Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас - затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!


Съдържание


Статия на седмицата - Орион[редактиране]

„Първите тестове на Орион се очаква да бъдат извършени през 2009 година, а привеждането му в употреба е планирано за 2014 година.“ Голяма издънка.--Добри (беседа) 09:03, 1 юли 2015 (UTC)


Закриване на потребителска сметка[редактиране]


Ненчо Еремиев (беседа) 05:42, 2 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти) Как да закрия регистрацията си в Уикипедия?

Доколкото знам, не можете.--Радостина 06:12, 2 юли 2015 (UTC)
Сметката може само да бъде преименувана тук: Специални:GlobalRenameRequest. В първото поле се пише новото име, а във второто причината за заявката (на английски). --V111P 13:42, 2 юли 2015 (UTC)

уики обича земята[редактиране]

Не забравяйте членуването! Грешката е в съобщението!
46.10.10.93 09:24, 2 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Похвала за патрулирането[редактиране]

Нали си ме знаете, че съм фанатичен патрульор, та да похваля всички останали, които са се погрижили да няма нито една непроверена редакция от последните 44 часа. За деветте си години в Уикипедия не познавам такъв случай. Вероятно причината за активизирането на повече патрульори частично са анонимните потребители, които правят от кановете и хановете князове. Благодаря на всички, участващи в патрулирането! --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:20, 2 юли 2015 (UTC)

  • Да, знаем, че си [...], но очакваме да се превърнете в [...] и най-вече [...]! Амин! ;) хайде едно ѣ и за днес! --212.5.158.169 10:16, 6 юли 2015 (UTC)

Ok Да да , така е - г-н 212.5.158.169 .Но терминът [...] е само бегло определение за този [...]. Има доста красноречиви други такива термини с които може да се определя дейността му но това ще прозвучи грубо а той би [...]. Сам си направете заключение за [...]! Няма да сте единствен - уверявам ви . Жалко за Уикипедия че [...], но пък е добре че [...] ! Поздравявам ви !!! --oficialniat (беседа) 22:01, 6 август 2015 (UTC)

Обръщам внимание на останалите администратори, че възприемам това като лична нападка. --Лорд Бъмбъри (беседа) 08:02, 8 август 2015 (UTC)
  • Благодаря - опитах се да предупредя че този админ. е [...] !
Потребител:Oficialniat, съвсем правилно сте преценил последствията от поведението си. След едномесечния срок, следващият е 3 месеца. Имате време да прецените за това време и какво точно в поведението си трябва да промените, за да не се случва това отново. Спири ··· - - - ··· 08:32, 8 август 2015 (UTC)

Хи-хи. Тук се е разярил жлъчен спор между [...] - смешно ! [...] са ясни, те винаги [...], но явно тук има такива които [...] и са [...]. На тях им напомням че [...] и ако някой от тях вече се е разпознал в гореописаните роли, при [...] такива като тях се наричат [...], така че [...] !!! Бай - бай от мен с усмивка :-) ! Donald Edelberg

[...] --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 205.118.22.226 (беседа • приноси) 20:00, 10 август 2015 (UTC) (проверка)
IP 205.118.22.226 е блокирано за 3 месеца, заради обиди и лични нападки. --Спасимир (беседа) 20:24, 10 август 2015 (UTC)

Ok Похвала за коректното и правилно редактиране от страна на администратор Петър Петров . А към останалите имам само един въпрос : Защо си губите времето в блокирване на IP адреси - нима не знаете че има десетки начини за генериране на чужди IP адреси и използването им от анонимни хора ? Горките потребители ! А по любопитните знаят как да видят по старите редакции на публикации с набедени от някой администратор че уж съдържат "обиди и лични нападки" . Donald Edelberg --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 104.40.177.167 (беседа • приноси)

Всеки потребител, анонимен или не, който нанася вреда на проекта, ще бъде блокиран. Проблемите в момента далеч не са от техническо естество. --Поздрави, Петър Петров 12:54, 11 август 2015 (UTC)
Благодаря за забележката, личните данни бяха скрити от историята на редакциите. --Поздрави, Петър Петров 13:00, 11 август 2015 (UTC)


:-): With creativity and sanity you won another fan in me. Admiration for you Mr. Petar Petrov

С креативност и здрав разум вие спечелихте поредният си фен в мое лице. Адмирации за вас господин Петър Петров
              --192.235.50.13 10:59, 12 август 2015 (UTC)Donald Edelberg
Г-н „фанатичен патрульор“ Лорд Бъмбъри , един администратор в Уикипедия би трябвало да знае че като такъв трябва да се придържа и да се изразява с думи от Българският тълковен речник , но там #виж [[1]]#виж [[2]] няма такава дума „князове“ както виждате . Оставам на вас честа сам да си редактирате правописните грешки и да си вземете поука ! Поздрави : --192.235.50.16 13:22, 13 август 2015 (UTC)
Няма такова задължение за администраторите. Имайте предвид, че новите реплики се слагат най-отдолу, а отстъп се прави с двоеточие. За повече информация прочетете У:ДС. --Поздрави, Петър Петров 20:10, 13 август 2015 (UTC)
Г-н Петър Петров , намеренията ми бяха да поставя репликата си към " фанатичният патрульор " Лорд Бъмбъри непосредствено под темата открита от него за да се открои и да му направи впечатление . Едва ли допускането на граматически грешки от един администратор е добър пример за останалите потребители в Уикипедия , но както казвате вие - няма такова задължение за тях , така че моята реплика беше само с препоръчителен характер . Вие явно по добре от мен знаете къде и как да бъде разположена тя и Ви благодаря за редакцията и препоръките на "отстъпа със двоеточие" . Уверявам ви че присъствието ми като уикипеданец не е приоритет за мен , но ако трябва да изразя умения - предпочитам темите : IP [[3]] / HTML [[4]] и PHP [[5]] . Желая ви щастливо посрещане на големият християнски празник Успение Богородично ! Поздрави : --207.28.38.3 12:23, 14 август 2015 (UTC)
Един пазител на граматиката на българския език като 207.28.38.3 може да използва пълен и кратък член правилно, разбира се, но и анонимните потребители, както администраторите, понякога правят грешки. --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:55, 14 август 2015 (UTC)
Ok Да . Вероятността вие да сте прав за жалост е твърде голяма Лорд Бъмбъри . Не ми остава нищо друго освен да се съглася с вас и да се задоволя с отговорът ви . --207.28.38.3 17:06, 14 август 2015 (UTC)

Демографски карти[редактиране]

Привет! Напоследък се занимавам с теми свързани с населението и въвеждам статистика, обаче много не ме бива да изработвам демографски карти. Ще ми се, ако има специалисти в тази област да се включат, и да създадат всякакви демографски карти, като използват достоверни източници. Ще се радвам ако има желаещи :) --89.215.201.103 13:37, 2 юли 2015 (UTC)

В Общомедия има Категория:Карти на България. Оттам може да си вземеш „празен“ (сив) шаблон и да си го оцветявш както искаш, ако ползваш програма за векторна графика, но това е страшно много труд. За какви карти си мислиш, по принцип? → Иван (беседа) 23:30, 3 юли 2015 (UTC)
Аха. Мисля си за карти свързани с раждаемост, смъртност и естествен прираст, а по-нататък и за механичен прираст и прираст на населението. В Общомедия не разполагат с достатъчно карти на тези теми, сигурно защото и добавянето на статистика отнема много време. Иначе към момента най-сериозно отношение към тези теми виждам в украинската версия, където са създали и шаблон за населението в Украйна, към темите добавят карти и подробна статистика. Към момента има данни за числеността и коефициента на раждаемост, смъртност и естествен прираст във всички области на България през последните 2-3 години, а се надявам да намеря информация и за повече период от време. Досега подробно по тази тема съм се занимавал с областите Бургас и Велико Търново, където съм добавил статистика по общини, но ми се ще да се намери информация за всички общини (иначе за последната година намирам), и да се изработят карти и по общини. Тоталният коефициент на плодовитост също е важна тема. Освен България има още много държави, но за това трябва да има повече желаещи които да се занимават с тези теми, за да има добър резултат. Поздрави! :) --89.215.202.132 09:25, 4 юли 2015 (UTC)
Здравейте! Ако имате данните по области или общини мога да ви направя векторна карта на България. Трябва само да ми дадете данните. Ако искате по-детайлно представяне, като например по землища или населени места, има един проект на Боян Юруков за отворена карта на България, която мога да преработя за нуждите на Уикипедия. Само трябва да проверя със сигурност лиценза. Поздрави --ikonact (беседа) 09:54, 6 юли 2015 (UTC)
Идеално!! Към момента има данни за коефициентите на раждаемост, смъртност и естествен прираст за последните 7 години по всички области в България, както и за общините в някой области, виж статиите „Раждаемост в България“, „Смъртност в България“ и „Естествен прираст в България“, а занапред може да се добави още информация, стига да има източници. А тази карта със землищата на населените места е супер, ще се радвам ако се използва :) Примерно, може да се използват данните за етническия състав от преброяването на населението през 2011 година, по населени места, може да се изчислят какъв процент от населението на дадено селище заема даден етнос. Поздрави!! --87.97.129.79 16:58, 7 юли 2015 (UTC)
В момента работя по едно приложение, което ще може да генерира автоматично карти с различни цветове за областите. Така ще може всеки да генерира карти. Надявам се до няколко дни да е готово и ще го пусна онлайн. Междувременно създадох първата карта с него - виж в карето.
коефициент на раждаемост по области
. Ако имаш някакви забележки или идеи ще се радвам да ги споделиш. Поздрави --ikonact (беседа) 21:46, 12 юли 2015 (UTC)
Направих приложението тук. Може да се правят административни карти на областите, като се избира цвета на всяка. Изборът става по цвят или по стойност. Когато се прави по стойност трябва да се зададат максималната и минималната стойности и да се избере цвят за тях. След това цветовете по картата се изчисляват автоматично спрямо стойностите. Може да се запазва локално и след това трябва да се качи в Комонс. Ако имаш въпроси, питай. Картата може да има още няколко бъга, но като цяло работи. Това е, надявам се да е полезно.--ikonact (беседа) 21:33, 13 юли 2015 (UTC)
Браво, приложението е добро :) Ще ми се ако картата е с по-голям мащаб, и да очертава границите на съседните държави с Черно море. Ако има няколко подобни карти през годините може да се направи карта с хронология, ще е интересно :) --87.97.131.8 12:25, 20 юли 2015 (UTC)
Картата е в svg формат, така че мащабът няма значение. Може да я запазите в какъвто искате размер. За нуждите на статията, тя се определя автоматично. Но ако погледнете в Уикимедия, ще видите, че може да я свалите с размер и от 2000 пиксела. За границите на съседните държави и Черно море си мислех от начало, но реших, че тъй като целта на картата е да представя статистики по области, тези елементи ще разсейват. Ако държите да ги сложа, няма никакъв проблем. Поздрави --ikonact (беседа) 22:04, 20 юли 2015 (UTC)

Демографията е много интересна наука, но също така е и много динамична. Ще видя какво мога да направя за седмица и пак ще си пишем :) → Иван (беседа) 10:24, 4 юли 2015 (UTC)

Благодаря! Вярвам че ще имаме успех :) --87.97.129.79 16:58, 7 юли 2015 (UTC)

Ще трият българската валута в Общомедия[редактиране]

Случайно се завъртях из Общомедия и ето какво намерих: Deletion_requests/Files_in_Category:Money_of_Bulgaria. Аз си мисля, че българската валута е по чл. 4, ал. 1 от ЗАПСП, според който:

Чл. 4. Не са обект на авторското право:

1. нормативни и индивидуални актове на държавни органи за управление, както и официалните им преводи; 2. идеи и концепции; 3. фолклорни творби; 4. новини, факти, сведения и данни.

Някой дали е на друго мнение? → Иван (беседа)

Поправка – сега видях едни други правила на БНБ, но все пак е тъпо. → Иван (беседа)
Мисля, че няма как да останат в Общомедия. Лошото е, че това значи и в нашето си Уики да нямаме изображения.--Лавеол (беседа) 13:40, 5 юли 2015 (UTC)

{{Железопътна гара}}[редактиране]

Опитах се да създам шаблон за железопътни гари, но стигнах до „задънена улица“. Може ли някой да помогне, за да не се налага много триене след мен. Благодаря! --Спасимир (беседа) 08:53, 4 юли 2015 (UTC)

Добра работа. Можеш още да добавиш параметри като: Брой на пътниците, броят на платформи (или площадки) и броят на платформови ръбовете; и (в отговор да или не) каса или касов апарат, преходи над земята, преходи под земята – но тези две не съм сигурен дали правилно на български. Дано ще създадете такъв инфобокс. Има източници и е възможност да създадем за всички гари в Бг както и други страни. Джевянин (беседа).
Какъв по-точно е проблемът? Tropcho (беседа) 15:43, 5 юли 2015 (UTC)
Проблемът е, че когато сложа шаблона в статия не се появява, както е тук. А и не знам какъв точно трябва да е текста в шаблона като му дам опция „редактиране“. --Спасимир (беседа) 20:27, 5 юли 2015 (UTC)
В такива случаи е добре да копираш от някой вече направен шаблон като промениш само параметрите му. Погледни какво съм добавил в шаблона и го промени както ти харесва (може да погледнеш и английската версия, там има доста параметри) - с label се означава това което ще се показва на шаблона преди неговата стойност, която се задава с data. Ако имаш въпроси сподели. --Termininja 22:56, 5 юли 2015 (UTC)
Инфобокс вече работи. Но аз съм искал добавя тези параметри (label) брой на пътниците, брой на платформи, преходи над и под земята. Добавих и не работи, не се изглежда. Какво е там зле? Терми ще погледнеш?;) Джевянин (беседа) 07:23, 6 юли 2015 (UTC).
А сега гледам и е Ок:P Може трябвало време. Джевянин (беседа) 07:29, 6 юли 2015 (UTC).
Много благодаря на Termininja за направата на шаблона. Сега ми е по-ясно и разбрах как става промяната в шаблона. Ще помоля Джевянин, когато добавя нови полета да научи първо думите на български и тогава да ги пише (примерно на беседата на шаблона може да се дискутира какво да включва). „Преходи под земята“ на български се нарича подлез, а над земята – надлез. За „брой платформи“, се използва „брой коловози“. Иначе всяко допълване (стига да има смисъл от него) е добре дошло. --Спасимир (беседа) 09:13, 6 юли 2015 (UTC)
Но питах вас, а никой не отговорявал. А имах предвид Перон (брой на перони). Джевянин (беседа) 09:26, 6 юли 2015 (UTC).

Здравейте. Започнах създаване статии за жг. в Полша, а конкретно близо мен:P И моля погледните как инфобоксът изглежда в практиката: Гоголин (железопътна гара) или Централна гара Ополе. Спрямо мен, можем още добавим два параметри: следваща гара (като в инфобокс за албум) Гураждже – Гоголин – Яшьона, и за железопътни линни. Интересуващи моля за сътрудничество:) Джевянин (беседа) 09:32, 8 юли 2015 (UTC).

А още едно. Някой знае как се това нарича: Level junction? Джевянин (беседа) 09:37, 8 юли 2015 (UTC).
А и за параметър Електрифицирана, има се предвид тази гарата (но не знам, може медия?) или това дали има електро за влаковета на жп линии? Джевянин (беседа) 09:44, 8 юли 2015 (UTC)/
Не се вижда „иглед-описание“. Джевянин (беседа) 10:45, 10 юли 2015 (UTC).
В шаблона беше долна черта. А "Level junction" до колкото разбирам е мястото където се пресичат релсите, т.е. релсов възел, релсово кръстовище или нещо такова... Ето в този документ има доста инфо за железопътните стрелки. На стр. 163 има определения за всички видове и като гледам на това май му казват железопътно кръстолиние. --Termininja 18:49, 20 юли 2015 (UTC)
Чувствах, че има точна терминология. Така кръстолиние или железопътно кръстолиние най-добре? Благодаря:) Джевянин (беседа) 06:20, 21 юли 2015 (UTC).
Кръстолиние може би се използва като технически термин на пресичане на две линии в самата гара. Когато две линии (направления) се пресичат в една гара, самата гара се определя като „ж.п. възел“ - примерно Горна Оряховица (линия изток-запад/линия север-юг), Стара Загора, ... Това не би трябвало да има връзка с шаблона. --Rumensz (беседа) 06:37, 21 юли 2015 (UTC)
Дали не е по-добре линиите, които гарата обслужва, да се въвеждат в „header“ с отделни „предишна/следваща-гара“? Съседните гари съществуват единствено в контекста на конкретна линия. --Методи Колев 07:54, 21 юли 2015 (UTC)
Не съм специалист, но доколкото знам английското в железопътен контекст английското Junction когато е за гара отговаря на „ж.п. възел“ (За Джевянин ж.п. е общоприето съкращение на железопътен) а когато е за линии „съединителна линия/линии“. Мисля, че в някакъв контекст имаше нещо общо и със стрелочниците, но не се сещам. --Сале (беседа) 19:46, 21 юли 2015 (UTC)

Имаме инфококс на жп гара, но дали имаме източници за тях? Знам, че повече географски обекти са енци, и освен също гари, но добре би било, ако имаме някакви официални, реални данни за тях, а не да примерно някакви ще започнат пишат данни да жп гари от главата. Разбира се казвам за български жп гари. Заедно с Елкост намерихме това, но това е твърде малко за единственият източник. Джевянин (беседа) 13:22, 23 юли 2015 (UTC).

Категория за български администратори или подобно[редактиране]

Преди малко отбелязах като проверена Петя Тянкова. От моята гледна точка е на ръба на енциклопедичната значимост, но все пак отгоре, а не отдолу. Член на администрацията на президента на България. За висшите администратори си имаме категории Категория:Български министри, Категория:Български дипломати и т.н. Обаче за „втория ешелон“ на властта си нямаме подходяща категория. Чакам умни предложения :) Може би Български управленски дейци или Българи на висши административни длъжности или друго? → Иван (беседа) 20:29, 4 юли 2015 (UTC)

А защо не просто "Членове на държавната администрация" (или нещо в този дух)? "Членове на администрацията на президента" може да е подкатегория. Tropcho (беседа) 16:01, 5 юли 2015 (UTC)
Измислих го :-) Категория:Държавни служители на България→ Иван (беседа) 17:50, 7 юли 2015 (UTC)
Или „Български държавни служители“. --Rumensz (беседа) 17:54, 7 юли 2015 (UTC)
Тъпо е предложението и на двама ви! Допреди месеци и аз бях за тази категория :)). Предложението на Тропчо е по-реално за случая. --Izvora (беседа) 17:56, 7 юли 2015 (UTC)
Членове не ми харесва, защото ще дойде някой гей и ще поиска да има и членки, а после да не казвам какво. Пък и категорията вече е създадена. Ама няма да се тръшкам да си умра на ината да остане, както съм я написал. Ако искате, пускайте обсъждане за местене. → Иван (беседа) 17:59, 7 юли 2015 (UTC)
Категорията вече може да бъде преместена. Пък и тук е мястото, което се преглежда от повечето потребители. Чакаме нови мнения. (Това с гейовете нещо не го зацепих.) --Izvora (беседа) 18:06, 7 юли 2015 (UTC)
По закона всички (посланици, министри, и пр.) са държавни служители. А категорията трябва да започва с "Български ...", за да е лесно откриваема и ползваема. --Rumensz (беседа) 19:21, 7 юли 2015 (UTC)

Лични несгоди[редактиране]

Преди дни преинсталирах Уиндоус и съответно качих нова версия на Мозила. И понеже има повече от един разбирател ползващи компа междувременно нещо е бутнато из настройките на браузъра. Така в режим на редакция ми се появи някакъв странен шрифт, който много ме обърква и бави. Пробвах в Хром, там всичко си е нормално. Въпросът ми е как мога да възвърна първоначалните настройки на шрифта в Мозила та да мога да си редактирам нормално без да се налага да ползвам благопожелания към близки роднини :)) --Izvora (беседа) 16:45, 5 юли 2015 (UTC)

Пробва ли това [6]? Tropcho (беседа) 17:05, 5 юли 2015 (UTC)
Перфектно. Получи се. Благодаря. --Izvora (беседа) 17:20, 5 юли 2015 (UTC)

Неандерталец[редактиране]

Неандерталецът (Homo neanderthalensis) е изчезнал вид човек, живял в Европа и Западна Азия в епохата на средния палеолит (130 000 – 14 000 г. преди новата ера).

Погрешно е написано, че Неандерталецът обитава Европа от 130 000- 14 000 г преди новата ера! Хронологическите граници на т. нар. Среден палеолит по време на които Неандерталските популации населяват Европа е от 200 000 до 40 000 г преди новата ера, най-общо казано!

Dr. Tsenka TSANOVA Max-Planck-Institute for Evolutionary Anthropology Deprtment of Human evolution Deutscher Platz 6 D-04103 Leipzig Germany - e-mail: ttsenka@yahoo.fr


177.227.140.77 15:30, 6 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Трябва ли да се превеждат песни?[редактиране]

От няколко години превеждам песни от английски на български и ми беше изтъквано (от преводачи), че това е безсмислено занимание. Аз не мисля така. Превеждам и стихове и други текстове, но най-интересно и занимателно ми е да превеждам песни и то по няколко начина:

 1. Така че да се запази доколкото е възможно оригиналното звучене (тоест преводът да може да се пее на оригиналната мелодия)
 2. Така че самият превод да има собствен ритъм и рима.
 3. Така че да се запази до най-голяма степен смисълът на песента.

Целта на този раздел е да прочета повече мнения относно превода на песни и евентуално да си помагат хората, които искат да правят това и го намират за полезно. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 94.156.197.110 (беседа • приноси)

Не мисля, че това има отношение към Уикипедия? --Спас Колев (беседа) 11:34, 10 юли 2015 (UTC)

Надморска височина[редактиране]

Здравейте. Как да пишем: 1600 m, 1600 м, 1600 м., 1600 m., 1600 м н.м.р., 1600 м. н.м.р., 1600 м.н.м.р., 1600 м. н.м.в., 1600 м.н.м.в., 1600 м НМВ, 1600 м. НМВ? Помогнете ми как това е. Джевянин (беседа) 10:44, 10 юли 2015 (UTC).

В инфокаретата – само „1600 m“. --Методи Колев 11:23, 10 юли 2015 (UTC)
Трябва да се пише 1600 m (за върхове добавката н.в. е ненужна). Ако е необходимо да се спомене и надморската височина на някой обект, тя се съкращава н.в. (Енциклопедия А-Я, изд. БАН, 1974 г.)--Zhoxy (беседа) 12:31, 10 юли 2015 (UTC)
Благодаря. Джевянин (беседа) 17:07, 10 юли 2015 (UTC).
Но защо латинското m а не българското м? Както г, с, км, мм, км/ч = g, s, km, mm, km/h? Джевянин (беседа) 17:14, 10 юли 2015 (UTC).
Защото в България действа Наредба за единиците за измерване, разрешени за използване в Р. България. Според нея трябва да употребяваме само международните означения на единиците от SI, а те са на латиница (и няколко гръцки букви). Това се спазва при всички наши национални стандарти, научните публикации, техническа и др. документация и, разбира се, в енциклопедиите. Кирилските означения официално са отменени преди 25 години, но още се използват по вестници и популярни издания.--Zhoxy (беседа) 19:07, 10 юли 2015 (UTC)

Молба за съдействие[редактиране]

Здравейте , бих желал да създам статия описваща биографията за един човек, искам да публикувам подробна информация за него както и негова снимка. Но тъй като не мога да напиша сам това се нуждая от вашата помощ , затова моля за съдействие.


22todos (беседа) 12:51, 10 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Вижда се, че можете да пишете, значи можете и да четете - Указанията на Беседата на Вашата потребителска страница и връзките към нея. Ще е от полза да посочите името на човека, за да се знае дали да Ви съдействаме или не. --Rumensz (беседа) 16:24, 10 юли 2015 (UTC)

Омазани координати[редактиране]

Някой би ли погледнал защо координатите в Абритус са омазани? Аз не успях да открия причината. Благодаря! --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:00, 10 юли 2015 (UTC)

Аз също съм това видял в други статии, но сега си не помя. Мислях че това причина на сайтове или размер на екрана, но не знам. Джевянин (беседа) 19:03, 10 юли 2015 (UTC).

Самуилица е друг пример. Там изглежда двата шаблона теглят координати от Уикиданни, защото ако премахна единия проблемът бива решен. --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:08, 10 юли 2015 (UTC)

Ползвате два шаблона, които вадят едновременно координати. Сложете само единия - за Арх. обект, какъвто е. --Rumensz (беседа) 19:11, 10 юли 2015 (UTC)
Аха. Как да се сложи? Джевянин (беседа) 19:16, 10 юли 2015 (UTC).
В смисъл да остане само единия - за {{Археологически обект}} или {{Природна забележителност}}. Ако е необходимо самите шаблони могат да се разширят с нужните показатели. --Rumensz (беседа) 18:58, 12 юли 2015 (UTC)
За Самуилица статията трябва да се раздели - една за арх. обект (което е основното в нея), друга за пещерата, която е природна забележителност. --Rumensz (беседа) 20:49, 12 юли 2015 (UTC)
При мен координатите са омазани по принцип а не само в тази статия. Изглежда, че този който е направил така, че да „изхвърчат“ над шаблона някъде на началото на страницата никога не си е сменял размера на шрифта или самия шрифт. --Сале (беседа) 20:15, 11 юли 2015 (UTC)
Дай някой пример за сверка. --Rumensz (беседа) 20:49, 12 юли 2015 (UTC)
Ми например въпросната статия за Абритус в текущата си версия с един шаблон [7] при мен изглежда ето така: [8] Проблемът е в размера на шрифта, който използвам. При мащабиране координатите се изместват спрямо тази разделителна линия при това различно в различните страници и почти винаги попадат точно върху линията. Ползвам Монобук изглед щото другите не ги понасям за повече от 5 минути. --Сале (беседа) 12:12, 13 юли 2015 (UTC)
Заради монобука е, при него липсват стиловете на coordinates. --Termininja 06:17, 14 юли 2015 (UTC)
Още едно различно „омазване“ има при Банкя_(село). По някаква причина шаблонът {{Селище в България}} в тази статия взима координатите на Банкя т.е. не се съобразява нито с параметъра екатте нито с координатите зададени в шаблона. Кой е наясно откъде и как се появяват тези координати? --Сале (беседа) 03:16, 15 юли 2015 (UTC)
Записани са грешно в Уикиданни. --Rumensz (беседа) 05:38, 15 юли 2015 (UTC)

Уикипедия:Предложения за администратори/Спасимир[редактиране]

Вижте Уикипедия:Предложения за администратори/Спасимир. --Спас Колев (беседа) 12:01, 13 юли 2015 (UTC)

Jingiby.... Пак e оклепал правилото за тройното връщне?![редактиране]

https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%94%D0%B0%D0%BA%D0%B8&action=history

Моля за прилагане на праивлото за тройното връщане... Няма смисъл да го чакаме. Не се поправя. Моля за поне една седмица налагане на въздържание на нарушителя Jingiby. --212.5.158.183 19:20, 14 юли 2015 (UTC)

Радакцията Ти е правилна и полезна, само че защо махаш шаблон за „източник“? Джевянин (беседа) 19:51, 14 юли 2015 (UTC).
Анонимният редактор е блокиран заради упорито връщане на спорни промени. Правилата важат и за анонимни редактори, а такива с ОПР изобщо нямат място тук. --Поздрави, Петър Петров 19:54, 14 юли 2015 (UTC)

догадка[редактиране]

съдейки по фамилиите , си мисля , че с.Ново село има руска жилка (белогвардейска), също може би и с.Гъмзово
109.120.214.32 19:48, 14 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Град или град и община[редактиране]

Здравейте. Ако някой може да ми каже. Какво различен е град от град и община? Щом, повечето общини имат села (главния център плюс други селищета). Ние следва да се прилага с шаблон „Община в чужбина“, а не на шаблон „Шаблон:Селище инфо“. Пример: Крапковице (община) вместо Крапковице е град и община; Грачен (община) вместо Грачен е град и обшина. А същестуват: Чезате град и община или за Чехия същото (тук пример на английски, че още никой не взе за това на български) Олбрамице е село и община. (да, понякога общината има само едно селище, но най-често има ги няколко). Дали това е перфиден мързелът? Или в това е правило? Благодаря предварително, че таматът е важен, щом не пишем Свиленград е град и община а в статията ѝ пишем селата, а разграничеме между обшина, който е административна единица а единно селище. Джевянин (беседа) 11:16, 16 юли 2015 (UTC).

София е едновременно град, община и област. Въпрос на административно деление при административното управление. --Rumensz (беседа) 11:28, 16 юли 2015 (UTC)
Но така е за София. Но в статията за нея, няма начало като: София е град, община, област и столица на България. Има отделна статия за община София, Област София, нали? Така и за този примерно, трябва да е Чезате (община) и Чезате (град), а не в една купчина. Чезате е град и община. Така е освен във всяка страна. Много другоезични Укипедии така правят да е град и община, но спрямо мен това е идване в удобност, а и имаме дори специален шаблон (инфобокс) за община. Как мислите, как да правим? Имаме още не създани статии например за общини на Хърватия, Чехия, Франция, Испания. Това е важно. Джевянин (беседа) 12:10, 16 юли 2015 (UTC).
Отделни статии за общините си се създават. Просто в Италия общините съвпадат териториално със селищата и допълнителна статия е ненужна. --Методи Колев 12:34, 16 юли 2015 (UTC)
Аха, така там една община = едно селище? Джевянин (беседа) 13:28, 16 юли 2015 (UTC).
Да. --Методи Колев 13:33, 16 юли 2015 (UTC)
Мерси. А там когато общината има няколко селища (Словакия, Полша, Албания, Сърбия, Македония, такава Чехия – хем има едно селише, хем има само 2 а рядко 10, но най-често като в Италия) трябва (по-добре) да разграничаме? Джевянин (беседа) 13:39, 16 юли 2015 (UTC)
Предполагам, че го разбирате правилно, но нека да бъдем точни в изразяването, дори в беседите: погрешно е твърдението „София е ЕДНОВРЕМЕННО град, община и област“, правилният изказ е „София МОЖЕ ДА ОЗНАЧАВА град или област“ (общината в миналото е била Софийска, сега се казва Столична). Това са различни обекти с име София: град София и 2 области, наричани София или Софийска (всяка от тях с административен център гр. София, като само малката област включва града-център) - имената на областите обаче не са определени от законодателите, само е посочен град за административен център и са изредени съставните общини. За справка вижте закона, с който се образуват 28-те области от 01.01.1999 г. --Elkost (беседа) 19:33, 10 август 2015 (UTC)

Разграничение (там където е повече от едно селище) между общината и града, или да се слеят в едно?? Давам пример Барири – община в щата Сао Пауло. Да е у нас Барири (община) – град и община със други селищета (със много междууики) → Барири – град (без междууики). Джевянин (беседа) 14:03, 30 юли 2015 (UTC).

Запитване[редактиране]

Добро утро бих искъл да попитам за блокирани профили защо не се дава инфурмация,защо е блокиран


Cvetelin Ivanov (беседа) 04:09, 18 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Годишнини от събития на началната страница - стар стил vs. нов стил[редактиране]

Гледам, че днес на началната страница при годишнините се появяват Илинденско-Преображенското въстание (избухнало на 20 юли 1903 г. стар стил) и обсадата на Плевен (започнала на 20 юли 1877 г. нов стил, ако може да се вярва на английската уикипедия). Т.е. изглежда, че две събития, които вероятно не са се случили в един ден, се появяват заедно в шаблона. Струва ми се, че това е неоптимално и може би малко заблуждаващо. Бих преместил въстанието в шаблона за 2-ри август (новостилската дата), но преди да го направя сметнах, че може би не е лошо да попитам дали имаме единна политика по този въпрос. Между другото, знам за съществуването на Уикипедия:Стар_и_нов_стил, но там не виждам отговор (нито съществени индикации, че въпросната страничка е израз на някакъв широк консенсус сред редакторите). Tropcho (беседа) 11:32, 20 юли 2015 (UTC)

Аритметически правилно е годишнините да са в нов стил (в смисъл, че разликата между 20 юли 1903 г. стар стил и 2 август 2015 г. нов стил е точно 112 години). --Спас Колев (беседа) 12:35, 21 юли 2015 (UTC)

Среща Уикимедия ЦИЕ 2015 (Wikimedia CEE Meeting 2015)[редактиране]

От 10 до 13 септември е планувана среща на уикимедианци от централна и източна Европа в Естония. Има страница за въпроси и необходимости, на която можем да отбелязваме какво можем да предложим на международната общност като опит, инструменти и евтини проекти; кой е заинтересован да участва; силните и слабите ни страни; необходимостите ни и въпросите ни. Моля желаещите да напишат каквото счетат за правилно там, а ако някой се колебае може да обсъдим идеите му тук преди да ги представим на международната координационна страница. Настоящата информация от пощенския списък на уикимедианците от централна и източна Европа е за две стипендии на държава (общо 50 участници), но това може да се промени и в двете посоки, в зависимост от това кой какво има да допринесе и да научи. --Лорд Бъмбъри (беседа) 15:22, 20 юли 2015 (UTC)

Ако има желаещи за участие ще е добре да си кажат в рамките на следващите 24 часа, защото срокът изтече преди два часа. Също така ако имате идеи – допишете ги в списъка. --Лорд Бъмбъри (беседа) 23:01, 25 юли 2015 (UTC)

Който не е влязъл през вратата, може да влезе през прозореца. Можете да се регистрирате тук до 17 август в случай, че имате интерес да участвате в конференцията. Предварителната програма на конференцията е публикувана тук. Желателно е участниците да могат да покрият en-3 във Вавилон и да са в състояние да могат да участват в дискусии по теми от програмата или дори, в идеалния случай, да представят свои знания и идеи по тези теми. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 18:40, 13 август 2015 (UTC).

Скрапиране на статии с псевдо-националистичен спам[редактиране]

От около месец на Уикипедия се вихри меко казано странен редактор. Същият е вманиачен на тема пропагандиране на квазинаука и прави опити да налага личното си мнение с подкрепата на няколко дежурни източника на български любители неисторици, което е несериозно. Освен това, като използва десетки IP-та и марионетки, той продължава да пише необезпокояван тук своите меко казано смешни твърдения. Смятам, че срещу подобна атака трябва да се вземат доста по-сериозни мерки от администраторите на енциклопедята. Не може да се толерира писането от страна на неуравновесени хора, обсебени от идеи фикс и ширещи откровено антинаучни тези, граничещи с лаишки ревизионизъм и абсолютен непрофесионализъм. Само вижте на какво заприлича статията за юеджи. Самият стил на редактиране и рефериране е пълен скрап и спамира статията, която изглежда направо зле. Посочват се някакви източници, писани от лекари, без да има цитирана страница и т.н. Това е недопустимо. Jingiby (беседа) 14:13, 21 юли 2015 (UTC)

Настоявам да отбележа, че администраторите вече са на ръба на силите си и умоляват цялата общност да се включи във връщането на редакциите на този потребител или тези потребители. На око като най-големи помощници до сега ми се набиват Rumensz и Jingiby. Моля и за помощ с поправянето на блокирания от месец Mpb eu и марионетките му (списък със статии за проверка). Администраторите не могат да поправят всички грешки в Уикипедия, но всички дружно можем. Благодаря! --Предният неподписан коментар е направен от Лорд Бъмбъри (беседа • приноси) 19:11, 21 юли 2015 (UTC) (проверка)
Лично аз не мога веднага да установя коя информация е вярна и коя не е, понеже не съм специалист по темата. Би трябвало да ходя по източниците и да чета внимателно дали съдържат написаното в Уикипедия. Предполагам, че за повечето редактори е така. По спорни промени би трябвало да има обсъждане на беседите. Всичко това иде да рече, че не може да се оправят лесно нещата по познатия ни и установен начин, а друг засега нямаме. Можем да гласуваме за временна забрана за редактиране на спорните статии от нерегистрирани и новорегистрирани потребители, но това само по себе си подлежи на дълга дискусия. --Поздрави, Петър Петров 12:35, 23 юли 2015 (UTC)
Аз започнах машинално да отменям редакции, защото се уверих, че редакторът е неоткровен с общността и буквално си ръси лъжи. Направих два опита да проведа свестен разговор с него, но не се получи. В единия от случаите коментирахме точно източниците, които е посочил и съдържанието, което подкрепя с тях - пълна пародия е! --Izvora (беседа) 13:26, 23 юли 2015 (UTC)
Напълно вярвам в това, но няма да направя и едно връщане, което лично не съм проверил че е недостоверно. А и няма смисъл, луди с кауза дал Бог. Пак казвам, възможното и ефективно техническо решение според мен е масова забрана за редактиране от нерегистрирани и новорегистрирани потребители по спорните статии. Нещо, което няма да направя без общо обсъдено решение. --Поздрави, Петър Петров 18:07, 23 юли 2015 (UTC)
Още едно техническо решение, за което обаче е нужен общностен консенсус (т.е. вероятно няма да стигнем до него) е разширението Flagged Revisions. Спири ··· - - - ··· 20:12, 26 юли 2015 (UTC)

Снимка на Бойко Борисов[редактиране]

Да не би да наближават избори? Тази снимка, която е качена от партия, е поставена на всички статии с негови снимки на всички езици. Мислите ли, че е редно? --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:16, 21 юли 2015 (UTC)

Колегите, които ме познават лично, знаят че не съм симпатизант на ГЕРБ. Но след като от партията са качили официална снимка и са обновили всички статии, това може само да ни радва. Ако в някой случай се налага използването на конкретна снимка, например за среща с определено лице или посещение на определено място, може да се върне старата. Но аз не виждам проблем тук, теб какво те притеснява?. Ако партиите започнат да качват повече снимки, от това Уикипедия само ще спечели. Пропагандата ще я трием, разбира се, но в тази снимка не виждам пропаганда. → Иван (беседа) 20:21, 21 юли 2015 (UTC)
Днес и аз видях тези промени и дори върнах някои от тях. Дразнещо е във всички статии да се появява една и съща снимка на Борисов. А какво мисли партията му по въпроса едва ли касае Уикипедия. Така че, където срещна такава промяна, имам намерение да връщам редакциите. --Молли (беседа) 21:13, 21 юли 2015 (UTC)

Аз не разбирам защо Молли е фен на старите и неактуални снимки, но няма да влизам в дискусии. → Иван (беседа) 20:48, 23 юли 2015 (UTC)

Не съм фен на старите снимки, а на разнообразните. След като съществува повече от една снимка, според мен е добре да създадем разнообразие. --Молли (беседа) 21:58, 23 юли 2015 (UTC)
Една галерия от снимки към статията - тъй де, да се вижда развитието. Като, че ли има значение каква е снимката. --Rumensz (беседа) 06:16, 24 юли 2015 (UTC)
Не става въпрос за една статия, а за всички, в които има снимка на Борисов. В момента е една и съща по всички статии. --Молли (беседа) 13:07, 24 юли 2015 (UTC)

Снимки от Уики обича Земята за ползване[редактиране]

Тук са снимките-победители от фотоконкурса „Уики обича Земята“. Хубаво е да не си останат самотни в Общомедия, а да бъдат ползвани по статиите. Разбира се Spiritia, Vodnokon4e, VladislavNedelev и аз, които организирахме конкурса, няма да можем да поставим всички снимки по статиите, затова ще се радвам на подкрепа. И за тези, които вече си казват „тоя, па, какво се е запенил за десет снимки?“ имам отговор – в тази категория има над 1600. Поздрави и благодаря! --Лорд Бъмбъри (беседа) 14:27, 22 юли 2015 (UTC)

Навярно би било добре, когато е възможно, в описанието на подобни снимки да се поставят и GPS координатите. --Stanqo (беседа) 10:39, 23 юли 2015 (UTC)

Футболни клубове[редактиране]

Във връзка със зачестилото поместване на статии за различни селски клубове, предлагам за значимост на статиите да се смятат само клубовете участващи (или участвали) в квалификационните групи на футболното първенство - А, Б, В, или аналогични в миналото. Останалите да се вписват само към статиите за селищата им. --Rumensz (беседа) 11:03, 24 юли 2015 (UTC)

Аз съм съгласен дефиницията да бъде „клубът да е играл в някой от първите три ешелона на футболното първенство поне една година в историята си“. Мисля, че традиционно това са професионалните и полупрофесионалните клубове. Мисля, че на днешно време „А“ и „Б“ група са професионални, а „В“ – полупрофесионални. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:32, 24 юли 2015 (UTC)
И аз съм за, това звучи смислено. Джевянин (беседа) 13:35, 24 юли 2015 (UTC).

Шаблон:Месеци[редактиране]

Този шаблон има някакъв бъг. Когато например не е на нов ред, а е залепен за текст не се визуализира както трябва. Не смея да пипам, защото се ползва от страшно много страници. Моля запознатите да го погледнат. --Nadina 19:47, 24 юли 2015 (UTC)

При мен няма разлика, дай пример. --Termininja 12:31, 26 юли 2015 (UTC)
Виж в страница 24 юли преди редакцията ми. --Nadina 14:27, 26 юли 2015 (UTC)
Проблемът е бил в това че е поставен в списък, а не че е след текст, опитах и с други навигационни шаблони и винаги се чупят по този начин. Иначе навигационните шаблони ползват {{Навигационен шаблон}}, а той Модул:Navbox, предполагам проблема идва от там, но е излишно да се търси, понеже по принцип не им е мястото на шаблоните да стоят в списък, и случаят предполагам е инцидентен и единствен. --Termininja 18:43, 26 юли 2015 (UTC)
Благодаря за анализа, сама не бих го диагностицирала :) --Nadina 19:11, 26 юли 2015 (UTC)

Потенциално полезни джаджи[редактиране]

Джаджата autocomplete дава списък с възможни статии след като човек напише [[ и започне да пише име на статия след двете квадратни скоби. Можете да видите в моя common.js как да си я добавите за проба и ако се хареса на няколко души можем да я добавим в списъка с джаджи. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 11:36, 25 юли 2015 (UTC)

Ето и още една – тя поставя препратка към инструмент за проверка на авторски права в менюто след „Преглед, Редактиране, Редактиране на кода, История, Още“. --Лорд Бъмбъри (беседа) 15:31, 25 юли 2015 (UTC)

@Лорд Бъмбъри: Слагай и двете в списъка с джаджи. Повече по-добре! --Vladimir Alexiev (беседа) 10:19, 31 юли 2015 (UTC)

История на село Пиперково обл. Русе[редактиране]

http://svetlanda.com/пиперково-извор-на-живота/
87.120.225.173 07:02, 27 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Сложен линк в статията. --Rumensz (беседа) 16:36, 27 юли 2015 (UTC)

Началната страница и препратки към пояснителни страници[редактиране]

В момента на началната страница има 6 препратки, които сочат към пояснителни страници. Добре ще е колегите, които избират съдържанието за там да имат включена джаджата BKL, която прави подобни препратки с червен фон, за да могат да ги видят и да ги коригират навреме. Досадно е препратка от началната страница да води към страница за пояснение, при положение, че може да води директно към страницата на статията. --Стан (беседа) 07:42, 28 юли 2015 (UTC)

Tool for categories[редактиране]

Hi! Spotted this one. Well, I'm not a tool writer, but this one looks interesting and quite simple, knowing the database structure. Before such tool is written you have to answer to such questions:

 1. How many levels? Because is some cases (when you get specific category tree) you can get too general category
 2. What to do with multiple categories? If category X is in category Y and Z, what to do next? Find categories for Y or Z (if both of them aren't in Bulgarian)? And if Y is in Bulgarian, and Z not? What to do with Z? Ignore it or try looking up in higher level? I hope you also understand that you can get quite a bunch of categories in such way

You should answer to more questions, I think, but this would be a good start. And I hope you understand, that "exists in English and Bulgarian" means, that both language categories are connected in Wikidata. There is no other way to determine such thing. So you could get some false negatives, if your category isn't at Wikidata. Of course, if there would be such tool, it could handle any language Wikipedias, not only English->Bulgarian, but A->B.

Otherwise the idea looks good. I could suggest Magnus Manske (author of many cool tools), tools wmflabs or VPT, just don't say that I sent you there :) --Edgars2007 (беседа) 09:59, 28 юли 2015 (UTC)

Отговорих в Уикипедия на латвийски. Става въпрос за инструмент, който да ни дава списък от подходящи категории за дадена статия, взимайки информация от свързани статии на други езици. --Лорд Бъмбъри (беседа) 16:34, 28 юли 2015 (UTC)
От години имаме инструмент улесняващ избирането на категории при превод: Потребител:V111P/js/Инструменти за уики превод. Има и превод на английски: en:User:V111P/js/Wiki Translation Tools. --V111P 23:34, 28 юли 2015 (UTC)
Благодаря! --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:14, 29 юли 2015 (UTC)

11 август - уикисреща в „Под липите“[редактиране]

Това трябваше да е уикисеминар през някой от уикендите, обаче с Дими, Пламен и Спасимир плановете ни щяха да се разминат напълно, ако не беше денят 11 август, вторник, само в който всички сме едновременно налице в София. Идеята е аз и Дими да разкажем за отминалата Уикимания в Мексико, а Пламен и Спасимир – за кампа на Централна и източна Европа, който ще се проведе от 30 юли до 2 август в Скопие. Предложението ни е за среща в „Под липите“ от 19 часа; който има възможност и желание нека заповяда. :) Спири ··· - - - ··· 10:22, 28 юли 2015 (UTC)

Ако това ще помогне на колебаещите се, ще нося едно шише бутикова украинска водка, подарък от украинските уикимедианци за българските. И почти цялото е предвидено за изпиване на срещата във вторник. Ухилен съм Спири ··· - - - ··· 11:42, 8 август 2015 (UTC)

Пак реклама[редактиране]

Потребител:Klassa.bg е написал хвалебствена статия за Ангел Симеонов (поет). Принципно, няма лошо, ако се сложи шаблон:паун и малко източници. Обаче вече си имаме и отделна статия за 20 дни от февруари(стихосбирка), и ако нещата продължат в този дух, скоро ще си имаме статии за кучето, колата, жената, децата и любовницата на успешния бизнесмен и поет Ангел Симеонов. Засега като минимум обединяване на стихосбирката и статията за "поета", и сериозно редактиране, ама нямам време и нерви. Който е в настроение, да почва. → Иван (беседа) 15:05, 30 юли 2015 (UTC)

Появи се и След мен. Което пък поставя принципния въпрос „Стихосбирките енциклопедични статии ли са?“ Няма значение дали човека е значим поет или не. Статия за стихосбирка е едно, електронен вариант на самата книга е съвсем друго --GVF (беседа) 11:00, 3 август 2015 (UTC)
Има и статии за музикални албуми. Принципна разлика няма. Има и книги, които се продават само в Е-формат. Друг е въпросът, че текстът на стиховете няма място в статията, а е за Уикицитат, ако е без авторски права. --Rumensz (беседа) 11:46, 3 август 2015 (UTC)
Готово - първата е слята, а втората, която нарушава авторски права е изтрита.--Алиса Селезньова (беседа) 13:00, 3 август 2015 (UTC)
Говорим за едно и също, с различни думи. :) Между другото, вярно, че и потребителят се нарича Klassa.bg но текстът на Ангел Симеонов (поет) е копиран от [[9]] --GVF (беседа) 21:38, 3 август 2015 (UTC)
Не се поддавайте на мозъчните промивки с т.н. "авторско право" - прочетете си закона и по-специално чл.24, който изброява подробно кога и как можете да цитирате. Собствено авторското право се нарушава ако няма името на автора; т.н. сродни права - ако търпи вреди. Уикипедия е с безкористна цел, така че пряко не ощетява. Не се поддавайте на манипулирането с чувство за виновност или страх.80.72.94.176 22:27, 3 август 2015 (UTC)
Няма никакво чувство за виновност и никакво чувство на страх. Има правила и спазването им. Уикипедия:Авторско право и Уикипедия:Условия за ползване#Допринасяне към Уикипедия. Спири ··· - - - ··· 10:03, 5 август 2015 (UTC)
Има бележка, че там текстът не е писан от специалист по авторско право. Това е още едно основание да се препоръчва четене на закона, а не да се приемат безропотно злоупотреби с позоваването към него, нали?80.72.94.176 20:45, 8 август 2015 (UTC)
Съдържанието на Уикипедия трябва да може да се разпространява и по комерсиален път, затова е извън изключенията на чл. 24 ЗАПСП. --Спас Колев (беседа) 11:56, 12 август 2015 (UTC)

Configure Citoid[редактиране]

Citoid looks like a very useful extension. According to https://www.mediawiki.org/wiki/Citoid it's already installed in Visual Editor but is not configured in bn.wiki. Could someone configure it? --Vladimir Alexiev (беседа) 10:54, 31 юли 2015 (UTC)

Не е толкова полезно, колкото си мислиш. Само някои популярни, предимно англоезични, сайтове са настроени, и съвсем не е лесно да се настроят нови. Имаме WebRef което е много по-лесно за настройване, само трябва да намерим начин да споделяме настройките. --V111P 21:54, 1 август 2015 (UTC)

Stephen Curry[редактиране]

Някой може ли да провери как е най-правилно да се изпише името на Stephen Curry на български и ако е грешно да премести статията. Писал съм го Стивън само защото така се е наложило в българските медии. Вече два пъти анонимни потребители се опитват да го поправят.--Ģiverņ (беседа) 16:41, 31 юли 2015 (UTC)

Да провери къде? --V111P 21:40, 1 август 2015 (UTC)
Нещо не ти разбрах въпроса. Благодаря на колегата Zhoxy--Ģiverņ (беседа) 11:36, 2 август 2015 (UTC)
Просто се чудех къде/как искаш да проверим как е най-правилно на български - може да е както му викат на него, както по принцип се произнася и транскрибира това име или по наложеност в бг медиите. --V111P 13:31, 2 август 2015 (UTC)

Относно статията на Теди Александрова[редактиране]

Искам да облажвам изтриването на статията за Теди Александрова.

Алиса Селезньова - "Ниска енциклопедична значимост - един албум, няма награди, няма широк отзвук или популярност"

Като човек запознат с жанра, мога да потвърдя че Теди Александрова стана доста известна в фолк средите в последно време. Към днешен ден клиповете и трупат милиони гледания в световния портал YouTube. Доста по неизвестни индивиди имат страници тук като например Кристиана. St0n3 BG (беседа) 09:49, 4 август 2015 (UTC)

Какво е „последно време“? Уикипедия не е място за реклама на новоизгряващи звезди. Ако има по-малко значими предложи ги за изтриване. Известност не е същото като значимост между другото. --Сале (беседа) 09:52, 4 август 2015 (UTC)
В никакъв случай не е новоизгряваша. Има договор с Пайнер от 2009 г. St0n3 BG (беседа) 11:55, 4 август 2015 (UTC)
Крайно време е да се сложи критерий за значимост на фолк певците. Предлагам - за статия певецът да има поне 1 самостоятелен албум или минимум 10 песни.
За разни „новоизгряващи“ футболисти - поне 1 година в отбор от А група. --Rumensz (беседа) 09:09, 5 август 2015 (UTC)
Аз съм Symbol support vote.svg За ама отсега си представям какъв вой ще се надигне особено за футболистите. --Сале (беседа) 18:34, 5 август 2015 (UTC)
Относно критерий за значимост на фолк певците - изхождайки от опита си в раздел "Порнография" и критериите за значимост на порноактьорите, мога да предложа критерии като спечелени награди; особен принос в определен жанр; наличие на множество мейнстрийм изяви (участия в ТВ предавания, модни изяви, рекламно лице, участия във филми). Това е просто идея - не свързвам фолк певците с порноактьорите по никакъв начин. :) --Hillary Scott`love (беседа) 21:34, 7 август 2015 (UTC)
St0n3 BG, откога „има договор с еди-коя-си-фирма“ е критерий за значимост? --Сале (беседа) 18:34, 5 август 2015 (UTC)
Сале (беседа) Става въпрос за най-голямата музикална компания в България. St0n3 BG (беседа) 13:06, 20 август 2015 (UTC)
Към август 2015 година това е доста спорно твърдение, което се нуждае от правдоподобен източник.--Ģiverņ (беседа) 13:58, 20 август 2015 (UTC)
Ģiverņ (беседа) Разгледай импресарския им каталог. Над 60 подписани артисти. St0n3 BG (беседа) 23:16, 20 август 2015 (UTC)
St0n3 BG, още веднъж питам откога „има договор с еди-коя-си-фирма“ е критерий за значимост? Къде го има в критериите за значимост на музиканти на У:ЗХ? Къде пише, че ако някой има договор с голяма филма това го прави енциклопедично значим? --Сале (беседа) 08:48, 21 август 2015 (UTC)
Появяването на нова статия за певицата за пореден път показва колко е неплодотворно и излишно триенето на статии за тези певци, които са в развитие. Така не само, че се унищожава една добре написана и оформена статия, а и се губи много излишен труд и нерви. И показва доколко администраторите не разбират от управление на общности, а следват лични пристрастия. Ето защо са необходими и твърди критерии. --Rumensz (беседа) 20:40, 27 август 2015 (UTC)

Желаещи за уикиекспедиция на 2-3-4 октомври около Димитровград и Драгоман/Сливница с колеги от Уикимедия Сърбия?[редактиране]

Привет. По време на Уикимания и в дните след това, с колеги от Уикимедия Сърбия обсъждаме възможност за съвместна уикиекспедиция с цел запознаване с хората и снимане на места в района около Калотина – около Димитровград от тяхна страна и около Драгоман или Сливница от наша. Става дума за две нощи и три дни (петък-събота-неделя) в началото на октомври – или 31-1-2 или 7-8-9 октомври 2-3-4 или 9-10-11 октомври. Нещо подобно сърбите са правили миналата година с унгарците и сега искат да го направят с нас. От тяхна страна очакват, че ще се отзоват 10-15 човека. Надяват се на поне 5-10 и от наша (може някои от хората да не са уикипедианци, но да се интересуват от Уикипедия и да са готови да отдават снимки под свободен лиценз). Идеята е те да напишат проект пред ФУ и да ни покрият нашите разходи за път, храна и нощувки. Би ли представлявало това интерес за нас и колко хора (евентуално с коли) биха се включили в една такава уикиекспедиция? :) Спири ··· - - - ··· 10:43, 4 август 2015 (UTC)

Аз бих се включил с най-голямо удоволствие плюс кола, но по всяка вероятност на 7-ми ще пътувам за чужбина. Ако е от 31-ви септември почти със сигурност обещавам да се присъединя. --Сале (беседа) 12:00, 4 август 2015 (UTC)
„31-1-2“? Септември има 30 дни, сигурно имате предвид 1-2-3 октомври? L.Payakoff 12:05, 4 август 2015 (UTC)
Благодаря! Нещо съм се улисала: 2-3-4 или 9-10-11 октомври. В бързината се е получило. Спири ··· - - - ··· 22:13, 4 август 2015 (UTC)
На уикилагера също коментирахме (накратко) със сърбите, че са правили уикиекспедиция с унгарците и им се искаше и с нас. Аз с удоволствие ще се включа, с кола няма да мога да помогна, но при организацията мога. Спасимир (беседа) 19:02, 4 август 2015 (UTC)
Аз бих се включил, но с автомобил не мога да помогна. От 17-и този месец съм малко по-свободен и ще мога да прегледам материалите. Добре е да се знае в какъв радиус ще е експедицията, за да можем да се подготвим с интересни места и план за действие. В този район би трябвало да има доста военни паметници за снимане, а и има и села, църкви и др. интересни места, на които нямаме снимки все още. --Стан (беседа) 18:55, 7 август 2015 (UTC)
Стан, няма проблем за автомобила; Сале заяви, че може да дойде със своя, мисля, че и аз също, особено ако се съберем хора за две коли, което се надявам да стане! :) Засега още нямаме разписано нищо, но в някакъв момент трябва да почнем, в понеделник, 13 часа имам уговорка с Ивана Маджаревич да се засечем онлайн (ФБ чат) и да дообсъждаме детайли и да почнем да пишем чернова на проекта.
Засега разговорът се върти около това първо ние да отидем до Димитровград, където се срещаме със сръбските уикипедианци и разглеждаме града – имало някакъв музей, където ще поснимаме, имало и галерия и театър. Спим в Димитровград. На следващия ден всички минаваме границата. Втората нощувка я правим в Драгоман или Сливница (booking.com дава по един хотел в двата града, но предполагам, че на място ще има и други). Аз съм минавала и през двете места и честно казано в самите градове много-много за гледане няма, проверих, че няма музеи, където да се заврем... Знам а паметника над Сливница, и дотам може да отидем, снимката в У на този паметник е малко кофти, дано хванем слънчево време за по-добра. Но пък има се сетих, че Драгоманското благо е защитена територия и мога да организирам от СДП „Балкани“, които поддържат Центъра за опазване на влажните зони, да ни направят екскурзия с гид, още повече, че по това време могат да се наблюдават и миграции на птици. Има доста неоснимани села в района, но все пак трябва да направим плана като за ден - ден и половина максимум, тъй като на третия ден, вероятно към обяд, сърбите си заминават.
Не е много амбициозно, но като за първа подобна екскурзия може би е достатъчно. Акцент, освен снимането на забележителности, е и установяването на контакти със самите хора и, ако ни хареса, и в бъдеще ще правим подобни съвместни дейности. Спири ··· - - - ··· 12:36, 8 август 2015 (UTC)
Пак аз с риск да стана досаден. Първо за колата. Ако е в началото на октомври мога да возя още 6 човека стига да са с малко багаж. При това категорично не желая да взимам пари за гориво. Мога да помогна и с фотографска техника в смисъл, че имам читава такава, но не съм добър фотограф. Ако е на 9-11 октомври обаче ме няма :( Второ като за първа среща основният акцент е именно върху установяването на контакт. Не само със сърбите. От дългогодишния си професионален опит във виртуална среда съм се убедил колко ценни са такива редки срещи на живо за хора, които иначе общуват само през клавиатурата. В тази връзка искам да призова за повече участници от наша страна. Финансовата част е лесна доколкото този район и от двете страни на границата е доста беден и съответно евтин (повод за отделни дискусии със сръбските колеги между другото). Ако за някого парите са сериозна пречка може да помислим по въпроса. Трето районът е адски добре избран като за първа среща. Имаме много обща история със сърбите в този край при това за съжаление голяма част от нея е спорна и доста кървава. Като нищо може да се окаже, че някои участници в срещата имат дядовци, които са се воювали едни срещу други в този район. И накрая районът колкото и скучен да изглежда на пръв поглед всъщност е много интересен от енциклопедична гледна точка и предлага доста неразработени възможности за статии и фото материал. Не само многото паметници повече от които са заради събития при които българи и сърби са се избивали взаимно (по баирите над Сливница още могат да се видят траншеи копани по онова време) ами и заради интересната география и древна история. Само като пример точно до споменатото от Спири Драгоманско блато а е Чепън планина, която се изкачва много лесно и бързо, а на върха ѝ освен отлична гледка има древно тракийско светилище, останки от манрастир и стар каменен кръст. През района минава Виа Милитарис и т.н. --Сале (беседа) 08:13, 11 август 2015 (UTC)
Датата беше координирана със сърбите и вече е фиксирана: 2-3-4 октомври. @Сале:, идеята ти за Чепън също е страхотна. Правим още някакви оценки на бюджета, за нощувки, път и билети за вход. Ако се съберем в рамките на 2000 евро, колкото сърбите са си заделили в годишния бюджет, даже няма да се наложи да разписваме нов проект пред ФУ. Ако ги надхвърлим, ще пишем проект и тогава ще пусна линк. Спири ··· - - - ··· 10:28, 11 август 2015 (UTC)
Нема да е зле по некое време да се преброиме колко хора сме и кои от наша страна и да помислим къде, кога и какво ще обикаляме. Желаещи? --Сале (беседа) 23:19, 15 август 2015 (UTC)

Над 1500 липсващи при нас страници, създадени вече в повече от 50 други уикита[редактиране]

Извлякох от Уикиданни списък на обектите с над 50 уикита и филтрирах само тези които ги няма при нас. Указа се, че ни липсват доста основни статии като за сол, заек, католицизъм, Samsung, момиче, момче, Boeing 777, ехо, кихане, пумпал, фауна и още много други. Ако някой си разпознае статия от областта по която пише може да драсне по няколко реда ако иска, поне за мъниче. --Termininja 21:11, 6 август 2015 (UTC)

Нещо не е много точен списъкът или аз не го разирам - например имаме си статия жасмин, а я виждам в списъка?--Маргарита Лакова (беседа) 11:59, 7 август 2015 (UTC)
Жасмин се появи снощи в Уикиданни след като го добавих. Има още около 4-5 статии които ги вързах с базата след създаването на списъка... как пък хвана точно нея :) --Termininja 12:26, 7 август 2015 (UTC)
Късмет. :) Мисля да се пробвам с лисицата.--Маргарита Лакова (беседа) 13:14, 7 август 2015 (UTC)
Някои статии просто са с различно име, което не винаги е очевидно как трябва да се върже в Уикиданни към другите езици. Имаме си статия за солта например. Там проблемът е, че не трябва да се бърха с химическия термин „сол“, който може да се отнася за много и разнообразни съединения. Така, че за тези статии по-скоро трябва да се обсъди каква трябва да е връзката с другите обекти в Уикиданни. Подобно е и положението със зайците. На английски има две отделни думи за домашен заек (по-точно семейство, което включва и домашните зайци) и див заек. На български и двете животни са зайци. В такива случаи трябва да се внимава за да не стане като с често срещаната глупост да се превежда бивол като бизон и обратното. --Сале (беседа) 14:40, 7 август 2015 (UTC)
Добра работа си свършил, ще допълваме полека-лека. → Иван (беседа) 20:00, 7 август 2015 (UTC)
Аз вече добавих една статия с второто място (141 уикита): Палтога:P Да действяме. Джевянин (беседа) 20:17, 7 август 2015 (UTC).
С просто око се забелязват някои недоразумения, раздуващи списъка: напр ахемениди, вместо империята им, математически анализ, който включва смятането "calculus", гъби...80.72.94.176 20:50, 7 август 2015 (UTC)
Да, подобни неща са изниквали преди около У:1000 (споменатият Математически анализ, Близък/Среден Изток и други). Просто не винаги има точни и удачни съответствия между езиците - тогава дилемата е дали да се създават измъчени заглавия на български или да се оставят елементи в Уикиданни без българско съответствие. --Спас Колев (беседа) 12:09, 12 август 2015 (UTC)

Джаджи[редактиране]

Проблем с джаджите[редактиране]

WikEd не работи при мен (с Firefox съм), някой да има този проблем? --giwas (беседа) 21:27, 7 август 2015 (UTC)

Ми спря да работи Advisor:( Не знам, дали това е причина от компа ми, или другаде. Джевянин (беседа) 06:51, 8 август 2015 (UTC).
Какъв е тоя Advisor? В английската версия на Уикипедия аз нямам проблем, тук не работи нещо...--giwas (беседа) 13:03, 8 август 2015 (UTC)
Причината не е при вас. Advisor е също джаджа. Около 2/3 от тях не работеха и изкарваха грешка "Gadget is not loaded. Please migrate to ResourceLoader". След това WikEd би трябвало вече да работи, но Advisor-a иска още нещо и не мога да разбера какво... някъде тука е предполагам отговора. --Termininja 15:53, 8 август 2015 (UTC)
Аха. Аз Те подкрепям да се справиш, аз не знам за тези неща, ала жалко, че не работи. Джевянин (беседа) 20:25, 8 август 2015 (UTC).
А на пример джаджа „Навигационни прозорци“ (NavigationPopups) също не ми работело, а сега вече е наред, мога да с мишката карам над препратка където изскача прозорче, което прави преглед на началото на статията, например в пл-Уикипедия не ми работи още. Джевянин (беседа) 20:30, 8 август 2015 (UTC).
Бих пробвал да преместя 4-те реда които са след началните коментари if ($.inArray ... } така че да станат последните 4 реда във файла. --V111P 08:28, 10 август 2015 (UTC)
Вчера направих тестова джаджа Тест, в която съм изключил въобще действието на тези няколко реда, но няма голяма разлика, ако искаш си я пусни от панела с настройки да тестваш. За сега съм я докарал до половината да работи, т.е. само показва грешките, но не ги оправя понеже клик ивентите не работят - дава грешка в конзолата "ct.rules is undefined" или че някоя друга функция липсва. Интересното е, че ако извикам същия скрипт през личния common.js работи. Това което ми прави впечатление е че когато го викам през "mw.loader.load()" го зарежда отделно, а ако е през панела с настройките - го блъска при още няколко други скрипта, поне така ми го показва дебъгера. Ще си поиграя още малко... --Termininja 09:13, 10 август 2015 (UTC)
Предполагам, че ако махнеш ненужния тест if (window.wgContentLanguage === 'bg') от МедияУики:Gadget-Advisor.js ще проработи. По-горният тест пък if (window.wgUserLanguage === 'bg') трябва да стане if (mw.config.get('wgUserLanguage') === 'bg') --V111P 00:18, 11 август 2015 (UTC)
Тази грешка я видях и аз в конзолата, но не е от нея, ето. В момента не виждам някой друг да се опитва да оправя Advisor-а така ,че ако имаш идеи може директно да ги тестваш в скрипта. Авторът му от години не е в Уикипедия, и няма кой да го поддържа. Затова съм му прехвърлил целия скрипт локално тук в МедияУики:Gadget-Test.js и вече всички тези неща, които предложи по-горе съм ги направил и знам че не е от тях. Има няколко блока от кода които са ми неясни и ще ми отнеме време да ги разуча, но предполагам ще го подкарам до няколко дена, ако не ме изпревариш :) --Termininja 08:10, 11 август 2015 (UTC)
Нещо свързано с блъскането в общия файл е проблемът, но не знам какво. Като сложиш &debug=true накрая на адреса на страницата за редактиране на статия, така че да не се минифицира нищо, Advisor работи (макар че тогава други неща дават грешки). --V111P 08:13, 11 август 2015 (UTC)
Направих няколко трика, но в крайна сметка проблема се реши чрез присвояване на променливата ct към window. Явно заради групирането на скриптовете променливата this не отговаря на window, което може да е и недостатък, и преимущество. :-) — Борислав 09:53, 11 август 2015 (UTC)
Ти ми гледа сеира отстрани два дена и накрая дойде и за 20 минути го оправи, Браво :) А я виж дали не е излишен тоя EditGuard по-долу. --Termininja 10:20, 11 август 2015 (UTC)
Различните ти опити не са загубено време. Така се учи човек. :-) Грешки като тази са доста неприятни, защото изчезват при зареждане на версията за дебъгване, както каза V111P по-горе, и единствения начин да ги хванеш е да пробваш различни конфигурации. Firebug съобщаваше на кой ред е грешката, но нищо друго не успях да измъкна от него. — Борислав 10:48, 11 август 2015 (UTC)
Адвайзорът се появи, преброява над прозореца каквото е открил, но нито посочва къде е грешката, нито я поправя?--Zhoxy (беседа) 14:04, 11 август 2015 (UTC)
Ако използваш джаджата WikEd, трябва да я изключваш преди да използваш Advisor. Можеш да правиш това чрез бутона "Use WikEd instead of classic text area" (първия бутон от втория ред в последната група бутони точно над текстовото поле за редактиране). --V111P 22:00, 11 август 2015 (UTC)

Пазител на редакции (EditGuard)[редактиране]

Някой ползва ли тази джаджа, и ако да, може ли да ми каже дали прави нещо повече от това да „извежда подсещане, в случай че се опитате да напуснете режима на редактиране, без да сте съхранили редакцията“. Това до колкото знам по принцип го прави самия браузър и си го имаме без да е необходимо да я включваме. --Termininja 09:49, 9 август 2015 (UTC)

Бях си ги чекнал и двете (Предупреждаване при опит за напускане на страница... от „Редактиране“ и EditGuard от Джаджи), но се дублират напълно. Ако се „откажа“ от едното, действа другото (не забелязах разлика).--Zhoxy (беседа) 10:55, 9 август 2015 (UTC)
Хм, бях забравил че има такава отметка. И като гледам наистина е заради нея, като я махна и не ми изкача съобщение. Което означава че ако тя е пусната по подразбиране, а и да не е пусната се получава дублиране на функционалности, т.е. джаджата EditGuard е напълно излишна, стига да не прави нещо повече от това да предупреждава при напускане в режим на редактиране. --Termininja 11:22, 9 август 2015 (UTC)
Щом настройката „Предупреждаване при опит за напускане на страница...“ я има при всички облици, джаджата е излишна. По-рано само Вектор разполагаше с такова нещо и заради хората с Монобук стоеше и джаджата. — Борислав 10:41, 11 август 2015 (UTC)
Има ли някаква стойност самия скрипт за да се пази? --Termininja 11:07, 11 август 2015 (UTC)
Може да го изтриеш. — Борислав 11:42, 11 август 2015 (UTC)

ОТНОСНО СЕВЕРОИЗТОЧНА И ИЗТОЧНА ГРАНИЦА НА ЛУДОГОРИЕТО[редактиране]

В статията за Лудогорието пише следното:

Лудогорие от Уикипедия, свободната енциклопедия Лудогорието представлява обширно плато из източната част на Дунавската хълмиста равнина. Територията на Лудогорието е 2 637,6 квадратни километра. Включва градовете Каолиново, Исперих, Кубрат, Завет, Дулово, Главиница, Вълчидол, а Разград се намира на западната граница на областта. Намира се на надморска височина мужду 250 и 350 m[1]. На североизток и изток постепено преминава в Добруджа. Северната граница минава по линията Тутракан - северното течение на Суха река при преминаването и на румънска територия като тук граничи с дунавското побрежие, област наречена Елията. На запад достига до долините на реките Бели Лом и Топчийска, а на изток до Франгенското плато. Южната граница започва от Разградските и Самуиловските възвишения до долината на Бресташка река[1]

За Източници пише следното

Източници 1. 1. „Голяма енциклопедия България“, БАН, том 7 (КРУ-МОМ), ИК "Труд", София 2012, ISBN 978-954-8104-29-6, стр. 2629. Редактиране • Последна промяна на страницата: в 16:57, на 2 юли 2015.

Проверих в „Голяма енциклопедия България“, БАН, том 7 (КРУ-МОМ), ИК "Труд", София 2012, ISBN 978-954-8104-29-6, стр. 2629.

ТАМ ПИШЕ СЛЕДНОТО: НА СЕВЕРОИЗТОК И ИЗТОК НЕЗАБЕЛЕЖИМО ПРЕЛИВА В ДОБРУДЖА ПО ЛИНИЯТА ТУТРАКАН – ГОРНОТО ТЕЧЕНИЕ НА СУХА РЕКА – ФРАНГЕНСКОТО ПЛАТО. ВЪПРОСЪТ МИ ЗА ИЗТОЧНИК СЕ ПОСОЧВА „Голяма енциклопедия България“, БАН, том 7 (КРУ-МОМ), ИК "Труд", София 2012, НО МЕЖДУ ОРИГИНАЛА И УИКИПЕДИЯ ИМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА. ОТ КЪДЕ СЕ ЯВЯВА ТАЯ РАЗЛИКА. ЕМБИЯ УЛУСОЙ, ИСТАНБУЛ E mail: embiyaulusoy(a)Hotmail.com Telefon: o535 480 6502


94.123.196.185 07:24, 8 август 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Това се получава, защото текста в „Голяма енциклопедия България“ е защитен с авторски права и не може директно да бъде копиран в тази (пък и в която и да е) статия. Но все пак границите на Лудогорието са представени правилно, а това е най-важното. --Спасимир (беседа) 12:35, 8 август 2015 (UTC)

Новини от и за Македония – нов шаблон[редактиране]

От известно време се забавлявам да слагам новини на началната страница. Днес прочетох добра новина за Македония и освен на началната страница, реших да я сложа и в Портал:Македония. Много се изненадах, че там няма шаблон за новини и направих {{Македония-новини}}. Доста колеги пишат за Македония и който прочете интересна новина, да я слага в Портал:Текущи събития с дата и източник, и после да я копира в шаблона, без позоваване на източника. → Иван (беседа) 09:48, 10 август 2015 (UTC)

Военна академия "Г.С.Раковски", София[редактиране]

За съжаление това вече не е Военна академия! Това е терен за провеждане на всякакви ЧАСТИ ПАРТИТА, театрални и оперни постановки без оглед на часовия пояс и въздействието върху живеещите в близост. Изрично искам да поясня, че отдавам дължимата почет и уважение на военните в България, но НЕ и на управата на Военната академия. Един след друг управителите на тази институция превърнаха парка на Академията в свърталище. Българската армия е пословична със своята дисциплина и винаги е била за пример в това отношение. Недопустимо е тази традиция да бъде нарушена и осквернена в името на комерсиалното! Очевидно, никоя от отговорните институции, които са свързани с опазване на реда и горепосочените ценности не се интересува от тяхното опазване, а ги поощрява като позволява провеждането на всякакви мероприятия в двора на Военната академия в столицата на държава, член на НАТО. Замислете се дали това може да се случи в WEST POINT?! Същият текст ще бъде изпратен и на страницта на HEADQUARTER OF NATO.
Miroslava Shalamanova (беседа) 13:13, 11 август 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

А това е Уикипедия. Не виждам какво биха могли да направят за вас участниците в проекта тук. --Поздрави, Петър Петров 13:20, 11 август 2015 (UTC)

Пак българоподобно новозаглавие от Потребител:Drzewianin[редактиране]

Понеже наскоро бях заподозрян в някакви лично отношение против Джевянин искам да помоля общността да си каже мнението за името на тази нова статия създадена от него: Игра в изграждането на града. Неведнъж му е обръщано внимание поне да попита някого преди да създаде такава нова статия и всъщност го е правил, но въпреки това упорито се връща към лошите си навици. --Сале (беседа) 13:51, 11 август 2015 (UTC)

Аз съм шокиран от заглавието. Лепнах шаблон за обработка на статията, но такива редакции като създаването на тази статия създават повече работа отколкото носят полза. --Лорд Бъмбъри (беседа) 13:56, 11 август 2015 (UTC)
Колкото до конкретното заглавие подобни игри обикновено се наричат симулации въпреки, че трудно може да се говори за установена терминология. Нещо като „Градоустройствена симулация“ макар, че и това би се явявало новоизмислен термин и като такъв нямащ място в Уикипедия. --Сале (беседа) 13:58, 11 август 2015 (UTC)
Човекът използва Уикипедия като езикова лаборатория. Положителният момент е ценното ново съдържание. Отрицателен момент са глупавите езикови грешки. Статията да се преименува и старата да се изтрие, какъв е проблемът? Човекът не редактира злонамерено. → Иван (беседа) 16:47, 11 август 2015 (UTC)
Според мен потребителят допринася повече към проекта, отколкото вреди. --Поздрави, Петър Петров 18:41, 11 август 2015 (UTC)
Какъв е проблема ли? Проблемът е, че патрульорите трябва да му проверяват всичките редакции защото заради такива изцепки колкото и да са редки няма начин да го направим автопатрул. При толкова активен редактор това изисква доста работа. --Сале (беседа) 08:47, 12 август 2015 (UTC)

Грешна и обидна информация за Борислав Захариев[редактиране]

46.233.20.201 14:41, 12 август 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Драги ми неинформирани и заблудени служители на Уикипедия.Повече от 3 години фигурира информация за мен която не само не е истина но е и във вреда на личността ми.Писали сте,че съм режисьор и сценарист на някаква страшна тъпотия - Грей Еленски.Моля незабавно да изчезне тази глупост от уикипедията за мен в противен случай ще информирам адвокатите си и ще си търся правата от вас.До края на седмицата ще бъда търпелив и любезен.Ако имате въпроси към мен можете да ми изпратите писмо на tampliery@abv.bg. Само аз мога да ви дам точна информация,защото явно пишете каквото ви скимне.Има сценарист който се казва като мен но ваша е работата да знаете,че не съм аз.Сценарист съм само на един филм и той се казва Черно море 2015 за Военноморска База Бургас - База Атия.Хубав ден

Аз също моля служителите на Уикипедия (дори незаблудените такива) веднага да ми се обадят. За Петър Петров има статия, но не е за мен, а е ваша работа да знаете и това! И понеже има още много, много работа за вършене, ще бъда и аз така любезен, ама не чак до края на седмицата, ами некъде докъм събота преди обед. Хайде със здраве. --Поздрави, Петър Петров 20:19, 13 август 2015 (UTC)

Участие в Wiki Loves Monuments?[редактиране]

Знам, че моментът надали е подходящ (с оглед свободното време на най-усърдните уики редактори и наскоро приключилият "Уики обича Земята"), но на [WikiBG-Info] постъпи запитване дали ни се участва в Wiki Loves Monuments ("Уики обича паметници", предполагам). Не е късно да участваме, качването на снимки, участващи в състезанието, ще се случва през септември. Така като гледам самата организация не изглежда твърде сложна, може би като изключим частта със списъците с паметници. Поради специфични за нашата страна проблеми тази задачка няма да е никак проста. Честно казано, ме засърбя да пусна отговор в този смисъл, но пък от друга страна нищо не пречи да участваме само с обекти, чиито творци са починали преди повече от 70 години. Ще ми се да обсъдим цялата тази работа и най-вече да видим има ли ентусиасти с достатъчно време да се занимават и с това. --Лавеол (беседа) 10:36, 13 август 2015 (UTC)

Аз съм меко казано против идеята само, защото ще трябва да изтрием (Или администраторите в Общомедия) много снимки, които ще се качат и няма да отговарят на правилата... Иначе с удоволствие бих се включил отново, като жури и с помощ по всякакъв друг начин :) VladislavNedelev (беседа) 12:55, 13 август 2015 (UTC)
Аз също ще се включа. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:50, 13 август 2015 (UTC)
Със сигурност опитът, който с Лорда, Водно конче и Влади натрупахме покрай тридневната военна мобилизация за УОЗ, ще бъде от полза да го предадем (или повторим ;) ). Щото, когато се организира за три дни така се получава: военна мобилизация. Аз все пак наистина съм разколебана с оглед FoP и мисля, че ще ни е невъзможно както да изискаме от качващите, така и след това да осигурим при преглеждането на каченото, че всички снимки ще са на творби на скулптори/архитекти с изтекли права. В общия случай дори не се знаят авторите на паметниците, еле па по малките градове и селата, дори и за някои да може да се проучи и установи впоследствие, като цяло ще е проблем. Възможно решение е да специфицираме някакво подмножество обекти за снимане, което е сравнително по-безопасно. Хрумват ми: военни паметници от Балканските и Първата световна, и паметни плочи (пак военни, или от тези, дето указват, че това е било къщата на...), които съдържат само текст без графика или с тривиални графични елементи. Спири ··· - - - ··· 05:40, 16 август 2015 (UTC)
Според мен трябва да напишем в правилата на конкурса, че могат да бъдат снимани само паметници, които отговарят на условията за свобода на панорамата (70 години от смъртта на автора и т.н.) и да оставим участниците да отговарят за действията си. Това ще доведе до повече изтрити снимки, но и до повече снимки. Алтернативата, която предлагам, е, да създадем списък на всички паметници, до които се доберем – може би в Министерството на културата има такъв – и да филтрираме тези, които отговарят на условията за състезанието. --Лорд Бъмбъри (беседа) 20:38, 16 август 2015 (UTC)

Grants:Evaluation/Program Toolkits/Writing and Editing Contests е портал с информация от Фондация Уикимедия за организирането и евалуирането на състезания за писане на статии. Може да е интересно четиво за хората, които искат да организират „Уики обича Паметниците“. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:21, 19 август 2015 (UTC)

Питах за отсрочка в месеца на провеждане на състезанието. По настоящия план участващите в международното състезание уикиобщности трябва да проведат националните си състезания през септември. Това явно няма да се случи, поради което попитах дали можем да се включим от октомври. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 11:14, 29 август 2015 (UTC)

Уф. Започнах да спрятам нещо в Общомедия - на първо време списък с подготвителните неща: Commons:Wiki Loves Monuments 2015 in Bulgaria/Todo, но ни трябва landing-page и локално, както и да си изберем жури. Мисля, че е добре този път в журито да се включат повече хора, освен Vodnokon4e, VladislavNedelev и Андрий, които свършиха предния път много работа, но и със сигурност в някакъв момент са изпушили (то и пресяването на красоти не е лесна работа в тези мащаби :) ). На беседата на страничката Уикипедия:Уики обича паметниците, която сега ще нахвърлям, ще пиша с предложения за жури. Като цяло, мисля, че при дорба организация можем да го пуснем и около средата на септември. Спири ··· - - - ··· 08:24, 30 август 2015 (UTC)

Как да ръгна линк "Еди-какво-си в Общомедия" в страница?[редактиране]

Има ли специален начин при качване на изображения така че да попаднат в конкретна обща категория?

Може ли да се генерират автоматично като абзац част от тях в самата статия, т.е. да изглеждат така както са подредени, когато последваме линкът "еди-какво-си"? (Animsaj (беседа) 10:42, 14 август 2015 (UTC))

Въпросите по реда на задаване:
 1. Препратката към Общомедия се слага към края на статията така: {{commons|Edi kakvo si in English|Еди-какво-си}}.
 2. Категоризирането на изображения обикновено е част от процедурата по качването им и не е автоматично.
 3. Да се виждат картинки автоматично в статията няма как, трябва да се изброят поименно: У:КАРТ.
--Поздрави, Петър Петров 11:25, 14 август 2015 (UTC)
Мерси :) (Animsaj (беседа) 18:33, 14 август 2015 (UTC))

Уикипедия:Предложения за администратори/V111P[редактиране]

Вижте Уикипедия:Предложения за администратори/V111P. --Спас Колев (беседа) 12:22, 14 август 2015 (UTC) .

Португалски език[редактиране]

Здравейте. Някой познава португалски език? По точно транскрипция португалско-българска? Делото се отнася за общини в Бразилия. Ще бъда благодарен. Джевянин (беседа) 16:11, 14 август 2015 (UTC).

Точно казано, моля ако някой може да потвърди, че шаблоните на общини съдържат правилния транскрипция (тези)?? Много моля за отговор. Джевянин (беседа) 09:50, 15 август 2015 (UTC).

Нов шаблон на началната страница[редактиране]

Какво ще кажете за един нов шаблон на началната страница, който да показва текущите международни, национални, съседски, религиозни и прочие празници? Ако се влезе в сайта на ООН и СЗО, практически всеки ден е посветен на нещо - ден за борба със световния глад, ден на бежанците, борбата с рака, тютюнопушенето и пр. Нашите национални празници и те не са чак толкова малко. Плюс именните дни, Коледа, Великден, Байрям и прочие. Плюс още разни разнообразни - например денят на независимостта на Гърция, Румъния, Сърбия и прочие от основните празници на комшиите. Бих направил такъв шаблон, но разбирате какъв труд е и не ми се иска да го правя, ако не знам, дали ще има смисъл. → Иван (беседа) 16:38, 15 август 2015 (UTC)

Аз съм твърдо Symbol support vote.svg За, много умна идея, любопитен и нужен шаблон, и вероятно доста лесен и стабилен в редактирането. Джевянин (беседа) 18:19, 16 август 2015 (UTC).
Такова нещо много би вдигнало посещаемостта на Уикипедия и би било полезно на всички. Но наистина е много труд. // Тръгнах да ти отговарям и като видях съдържанието на Ден на Освобождението на България от османска власт, видях че на друг език практически липсва статия. Няма статия на английски за националния празник на България. Иначе от Уикиданни може и да може да се вземат автоматично тия дати и с програма да се показват днешните, не знам. --Поздрави, Петър Петров 09:06, 18 август 2015 (UTC)
В шведската и полската У има именни дни, а в италианската У – католически празници. Международните дни на ООН и националните празници не би трябвало да са проблем, но някои религиозни празници, включително именни дни, се местят. Няма нужда от отделен шаблон (особено ако ще се прави ръчно), тъй като празниците пасват в раздела „На тази дата“, но е добре да се добавят само статични празници. --Методи Колев 13:07, 18 август 2015 (UTC)
В началото и аз си мислех да ги сложа в текущите събития, но просто не е прегледно да стоят в кутия с надпис „На този ден през …“. Това определено ще ми бъде интересна тренировка с уикикода. Едва ли ще стане бързо, но пък и закъде да бързаме. Благодаря за мненията. → Иван (беседа) 15:08, 18 август 2015 (UTC)
Аз не съм сигурен къде на началната страница ще е най-добре да се поместят. Изглежда ми претрупано с информация в момента. --Поздрави, Петър Петров 18:26, 18 август 2015 (UTC)

Току-що направих Категория:Шаблони за празници на начална страница. Според мен може да се сложат под избраната картинка, защото текущите празници все пак са по-важни и интересни от историческите събития, но може да се сложат и на всяко друго място. Сега новините заемат доста място, защото са за 15 дни за текущия месец, примерно. Новините спокойно могат да се съкратят до 5 дни и тогава ще има достатъчно място, и ще изглежда красиво. Добрата новина е, че септември вече е готов (колкото мога аз, който иска, да го допълва и подобрява). Ако потръгнат нещата, по-нататък ще направя шаблони за всеки ден от годината, разбира се, за около месец напред, не мога да напиша 365 статии за един ден или седмица. → Иван (беседа) 19:07, 18 август 2015 (UTC)

Зодиак[редактиране]

Дори това да звучи полтически некоректно, за всички ще е разбираемо: страницата зодиак е пълна с глупости и т.н. източници са смехотворни. Обаче е защитена.80.72.94.176 21:19, 15 август 2015 (UTC)

Готово - статията е отключена за редактиране от всички.--Алиса Селезньова (беседа) 21:30, 15 август 2015 (UTC)
Щеше да е готово, ако някой бе поизтрил последните "приноси"; а пък междувременно се е появила и цяла страница, която също плаче за бързо триене - зодия Паяк. 80.72.94.176 13:50, 16 август 2015 (UTC)
В тази страница през няколко месеца се появява някой на който да не му харесват датите и да ги смени без да посочи източник. Би било добре да се следи по-внимателно. --Termininja 16:39, 17 август 2015 (UTC)
Случаят очевидно е от тежките, липсват признаци, че с рационални аргументи може да бъде постигнато нещо, а в ръкопaшни схватки не ми влиза. Пожелавам успех на админите - след като имат повече права, имат и повече задължения. 80.72.94.176 10:07, 18 август 2015 (UTC)
Администраторите са доброволци както всички редактори в Уикипедия и нямат задължения. --Лорд Бъмбъри (беседа) 11:54, 18 август 2015 (UTC)
Всички сме доброволци, а някои са по-доброволци от другите.

Все пак опитах.80.72.94.176 09:40, 21 август 2015 (UTC)

Стандартно писмо за нарушаване на авторските права[редактиране]

Имаме ли случайно някакво стандартно писмо за нарушители на лиценза на Уикипедия. Текстът на статията Бачо Киро е копиран например в infopleven.com. --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:38, 17 август 2015 (UTC)

Тези дни случайно попаднах на това: Потребител:Nk/Кореспонденция. Май не съм го използвал оттогава. --Спас Колев (беседа) 11:44, 20 август 2015 (UTC)
Текстът даже е от преди епохата на CC-BY-SA... --Спас Колев (беседа) 11:46, 20 август 2015 (UTC)

Аз също искам да попитам в подобни случаи достатъчно ли е сайта да посочи само като за източник Уикипедия? --Termininja 17:02, 17 август 2015 (UTC)

Не, не е, трябва да споменат и лиценза, и авторите, но аз лично се радвам и на „Източник:Уикипедия“, а ако сложат и препратка към статията направо изпадам в екстаз. --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:33, 17 август 2015 (UTC)
Изрових и аз разни примери, които споделих тук: Потребител:Spiritia/Личен опит#Писма за нарушения на авторските права при използване на съдържание от Уикипедия. Надявам се да вършат работа след съответните customizations. За протокола, и в двата цитирани случая писмата са постигали търсения ефект. :) Спири ··· - - - ··· 19:20, 20 август 2015 (UTC)

How can we improve Wikimedia grants to support you better?[редактиране]

My apologies for posting this message in English. Please help translate it if you can.

Hello,

The Wikimedia Foundation would like your feedback about how we can reimagine Wikimedia Foundation grants, to better support people and ideas in your Wikimedia project. Ways to participate:

Feedback is welcome in any language.

With thanks,

I JethroBT (WMF), m:Community Resources, Wikimedia Foundation.

(Opt-out Instructions) This message was sent by I JethroBT (WMF) through MediaWiki message delivery. 00:21, 19 август 2015 (UTC)

Разрешение за качване в Комънс[редактиране]

Здравейте. Получих разрешение да кача едно изображение, като обезателно обявя името на фотографа. Става въпрос за картинка на спортист. Под какъв лиценз да я кача? Иначе процедурата я открих в Уикипедия:Разрешения за ползване на материали.

Благодаря за разбирането! Много съм скаран с лицензите, затова и се придържам към създадени от мен снимки по принцип... --Явор~bgwiki (беседа) 17:00, 19 август 2015 (UTC)

Оправих се. Май. Вероятно утре ще разбера дали всичко е наред. --Явор~bgwiki (беседа) 18:04, 19 август 2015 (UTC)

Каквото разрешение сте получил от автора, такова и укажете в Общомедия под картинката. --Поздрави, Петър Петров 20:15, 19 август 2015 (UTC)

thesswiki project and wikicamp[редактиране]

On behalf of Wikipedia Community User Group Greece, we would like to invite you to be part of an ambitious Wikipedia-inspired project for the City of Thessaloniki. The project is entitled thesswiki, and aims to digitize the history and culture of the city of Thessaloniki and connect the physical monuments to the wikipedia world.

QR codes will be mounted on the sides of buildings or monuments in order to allow users with smartphones, focusing specifically on tourists and visitors, to scan them and instantly access up-to-date Wikipedia entries about all aspects of life in Thessaloniki in their native language. (see QRpedia)

We invite you to support the project and write and extend articles about these monuments in your own languages, as this will benefit visitors of Thessaloniki, from you own country. You can see the actual progress on the following page: meta:thesswiki#Articles of interest

Museums and archives of the city have pledged to open and upload content to Wikimedia Commons, and also support the writting of better articles.

At this point, we are excited to invite neighboring and other international Wikipedia chapters or User Froups, and interested Wikimedians to participate in the project. The project will be officially announced at the opening ceremony of Demetria Festival 2015, the most prominent annual cultural festival taking place in Thessaloniki in September 2015 and an official kick-off event is planned to take place during the weekend of September 26 & 27.

During the kick off event, we will present the project and what has taken place this far to the general public. Moreover, an Edit-athon event and a QR-marathon will take place, and possibly include speeches from international speakers and host a wiki-camp for international participants.

In this framework, we invite you to a 2-day-backstage-visit schedule, especially designed for wikipedians wishing to travel to Thessaloniki during the kick-off event, offering a VIP-tour around the most prominent museums, monuments, and galleries in the city (such as the Museum of Byzantine Culture, the Museum of Photography, and the State Museum of Contemporary Art) and participation in major Dimitria and thesswiki actions. We are aiming to inspire you to write articles in your native wikipedia languages and we are planning to offer accommodation for two nights (25-26 September), and meals as detailed in the attached agenda. (Since the budget for this program is limited, if your chapter/user-group is able to cover travel expenses for you users and you would like to use it instead of our free accommodation offer, you would be more than welcome to use it :). This will help us host even more people!) In case you are interested, please reply ASAP to team@wikimedia.gr and thesswiki@postscriptum.gr to help you arrange all the specifics and provide you further information.

(Sorry for writing in english. Feel free to translate.)

--Geraki (беседа) 08:29, 20 август 2015 (UTC)

Шаблон за стари думи[редактиране]

Някой с повече познания за уикикода дали би могъл да направи {{Архаизъм}}? Идеята ми е, като се въведе {{архаизъм|чиновник}}, да се появява: остар. „чиновник“. Прегледах шаблона {{lang-en}}, но нещо не мога да схвана как работи. → Иван (беседа) 20:38, 20 август 2015 (UTC)

Готово, виж дали ще свърши работа. --Termininja 11:56, 22 август 2015 (UTC)
Благодаря, чудесен е. → Иван (беседа) 21:09, 25 август 2015 (UTC)

Rapid[редактиране]

Някой знае как се нарича това на български? Дали порог? Джевянин (беседа) 06:30, 21 август 2015 (UTC).

Праг --Молли (беседа) 06:35, 21 август 2015 (UTC)

Благодаря много Молли, а този уред-оръжие: Ciupaga, Валашка, Fokos, Shepherd's axe? Джевянин (беседа) 08:02, 21 август 2015 (UTC).

Джевянин, струва ми се, че предположението на Молли не е най-точното. Смятам, че по-скоро преводът е „бързей“. Така е и според речника на БАН. Tropcho (беседа) 08:10, 21 август 2015 (UTC)
Аха разбирам, аз просто планирах създам статия за Yellala Falls – водопад с бързеи или прагове. Джевянин (беседа) 08:23, 21 август 2015 (UTC).
А, правилно, че е бързей. Объркала съм се от руския, извинявай. Все пак руското „порог“ е праг. --Молли (беседа) 09:08, 21 август 2015 (UTC)
Мерси, а ще успеете още да преводите валашка? Джевянин (беседа) 09:40, 21 август 2015 (UTC).
Няма да го преведем защото такава дума няма в българския език а дума няма защото тукашните овчари не са използвали подобен инструмент. --Сале (беседа) 11:35, 21 август 2015 (UTC)
Да, аз бих го транскрибирал от основния език (май словашки?). --Спас Колев (беседа) 11:38, 21 август 2015 (UTC)
Трудно да се каже. Тази брадва се среща в различни народи, под различни имена. Сред планинари от Полша (подхалянци), Словакия, Унгария, Украйна, хуцули, бойки, лемки, русини. От какъв език да транскрибираме? Джевянин (беседа) 12:15, 21 август 2015 (UTC).
От това къде е изобретен, но това не знаме. Освен можем дадем в статията много синоними, но заглавието как да се нарича. Джевянин (беседа) 16:59, 21 август 2015 (UTC).

Как да ползвам изображение с авторски права?[редактиране]

В общи линии, за да кача изображение в Уикипедия, аз трябва да притежавам правата му, защото с публикуването му аз заявявам, че давам правото на всеки да го ползва за всякакви цели. По тази причина не мога да кача лого на една организация. Но виждам, че лога има в Уикипедия, примерно на Международна организация на труда , логото на Кока-Кола и т.н. Как става това? (Animsaj (беседа) 09:27, 21 август 2015 (UTC))

Понякога качващият въвежда грешна или непълна информация поради незнание или нарочно. Тези картинки може да ги изтрият когато някой обърне внимание. Така за знамето на МОТ не е посочено защо оригиналният му създател или организацията нямат авторски права върху него. В други случаи е цитирана конкретна законова причина. За Кока Кола пише че не е защитено понеже е публикувано в САЩ преди 1923. В САЩ има и изключения като например за лого което е само текст (като Гугъл, а сигурно и Кока Кола попада и тук). Тогава се слага шаблон че логото е търговска или запазена марка и не може да се използва за всякакви цели. --V111P 11:24, 21 август 2015 (UTC)
Любопитен беше факта за Кока-Кола-та. Ако направя снимка на логото, мога ли да я сложа в Шаблон, там където следва да се покаже логото?(Animsaj (беседа) 23:00, 21 август 2015 (UTC))
Само ако авторското право върху логото е изтекло. В общи линии за България това значи да са изминали 70 години от смъртта на автора му. Виж Закон за авторското право и сродните му права ако се интересуваш. --V111P 01:53, 22 август 2015 (UTC)
Според този член имам ли право да щракна и ползвам тук лога на организации, когато имат обществена изява:
Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
6. възпроизвеждането по фотографски, кинематографичен или аналогичен на тях начин, както и чрез звукозаписване или видеозаписване на произведения, свързани с актуално събитие, за да бъдат тези произведения използвани от средствата за масово осведомяване в ограничен обем, оправдан от целите на информацията, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;
7. използването на произведения, постоянно изложени на улици, площади и други обществени места, без механично контактно копиране, както и излъчването им по безжичен път или предаването им чрез кабел или друго техническо средство, ако това се извършва с информационна или друга нетърговска цел;
„механично контактно копиране“ май ще рече, че скенера отпада, но не и фотоапарата.
Май най-просто и логично е този закон за авторските права да вкара една нова точка, че в Уикипедия може да се слага всичко, което вече е публично достояние, с всички права запазени, и да се премахне този казус с голите откъм графики страници.(Animsaj (беседа) 02:58, 22 август 2015 (UTC))
Тук сме забранили качването на картинки за да не се занимаваме с тях, тъй като е трудно да следиш и да проверяваш картинките качвани от хората, а в Общомедия, откъдето включваме картинките които сега се показват в статиите, трябва да са свободни, без ограничения като "с информационна или друга нетърговска цел" по отношение на авторските права. --V111P 03:59, 22 август 2015 (UTC)
Т.е. само мое дело или с дадени ми права мога да ги ползвам?(Animsaj (беседа) 04:36, 22 август 2015 (UTC))
Ако са ти дадени права, това трябва да е или (1) публично доказуемо (т.е. оригиналният атор да е качил творбите си под съвместим лиценз и ти прекачваш оттам в Уикипедия, за пример http://imagesfrombulgaria.com/main.php) или (2) ако разрешението за ползване е получено от автора по непубличен път или има съображение да не се минава през публичния варинт (1), да се преведе на английски и препрати по имейл до OTRS екипа, като междувременно се сложи на файла шаблон c:Template:OP (от „OTRS pending“). Типово писмо за съгласие има в помощната страница на български и в Общомедия, но бързам да предупредя, че от въпросния екип понякога не отговарят със седмици...) Спири ··· - - - ··· 06:05, 22 август 2015 (UTC)
За да се уверя, че съм разбрал правилно ще задам още един въпрос: Ако Кока-Кола-та не беше с уредени права, тогава аз нямам право да кача в Уикипедия снимка, която аз съм направил, на бутилка на която си личи нейното лого, така ли е?(Animsaj (беседа) 06:12, 22 август 2015 (UTC))
Ние не знаем какво и кога ще решат да изтрият в Общомедия, нито какво би решил съдът при определено съдебно дело, но твоят пример звучи като опит за заобикаляне на правилата, което не е добър знак. За логото Coca-Cola като на американска компания ще гледат американския закон, който дава повече изключения, включително за търговска цел, но и там не вярвам да мине това с цялата бутилка, ако е част от по-голяма снимка, тогава да. --V111P 15:43, 22 август 2015 (UTC)
В американските закони има т.н. fair use, у нас предавано с 'честна употреба', каквото понятие нямаме, но пък имаме "безкористна цел". Така или иначе търговското лого, май, е под друг закон, а не цитирания. Водещата идея е авторско право=>признаване на автора, останалото са материални интереси. Когато някой счита, че материалните му интереси страдат, той следва да го доказва.80.72.94.176 19:20, 22 август 2015 (UTC)
Всичко в Уикипедия и сродните му проекти вкл. Общомедия откъдето взимаме картинките трябва да е под лиценз, който позволява комерсиална употреба а това не отговаря на „безкористна цел“. Прав ли съм? --Сале (беседа) 21:13, 22 август 2015 (UTC)
Прав си. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 22:10, 22 август 2015 (UTC)
Хем е тъй, хем не. Да се върнем на логото на Кока Кола. Качено е тук, но не мога да го продавам. Изобщо, там нацелих някакъв лиценз, който оправдаваше наличието му в Уикимедия, но обърнете внимание, че всичките известни марки имат качени лога. А аз съм пред казуса как да кача лого на магарешко състезание от България?(Animsaj (беседа) 22:26, 22 август 2015 (UTC))
Aко е fair use, то си остава fair use, свободно от копирайт и прочие:

2. Fair Dealing Rights. Nothing in this License is intended to reduce, limit, or restrict any uses free from copyright or rights arising from limitations or exceptions that are provided for in connection with the copyright protection under copyright law or other applicable laws.

Плюс че за марки и патенти има друг закон, нали. see https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Logos 80.72.94.176 22:28, 22 август 2015 (UTC)
В българския закон няма fair use както беше изяснено по-горе. А препратката е от английската Уикипедия и не важи за нас понастоящем. Виж Resolution:Licensing policy. --V111P 23:11, 22 август 2015 (UTC)

Липсващ линк в шаблон[редактиране]

Създадох страница Нефрит (скъпоценен камък), защото Нефрит беше заето със заболяването. В страницата със скъпоценни камъни го оправиха, но без линк остана в шаблона. Не мога да го редактирам. Става въпрос за това, което се разгъва в дъното на страницата Нефрит (скъпоценен камък). Като се натисне на „Показване“ там нефрита стои без препратка.(Animsaj (беседа) 02:47, 22 август 2015 (UTC))

Всъщност, това е нормалното поведение на вътрешните препратки: когато страницата Й съдържа препратка към самата себе си, да не се държи като препратка, а като обикновен, само получер текст. Причината: щракването ѝ няма да прати потребителя на друго място, а все на същата тая страница, т.е. е безсмислено. Пример и тук: Уикипедия:Разговори. А ако си видиш на беседа, ще забележиш, че текстът „беседа“ в подписа ти се държи по същия начин. Поздрави, Спири ··· - - - ··· 06:48, 22 август 2015 (UTC)
Вярно. Не се сетих да проверя. Благодаря.(Animsaj (беседа) 07:31, 22 август 2015 (UTC))

Уеднаквяване на заглавия на навързани статии[редактиране]

Може ли някой с препратки да уеднакви имената на периодите от класическата музика? В различен вид са, примерно Ренесансова музика, Класицизъм (музика), Музика на романтизма. Романтизмът например, по отношение на музика, трудно се намира в търсачката. Насмалко да напиша нова статия за него.(Animsaj (беседа) 09:55, 22 август 2015 (UTC))

Може. Как да бъдат? --Поздрави, Петър Петров 08:18, 24 август 2015 (UTC)
Аз бих избрал „Ренесанс в музиката“, „Класицизъм в музиката“ и „Романтизъм в музиката“. Според мен търсещият читател би започнал да търси „Ренесанс“, „Класицизъм“ или „Романтизъм“. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 08:35, 24 август 2015 (UTC)
Класицизъм (музика) също започва с „Класицизъм“. На английски също е със скоби – „Classical period (music)“. Нека чуем и други аргументи. --Поздрави, Петър Петров 13:38, 24 август 2015 (UTC)
Спрямо преобладаващата практика може би, защото и двете звучат добре. Със скоби съм срещал и някак ми е по-удобно за разчитане с поглед, а пък това без скобите може да бъде препратка. (Animsaj 05:25, 25 август 2015 (UTC))

Васильовска планина[редактиране]


90.154.242.55 06:16, 23 август 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)Казвам се Бончо Ничев и желая към списъка на планините в България и техните първенци да допишете; Васильовска планина и връх Васильов.

Information.svg Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки, че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки – вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника. Поздрави, Петър Петров 08:18, 24 август 2015 (UTC)

Неправомерно отнето право на автопатрул[редактиране]

Здравейте уважаеми колеги, съжалявам, че ви занимавам с личен проблем, но ми се струва, че правата ми са нарушени, както и правилата на Уикипедия. Доколкото виждам Лорд Бъмбъри ми отне правата на Патрульор без да има конкретна и обоснована мотивация за това, нито съгласие на някой от останалите членове на общността, нито да иска да разбере какво е отношението ми или поне да ми даде право на мнение по казуса. Това бе извършено с тази негова редакция: След този отговор към Сале отнемам правото на автопатрул на Jingiby. Доверието е изчерпано. Доколкото виждам на страницата на Уикипедия:Патрульори/Придобиване и загубване на статута в т. 5 Отнемане на членствое записано че: Отнемането на членство в групата се извършва чрез гласуване при условията на мнозинство, което може да бъде поискано от всеки. Ако гласуването потвърди отнемането, бюрократите отнемат наличното членство. Понеже в случая Лорд Бъмбъри не спази разписаната процедура, смятам, че той превиши правата си. В тази връзка настоявам те да ми бъдат възстановени временно до изясняване на случая. Смятам също, че поведението на Лорд Бъмбъри спрямо мен напоследък е меко казано странно и не съответства на позицията, която заема, като уронва престижа на статута му. Предлагам да се открие процедура за отнемане на статута ми, като желаещите редактори вземат отношение към случая и да ми бъде дадена възможност да изразя мнението си и да дам разяснения, ако такива ми бъдат поискани. Благодаря предварително. Ще постна същото съобщение и на страницата Уикипедия:Заявки към администраторите. Jingiby (беседа) 08:13, 23 август 2015 (UTC)

Няма нарушение. Правилото, което посочваш е за изключване от групата на Патрульорите, а тук става дума за групата на Автопатрульорите. Автопатрула не засяга твоите функции, а само начина, по който Патрульорите виждат твоите редакции в последните промени. Включването в групата на Автопатрульорите става при общо съгласие на Патрульорите, а изключването – при налично възражение. --Методи Колев 09:31, 23 август 2015 (UTC)
Страницата на Автопатрульорите препраща към тази на Патрульорите. Доколкото това е така, правилата за едните би трябвало в общи линии да се прилагат и за другите. Когато няма правили или има празнота, то такава практика е логична и се практикува в нашето законодателство и право. Предлагам също да се разпишат ясни правила за Автопатрульорите или изрично да се предвиди, че за тях важат тези разписани за патрульорите. В противен случай има вероятност да се допуснат персонални действия, които не са коректни. Jingiby (беседа) 09:51, 23 август 2015 (UTC)
Патрульор и автопатрул са две различни неща и няма причина да имат общи правила. Специално за автопатрул правилата са: „за включване в групата желателна е подкрепата на поне двама патрулиращи, включително предложилия, както и да няма възражения от други патрулиращи. За изключване от групата, обратно, е достатъчно самото предложение“. В случая със свалянето на автопатрулът ти, няма нарушение на правилата. Ако примерно аз те бях предложил за изключване само моя глас би бил достатъчен, но понеже не съм администратор, трябваше да изчакам някой администратор да ти свали правата. Лорд Бъмбъри е патрульор и администратор – при това положение той те предлага (което е достатъчно) и той ти сваля правата (понеже като админ има тази възможност). – єl кѻ реӌи? 10:10, 23 август 2015 (UTC)
При предложение за приемане на автопатрул е достатъчно само един патрульор да не е съгласен и предложението автоматично отпада. В обратния случай - за отнемане права на автопатрул е достатъчно само един патрульор да даде предложение. Не е нужна допълнителна поддръжка. Всъщност, това касае само патрульорите, които ще са длъжни отново да проверяват редакциите ти. По никакъв начин ти самият не си ощетен. --Молли (беседа) 10:14, 23 август 2015 (UTC)
Текстът на страницата Уикипедия:Патрульори/Предложения за членство в група Автопатрул е доста неясен и противоречив и буквално гласи: Към януари 2015 г. няма официално приета процедура за взимане на решения... За изключване от групата е достатъчно самото предложение, но трябва да се търси баланс и с мнението на другите патрулиращи, ако то съществено се отличава от това на предложилия. Като цяло, колкото по-малко патрульори са взели отношение по дадено предложение, толкова по-дълго време е редно то да престои за допълнителни коментари и евентуални възражения. Решенията трябва да бъдат плод на консенсус, а не на механично броене на гласове, тъй като смисълът на групата „автопатрул“ е да улеснява работата на всички патрульори...За повече информация относно работата на патрульорите и групата „автопатрул“, прегледайте помощната страница Уикипедия:Патрульори.
Тоест:
* ясни правила няма;
* за изключване е желателно да се вземе и мнението на другите патрулиращи, особен ако то съществено се отличава от това на предложилия.
* за неуредените въпроси следва да се прегледа, респективно прилага помощната страница Уикипедия:Патрульори, където за отнемане на правата има ясна процедура, която според мен би следвало да се прилага по аналогия, особено ако за отнемането на правата липсва точна аргументация и има възражение, както е в случая.
При това положение не смятам, нито че процедурата е прецизна, нито че съществуващата е точно спазена. Jingiby (беседа) 10:37, 23 август 2015 (UTC)
„За изключване от групата е достатъчно самото предложение, но трябва да се търси баланс и с мнението на другите патрулиращи“ е всичко от, което патрульорите имат нужда.
Включването и изключването в групата Автопатрул:
* по никакъв начин не се отразява на правата и възможностите на въпросния редактор.
* касае единствено работата на патрульорите като включването улеснява работата им а изключването отваря допълнителна работа.
* включването и изключването в групата е въпрос единствено на доверие от страна на патрульорите. Затова и е достатъчно само един да няма доверие на даден редактор.
За справка тук ясно е казано „За да се спести напразен труд на патрульорите, такива редактори могат да бъдат обявени за „автопатрули“ Статутът на автопатрульор се дава от администраторите на проекта, по вътрешна преценка на патрульорите. Не е необходимо желанието или съгласието, нито дори информиране на потребителя, тъй като промяната на статута му не се отразява нито на него, нито на някого другиго извън групата на патрульорите.“
Освен изброеното по-горе групата на активните патрульори е относително малка поради което лесно стига до консенсус по тези въпроси а консенсусът все пак е водещият принцип в Уикипедия.--Сале (беседа) 13:09, 23 август 2015 (UTC)
Jingiby, само да попитам и искам искрен отговор: ти преди да научиш, че ти е отнето „правото“, подозираше ли за него? Понеже цитираш правилото за патрульорите, не мога да не отбележа, че явно не правиш разлика между статутите „патрульор“ и „автопатрульор“. Ти статут на патрульор никога не си имал, а на автопатрульор ти е дадено без обсъждане през юли 2010 по лична преценка на администратор (на първа итерация така бяха дадени голям брой статути само по преценка на администраторите, за да се осмисли въвеждането на новите две потребителски групи). Даването на този статут е практически неосезаемо, както и отнемането му, а упражняването на статута е пасивно от гледна точка на потребителя-автопатрульор, а се отразява само при патрульорите и администраторите и служи за тяхна групова синхронизация. Към днешна дата, за даването на статут на автопатрул е необходимо единодушно съгласие от поне няколко патрульори и/или администратори, докато – реципрочно – наличието дори и само на едно съображение против е достатъчно статут да не се даде, или да се отнеме. Ще цитирам Борислав, когато е включвал тези две нови потребителски групи е цитирал: Членството в тази група ще става по усмотрение на патрульорите, а не на самия потребител. Администраторите ще са отговорни за техническата страна. — Борислав 08:00, 11 юни 2009 (UTC) (Уикипедия беседа:Патрульори/Архив#Автопатрульори).
Колкото до „нарушените права“, мен поне ме смущава тази прекомерно силна за случая дума „право“, защото коректната е „статут“, „потребителска група“ или най-точно макар и най-дълго, „ниво на потребителски достъп“. Все пак, дори „правото на редактиране“ в Уикипедия не е някакво изконно човешко „право“, а реално е „привилегия“. Разликата е фина, но я има. Спири ··· - - - ··· 22:41, 23 август 2015 (UTC)
Ще карам с отговорите подред. За това дали съм знаел за "правото". Да, разбрах по едно време и се позачудих, това пък сега защо ли ми е? Иначе на втория въпрос, според мен това е по-скоро правомощие, а не субективно право от юридическа гледна точка. Принципно, повдигнах въпроса защото ми се стори странно поведението на Лорд Бъмбъри. Просто не постъпи коректно според мен. А и би било добре тези правомощия и сатутът им да се регламентират по-прецизно тук, а не всеки да ги тълкува по собствен начин. Поздрав! Jingiby (беседа) 08:11, 24 август 2015 (UTC)

Съществуват ли нематериални стимули в Уикипедия?[редактиране]

(Animsaj (беседа) 15:20, 23 август 2015 (UTC))

Ако смяташ, че правиш нещо полезно за другите това е нематериален стимул. Това отговаря ли на въпроса?--DiHri (беседа) 16:36, 23 август 2015 (UTC)
Да. Сега имам друг въпрос: Има ли други нематериални стимули, освен посочения?(Animsaj (беседа) 17:24, 23 август 2015 (UTC))
Аз пък ще задам въпроса дали въобще има материални ? Мисля, че съм потребител от 2006/07 и тогава нямаше никакви материални стимули, сега не съм 100% наясно дали има някакви подобни новости. Доста известни сайтове направиха функции за материални изгоди, а Уикипедия също е един от топ сайтовете в световен мащаб.--Ģiverņ (беседа) 17:24, 23 август 2015 (UTC)
За микростипендии открих: Уикипедия беседа:Микростипендии (Animsaj (беседа) 17:28, 23 август 2015 (UTC))
Бих казал, че звездите, които допреди време се поставяха по потребителските страници „за заслуги“ са пример за точно такъв нематериален стимул. Може би ще е добре да попитаме Animsaj в какъв контекст задава въпроса си. Все пак нематериалните стимули са нещо лично и всеки има различен поглед върху темата. Мен лично не ме вълнуват въобще, но това е личен избор, който не задължава никого. --Сале (беседа) 18:59, 23 август 2015 (UTC)
Въпросът е доста езкистенциален, но не мисля, че съображенията ми са продиктувани от някакви дребни човешки страсти. По-скоро усещам, че личната ми работа страда от присъствието ми в Уикипедия и си търся оправдание да не я изоставям. (Animsaj (беседа) 19:14, 23 август 2015 (UTC))
Е някак всички трябва да функционираме, че и да се забавляваме. В това вписваме толкова Уикипедия колкото успеем, до голяма степен в графата „забавлявам се“. Звездичките и потупванията по рамото, а също и индексирането от Гугъл са гъдел за егото, но не знам дали носят вътрешен мир и дали служат за добро оправдание. Затова предпочитам да мисля дали правя нещо полезно. Успех!--DiHri (беседа) 19:40, 23 август 2015 (UTC)
Интересен въпрос за който гарантирано няма тривиален отговор. Бихме могли да направим една анкета в стил „Ти лично поради что редактираш Уикипедия?“ и да получим колкото разнообразни толкова и непредставителни отговори всеки един от които обаче ще е изключително съществен за разбирането на това което се случва. Това е тема за много продължителна дискусия. --Сале (беседа) 19:59, 23 август 2015 (UTC)
Не знам какъв е опита по света с това и ще ми е интересно. Силно подкрепям подобна анкета.--DiHri (беседа) 08:32, 24 август 2015 (UTC)
Редакторите на Уикипедия не получават пари за труда си. Микростипендиите не са материален стимул за писане на статии Уикипедия, а са възможност за покриване на разходи, свързани с допринасянето със свободно съдържание към Уикипедия и сродните ѝ проекти. --Лорд Бъмбъри (беседа) 21:46, 23 август 2015 (UTC)

Шрифт на потребителския подпис[редактиране]

Гледайки как се изписва при Termininja, реших да си сложа подпис: Animsaj Само дето не се показва коректно. Също така искам да попитам, тези шрифтове от нета ли се зареждат или е нужно да са инсталирани на компютрите от които се гледа текста, за да се възпроизведат? (<font style="font-family:Cyrillic Goth">[[Потребител:Animsaj|Animsaj]]</font> (беседа) 19:52, 24 август 2015 (UTC))

Моля слагай смислени заглавия на темите. От Настройки трябва да избереш „Без превръщане на подписа в препратка към потребителската страница“. И използвай <span ...> и </span> вместо font. Шрифтът трябва да го има на компютъра от който се гледа страницата, могат да се зададат няколко шрифта разделени с запетаи, ако го няма първия се използва следващия. Generic font families are a fallback mechanism.[10] --V111P 21:32, 24 август 2015 (UTC)
Пробвах със span, и какво ли още не, но изглежда тайната е в отметката пред „Без превръщане на подписа в препратка към потребителската страница“. Благодаря за инфото. Animsaj 22:32, 24 август 2015 (UTC)
Междувременно, Animsaj, има помощна страница Уикипедия:Потребителски подпис. Ще се радвам да науча мнението ти, дали е ясно и разбрано написана и дали отговаря на въпроса ти. И съответно предложенията ти как да се подобри. :) Спири ··· - - - ··· 07:02, 25 август 2015 (UTC)
Страницата изчетох вчера, както и препратката към английското Уики. Посочените кодове не работеха, докато не сложих споменатата отметка. Интервали, кавички, кое в кое е вложено (забелязал съм, че понякога има значение), BBCode - напразни тестове. Това, което си мислех е, че задаването на шрифтове, които няма да се възпроизведат на всички компютри обезмисля ползването им. В този ред на мисли картинка е далеч по-смисленият избор за подпис, който обаче е забранен. А какво е подписа в шаблоните за личности? Картинка. Как се разпознават марките? С лого. Самият факт, че личният Ви подпис ще изглежда по различен начин на различни компютри е достатъчно красноречив. За даване на предложения е лесно, но не знам откъм програмиране как стоят нещата. Визуализация на подписа в момента в който се въвежда е безспорно предимство. Вграждането на Google Fonts - също. Вмъкването на бутон, който автоматично добавя в текста подписа - също. Animsaj 12:00, 25 август 2015 (UTC)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── За съжаление твърде много хора изобщо не схващат простичкия факт, че НЯМА начин да накарат всички потребители по света да виждат едно и също независимо от устройствата и наличните шрифтове. Вграждането на някакви шрифтове отнякъде дава на уеб дизайнерите фалшивото усещане, че могат да го постигнат. Да ама не ... Всъщност за Уикипедия а и не само важи древното правило: Ако не можеш да кажеш каквото имаш да казваш с прост текст без никакви цветове, форматиране и т.н. то никакви украшения, ефекти, шрифтове, цветове и т.н. няма да помогнат. Да не говорим пък за хора с проблеми или пълна липса на зрение. За тях всичко, което не е „чист текст“ е огромна пречка. --Сале (беседа) 12:53, 25 август 2015 (UTC)

Подкрепям това, че Уикипедия трябва да се придържа към простия и семпъл вид. Не съм съгласен с това, че гласово четящите програми ще третират моя подпис по различен начин, щом алтернативно ще се зарежда шрифт, който е измежду универсално разпространените, примерно Arial. От друга страна аз имам много силна зрителна памет. Цветове и шрифтове за мен не са просто естетическа приумица или кич, а разликата между това да мога или не мога да запаметя (фотографирам) информация. Заради последното например, за мен цветовете в различните категории шаблони са проблем, но приемам, че е личен. И когато говорим за шрифтове, тук това ставаше в контекста на подписа, което няма отношение към самия енциклопедичен текст. Персонализирането на лично пространство има силен психологически ефект на приобщаване и ангажиране и не случайно стои в основата на социалните мрежи и форуми. Ако в тази конкуренция, изграждаща определени очаквания, трябва да се избира между това да има и да няма такава опция, второто е назадничево мислене и неадекватност към динамичните изисквания на уеб пространството. Animsaj 18:16, 25 август 2015 (UTC)
Вмъкване на шрифт само заради подписа на един човек би било малко прекалено. Иначе всякакъв вид цветове и стилове са възможни с CSS (вж. раздел Вграден стил на елемента), но не е удобно кодът на подписите да е прекалено дълъг, заема ненужно много място в текстовата кутия и прави трудно да се разграничи същинския текст ако не използваш специална джаджа за оцветяване на уики кода. Не знам какво имаш предвид под „Вмъкването на бутон, който автоматично добавя в текста подписа“, за този бутон който имаме ли говориш или искаш нещо друго. Персонализиране на личната ти страница можеш да направиш. Добре е там да укажеш и с какви езици се справяш, чрез стандартния шаблон Вавилон. Така бих знал например дали да дам препратка към сайт с инструкции на английски по даден въпрос. --V111P 21:37, 26 август 2015 (UTC)
Аз ли съм този „един човек“? Очевидно потребителите ползващи шрифт за подписа си са повече от един, а ако аз знаех, че тук не е уреден начина по който това, което аз виждам, да е непременно това, което другите виждат, тогава изобщо не бих си правил труда да променям шрифт. Аз съм „за“ вграждането им. От линка, който си посочил/а правилно ли разбирам, че тук е позволено вмъкването на външни скриптове? Няма ли ограничение в статиите какво ще натъпча? Animsaj 09:55, 27 август 2015 (UTC)
Всеки може да иска да вгради различен шрифт, така че всеки ще е за по един човек. Можеш да видиш какви подписи използват в другите Уикипедии, като английската, ако искаш. --V111P 10:35, 27 август 2015 (UTC)
Е, аз не съм казвал за всички шрифтове. Най-малкото защото и лицензът им не го позволява. Говорих за Гугъл шрифтовете, които са около 1000 и интегрирането им може да бъде изпълнено с един код, а не с 1000 за всеки от тях.
ПП: Тествах CSS, но не ми го приема тук. За какво ми даде линкът - за да знам, че съществува или че може да се ползва някъде в Уикипедия? Animsaj 11:22, 27 август 2015 (UTC)
В момента шрифтът на подписа ти е променен чрез CSS (изрично посочих раздела „Вграден стил на елемента“ в статията), така че не можеш да кажеш, че не работи. Просто има и много други неща които могат да се направят със CSS, освен промяна на шрифта, но ще трябва да ги разучиш ако искаш. Каза, че за теб е важно да си персонализираш подписа, затова те насочих. Не те карам да използваш CSS или каквото и да е. Ако имаш конкретни въпроси за CSS можеш да ме питаш на моята беседа. --V111P 16:32, 27 август 2015 (UTC)
Владея няколко програмни езика на прилично ниво. Когато писах, че тук не ми го приема, имах предвид, че указан тук не го приема, очевидно при подписа работи. Не ми приема външни стилове нито тук, нито в статия, така че свободата на ползването им е нула. <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Lobster&subset=latin,cyrillic' rel='stylesheet' type='text/css'>

Пример.

Това, че може да се укаже шрифт, по начина указан в подписа ми, който да се показва не по два, а дори по повече (в случая 7!) различни начина на различни компютри е абсурдно и отблъсква всеки, който е наясно с това. Ето защо не приемам, че работата в тази насока е нещо „прекалено“ или че „нямало начин“. Animsaj 19:17, 27 август 2015 (UTC)
Доста глупаво изказване, на което не му е мястото тук в Уикипедия. Как даден текст ще се показва на моя собствен компютър, телефон или каквото и да е мое устройство си е моя работа. Ако предпочитам да чета тази страница и всички беседи с Reader View на Firefox това също си е моя работа и в това няма нищо абсурдно и отблъскващо освен ако някой не смята за абсурдно и отблъскващо правото всеки сам да избира по какъв начин ще използва собствените си устройства. --Сале (беседа) 18:28, 28 август 2015 (UTC)
Само за информация при мен подписът ти изглежда ето тъй и така ще продължи да изглежда докато не си харесам някой друг шрифт. Докато аз не реша да го променя. Не ти, Гугъл или който и да е :) --Сале (беседа) 21:25, 28 август 2015 (UTC)
Аз пък може да направя така, че да виждам „Сале“ да се изписва с какъвто си пожелая шрифт. Хайде да не си ги мерим. Всеки може да блокира каквото си иска в интернет, но идеята на подписа е да те разграничи. Хората, които имат за подпис хиксче обикновено са неграмотни. Animsaj 16:18, 29 август 2015 (UTC)
Защо DiHri премахна мнението ми по темата? Animsaj 18:54, 25 август 2015 (UTC)
И аз бих искал да разбера. Междувременно възстанових изтрития текст. --Поздрави, Петър Петров 10:08, 26 август 2015 (UTC)
Механична грешка вероятно, извинете ме.--ДиХри (беседа) 19:28, 29 август 2015 (UTC)

Русия и Уикипедия[редактиране]

Днес попаднах на някаква информация за проблеми между Русия и Уики. В този блог прочетох повече подробностти. --Izvora (беседа) 17:21, 25 август 2015 (UTC)

А новините на нашата начална страница четеш ли ги :) Виж статията за Роскомнадзор (на русском языке) за повече подробности. → Иван (беседа) 13:10, 27 август 2015 (UTC)

Дублираща статия[редактиране]

Език на глухонемите и Жестомимичен език. По принцип тук ли трябва да пиша за това? Забелязал съм, че в беседите не винаги ме отразяват. Animsaj 13:11, 26 август 2015 (UTC)

Ами то вариантите са два. При първия ако не ти се занимава или не си познавач по темата я нашарваш с шаблон за сливане както е в Език на глухонемите. При втория вариант кротко и без много шум се захващаш да обединиш ценните от текстове от двете в едно от заглавията, а второто заглавие да остане като пренасочваща страница. --Izvora (беседа) 13:20, 26 август 2015 (UTC)
В Език на глухонемите има шаблон за сливане с Дактилология, което значи, че друг редактор е решил, че тези двете статии са една обща, докато Жестомимичен език е отделна статия. Принципно ако си съгласен с предложението за сливане директно можеш да го направиш. Ако правиш предложение за сливане, можеш директно да го направиш, все пак един от принципите на Уикипедия е Уикипедия:Бъдете смели. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 13:27, 26 август 2015 (UTC)
Език на глухонемите вече е за триене. Къде е тази опция за сливане, че аз нещо не я виждам. Animsaj 13:35, 26 август 2015 (UTC)
Не е опция. Копираш текста от едната статия в другата и или предлагаш първата за бързо изтриване или я правиш пренасочваща към втората. Мисля, че в случая второто е по-удачно. --Сале (беседа) 14:18, 26 август 2015 (UTC)
„Преместването е технически невъзможно в случай, че целевото заглавие е заето, т.е. съществува действителна страница под това име и тя има повече от един записа в историята.“ - излиза, че не може да се направи пренасочване, а по-скоро преименуване с незаето име. Предложих за изтриване първата статия. Animsaj 14:30, 26 август 2015 (UTC)
Никъде не съм споменал преместване :) Пренасочване се прави просто с #виж [[Статия]]. --Сале (беседа) 14:46, 26 август 2015 (UTC)
Ето така. При преместване това се прави автоматично за да не се загубят връзките към старата статия и историята ѝ.--Сале (беседа) 14:51, 26 август 2015 (UTC)
Ясно. Голям ферман изписахме... Animsaj 15:02, 26 август 2015 (UTC)
 • Преди 2 години когато беше създадена Език на глухонемите видях че съдържанието отговаря на това в Дактилология, а и понеже май нямаше МЕП реших да я предложа за сливане. Не че не ми се е занимавало, просто не съм бил наясно за това я оставих някой друг да вземе решение, и в случая като гледам е било за добро... Сега разбирам, че езика на глухонемите използва дактилология, но и не само. --Termininja 16:08, 26 август 2015 (UTC)
Просто за информация. За администраторите е достъпна специална страница за сливане на историите, ако смятате че е необходимо. --ShadeOfGrey (беседа) 16:35, 26 август 2015 (UTC)
Това значи ли, че вече могат да се сливат истории? Ако е така да коригираме и У:ВИЖ щото там пише „все още няма техническа възможност за сливане на историите на страници“. --Сале (беседа) 17:50, 26 август 2015 (UTC)
Да, могат да се сливат истории. За коригирането, не се наемам засега :). --ShadeOfGrey (беседа) 09:12, 27 август 2015 (UTC)
Направих каша. Създадох Ботурче (растение), обаче изглежда по-масовото му название в България е Есенно ботурче. Създадох Есенно ботурче и го пренасочих. Обаче сега ми се иска да преименувам статията на Есенно ботурче... Animsaj 19:48, 26 август 2015 (UTC)
Вместо да създаваш втората статия можеше да използваш връзката „преместване“. Има я най-горе във всяка статия.--Сале (беседа) 20:17, 26 август 2015 (UTC)
Оправих се Animsaj 20:32, 26 август 2015 (UTC)

Семинар по уики образование - 8 септември[редактиране]

Привет. Покрай предстоящото идване в региона на Анна Ковал, мениджър във Фондация Уикимедия на програмата за уики образование за Централна и Източна Европа, получих предложение от нея да организирам работна среща на уикипедианците и преподавателите, които са се занимавали или в бъдеще биха се занимали с уики обучение. След кратко предварително планиране, ето подробностите.

 • Аудиторията: Всеки който е правил нещо по университетските уикипроекти или има интерес по темата. По-специално „пингвам“ Justine.toms и Maymay (У:ОМПР), Laveol (У:НМКУ), Ilikeliljon (Психология), Мико и Алиса Селезньова (У:ПФ), NBUPolSci GProd (У:ПОЛ), Olympias (У:ИК). Анна ще се радва, ако на срещата дойдат и студенти, макар че предвид датата е много съмнително наистина.
 • Датата на семинара е 8 септември (вторник) от 10 до 17 часа, като Анна ще бъде в България и на 9 септември, в случай, че някой иска допълнително индивидуална среща с нея или не е успял за вторника. Предложението е да направим един час обедна почивка, като в зависимост от времето ще излезем да хапнем навън или ще си поръчаме пица на място.
 • Мястото е залата на ИБФБМИ-БАН, блок 105, ул. „Акад. Георги Бончев“ в Кампуса на БАН на 4-ти км. (на мястото където правихме уикисеминарите по-рано тази година).
 • Теми за обсъждане / Програма. Програма още няма (тя би зависела основно от това кой има възможност и желание да дойде), но сред темите, които се очертават, са:
  • Срещане и запознаване между хората. Кратко представяне на българския опит с образователните дейности в уики среща (аз);
  • Анна ще разкаже за Wiki Education Programme от перспективата на Фондация Уикимедия;
  • Обсъждане на различните проекти за уики обучение - от гледна точка на преподавателите и на уикипедианците -- успешни истории, капани и проблеми
  • Опит да резюмираме добри практики при проектирането на такъв уикипроект (нахвърляни моите бележки на бг и ен)
  • Анна ще покаже разширението Educational Extension към софтуера Mediawiki (ще поработя по превода на интерфейсните му съобщения, но ще отнеме време преди да бъде локално инсталиран)
  • Дискусиите за бъдещите планове и перспективи
 • Език: Заради Анна, семинарът ще бъде на английски, като ще помагам с превод при необходимост.
 • Други: Направих Facebook събитие, макар че който където иска – тук или във ФБ,, може да се отбележи за участие. Ще се води etherpad протокол, ще пробвам да пусна и google hangouts.

За съжаление, нямаше как да се направи в почивен ден, но пак се надявам семинарът да представлява интерес за достатъчно много хора (моля, отбележете се по някакъв начин). Спири ··· - - - ··· 07:56, 27 август 2015 (UTC)

Проблем с шаблон за панорама[редактиране]

Установих, че Шаблон:Панорама не работи, когато кода е на отделни редове. Поне в превюто е така. Animsaj 12:15, 28 август 2015 (UTC)