Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас - затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!


Съдържание


Българи[редактиране на кода]

Здравейте, В уикипедия под названието "Българи" има статия, която я намирам за напълно неточна исторически. Моля, допитайте се до съвременни наши историци - професори, академици и т.н.. Ние никога не сме били Южни славяни. Просто намирам статията за тенденциозна и тотално неверна. Надявам се да вземете мерки.

Благодаря :-)
78.83.113.22 06:04, 1 юли 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Проблем с редакция.[редактиране на кода]

Опитвам се да актуализирам информацията за Кметство Еница но нямам достъп до частта за Администрацията на кметството. Трябва да се редактира информацията за кмет на кметството. Настоящият кмет е Лорита Желязкова.
ObstinaKneja (беседа) 06:22, 1 юли 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Оправено. --Rumensz (беседа) 08:26, 1 юли 2016 (UTC)

УОЗ продължение[редактиране на кода]

Създадох лична подстраница, в която се опитах да събера идеи за статии за създаване от снимките в конкурса Уики обича земята 2016. Вероятно има още, които съм пропуснал (снимките от конкурса виж тук). Смятайте се за свободни да допълвате и променяте списъка и най-вече да създавате статии. --Izvora (беседа) 17:45, 2 юли 2016 (UTC)

Чудесно! Вече се възползвам от списъка ти ;) Спири ··· - - - ··· 10:25, 3 юли 2016 (UTC)

Всичко има граници[редактиране на кода]

197.253.34.22, или, за да не си играем с отворени проксита, да си го кажем – колега Oficialniat – не бъркам, нали?... И други колеги, и аз, сме Ви умолявали, апелирали сме към Вашата съвест и сме Ви предупреждавали вече много, много пъти просто да се съобразявате с принципите на Уикипедия и с наложените добри практики, и да не разваляте атмосферата на взаимно уважение и професионализъм, която се стремим да поддържаме. Вие всеки път обещавате да се съобразите – и всеки път продължавате, както си знаете. Може би ни смятате за наивни идиоти, които можете да лъжете постоянно?

Е, за Ваше съжаление, последната Ви „изцепка“ не просто преля чашата. Опитите за публикуване на лична информация за друг редактор – дори и когато изнесената информация въобще няма връзка с реалността – се смята за една от най-тежките форми на тормоз над потребители, отстъпваща единствено може би на директните заплахи с физическо насилие. Наказанието за подобно провинение е незабавно, безусловно и безсрочно отнемане на правата за редактиране. Компромисите спрямо Вас бяха дотук. Всеки следващ опит да редактирате в Уикипедия или в който и да е от другите проекти на български език ще води до незабавното Ви блокиране.

— Luchesar • Б/П 13:42, 3 юли 2016 (UTC)

Предвид на това, че междувременно сте създали съвсем не лоша своя първа статия – Боби Дарин – може би можем да направим един наистина последен компромис с Вас. Но Ви предупреждавам: горното ще Ви тежи като присъда с отложено изпълнение. Ако оттук насетне станете действително конструктивен редактор и престанете да обсъждате други редактори или техни действия (освен конкретно и само по редакциите им в Уикипедия), можем да го забравим, както повелява У:ППД. Но ако направите дори най-малко провинение в своя изпитателен срок – да кажем две години, което е обичайна практиката в правото – безсрочното Ви и безусловно блокиране заради горния казус ще влезе в сила. Най-искрено и силно се надявам, че все пак можете да се проявите като един достоен човек и да заслужите уважението на своите колеги. Въпросната статия е чудесна първа стъпка. Желая Ви късмет и вдъхновение в следващите.
— Luchesar • Б/П 14:23, 3 юли 2016 (UTC)
Няма да правя абсолютно никакъв коментар за "моята съвест", "добрите практики", "развалянето на атмосферата", "взаимното уважение и професионализъм" за "идиотите" и за "лъжеца" ! Ти доста изчерпателно описа (ужасяващият инцидент). И ако тази "тежка форма" съм АЗ - и сам мога да те улесня в администраторските ти задължения (които уважавам) и да зарадвам по този начин определени "хора". Няма да съм нито първият нито последният - нали Лъчо. Така че не ме брой за проблем! Проблемите ще трябва да ги потърсиш в първоизточниците създаващи неблагоприятната среда в която повечето от вас доброволно работят. Там е истината. Струва ми се че използваш много тежки думи и то в неправилната посока но това си е лично мое мнение. Ще го преживея. Но никога не съжалявам за нищо-(принцип). Желая ти здраве приятелю. --oficialniat (беседа) 14:41, 3 юли 2016 (UTC)
Вижте какво, колега, аз също имам основание да съм потресен и дори покрусен. Нали не сте забравили, че именно аз на няколко пъти се застъпвах за Вас (всъщност, Вие дори не знаете за други случаи извън беседите на Уикипедия). Знаете също добре, че вече няколко пъти подред специално не блокирам отворените проксита, през които редактирате. С което, всъщност, сам нарушавам правилата на Уикипедия: първо, защото отворени проксита се блокират без всякакви обяснения, и второ, защото заобикаляне на блокиране също е нарушение, което трябва да бъде санкционирано, освен ако не искаме блокирането напълно да се обезсмисли. Спомняте ли си какво си писахме последно на моята беседа? „Няма да се повтори - обещавам!“ // „Разчитам на думата ти.“ Да, ето затова излиза, че аз съм наивен идиот. Във Вашите ръце е да спасите достойнството ми, като докажете, че може би все пак не съм се лъгал. Всички сме хора и всички бъркаме понякога. Понякога бъркаме и тежко – и тогава тежките думи са уместни. Но точно защото никой от нас не е безгрешен, също вярвам, че всеки трябва да получи възможност да поправи стореното с добри дела. Затова, нека не търсим оправдания в действията на другите – добри или лоши – а да се стремим сами да даваме добър пример. Вярвам, че ще съгласите с това.
— Luchesar • Б/П 15:05, 3 юли 2016 (UTC)
Дори уважителната форма с която са обръщаш към мен ти прави чест @ Luchesar. Длъжен съм да ти благодаря за (open proxy) и за хубавите думи относно статията за Боби Дарин. Съжалявам че те вкарах в този филм. За обещанието не съм забравил. Ако аз съм заслужил (несправедливо) според мен да съм блокиран от (.....), нали знаеш че "каквото посее това и ще жъне" така че сега надявам се разбираш защо съм бил неактивен. Не бива да се защитават своеволията разбира си, но и от двете страни - разбираш ли ме сега Лъчо. Не е важно блокирането, то е просто НИЩО в сравнение с ОБИДАТА. А ти ми говориш за срок от две години. И 100 статти да сътворя пак ще има обида! ДАВАМ ПРАВО НА ВСЕКИ АДМИНИСТРАТОР без @ Алиса Селезньова ДА ЗАЛИЧИ ЛИЧНАТА МИ СТРАНИЦА !!! Аз няма да го направя саморъчно но поради нанесени обиди ще се присъединя към гилдията на Iordan2000 и много други. Иначе дължа извинение на @ Спири @ Rumensz @ Izvora @ Vodnokon4e и @ Лорд Бъмбъри за грубият език който съм използвал в коментарите си. Извинявам им се най сърдечно. Моля само да изчакате 15минути за да кача важна за мен, а надявам се и за БУ една не лоша статия. Желая здраве и успех на всички --oficialniat (беседа) 16:10, 3 юли 2016 (UTC)
Обиди... Достатъчно е да се погледне историята на беседата на всеки един по-активен администратор, за да се види колко много обиди постоянно отнасяме самите ние. Истината е, че има толкова много моменти, в които просто ми се гади, само като си помисля за Уикипедия и за това, което ме чака в нея... Но никой не ме е карал насила да ставам администратор. Нито насила ме държи да бъда такъв.
Затова не се оплаквам. Просто... вярвам, че светът има нужда от Уикипедия. Че България има нужда от своята собствена малка Уикипедия. И че всеки от нас може да помогне на тази родолюбива кауза – колкото му е възможно. Безкористно, себеотдайно – и дори себеотрицателно. Сигурно не винаги успяваме да бъдем достатъчно добри в това, но едно е сигурно: ако въобще нищо не правим, няма да станем по-добри.
В крайна сметка, може би въпросът всъщност е кое поставяме на първо място: дали Родината, или себе си и своето честолюбие. Звучи патетично, обаче е вярно. Дори – и даже особено много – именно в тези, уж „дребни“, дела. Това не е упрек нито към Вас, нито въобще към някого конкретно – най-малкото защото аз съм последният човек, който може да упреква други, че не правят достатъчно за нашата България. По-скоро е нещо като... изпускане на пара, нека го наречем. Съжалявам, ако някого неволно съм засегнал.
И на Вас желая здраве – и успех в бъдещите начинания, каквито и да са.
— Luchesar • Б/П 16:34, 3 юли 2016 (UTC)
@ Oficialniat, колкото повече одъртяваш, толкова повече ще осъзнаваш ненужните и смешни неща, които си направил в резултат на адреналина у теб. А рано или късно ще имаш и преломен момент, който съвсем ще те отрезви. Редактирай и създавай статии като ти се иска, но знай че мен с простотии няма как да ме впечатлиш. --!Izvora (беседа)
Явно имаш богат (житейски) опит Изворче. Карай бавно приятелю :-) --oficialniat (беседа) 16:50, 3 юли 2016 (UTC)


Петер Брюгер[редактиране на кода]

Здравейте, казвам се Александра Манова. Направих страница за немския литературен критик Петер Бюргер. За жалост, по невнимание съм въвела фамилното му име с малка буква и сега не мога да го коригирам. В търсачката на страницата излиза като "Петер бюргер", което е срамно и недопустимо. Моля Ви за съдействие. Как мога да го поправя и ако не мога аз, вие бихте ли го коригирали.

Поздрави, Александра Манова --Предният неподписан коментар е направен от Alexandra Manova (беседа • приноси) 10:35, 4 юли 2016 (проверка)

Преместих статията, но ще Ви помоля ад я пооправите малко защото изглежда ужасно в момента --Сале (беседа) 07:44, 4 юли 2016 (UTC)

Карти, градове, координати[редактиране на кода]

Направих позиционни карти на около 150 градове в България, с цел използването им в инфобоксове за забележителности, а може и самостоятелно. Моля, ако са нужни и за други, пишете.

При прилагането им в статиите забелязах, че координатите на населените места в Уикиданни са дадени закръглени (от ruУ), което при тези карти посочва точката често извън града (в картата на България не си личи). Сложих на всички тези градове с карти координати на общинските им администрации (кметствата) в Уикиданни, което ги прави смислени.

Някои от статиите са в ужасен вид (пр.Разград), с ненужни цитати (пр.Стара Загора), често с напълно излишна информация, или информация за възможна отделна статия (пр.Генерал Тошево-http://museum-gt.com/). --Rumensz (беседа) 11:30, 4 юли 2016 (UTC)

История на фирма[редактиране на кода]


Binchica (беседа) 04:19, 5 юли 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти) Здравейте, искам да добавя история на фирма, как точно трябва да го направя? Благодаря!

Моля, първо погледнете тази служебна страница: Уикипедия:Значимост (организации и компании) и преценете дали информацията за въпросната фирма има място в Уикипедия. --Спас Колев (беседа) 12:21, 5 юли 2016 (UTC)

За Rumez и всички любители на Уикипедия[редактиране на кода]

Съобщение за Rumez (беседа) от Михаил Илиев Стоянов. Знам , че не пиша статиите си в уикипедичен вид , защото искам да споделя нещо с вас. Аз съм момче на 12 години и за това не съм наясно с форматирането в уикипедия. Може да ви звучи странно но сега ще ви кажа няколко думи. Интересувам се от Науката още от 6 годишен. Роден съм в Белоградчик и сега живея в София. Имам десетки енциклопедии за космоса и земята. Реших да пиша в Уикипедия защото исках да споделя знанията си и да обогатя речника на деца и хора , които са като мен. Моля ви , проявете разбиране! Може и да не съм пълнолетен , но писането ми в Уикипедия и четенето на книги за мен са развлечение. Послепис:Следващата ми статия ще бъде утре. Профилът ми във фейсбук е "Михаил Илиев" , ако желаете повече контакти с мен.
Михаил Илиев Стоянов (беседа) 13:29, 6 юли 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Благодаря за разбирането и информацията! Ще го имам в предвид за утре.
Михаил Илиев Стоянов (беседа) 14:11, 6 юли 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Браво, ако ти трябва за нещо помощ може да пишеш и тук. --Спасимир (беседа) 14:41, 6 юли 2016 (UTC)
Момчето явно има доста познания и наистина сигурно много чете, затова мисля, че не трябва да му чупим хатъра, а трябва да му се помага, все пак е на 12 години и изглежда има голямо желание да пише в Уикипедия. Нека да пише, а който има време да пооправя статиите. Полека лека ще навлезе в нещата и ще почне да се справя сам. Може да помолим Молли да се заеме малко с него, да му пообясни някои основни неща, при нея няма грешка, мисля че с нейна помощ бързо ще навлезе в нещата. Поне при мен беше така, за което съм и благодарен.--Я.Запрянов (беседа) 20:20, 6 юли 2016 (UTC)
Михаил, браво за желанието! Преди всичко не се притеснявай ако някой ти прави забележки. Всеки минава през някакъв период на адаптация докато се ориентира кое какво е в Уикипедия. Може би беше най-добре първо да отговориш на това което Rumensz е писал на твоята беседа или да пишеш на неговата. Колкото до форматирането на статии препоръчвам ти известно време да редактираш вече съществуващи статии, които имат нужа от оправяне по теми, които те интересуват вместо започваш с нови статии. --Сале (беседа) 12:21, 7 юли 2016 (UTC)

Национална уикисреща? През декември?[редактиране на кода]

Сложила съм за обсъждане една идея: m:Talk:Wikimedians_of_Bulgaria#Национална уикисреща през декември?. Спири ··· - - - ··· 16:27, 7 юли 2016 (UTC)

Блокиран сайт[редактиране на кода]

Някой да има някаква идея защо не мога да добавя този източник - [www.struma.com/obshtestvo/s-vodosvet-i-kurban-nad-500-dushi-chestvaha-100-g_10196/ С водосвет и курбан над 500 души честваха 100 г. юбилей на черквата „Св. св. Кирил и Методий“]? Не виждам причина за блокиране на сайта.--Алиса Селезньова (беседа) 14:28, 9 юли 2016 (UTC)

Блокиранията на сайтове би трябвало да се поставят на гласуване. Понякога блокирани сайтове представляват единствен източник на информация която трябва да бъде цитирана в Уикипедия. --Stanqo (беседа) 10:26, 10 юли 2016 (UTC)
@ symbol.svgАлиса Селезньова: Ok — Luchesar • Б/П 16:48, 10 юли 2016 (UTC)

Как е на Български език[редактиране на кода]

Понеже в нета има всевъзможни тълкувания на името Смоки Робинсон, задавам въпросът си към цялата общност. Как е по правилно да се произнася: "Смоки Робинсон" или "Смоуки Робинсън". Поздрави --oficialniat (беседа) 15:13, 9 юли 2016 (UTC)

Смоуки Маунтънс и Смоукис - това дава справочника на Данчев с.223 (за Smoky, Smokies) т.е. Данчев А., Българска Транскрипция на Английски Имена, София: Народна просвета, 2ро изд. 1982 80.72.94.103 16:29, 9 юли 2016 (UTC)

Благодаря 80.72.94.103. Виждам вещина в теб. Имам в предвид как се превежда в точен превод на Български език това име (Smokey Robinson). Поздрав --oficialniat (беседа) 17:29, 9 юли 2016 (UTC)

Уикипедия:Пояснителни страници[редактиране на кода]

Преди известно време изтеглих и успях да обработя базата от данни на българската Уикипедия, с цел да генерирам списък на страници, които съдържат препратки към пояснителни страници, вместо същите да сочат към конкретни страници. В резултат на това се оказа, че има около 30000 такива страници. На Уикипедия:Пояснителни страници съм извадил от списъка първите 1000, с които можем да започнем, като периодично, ще се премахват обработените страници и ще се допълват с нови. Проектът е свързан с подобряването на качеството на статиите в Уикипедия. Надявам се, повече редактори да се включат, за да можем по-бързо да приключим, след което по единствено ще трябва се коригират новопоявилите се препратки, за за които периодично ще генерирам нов списък, от най-актуалната база от данни. Ако сам работя по проекта, при добро темпо, ще ми отнеме повече от година. Ако имате въпроси, коментари или предложения можете да пишете тук или на беседата на проекта. --Стан (беседа) 18:34, 9 юли 2016 (UTC)

Инициативата е прекрасна и се включвам веднага, с което периодът става повече от половин година. Някой иска ли да го направи повече от три месеца ;-) ? --Лорд Бъмбъри (беседа) 22:31, 9 юли 2016 (UTC)
И аз се включвам. --ShockD (беседа) 22:37, 9 юли 2016 (UTC)
+ 1. Само не разбрах идеята на зелените чекчета, предполага ли се работата на един да бъде проверявана от друг? Не може ли когато свършим с някой от записите и няма забележки, направо да трием съответното редче от таблицата? Още по-удобно би било, ако има някакъв лесен начин да се приспособи commons:User:MarkTraceur/editDescriptions.js за редактиране на клетките от таблицата, без влизане в режим на редактиране. Ако е сложно, то поне да нацепим таблицата на 10×100. Ухилен съм Спири ··· - - - ··· 05:31, 11 юли 2016 (UTC)
Добро упражнение е било и сигурно има други полезни неща които можеш да направиш по подобен начин, иначе вече има такъв списък - Специални:DisambiguationPageLinks. Също така да спомена, че имам инструмент "Умно свързване" на моята страница за лесно поправяне на такива препратки при редактиране. --V111P 13:16, 11 юли 2016 (UTC)
@ symbol.svgSpiritia:Може би е по-добре направо да ги трием от таблицата, когато са обработени. @ symbol.svgV111P: Могат да се направят много неща, но ще ми трябва малко повече свободно време за да оптимизирам процеса на импортиране не базата от данни и обработването ѝ. Специални:DisambiguationPageLinks съдържа страници, за които е нормално да сочат към пренасочващи, като например Буковец (област Видин), които в моя случай са изчистени. От друга страна съм изчистил страници, които имат нужда от корекция, но и това ще се оправи. Ще видя това „Умно свързване“ как може да е от полза и ще го опиша на страницата на проекта. Идеята е в този проект да се решават всички въпроси свързани с пояснителните страници, за да се изчистят препратките, да се автоматизира процеса и да се стандартизират (и уеднаквят) нещата, доколкото е възможно. Ако имаш възможност включи се с каквито инструменти ти е удобно :-) --Стан (беседа) 17:43, 11 юли 2016 (UTC)
Стандартизиране на самите пояснителни страници би било хубаво, напр. да се крият ли имената на страниците в препратките както тук. Нужен е инструмент с който да се поправят препратките без да е необходимо редактиране на страницата, но не знам дали има такъв. --V111P 22:26, 11 юли 2016 (UTC)

Преглеждайки честотата на срещанията на някои думи си мисля, че може би трябва да се ревизира статутът им на пояснителни и съответното най-популярно и близко до акъла значение да заеме титулярните места. Очевадните примери с консул, Форд, ОАЕ. Спири ··· - - - ··· 17:04, 12 юли 2016 (UTC)

За Форд и ОАЕ съм съгласен. Имаме много статии за Древен Рим и от там "консул" има много срещания, докато актуалното значение (дипломатическото) се среща по-рядко. В английската имаме "Roman consul", "consul" и "Consul (representative)". Иначе римския вариант можем автоматизирано да го заменим, тъй като статиите имат обща категория. --Стан (беседа) 17:42, 12 юли 2016 (UTC)
Всъщност многото връзки към Форд не са към основното значение, а към спортен отбор. --Спас Колев (беседа) 18:50, 12 юли 2016 (UTC)
@ symbol.svgNk: Е, явно съм цъкала все на статии, където се явява като препратка към конструктор, наред с препратки като BMW, Хонда, Мерцедес. При положение, че в пояснителната дори няма опция за отбор и не винаги аналогичните препратки са към отбори, не знам... явно има различни разбирания. Така или иначе, няма да ги пипам тези, но ми се натрапи на колко много места се срещат повтарящи се препратки и все в една тематика, и може би могат да се коригира ангро с бот към там каквото трябва. Спири ··· - - - ··· 20:34, 12 юли 2016 (UTC)
Моя грешка, извинете. --Спас Колев (беседа) 11:32, 13 юли 2016 (UTC)

Леко офтопик, да обърна внимание, ако някой не знае, че има джаджа „Маркиране на препратките към пояснителни страници“ в раздела „Интерфейс“, която оцветява подобни препратки в розов цвят при показване на страници. Ползата е, че докато редактирате нещо друго или пък дори просто четете някаква статия, подобни препратки привличат вниманието ви, и можете да използвате случая да ги замените с подходящата конкретна. — Luchesar • Б/П 22:08, 12 юли 2016 (UTC)

Абе, не е офтопик. Това улеснява поправянето доста :-). Благодаря, че го спомена. Откакто го включих поправянето на препратките стана още по-приятно. --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:31, 15 юли 2016 (UTC)

Отново за кавичките[редактиране на кода]

Направи ми впечатление, че някои колеги поправят правите машинописни кавички, ", на типографски, „“, дори в уики/HTML кода на страниците (например color="gold" се заменя с color=„gold“). Моля ви, колеги, НЕ правете това! В уикикода, както и в какъвто и да е програмен код кавичките трябва да бъдат точно определен вид: понякога са машинописни двойни, понякога са единични, понякога се използват апострофи и т.н., но те не може да бъдат произволно заменяни. Затова наистина ви моля: не променяйте кавичките в какъвто и да е програмен или уики код по страниците, освен ако не сте сигурни, че кавичките в контекста на въпросния код са неправилен вид. — Luchesar • Б/П 18:25, 11 юли 2016 (UTC)

Това става най-вече с Адвайзъра, когато има прекалено много поправки за оправяне. Ако кодът не е написан слято, както си го показал, Адвайзърът го счита за грешка и поправя кавичките. --Rumensz (беседа) 06:25, 12 юли 2016 (UTC)
И според мен е от Адвайзъра. Когато предложи петдесетина корекции в началото ги проверявам, но после ми писва и цъкан нататък без да гледам а при предварителен преглед подобни промени в html кода е лесно да се пропуснат. --Сале (беседа) 14:00, 12 юли 2016 (UTC)
Ясно, тнх! Писах на беседата на Адвайзъра. Мисля си обаче, че може би е хубаво Адвайзър да се използва само в самостоятелни или поне насочени към поправяне именно на такъв тип грешки редакции. Иначе се оказва сложно човек да се рови в редакциите, за да намери проблемната, когато примерно някой е тръгнал да заменя някаква картинка, пък покрай това е сменил и куп други неща. — Luchesar • Б/П 14:28, 12 юли 2016 (UTC)
Затова има и бутон „Показване на промените“, не че и така не се изисква усилие когато има много промени но няма как. Хубаво, ще го направя да не се поправят кавичките след едно равно последвано от интервали, но така няма да се поправят и параметри на шаблони, ако случайно стойността на параматъра е с кавички някъде. --V111P 07:54, 13 юли 2016 (UTC)

Промо-статия[редактиране на кода]

Галерия Ларго (беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени • изтриване • възстановяване • защита)

Тази статия според мен е за бързо изтриване по т.2 от У:БИСФ, но не искам да го правя веднага, защото все пак може би разделите с представените художници може да бъдат използвани за статии за самите тях, когато имат достатъчна значимост сами по себе си. Купищата репродукции на картини са отделна тема и съм задал въпрос на беседата на автора на статията, който или която подозирам е свързан с въпросната галерия. Предположението ми е, че не са били наясно с лиценза и ще се наложи масово изтриване. — Luchesar • Б/П 15:57, 13 юли 2016 (UTC)

Статиите за художниците са направени отделно (за липсващите), без картинките. За галерията има много публикации в медиите, явно е доста активна в дейността си. --Rumensz (беседа) 05:34, 14 юли 2016 (UTC)
Благодаря ти. За мен обаче самата статия все още има твърде много „промо“ вид. Изкуството, в крайна сметка, също е бизнес, и не мисля, че трябва да правим компромиси по някакви сантиментални съображения. Отделен въпрос е дали стандартите ни по отношение на поп-фолк, порно, футбол, изкуство и наука са съизмерими – не искам да вкарвам разговора в това тресавище. Но ако статията не придобие по-енциклопедичен вид в обозримо бъдеще, така че да става ясно с какво тази галерия е по-значима от десетки, стотици, а може би и хиляди други, си запазвам правото или да я изтрия по У:БИСФ (особено ако хептен не се появят източници, доказващи значимостта ѝ), или най-малкото да я предложа на У:СИ. Естествено, това междувременно би могъл да направи и всеки друг админ/редактор. — Luchesar • Б/П 14:26, 14 юли 2016 (UTC)

This Month in GLAM: June 2016[редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 01:58, 14 юли 2016 (UTC)

Помощ за нови редактори в Скайп[редактиране на кода]

Гърците са публикували интересна идея днес в Education/Newsletter/Newsroom:

Snippet: WM User Group Greece starts free online wiki tutorials for educators via Skype The Wikimedia User Group Greece has started a program to train teachers on Wikipedia remotely. The aim is to show the potential use of Wikipedia as a teaching instrument. The two main pillars that can build the integration of Wikipedia in Greek school is its value as this encyclopedia itself, and the building philosophy that reveals the knowledge production mechanisms.

[...] The idea from which emerged the Wikipedia Education Program is simple: to motivate teachers and students to contribute in Wikipedia and other Wikimedia projects during their educational pastime. In four years, more than 10,000 students and pupils have participated in the Wikimedia Training Program by adding 12 million words, the equivalent ie 45,000 printed pages, over 10,000 entries in Wikipedia in various languages.

The courses are free, offered by experienced volunteers of Wikipedia. Performed remotely using screencasts and bidirectional communication via Skype or Google Hangouts, tailored to the needs and questions of each teacher.

The program includes introduction to Wikipedia, basic vocabulary pension authorities (editorial policy, use of the processor and other tools), and best of Wikipedia use practices in education.

[...]

Мислите ли, че би имало принципен интерес към онлайн обучения за писане в Уикипедия, не само от страна на учители, а и от страна на други хора? По този начин бихме могли да достигнем потенциални редактори извън София относително лесно. --Лорд Бъмбъри (беседа) 22:10, 14 юли 2016 (UTC)

Харесвам! Идеята според мен е много хубава, стига само да има кой да отделя време за подобни онлайн „семинари“. Доколко биха се намерили участници като обучаващи се най-вероятно може да се разбере само като се пробва. Все пак, някаква предварителна картина, която да покаже дали въобще има смисъл цялото начинание, може би може да се получи от анкета в страницата във Facebook или през сайтнотиса (и използване на Google Forms, например). Ако има интерес, може би дори е възможно да се използва онлайн системата за обучение на Пловдивския университет, като се разработи цялостен онлайн курс, подобно на добре познатите вече системи за онлайн обучение като Coursera или Khan Academy. Не бих казал, че като цяло съм голям оптимист, но поне предварително сондиране може би има смисъл да се направи.
— Luchesar • Б/П 22:59, 14 юли 2016 (UTC)

Гербът на Тайван[редактиране на кода]

По непонятна за мен причина в статията за Република Китай се появява стар герб, ползван преди 100 години. Не мога да го сменя с настоящия, няма ме по шаблоните. Колеги?--Zhoxy (беседа) 13:37, 15 юли 2016 (UTC)

Здравей, сега трябва да е актуалния. Работата е там, че герба, в случая емблемата, идва автоматично от уикиданни, а там беше посочен само стария. Но сега трябва да е наред. --Спасимир (беседа) 13:49, 15 юли 2016 (UTC)
За да е по-ясно, може да се види историята на обекта, който Спасимир е поправил. :) — Luchesar • Б/П 13:52, 15 юли 2016 (UTC)
Благодаря, Лъчо! Понеже използва само първата добавена картинка, за това се наложи да добавя новата, да изтрия старата и да добавя пак старата на втора позиция. Може би има и по-лесни начини. --Спасимир (беседа) 13:55, 15 юли 2016 (UTC)
Благодаря ви! И евала за бързата реакция! --Zhoxy (беседа) 13:58, 15 юли 2016 (UTC)
И аз ти благодаря. Не бях съвсем сигурен защо са били нужни трите редакции, но сега става ясно, и е много полезно да се знае при бъдещи подобни случаи, наистина. — Luchesar • Б/П 14:07, 15 юли 2016 (UTC)
На втори преглед, всъщност е малко объркана работата, наистина. Освен property-то „coat of arms image“ има и просто „coat of arms“, което пък сочи към отделен обект, d:Q26562, който описва самия герб. Колкото и да разбирам ценността на Уикиданни, редактирането на Уикипедия започва да се превръща в някакъв кошмар дори за технически грамотни хора – а какво остава за неизкушените в тая конкретна област. — Luchesar • Б/П 14:18, 15 юли 2016 (UTC)
ОК, сорри. На трети преглед виждам, че въпросният d:Q26562 е всъщност обектът на статията за герба на Тайван. Но понеже там също има property „image“, в което се вкарани изображенията на герба със съответните исторически периоди, когато са били използвани различните версии, излиза, че се получава дублиране на тази информация между двата обекта (d:Q865 за статията за Тайван и d:Q26562 за статията за герба на Тайван), избягването на което точно уж е една от ползите от Уикиданни... Хмм. — Luchesar • Б/П 14:23, 15 юли 2016 (UTC)

DARM Challenge[редактиране на кода]

Още една хубава новина – на завършилото вчера състезание на Държавния архив на Република Македония (DARM Challenge), Ilikeliljon спечели първо място с 530 точки или почти два пъти повече от втория в класирането. Поздравления! --Спасимир (беседа) 08:56, 16 юли 2016 (UTC)

Wow, браво! Поздравления, наистина! — Luchesar • Б/П 15:57, 16 юли 2016 (UTC)

Опит за преврат в Турция[редактиране на кода]

Ако на някой му се твори по темата: Опит за държавен преврат в Турция от юли 2016 Tropcho (беседа) 17:11, 16 юли 2016 (UTC)

Молба за проверка на редакции от запознат с историята[редактиране на кода]

Специални:Приноси/188.24.213.254 – 73 редакции до този момент днес, все категории около Източния въпрос. Някой би ли хвърлил един поглед? --Лорд Бъмбъри (беседа) 11:00, 17 юли 2016 (UTC)

Набито око имаш, браво! Това е Ангел Иванов Ангелов през отворено прокси. Използвам случая да напомня на патрульорите, пък и въобще на всички, които биха искали да помогнат в борбата с некоректни редакции, че съществува страницата Уикипедия:Патрульори/АИА. Може би е добре да си я добавите в списъка за наблюдение: когато забележите съмнителен IP адрес, направо може да го добавяте там. — Luchesar • Б/П 12:01, 17 юли 2016 (UTC)
Набито, набито, ама не погледнах за прокси. Добре, че имаш око за детайли. --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:43, 17 юли 2016 (UTC)
А, по-скоро имам тик да цъкам на проверка на IP адреса след последните драми с марионетките на Мапа/Фаса. ))) А междувременно АИА веднага изпълзя под друг адрес 84.22.35.35 (беседа). :) — Luchesar • Б/П 12:46, 17 юли 2016 (UTC)
Явно днес ще си играем на котка и мишка. Ще му писне по някое време. --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:50, 17 юли 2016 (UTC)
Понеже може би ще прочете това тук, нека да знае, че не случайно собственият му адрес не е блокиран. Няма никакъв проблем да си редактира от този статичен адрес, щом предпочита да не използва старата си сметка или пък да си направи нова. Когато адресът е един, патрульорите – а и въобще всички останали редактори – могат удобно да преглеждат и при нужда да коригират редакциите му. Обаче стремежът да бъде избегнат взаимният редакторски контрол и да бъде заобиколен принципът на търсене на консенсус между редакторите в Уикипедия – чрез злоупотреба с постоянно сменящи се динамични адреси, с отворени или каквито и да е проксита или други средства – ще бъде винаги и безкомпромисно преследван.
— Luchesar • Б/П 18:42, 17 юли 2016 (UTC)

НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕН В УИКИПЕДИЯ!!![редактиране на кода]

Здравейте,аз съм българска публична личност,видях че преди два дни някой е създал статия за мен,която обаче е абсолютно невярна и непълна.Вчера направих редакции с допълнения,които обаче са били изтрити вечерта от автор с ник RUMENSZ,или нещо подобно.Как мога да се свържа с вас и да се коригират нещата,защото съм абсолютно несъгласна да се четат и тиражират за мен неверни и непълни факти и вие носите отговорност за щетите,които ми причинявате!Моля,кажете ми какъв е начина да защитя и коригирам инфото за моята личност.Не е редно да си играете със съдбите на хората по такъв начин! Благодаря предварително! В.Н.
84.54.153.231 06:36, 18 юли 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Весела Нейнски – Дали става въпрос за това? Съжалявам за нанесените „щети“, които винаги могат да се поправят, но със съответните източници. --Rumensz (беседа) 06:56, 18 юли 2016 (UTC)
Да,за това става въпрос,какво значи съответни източници,аз съм източника,питайте ме?! Кой знае повече за моята биография от мен самата? --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 84.54.153.231 (беседа • приноси) 07:08, 18 юли 2016‎ (UTC)

НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕН В УИКИПЕДИЯ!!! (втора част)[редактиране на кода]

Здравейте отново,не знам как и къде да ви пиша,но съм в огромен стрес,от това което ми причинявате. Rumnsz,Моля да изтриете тази статия,поне докато стигнем до някакво приемливо решение! В момента се опитвам да се свържа с агенцията по авторско право и с адвоката си,относно това как да защитя самоличността си и правото върху коректната информация за нея.Повярвайте ми,че няма да позволя да ми причинявате безотговорно щети върху имиджа и кариерата,която градя 30 години.Поздрави,Весела Нейнски! --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 84.54.153.231 (беседа • приноси) 07:21, 18 юли 2016‎ (UTC)

В Уикипедия информацията трябва да е подкрепена с надеждни източници, а вие не сте предоставили нито един. Нормално е информация без източници да бъде изтрита (върната) или такива източници да бъдат поискани. В случая става дума за биография на "жива личност" и с цел да не се нанасят щети върху имиджа, информацията е премахната. Ние няма как да знаем кой стои зад тази редакция – може да е всеки. Освен това, няма как вие, да сте източник за информация за вас, тъй като това в Уикипедия се нарича конфликт на интереси. Нужни са надеждни източници - електронни или на хартиен носител, които да потвърждават информацията. --Стан (беседа) 07:47, 18 юли 2016 (UTC)

Съгласна съм,но не мислите ли,че има в нета много статии,които са с невярна информация,или жълти сайтове,които ЦЕЛЕНАСОЧЕНО измислят факти, с цел рушене на престижа на публичните личности.Как да се предпазим от всичко това? Нямате представа какъв стрес е,че всеки зложелател може да пусне по целия свят чрез нета каквото си поиска.Ние трябва да живеем,за да водим дела и да следим постоянно кой какво е съчинил за нас.... --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 84.54.153.231 (беседа • приноси) 08:29, 18 юли 2016‎ (UTC)

И КОЙ Е КРИТЕРИЯТ ИЗОБЩО? С ДИПЛОМИТЕ СИ ЛИ ДА ДОЙДА,КЪДЕ ИЗОБЩО ДА ГИ ПРЕДСТАВЯ ТИЯ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ОБРАЗОВАНИЯ,ИЗЯВИ,СПЕКТАКЛИ,ХИЛЯДИ ТЕЛЕВИЗИОННИ УЧАСТИЯ,И КОЙ ЩЕ МИ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ,КАТО Е ПО-ЛЕСНО ПРОСТО ДА КОПИ ПЕЙСТВАТ НЕЩА ОТ ПЪРВИЯ САЙТ,КОЙТО ИМ ПОПАДНЕ.. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 84.54.153.231 (беседа • приноси) 08:32, 18 юли 2016‎ (UTC)

Използването на главни букви в интернет се приема за крещене, което никак не отива на „престижа“ ви и имиджа, който се градили десетки години.--Ģiverņ (беседа) 15:29, 18 юли 2016 (UTC)
„Доказателствата“ представляват благонадеждните и проверими източници: най-често това са публикации в авторитетни и уважавани медии, издадени книги от утвърдени автори в съответната област и други подобни. Както са Ви написали колегите по-горе, информация в статии за живи хора, която е потенциално спорна и не е подкрепена с такива източници, може и дори трябва да бъде изтрита незабавно. Това обаче също означава, че няма как и да бъде добавена информация (с изключение на някои тривиални факти), която не е достатъчно добре подкрепена от източници. Ако въпросните „ОБРАЗОВАНИЯ,ИЗЯВИ,СПЕКТАКЛИ,ХИЛЯДИ ТЕЛЕВИЗИОННИ УЧАСТИЯ“ не са споменати в нито един благонадежден и проверим източник, боя се, че информацията за тях действително няма начин да присъства в статията. Все пак това е малко вероятно за една известна личност. Впрочем, имайте предвид, че ние дори няма как да знаем дали Вие наистина сте лицето, обект на статията, или някой си прави шега – колкото и малка да е вероятността. И последно, моля Ви в бъдеще да се въздържате да отправяте каквито и да е правни заплахи срещу редактори. Общността ни е изключително добронамерена, и ако обясните спокойно проблема си и той действително съществува, със сигурност ще бъде намерено задоволително решение. Агресивното поведение и опитите за сплашване на редакторите обаче се санкционират абсолютно строго и безкомпромисно.
— Luchesar • Б/П 15:53, 18 юли 2016 (UTC)

Извинявам се за главните букви,но наистина ме докарахте до отчаяние!Чувството,че нямаш контрол над собствената си личност и биография,и си напълно безсилен е наистина силно фрустриращо.Що се отнася до източниците,когато говорим за реални неща,но ОТПРЕДИ съществуването на интернет изобщо,като документи на хартия,видеозаписи,афиши,снимки и т.н.по кой именно начин и къде да ги представя.Никога не съм имала амбицията непременно да съществувам в историята и в тази енциклопедия.Принципно това е чест,но не и когато фактите се половинчати или невярно интерпретирани.Що се отнася до "сплашването",никого не съм сплашвала.Казах,че се опитвам да се свържа с юрист,защото изобщо не ми е ясно какви са ми правата и как мога да се защитя.Незнам кой нормален човек не би го направил на мое място.Това е енциклопедия,която се чете и превежда от целия свят и не искам да си представям какви вреди бихте могли да ми нанесете с невярната информация,макар и без никаква целенасочена злонамереност. Все пак бихте ли ме ориентирали как да постъпя,ако искам някой да въведе определени данни за моята статия? Поздрави,благодаря за разбирането!

--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 84.54.153.231 (беседа • приноси) 17:54, 19 юли 2016‎ (UTC) (проверка)

Благодаря Ви и аз за проявата на разбиране от Ваша страна и за любезния Ви и възпитан тон, който за съжаление не всички с подобни проблеми спазват. Според мен може да е добре да си създадете сметка в Уикипедия, да прочетете много внимателно Уикипедия:Конфликт на интереси, да обявите на потребителската си страница коя сте всъщност, както е описано, и наистина много внимателно да редактирате статията, като се стараете да избягвате публикуването на информация без източници, която може да бъде възприета като опит за самореклама, както и да не премахвате информация, която е подкрепена с достатъчно благонадеждни източници (информация от клюкарски сайтове може да бъде премахвана без колебание; под благонадеждни се има предвид наистина сериозни медии, автори и т.н.). В отсъствие на благонадеждни източници, може би все пак най-доброто решение е статията просто да бъде максимално лаконична. В крайна сметка, ако правилно разбирам, основно Ви притеснява възможна невярна информация за Вас, така че колкото по-малко, толкова по-добре.
— Luchesar • Б/П 18:11, 19 юли 2016 (UTC)

П.П. И понеже използвах думата "отчаяние" ще напиша нещо извън темата и спирам да досаждам. Някога замисляли ли сте се каква трябва да е психиката на човек,който се изправя пред няколко хиляди човека и пее или музицира на сцената на живо.Когато стотици пъти трябва да умираш,да играеш любов,омраза,и да си толкова истински,че публиката да се зарази от емоцията ти и да ти повярва? Не,нали? Е,аз съм много емоционална,защото съм артист.Моля да бъда извинена!Весела Нейнски

--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 84.54.153.231 (беседа • приноси) 18:11, 19 юли 2016‎ (UTC) (проверка)

Не се притеснявайте за това, Весела – то е дори принципно човешко и затова напълно разбираемо. А и поне аз предпочитам да си имам работа с емоционални, но открити хора, отколкото с рационални, обаче прикрити. ;)
— Luchesar • Б/П 18:20, 19 юли 2016 (UTC)

Много благодаря,но не знам дали ще успея да се справя сама.Все пак не съм специалист и пак не разбрах как мога да въведа данни,които не съществуват в интернет,но са достатъчно надеждни като документи.А за измислена самореклама изобщо нямам никакво намерение.Биографията ми е достатъчно пълна за три живота напред,имам няколко професии,за всяка от които има доста инфо.Създаването на статията обаче съвпадна с една много неприятна публикация в жълт сайт,която ми създаде доста нерви,и тъй като несъзнателно направих връзката между двете,помислих,че някой се опитва да ми навреди съвсем целенасочено.Още веднъж се извинявам,лека и успешна работа! Весела Нейнски

--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 84.54.153.231 (беседа • приноси) 18:29, 19 юли 2016‎ (UTC) (проверка)

За неблагонадеждните източници[редактиране на кода]

Източници, за които има сериозни основания да се смята, че не са достатъчно благонадеждни и поради тази причина следва да бъдат използвани с повишено внимание, и които в миналото са били използвани безотговорно, накърнявайки авторитета на Уикипедия, вече няма да бъдат блокирани от филтъра срещу спам.

Освен, че този филтър поначало има други функции, пълната забрана лишаваше достатъчно опитните редактори от възможността да ползват такива източници, когато действително не е налице алтернатива – още повече, че неблагонадеждността сравнително рядко е абсолютна и тези източници все още могат да бъдат полезни – но просто изискват трезва преценка и чувство за отговорност пред читателската аудитория. До този момент в такива случаи се налагаше редакторите специално да молят администратори за разрешение, което освен излишна работа и за двете страни, създаваше неправилно усещане за зависимост.

По тези причини, занапред блокирането ще се извършва от филтъра срещу злоупотреби, който е значително по-гъвкав. Чрез него е възможно проверката да се извършва само в добавения към статията текст (т.е. няма да възникват проблеми с въведени по-рано връзки), а ограничението да важи само за основното именно пространство (т.е. тези връзки свободно ще може да се поставят по беседи, потребителски страници и т.н.) и – най-вече – единствено за потребители, които не са автопатрулирани, или пък нямат определен брой редакции (точната стойност подлежи на прецизиране в бъдеще). Автопатрулираните потребители с достатъчен брой редакции ще могат свободно да въвеждат тези връзки дори в статиите. Редактори, които не са автоматично патрулирани или нямат достатъчно редакции, пък вече няма да получават сухо, неточно и в крайна сметка объркващо обяснение, че връзките са блокирани заради спам, а ще виждат следното съобщение, целящо да обясни не само какъв е проблемът, но и как може да бъде решен:

На практика, това означава, че редактори, които искат да въведат подобни връзки, също вече няма да е нужно да търсят разрешение от администраторите, а ще е достатъчно просто да се обърнат към свой по-опитен и утвърден колега, който да въведе връзките вместо тях. В случая, впрочем, се оказва, че дори за мен, макар да съм администратор, ще бъде по-лесно да сторя именно това, отколкото да редактирам специално филтъра, който не е съвсем прост (тъй като не отговарям на текущите изисквания).

Имам предвид и други подобрения в този смисъл, но ще се наложи да останат за по-нататък поради липсата на достатъчно време и другите по-належащи задачи.

— Luchesar • Б/П 01:20, 19 юли 2016 (UTC)

Впрочем, ето поредното доказателство защо е нужен този филтър:
Владимир Путин попречва на ЦРУ да премахне Ердоган.

— Портал:Текущи събития/Последни новини

Енциклопедия ли сме или сайт за сензации и конспиративни теории?
— Luchesar • Б/П 14:17, 20 юли 2016 (UTC)
П.С. Заради горното, филтърът вече действа и в ИП „Портал“.
— Luchesar • Б/П 14:28, 20 юли 2016 (UTC)
След известни размишления и разговори с колеги, филтърът вече ще ограничава единствено редактори, които нямат флаг „автопатрул“, даван от патрульорите (нерегистрираните също по принцип нямат такъв флаг). Всички автопатрулирани редактори вече могат свободно да добавят връзки, като единствено си остава изключението за сайтове, наистина блокирани заради спам, било при нас, било глобално във всички проекти (за тези случаи, както и винаги досега, при нужда трябва да се пускат заявки на У:ЗА за създаване на изключения). Фактът, че добросъвестните и постоянни редактори няма да бъдат ограничавани, дава свобода списъкът с неблагонадеждни сайтове да бъде отново активно поддържан и разширяван. Повод за това всъщност беше поредна „новина“, публикувана в Уикипедия, този път от сайт, за който в руската Уикипедия пише следното:
По формулировката на главния редактор, „Завтра“ е специфичен опозиционен вестник. (...) Днес ние не искаме смяна на режима и властта, а сме идеологично опозиционни. Все по-малко политически и все повече идеологически. Това е така наречената имперска идеология.“
Че е цитиран подобен източник всъщност проблем няма. Проблемът е, че статия от този източник е представена по следния начин:
В пресата излизат сведения, че свалянето на руския самолет, както и атентатът в Турция са организирани с помощта и под влиянието на американците.

— Портал:Текущи събития/Последни новини

В коя преса излизат сведения? На какво се базират тези сведения? Кой е авторът, който ги оповестява? Доколко мнението му може да бъде оценено като обективно, безпристрастно и компетентно – понеже се говори за пресата по принцип, а следователно за мнение, което е представително за мнозинството медии (т.е. публикувано е в доста от тях). И, ако се хванем за стила, кои, между другото, са „американците“? Жителите на двата американски континента? Гражданите на САЩ? Това ли е въобще стилът, който искаме да има Уикипедия? Всичко това са реторични въпроси, защото нещата са ясни: това не е стилът на сериозната журналистика – а в най-добрия случай този на евтините „жълти“ издания, ориентирани към непретенциозна аудитория, търсеща просто сензации, конспиративни теории и други подобни маргинални неща. Не точно това, което, мисля, почти всички тук бихме искали да бъде Уикипедия.
TL;DR: Автопатрулите вече не са ограничавани в използваните сайтове, освен тези и досега блокирани наистина за спам.
— Luchesar • Б/П 18:20, 25 юли 2016 (UTC)

Шилпи Сомая Гоуда[редактиране на кода]

Шилпи Сомая Гоуда (беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени • изтриване • възстановяване • защита)

В статията за Шилпи Сомая Гоуда е допусната груба грешка във връзка с описание на книгата й "Изгубената дъщеря". Уша не е лекарка, както е написано в статията, а е студентка по журналистика.
Mntzaneva (беседа) 02:11, 19 юли 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Здравейте, Mntzaneva, и още веднъж добре дошла! Благодаря Ви за корекцията. Всъщност, Вие и сама можете да поправяте подобни грешки, когато ги забележите – достатъчно е да щракнете върху езичето Редактиране, намиращо се над статията. В случая, за Ваше удобство, може да използвате и тази връзка директно. Не забравяйте накрая да натиснете Съхраняване на страницата. Приятно редактиране в Уикипедия!
— Luchesar • Б/П 02:22, 19 юли 2016 (UTC)

Отдавна никой не пише в Уикипедия:Хумор[редактиране на кода]

А определено има материал, например това:

Кучешко грозде: Така се раждат малките кученца. Кученцата се излюпват от зрънцата на гроздето само на пълнолуние. Раждат се по принцип, когато кучето от женски пол изпие оплодения гроздов сок на кучето от мъжки пол и след като женската почине, на същото място расте кучешкото грозде.[1]

 :) → Иван (беседа) 04:32, 19 юли 2016 (UTC)

Отстраняване на Jingiby от прабългарската тематика[редактиране на кода]

Предлагам лицето Jingiby да бъде ограничен да редактира статии свързани с прабългарската тематика. Същият е пристрастен и налага еднолично виждане по въпроса което вече се е разпростряло върху множество статии. Това води до снижаване на качеството на тези статии и прогонване на останалите редактори от Уикипедия. Проблемът е, че Левски не търпи чуждо мнение и се опитва еднолично да списва тези статии. Поставяне на разни тагове върху текстовете на другите редактори е форма на вандализъм.[2] Освен това е подмолна форма на налагане на неговото мнение. Jingiby непрекъснато променя текстове списани от други редактори и поставя разни линкове към статии които тои еднолично е списал. Това си е тероризъм. Тези статии съдържат множество грешки, субективизъм и простотия. Като например обявяването на международни екипи генетици (чиито изследвания са цитирани в Британика) за шарлатани. Явно лицето Левски не си дава сметка, че някой от тези хора може да заведе съдебен иск срещу Уикипедия и срещу него лично. На него ясно му беше казано да си отвори отделни секции в съответните статии и да си пише там. Аз лично му отворих две такива секции в статиите Утигури и Кутригури, които той обаче изтри. Защото неговата цел не е само да спише определено виждане по въпроса, неговата цел е да контролира какво другите редактори пишат по съответният въпрос. Това е недопустимо, Уикипедия е отворен проект и не може да бъде списвана от един човек. Затова според мен е в интерес на проекта лицето Левски да бъде отстранено от статиите с прабългарска тематика. Постепенно за 1-2 години тези статии ще бъдат списани от други редактори, които в момента Jingiby прогонва от Уикипедия. --Dulovokil146 (беседа) 08:18, 19 юли 2016 (UTC)

Списък защитени растения, гъби и животни[редактиране на кода]

Около УОЗ направих един списък на защитените растения, гъби и животни според Червената книга на България, та ако на някой му липсва тема, заповядайте :) Много ще се радвам ако в някакъв момент всичките препратки са сини :) VladislavNedelev (беседа) 11:22, 19 юли 2016 (UTC)

Extension:Kartographer[редактиране на кода]

Може ли някакви пояснения за това. --Rumensz (беседа) 06:03, 20 юли 2016 (UTC)

Това е разширение за МедияУики, което позволява удобно да бъдат показвани карти от OpenStreetMaps, заедно с определени точки, представляващи интерес. Точките могат да отварят прозорчета със снимка и връзка към статия – предполагам, че може да си мислиш за онези полезни карти на разни държави с точки за градовете, дето може да бъдат кликвани, с които ти напоследък се занимаваше. В случая е малко сложен поддържаният синтаксис, тъй като изисква валиден GeoJSON, но пък за целта има и удобни генератори. Разширението е активирано в много ограничен кръг проекти, но ако смятаме, че представлява интерес за нас, бихме могли да поискаме да ни го активират, както са направили в полската Уикимедия.
'wmgUseKartographer' => [
	'default' => false,
	'wikivoyage' => true,
	'commonswiki' => true,
	'wikidatawiki' => true,
	'testwiki' => true,
	'test2wiki' => true,
	'testwikidatawiki' => true,
	'mediawikiwiki' => true,
	'plwikimedia' => true, // T132510
	'metawiki' => true,
	'cawiki' => true,
	'hewiki' => true,
	'mkwiki' => true,
],
Ref: https://noc.wikimedia.org/conf/InitialiseSettings.php.txt
— Luchesar • Б/П 10:50, 20 юли 2016 (UTC)

Заглавие ппоредица Арменски църкви в България[редактиране на кода]

Здравейте, планирам поредица нови страници за арменските църкви в България. Имам въпрос: как е най-добре да постъпя със заглавията:

вариант 1: Арменска цървка Свети Саркис

вариант 2: Църква Свети Саркис

вариант 3: Арменска църква Сурп Саркис (Сурп = свети, но на арменски си е Сурп Саркис)

вариант 4: Цървка Сурп Саркис

Предварително благодаря! --Justine.toms (беседа) 09:03, 21 юли 2016 (UTC)

Свети Саркис (еди къде си) без нарицателното - това е стандартът, който поддържаме. Една арменска в Солун скоро и аз я написах Света Богородица (арменска църква в Солун) - а тая новата в Дебърската градина у Софето е заложена Света Богородица (арменска църква в София). Виж тая солунската направо я ползвай за модел, с шаблона, там католикосатите и епархиите. --Мико (беседа) 07:46, 21 юли 2016 (UTC)
Така ще направя, благодаря! Justine.toms (беседа) 08:13, 21 юли 2016 (UTC)

Хубав дизайн на начална страница[редактиране на кода]

Началната страница на есперанто ме впечатли днес: https://eo.wikipedia.org/wiki/Vikipedio:%C4%88efpa%C4%9Do. Какво мислите? --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:07, 21 юли 2016 (UTC)

Спретнато като изглед, постно откъм съдържание. Освен това фигурират Текущи събития, което при нас е щекотлива тема.--Ket (беседа) 10:04, 22 юли 2016 (UTC)

ВАЖНО: Преглед на правилата по активността на администраторите[редактиране на кода]

Здравейте. С глобален консенсус на общността, през 2013 г. бе приета нова политика по отношение на премахването на увеличени права (администратор, бюрократ и т.н.). Според тази политика, стюардите преразглеждат дейността на администраторите във всички уикита на Фондация Уикимедия, които нямат приета политика за това. Доколкото ни е известно, вашето уики не разполага с официален процес за премахване на увеличени права от неактивните сметки. Това означава, че стюардите ще се погрижат за това в съответствие с прегледа на правилата по администраторската дейност.

Ние установихме, че следните потребители отговарят на критериите за неактивност (нямат редакции и са без записани действия повече от 2 години):

  1. Harry (администратор)

Тези потребители скоро ще получат известие, с молба да започнат дискусия в общността, ако искат да запазят някои от или всичките си права. Ако потребителите не отговорят на известието, тогава техните права ще бъдат премахнати от стюардите.

Въпреки това, ако Вие като общност бихте искали да създадете свой собствен процес на преглед на дейността, който да замести глобалния процес, искате да вземете друго решение относно неактивните притежатели на права, или вече имате политика, която сме пропуснали, моля да уведомите стюардите на Мета-Уики, така че да не преглеждаме правата на вашето уики. Благодаря, Rschen7754 00:38, 22 юли 2016 (UTC)

Проверка[редактиране на кода]

Специални:Приноси/91.148.178.2: „През септември 1943 цяла северна и централна Италия са окупирани от германски войски“ ме впечатли, без източник. Не бяха ли съюзници тези двете по това време? --Лорд Бъмбъри (беседа) 13:01, 22 юли 2016 (UTC)

През късното лято на 1943 г. Италия капитулира след съюзническия десант в Сицилия, като Мусолини е отстранен от власт и е задържан. Все пак Вермахтът организира спешна акция и той е спасен чрез десант на специалните части. Така фашистите запазват контрола върху северната и централна част от страната, където е образувана марионетната Република Сало, която е превзета от американците през пролетта на 1945 г. Jingiby (беседа) 13:10, 22 юли 2016 (UTC)

Светът е Олимпиада[редактиране на кода]

След две седмици започва Олимпиадата в Рио а нашата страница по темата е направо празна.

Ако се хвана да направя шаблон за начална страница, ще го сложите ли на начална страница, защото не ми се занимава с нещо, което няма да се използва? По принцип обичам игрите и ще се постарая да го направя добре. → Иван (беседа) 14:12, 22 юли 2016 (UTC)

Не знам дали ще го сложим на начална страница, но определено там ще му е мястото. Давай смело. --Лорд Бъмбъри (беседа) 16:44, 22 юли 2016 (UTC)

Абе, видях днес, че украинците започват месец на олимпийските игри. Ще има ли някакъв интерес и ние да запретнем ръкави и да напишем много статии за игрите, за спортовете, за спортистите; не само за актуалните, а и за старите по този повод? --Лорд Бъмбъри (беседа) 16:00, 26 юли 2016 (UTC)

Какво се е случило с паролата ми[редактиране на кода]

Аз съм Михаил Илиев-детето на 12 години което пише за вулканите. Спомнихте ли си? Желая да ви попитам нещо.2 седмици не писах защото бях на почивка и днес решавам да вляза в профила си , пиша си паролата която много ясно помня а се оказва че е невалидна!? Чакам отговор!!!
87.126.156.73 06:49, 23 юли 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Ако искаш хората да ти отговорят, първо трябва да бъдеш внимателен къде пишеш съобщението си: беше го написал вътре в реда, който представлява HTML коментар, и затова е невидим. Впрочем, можеш директно да редактираш беседите, включително настоящата страница – не е необходимо да използваш връзката „за контакти“. На второ място, не само тук, но и по принцип е полезно да се стремиш да бъдеш по-внимателен в думите си: например „бихте ли ми помогнали“, „дали можете да ме упътите“, „предварително ви благодаря“. Ако беше по-голям, след „Чакам отговор!!!“ поне от мен можеше да чакаш отговор до края на света. Но на въпроса ти: не виждам да има някакъв проблем с потребителската ти сметка, заради който да не можеш да влезеш. Може би все пак нещо си объркал в паролата – помисли пак. Ако пък си въвел адрес на електронна поща, просто поискай възстановяването ѝ. Накрая, ако нищо друго не помогне, създай си нова потребителска сметка и не го мисли чак толкова. Успех! — Luchesar • Б/П 15:18, 23 юли 2016 (UTC)

Най-добрите 476 снимки от Уики обича Земята[редактиране на кода]

По-късно тази вечер ще обявим най-добрите десет снимки от Уики обича Земята, които ще участват в международния кръг на състезанието. Но те не са всички хубави снимки от защитени местности, качени през юни в Общомедия. Създадох тази страница в Общомедия с всички 476 снимки, които достигнаха втори кръг от местната надпревара, т.е. бяха харесани поне от четирима души от журито и мисля да я използвам от време на време за случайно разглеждане и използване на снимките в статиите, в които пасват. Без кампания, без състезание, моля просто снимките да бъдат ползвани, защото са хубави. --Лорд Бъмбъри (беседа) 14:34, 24 юли 2016 (UTC)

А неизползваните от тях могат да бъдат видени във всеки един момент с кликане тук. --Лорд Бъмбъри (беседа) 18:56, 25 юли 2016 (UTC)
Интересно ми е, при положение, че поне една трета от "неизползваните" са си отпадък, какво ще ги правят? --Rumensz (беседа) 22:17, 25 юли 2016 (UTC)
Никой не квалифицира снимките, които не са достигнали до топ 10 или дори до втори кръг, като „отпадък“. Сред тях всъщност има не само използваеми, но и вече доста използвани. Въобще, какво предизвиква това толкова негативно отношение? Спири ··· - - - ··· 06:49, 26 юли 2016 (UTC)
Безспорно има и добри, и мнооого добри, но не само има излишни повторения, обработки с програми, снимка на гьол, цветенца, и пр. фотоси, които не са нищо друго освен „шума“. Ако наистина се държи на енциклопедичност някаква, и те подлежат на отсяване, иначе ще задръстят нужните категории. Не че и досега не е така оплескано, ако се види що чудо се е наблъскало в Общомедия - като се почне от ниските резолюции та до личните снимки на фотографите. Не е важно само как е сега, но и утре. --Rumensz (беседа) 07:46, 26 юли 2016 (UTC)
Общомедия се дефинира като мултимедийно хранилище под свободен лиценз за енциклопедично, образователно и документално съдържание, за което обаче никъде няма дефинирано ограничение да не се допускат повторения. Стига всичко да е наред с правата, и да има повтарящи се кадри и ниски резолюции, това не са експлицитни основания за триене на съдържание от там. Напротив, гледа се с добро око когато има разнообразие на кадрите, и не се третират като излишен „шум“. Обработките с програми също не са забранени, напротив, на Уикимания се запознах с човек, който поправя архивни снимки пиксел по пиксел и в повече от половината от случаите снимките му биват избрани или добри. „Проблемът“ с пълненето на категориите с „шум“ частично се решава с по-дълбоки категории и с галерии в основното ИП на Общомедия. Но като цяло и със съответната промяна на мисленето към по-добро разбиране на особеностите на проекта Общомедия. Той отдавна вече е надраснал първоначалното намерение да е склад за мултимедия, обслужваща единствено нуждите на Уикипедия. Спири ··· - - - ··· 09:58, 26 юли 2016 (UTC)
Лично на мен ми е "все таа", важно е за тези които мислят за работата на проекта след 50 години, даже след 70. Сега "хранилището" се пълни предимно с качествена мултимедия предимно от широкия използван "природен свят", да го кажем. Ако гледаме за качеството на Уикипедия, обаче, са нужни качествени онагледителни материали за конкретни статии. Ползата от 1000 снимки на Бегликташ е нищожна, последната Евровизия е затрупана с "лоши" снимки в дълбоки категории. Същевременно за други статии не може да се сложи и един фотос, защото има авторско право и пр. Темата е обширна и излишна за обсъждане, ако никой няма визия за бъдещето.
Няма да е много далеч времето, когато ще се реши да се трият масово снимки, първо от неизползваните. В алюзия това е "ефект на пренаселеността" водещ до „агресия“. Ще започнат и планови тематични прояви - примерно "снимка на Вашето училище", "Вашата църква", "Вашата река", забележителност, мегалит, дадена планина, и пр., които да водят до целенасочени, а не случайни резултати. --Rumensz (беседа) 11:36, 26 юли 2016 (UTC)
Let's agree to disagree. Спири ··· - - - ··· 19:58, 26 юли 2016 (UTC)
Повечето от тези „цветенца“ са защитени растения или растения от Червената книга и представляват интерес за хората, които се интересуват от биология и по-точно от флората на България. Това, че Вие не се интересувате от тях е само Ваш проблем... :) ==L.Payakoff 07:57, 26 юли 2016 (UTC)
А е Ваш проблем, че не разбирате от градивна критика. --Rumensz (беседа) 08:59, 26 юли 2016 (UTC)
Чак недоумявам от де пък ти хрумна подобна градивна критика. Имаше един шамлон Миоправиго. Просто се сегих набързо. Идеята на конкурса е да мотивира потребители - нови и настоящи да си бръкнат из архивите или да си мръднат задниците да снимат из обектите предложени в списъка. Съвсем нормално беше например да кача снимка на мечешко лайно стига снимката да е правена в съответното място от списъка. Ти мислиш че има прекалено много снимки, но мислиш като човек от настоящето. Светът е динамечин и се развива, променят се и природата и средата, в която живеем. Така че настоящте снимки ще бъдат ценност за следващите поколения потребители и ползватели. --Izvora (беседа) 16:43, 26 юли 2016 (UTC)

Статистики за най-четените статии[редактиране на кода]

Може би не само на мен ми е интересно как новините влияят върху статиите, които биват най-четени в даден ден. Статистики има на http://tools.wmflabs.org/wikitrends/bulgarian-uptrends-today.html. В последните 24 часа сред десетте статии най-голямо увеличение на четенетата са Амок, Мобинг, Андеш Брейвик, Гастарбайтер и мисля, че всичките са свързани с амокът в Мюнхен на мобвано дете, което е чело за Андеш Брейвик и е син на гастарбайтер. --Лорд Бъмбъри (беседа) 16:04, 24 юли 2016 (UTC)

Уоу, изключително интересно и полезно, тнх! Добавих го в шаблон „Последни промени“. — Luchesar • Б/П 16:46, 24 юли 2016 (UTC)
Благодарности и от мен за предложението и реализацията, този въпрос винаги ме е интересувал (включително и как се определят истинските посещения, не тези от ботове). Да вметна само, че връзката с текущи събития май не зависи от наличието на раздел Последни новини на началната страницаНамигам--Ket (беседа) 07:48, 26 юли 2016 (UTC)
Да се включа и аз към благодарностите. Първите две статии бяга адски интересни, въпреки тежката тематика.--Ģiverņ (беседа) 19:16, 26 юли 2016 (UTC)

Не успявам да кача снимки![редактиране на кода]

Здравейте, опитвам се да кача снимки към статия – Никола Андонов, а не успявам. Какво трябва да направя! Снимките са направени от мен, на моя дядо са, който е известен художник! Тоест правата са мои!--Предният неподписан коментар е направен от Viktor Kostov (приноси • беседа) 12:47, 26 юли 2016‎ (UTC) (проверка)

Не слагайте <nowiki></nowiki>. Надявам се, че все пак имате снимки на личността, а не само фотоси на репродукции. --Rumensz (беседа) 12:55, 26 юли 2016 (UTC)
Здравейте, трябва да качите снимките си в Общомедия – мултимедийното хранилище. От там, с името на файловете, може да ги използвате за онагледяване на статии в Уикипедия. ПС. Моля, подписвайте всяка своя реплика, това става с ~~~~ или от бутончето над полето за редактиране. --Спасимир (беседа) 12:59, 26 юли 2016 (UTC)