Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:Р, WP:VP, Архив: 2004-2019

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас - затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!Липсващи статии за филми[редактиране на кода]

В българската Уикипедия липсват много статии за филми, които се са давали по телевизия, напр.: Оз: Великият и могъщият, Без батерии, Превъзходство. Тези статии ще бъдат създадени, за да има достъп до информация за читатели в Уикипедия. --46.10.141.174 21:46, 4 ноември 2019 (UTC)

Information.svg Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки, че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки – вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника. -- Сале (беседа) 21:52, 4 ноември 2019 (UTC)

Дата на раждане[редактиране на кода]

Здравейте, възникна един проблем в статията Станимир Бакалов, който желае да няма написана датата му на раждане. Последната версия, в която я има е от 2013 г. Възможно ли е да се скрият първите 11 редакции от историята на статията, в които има датата на раждане. --Спасимир (беседа) 08:03, 13 ноември 2019 (UTC)

И защо? Това е енциклопедия, не би трябвало да работим по желание на клиента. --Молли (беседа) 08:12, 13 ноември 2019 (UTC)
Не е за конкретния случай само (всъщност за първи път разбирам за този човек), но все пак са лични данни на живи хора и предполагам, че при тяхно желание могат да не са обществено достояние. --Спасимир (беседа) 09:02, 13 ноември 2019 (UTC)
В такива случаи може да се посочи само годината на раждане, ако за нея има надежден източник. Ето какво пише в английската: „If a subject complains about our inclusion of their date of birth, or the person is borderline notable, err on the side of caution and simply list the year, provided that there is a reliable source for it.“ Не смятам, че е оправдано скриване на 40% от редакциите на една статия, които представляват 70% от цялото съдържание, само заради една дата. Можем да се консултираме с колеги от английската Уикипедия за да видим как процедират те в такива случаи. --Стан (беседа) 09:26, 13 ноември 2019 (UTC)
След като е написана датата на раждане, то тя е взета от някакъв източник, т.е. вече е станала обществено достояние. Освен това много от съвременниците ни искат да се махнат от статиите неприятни за тях факти. И тях ли ще удовлетворим? Или ще работим избирателно? --Молли (беседа) 09:31, 13 ноември 2019 (UTC)
Повдигам въпроса не защото искам да скривам информацията, а за да видим какво правим и да не действаме на парче. Може и да не е взета от публичен източник. Относно неприятните факти – това са факти, за които има цитирани източници, не са лични данни. В повечето случаи годината на раждане е проблемна, не толкова датата и месеца. --Спасимир (беседа) 09:40, 13 ноември 2019 (UTC)
Аз бих го посъветвала да поиска изтриване на цялата статия. Това ще реши проблема му кардинално, а и нашия - ние отразяваме факти, вече публикувани другаде. Възможно е в конкретния случай статията да е писана от негов познат или фен, който разполага с тази информация, тъй като в посочените източници не фигурира --Ket (беседа) 10:10, 13 ноември 2019 (UTC)
Категорично против триене на дати и статии. Иначе всички доводи, които даваха тук колегите при спорове за публикувани писаници за личности (при налични източници) няма да струват пукната пара. --Rumensz (беседа) 19:30, 13 ноември 2019 (UTC)
Спасимир Има конкретни източници за датата и годината му на раждане.Radiohist (беседа) 22:53, 13 ноември 2019 (UTC)
Моля, бихте ли осветлили и нас, останалите?--Ket (беседа) 12:58, 15 ноември 2019 (UTC)
Според мен критериите са два - проверимост (У:БИ) и релевантност на информацията, желанието на обекта не е от значение (и при наличие на проверими източници не сме в ситуация да нарушаваме нечие лично пространство). По отношение на релевантността има място за преценка, но за мен датата на раждане е релевантна (за разлика, примерно, от имената на децата, ако самите те нямат значимост). --Спас Колев (беседа) 07:27, 17 ноември 2019 (UTC)

Молба от българското посолство в Армения[редактиране на кода]

Драги колеги, на 12 ноември в пощенския списък е получено писмо от Посолството на Република България в Ереван с молба за помощ. За съжаление, писмото изглежда е останало без отговор. Скромното ми мнение е, че може да има смисъл да се отговори – стига, разбира се, някой да може да отдели време за това. За всеки случай (без да намеквам за ангажимент) пингвам @ symbol.svgSpiritia, Спасимир, Justine.toms.
— Luchesar • Б/П 14:23, 14 ноември 2019 (UTC)

Предложение за символично отнемане на привилегията за редактиране на Rumensz за един час[редактиране на кода]

Направено е предложение за отнемане на привилегията за редактиране на Rumensz (беседа - приноси) за срок от един час (повод). Обсъждането и !гласуването ще продължат до 29 ноември 2019, 21:31 българско време.
— Luchesar • Б/П 19:35, 15 ноември 2019 (UTC)

Тъй като до момента няма подкрепили предложението в досегашния му вид, промених предложения срок от две седмици на един час (напомням също, че ОПР не води до блокиране, а се очаква потребителят просто да се съобрази). Причината е, че разговорът се отклони в посока, че не трябва да се пречи на активни редактори да допринасят (което е валиден аргумент), докато според мен е важно да се обсъди дали принципно подобен тип поведение е допустим в Уикипедия. У:НЛН в момента твърди, че не е, но тя не е официално прието правило. Според мен за общността ще бъде полезно в тази дискусия да се очертаят границите на допустимото и недопустимо поведение -- нещо, което е много важно както за настоящите, така и за възможните бъдещи редактори (знаете за трите компонента в работата: заплащането, добрата работна среда и доколко работата е интересна -- ако поне два са изпълнени, работата е добра, но ако е само един -- не е).
Ако някой се притеснява от ожесточени спорове -- аз лично нямам намерение да се намесвам. За мен конкретно е важно всеки редактор (който има желание) да изкаже своето искрено мнение, за да стане ясно има ли и какъв е консенсусът в българската Уикипедия. Бих се радвал, ако обсъждането бъде продуктивна дискусия (но и да не е, пак ще бъде полезно). Благодаря на вече взелите отношение, както и предварително на всички, които ще го направят.
— Luchesar • Б/П 11:22, 16 ноември 2019 (UTC)
И едно последно, важно нещо. Правилата, каквито и да са, важат за всички еднакво. Решението тук ще определи границите на допустимо поведение за всеки редактор, без изключение (и ще има приоритет над У:НЛН, У:Ц и пр.)
— Luchesar • Б/П 11:59, 16 ноември 2019 (UTC)

Абсолютно е против правилата! да се променят условията в хода на текущо гласуване. Моля те да се съобразиш с действащите правила, да изчакаш да приключи настоящото гласуване и след приключването му да инициираш ново гласуване, ако считаш за необходимо. → Иван (беседа) 19:11, 16 ноември 2019 (UTC)

Благодаря ти, това действително е важен въпрос, и съжалявам, ако съм пропуснал гласувана или одобрена с консенсус политика в този смисъл. Незабавно ще поправя грешката, ако действително съм допуснал такава. За да не спамя Разговори излишно, останалата част от отговора ми, включително коментари относно целта на това обсъждане и последствията от него за общността: Уикипедия:Отнемане на правата за редактиране/Предложения/Rumensz#luchesar-comments
— Luchesar • Б/П 00:31, 17 ноември 2019 (UTC)