорството за мене минава напълно. --Мико (беседа) 10:11, 18 януари 2017 (UTC)
редакция 7556558 — Luchesar • Б/П 10:56, 18 януари 2017 (UTC)
Не знам какво имаш предвид под конфликт на интереси, но аз също съм за връщане на статията, освен това аз съм я писал далеч преди да има някакви политически фактори, които да се намесват в случая.--Ilikeliljon (беседа) 10:37, 18 януари 2017 (UTC)
В условията за изтриване бихме могли да поставим допълнително условие освен съотношението на гласуващите, примерно минимум 25 човека гласуващи за изтриване. --Stanqo (беседа) 10:45, 18 януари 2017 (UTC)
50 е по-кръгло? --Мико (беседа) 10:54, 18 януари 2017 (UTC)
Числото може да се гласува. По правило устойчиви решения се взимат от повече хора. --Stanqo (беседа) 11:03, 18 януари 2017 (UTC)
Тъй като може да се приеме, че съм изтрил статията по У:БИСФ, т.15, възражението на един редактор с право на глас, който не е оригиналният автор, следва да е достатъчно за възстановяването. Продължавам да смятам, че по този начин ще се приложи различен аршин, но също и не смятам случая за чак толкова важен, та да отделям време да споря по него (във всеки случай, за мен има по-важни от него неща).
— Luchesar • Б/П 11:04, 18 януари 2017 (UTC)

Зимен 360 градусов VR тур на България[редактиране на кода]

Здравейте, уикипедианци! В следващите дни имам време и възможност да обиколя България и да направя една представителна висококачествена 360 градусова VR сесия от около 200/300 панорамни точки. Подобен обход сме правили два пъти и резултатите са впечатляващи. Лошото е, че в момента нямаме ресурс за осъществяване на обиколката, а сняг не се знае до кога ще има. Искам да попитам има ли някакви възможности за финасиране през Уикипедия и каква е процедурата. Отделно с ShareBulgaria имаме огромен масив 360 градусови панорами и снимки, които публикуваме със свободен лиценз, но ни е много трудно да ги позиционираме в Уики и търсим някой, който има желание и умения да ги качи или поне да ни направи обучение, което да ни помогне да сме по експедитивни :)

Здрава и спорна 2017 година желая! --Предният неподписан коментар е направен от Georgy Palpurin ShareBulgaria team (приноси • беседа) 14:42, 18 януари 2017 (проверка)

Публикувайте си биткойн адрес на който желаещите да ви подкрепят, разбира се не тук. --Stanqo (беседа) 12:00, 18 януари 2017 (UTC)
За финансиране през Фондация Уикимедия ли питате или за частни дарения или спонсорство? Какво имате предвид под „позициониране в Уики“ и какъв е проблемът там? Ако снимките са под лиценз съвместим с Creative Commons няма проблем да ги качвате в Общомедия. Предполагам имате предвид тези снимки, но на този сайт не личи да са под свободен лиценз. Напротив най-долу седи © 2016 Roundme Limited. All rights reserved. Разбира се ако Вие сте авторът винаги можете да ги качите на Общомедия като такъв. --Сале (беседа) 12:32, 18 януари 2017 (UTC)

Здравей, търсим някакво по-бързо решение докато има сняг. Относно лиценза за снимките round.me е просто една от платформите в които създаваме турове. Всяка от панорамите е снимка формат панорама и може да се разпространява през различни канали "...колкото повече, толкова повече" е казал Мечо Пух :). --Georgy Palpurin ShareBulgaria team (беседа) 08:43, 19 януари 2017 (UTC)

Георги е един от най-добрите участници в Уики обича Земята и Уики обича паметниците. Мисля, че става въпрос за това да използваме панорамните снимки повече в Уикипедия и след като видях съобщението тук, ще ги преглеждам от време на време и ще ги добавям към подходящите статии, защото са наистина много добри. --Лорд Бъмбъри (беседа) 13:29, 18 януари 2017 (UTC)

Здравей, блгодаря за оценката и намерението да помагаш с качването, предлагам в страничен разговор да ти предоставя линкове за изтегляне на панорамите и плоски снимки, както и информация за местоположенията. --Georgy Palpurin ShareBulgaria team (беседа) 08:43, 19 януари 2017 (UTC)

Фондация Уикимедия редовно спонсорира "фото сафарита" през бързите грантове и през стандартните проектни грантове. Аз бих подкрепил такова да се случи в България, още повече, че имаме вече успешни резултати да показваме. Освен панорамни снимки, ако не ме лъже памета, от Интеракт България също правят и нормални. Една от тях дори спечели УоП. Въпросът за мен е по-скоро дали Георги или Интеракт сами да си подадат проект за фотосафари към ФУ или да го направим заедно чрез потребителската група. Според мен вторият вариант може да е началото на едно прекрасно, задълбочаващо се сътрудничество :) --dimi_z (беседа) 14:06, 18 януари 2017 (UTC)

Здравей, Дими нямам идея как се процедира формално и ще съм благодатрен на всякаква помощ в тази посока. Отделно в общността може да помислим за оптимална обиколка с предложения за маршрут и места/обекти, които да заснемем. Добри сме в снимането, обработката и бих казал в продуктивността (резултат за еденица време) но не бих казал, че можем да направим най-добрия подбор, какво тоно да заснемем и ако се помогне в това отношение, ще е супер. --Georgy Palpurin ShareBulgaria team (беседа) 08:43, 19 януари 2017 (UTC)

В такъв случай най-добре просто да напишем едно предложение за грант, а който иска може да заяви желание да се включи. --dimi_z (беседа) 10:46, 19 януари 2017 (UTC)

***[редактиране на кода]

***

С тези си изцепки не помагате на никого, а обиждате самите себе си. Ако имате сериозни аргументи за своите тези, регистрирайте се нормално и си отстоявайте гледната точка. --Stanqo (беседа) 12:13, 18 януари 2017 (UTC)

Надежден източник на информация ли е Уикипедия?[редактиране на кода]

Докога ще продължава тази простотия - Jingiby трие всичко което противоречи на тюркската теория, Iliev заключва статиите след него? Тези двамата с подкрепата на още 1-2, общо 3-4 човека казват на целият български народ кои сме били и тн. Това е организирана схема. Понеже всеки разговор в тази насока се изтрива, се приканват заинтересуваните беседата да се изнесе във фейсбук: https://www.facebook.com/groups/718844488290417/ --Симеон Власаков (беседа) 16:28, 18 януари 2017 (UTC)

От работата на всички редактори зависи надеждността на българоезичната Уикипедия. Не водете редакторска война с никого поотделно, като си триете взаимно редакциите, ами водете последователен и смислен диалог на беседите на спорните според вас статии. Не допускайте заради остро държание да ви блокират, а се съобразявайте с гледната точка на всички останали редактори. Администраторите ви блокират заради неприемливо в Уикипедия поведение. Ако държите да се разгледа и вашата гледна точка по спорни въпроси се съобразете с правилата на поведение. Колективното редактиране изисква взаимно разбиране, особено в такава спорна материя като историческите източници. --Stanqo (беседа) 23:25, 18 януари 2017 (UTC)
Администраторите винаги блокирват някой, който е направил корекции в статиите. Което противоречи на У:ДОБРО Николай Зидара (беседа) 05:33, 19 януари 2017 (UTC)
Адвинистраторите са длъжни да блокират, когато се появят редакторски войни, затова не ги предизвиквайте. Можете да отстоявате вашата гледна точка, като водите диалог на беседата на съответната страница. Излагайте доводи, а не квалификации, с което ще покажете, че уважавате мнението на другите. Уикипедия, като проект призван да събере цялото човешко познание, трябва да опише всички гледни точки по съществени въпроси. Затова не трийте мнението на другите, за да наложите своето. --Stanqo (беседа) 06:58, 19 януари 2017 (UTC)

забелязана неточност[редактиране на кода]

Здравейте, Не знам, има ли значение, но в статията за писателя Стефан Цанев е написано, че през 1954г. е завършил Математическа гимназия в гр.Русе., като за източник е взета статия от "Север". През 1654г. в Русе няма Математическа гимназия! Явно става дума за Второ средно училище "Баба Тонка", наричано преди "Девическата гимназия", което някъде след 1960г. стана Математическа гимназия. Ако сметнете за необходимо, коригирайте.

С уважение: К.Петров--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 95.43.233.49 (беседа) 20:13, 18 януари 2017 (UTC) (проверка)

Ok Здравейте, г-н Петров, ако забележите някакви грешки, смело може да редактирате и вие. Уикипедия позволява това и е хубаво да има повече съвестни хора. Поздрави, Спасимир (беседа) 20:30, 18 януари 2017 (UTC)

Стоймир Младенов[редактиране на кода]

Здравствуйте! Подскажите, пожалуйста, где можно оставить запрос на создание статьи Стоймир Младенов? Это известный болгарский лекарь, был номинирован на Нобелевскую премию. Спасибо! Sorry, Google Translate: Добре дошли! Кажете ми, моля, където можете да оставите искане за създаване на Стоймир Младенов? Това е най-известният български лечител, е номиниран за Нобелова награда. Благодаря ви! [1] --Мит Сколов (беседа) 08:25, 19 януари 2017 (UTC)

Ако имате желание да напишете тази статия, направете го на езика на който владеете в съответният езиков проект на Уикипедия. Оттам някой по-лесно ще преведе статията на български, отколкото да успеете да намерите българин, който да напише статията в българоезичната Уикипедия. Засега имаме дефицит на редактори. --Stanqo (беседа) 09:11, 19 януари 2017 (UTC)
Всеки може да номинира за Нобелова награда. В случая - източноевропейска организация на пчеларите. --Спас Колев (беседа) 11:28, 19 януари 2017 (UTC)

Вандализъм[редактиране на кода]

Забелязах много вандализъм в Уикипедия. Не може ли да бъде премахнат?
85.187.110.237 09:00, 19 януари 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

А вие сам не редактирате ли? --Stanqo (беседа) 09:27, 19 януари 2017 (UTC)
Редактира. — Luchesar • Б/П 09:55, 19 януари 2017 (UTC)

JoyceWood e най-новата анти-българска марионетка в английската Уикипедия. А сега като сте такива хитреци всичките, досетете се кой е той! --BgWhiteRed (беседа) 22:32, 19 януари 2017 (UTC)

Методите са познати: всяка теза, всяка информация, дори всяко единично изречение което противоречи на предполагаемият тюркски произход на българите се трие. Най безжалостно, без никакво съобразяване с това колко и какви академични източници са цитирани. Просто се изтрива, и се представя най глупавият възможен аргумент - нямало консунсус, тоест аз не съм съгласен и следоветелно тази информация се трие безжалостно. В същото време статиите се пълнят с турски спам, обикновено базиран на етимология на думи: името на еди кое си племе изглежда тюркско, следователно те са турки. Ха сега сетете кое е това приятелче от българската Уикипедия !!! --BgWhiteRed (беседа) 23:32, 19 януари 2017 (UTC)

Нова анти-българска марионетка в Английската Уикипедия : ‪JoyceWood‬[редактиране на кода]

На вниманието на всички български редактори, които милеят за България и се чувстват българи: в английската Уикипедия се вихри нова антибългарска марионетка с име ‪JoyceWood‬

--BgWhiteRed (беседа) 23:51, 19 януари 2017 (UTC)