Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас - затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!Финал на WikiBotevgrad[редактиране на кода]

Здравейте, на 30 май 2018 г. (сряда) следобед (все още се уточнява часа, вероятно около 16 ч.) ще се открият първите табели с QR кодове в Ботевград. Ще се връчат наградите на участниците в третия етап от инициативата. В резултат на това сътрудничество с Община Ботевград, Историческия музей и библиотека „Иван Вазов“, бяха написани и разширени около 150 статии и са качени над 1000 файла – снимки, видео и аудио. С обявяване на края на инициативата дейностите не приключват. Благодаря на всички! Ще се радвам да се съберем повече хора.--Спасимир (беседа) 09:21, 17 май 2018 (UTC)

Това е страхотно, браво! --Поздрави, Петър Петров 11:02, 19 май 2018 (UTC)

Всъщност програмата е следната: В малкия салон на Народно читалище „Христо Ботев 1884“ в Ботевград от 17:15 ч. на 30 май 2018 г. ще се състои награждаването на участниците от финалния етап на инициативата, ще бъдат обобщени и крайните резултати. След това пред Часовниковата кула ще бъде открита първата табела с QR код. Наистина, много ще се радвам повече хора, редактиращи активно в Уикипедия да могат да присъстват.--Спасимир (беседа) 09:42, 23 май 2018 (UTC)

Какво ново в Уикипедия?[редактиране на кода]

 • Освен потребителските настройки във всеки отделен проект, в идните дни вече ще можете да имате и глобални, общи за всички проекти настройки. Това ще ви спести излишна работа, когато сте активни едновременно в няколко проекта и искате да промените някаква потребителска настройка във всички тях. Глобалните настройки ще са достъпни от Специални:Настройки („Глобална сметка“ е друго нещо).
 • От сряда, при преглеждане на разлики между версии, ще бъде много по-лесно да бъдат забелязани абзаци, които просто са преместени, без да е променен текста в тях. Това например би позволило лесно да се провери, че при преподреждане на реплики по беседи, не е променено и тяхното съдържание. Тази възможност беше обявена преди доста време, но едва сега бива въведена във всички проекти.
 • Вече е възможно да бъде използван citoid, който генерира автоматично нужните цитирания при посочване само на URL, DOI, ISBN или друг подобен идентификатор, т.е. спестява необходимостта да се попълва ръчно цялата информация за автори, заглавия, издателства, години и т.н. Цитоид обаче изисква конфигуриране и работи само в новия редактор (както визуалния, така и този, който показва уикикода - но той пак е различен от стария редактор, който повечето от нас ползват). Ако има интерес, пишете.

 • Уикиданни вече поддържа лексикографски данни. Това ще позволи да се състави съответствие на думи между различните езици, и в някакъв момент ще промени принципно Уикиречник (с някои от вас сме разговаряли колко неефективна е сегашната система от независими уикиречници на различните езици).
 • Допълнително са забранени някои невидими Unicode символи в имената на статии.
 • Блокираните потребители, които отварят Уикипедия от мобилни устройства, вече ще виждат много по-четливи съобщения защо са блокирани.
 • Специални:Потребители вече ще има опция, позволяваща да бъдат показани само потребители, които са временно включени в някаква група (например администратори до определен срок).
 • Скоро ще има страница Special:PasswordPolicies, която ще показва какви са минималните изисквания към паролите на потребителите в зависимост от групите, към които принадлежат.

— Luchesar • Б/П 08:47, 28 май 2018 (UTC)

Благодаря за подробната информация!--Mmm-jun (беседа) 09:39, 28 май 2018 (UTC)

ЦИЕ пролет 2018[редактиране на кода]

Здравейте, завърши ЦИЕ пролет 2018, което се оказа изключително продуктивно. Уикипедия на български е на 4-то място с 555 нови и подобрени статии сред всички 28 участващи страни и езици. Пред нас са Украйна, Сърбия и Полша. Поздравления за всички! Благодаря на (по ред на записване) Ilikeliljon, Litev, Eola, Mmm-jun, Молли, Alexander.D.Hristov, Олегов, Спири, Мико, PowerBUL, Алиса Селезньова, Justine.toms, Simin и Nikos745. На тяхното внимание, моля, проверете дали всички ваши приноси са в таблиците. Сигнализирайте до 15 юни 2018 г., ако нещо липсва или не е точно. Вземете участие в предложението и гласуването на двете най-добри нови статии, защото ще ми е трудно сам да реша, а и няма да е най-коректно. По тези данни се вижда, че няма нови потребители сред участниците, което означава, че в тази категория няма да бъдат присъждани награди. Те ще бъдат разпределени сред останалите категории. Благодаря още веднъж! --Спасимир (беседа) 08:18, 1 юни 2018 (UTC)

Неточност в съдържанието на история на министерствата на България[редактиране на кода]

Министерство на външната търговия на България е съществувало 60 години в администрацията на страната. Защо е пропуснато и няма никаква информация за това министерство. По този начин добре се изкривява икономическата ни действителност за периода на съществуването му. Макар, създадено след 9 септември 1944 г. и ликвидирано официално на 8 ноевмри 1991г. по време на правителството на Филип Димитров, участието му в общото икономическо развитие на страната не е никак маловажно. Съзнателното изкривяване и/или скриване на информация не е похвална постъпка за създателите или редакторите (не съм запозната точно) на този раздел на Уикипедия. Мисля, че при добро желание този пропуск може да се отстрани. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 80.72.85.93 (беседа) 3 юни 2018‎ (UTC

Information.svg Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки, че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки – вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника.
— Luchesar • Б/П 15:01, 3 юни 2018 (UTC)
Чувствайте се свободна да създадете статия за това министерство, на базата на надеждни източници на информация и съобразно правилата на Уикипедия. Иначе, министерството нито е ликвидирано, нито това е станало на 8 ноември 1991 г., а е закрито с Указ № 221 от 28 януари 1986 г., когато е създадено Министерство на търговията. --Стан (беседа) 15:03, 3 юни 2018 (UTC)

Technical Advice IRC Meeting[редактиране на кода]

[Sorry for writing in englisch. If this is the wrong place for this announcement, feel free to move it.]

I'd like to introduce you the weekly Technical Advice IRC meeting – a possibility to talk with developers working on MediaWiki. The Technical Advice IRC meeting is open for all volunteer developers, topics and questions. This can be anything from "how to get started" over "who would be the best contact for X" to specific questions on your project. The Technical Advice IRC meeting is every Wednesday 3-4 pm UTC (6pm OESZ). From time to time – including this week – we can also answer your questions in Bulgarian.

If you know already what you would like to discuss or ask, please add your topic to the next meeting: https://www.mediawiki.org/wiki/Technical_Advice_IRC_Meeting

Cheers, -- Michael Schönitzer (WMDE) (беседа) 10:55, 4 юни 2018 (UTC)

ВАЖНО: Редактирането няма да бъде възможно...[редактиране на кода]

...на 13 юни, (следващата) сряда, между 9:00 и 9:30 българско време (6:00 - 6:30 UTC). Уикипедия ще се отваря, но запазването на редакции ще бъде невъзможно. Причината е поддръжка във връзка с дефектирало оборудване.
— Luchesar • Б/П 17:50, 4 юни 2018 (UTC)

This Month in Education: May 2018[редактиране на кода]

Wikipedia Education globe
This Month in Education

Volume 4 | Issue 5 | May 2018

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. You can see past editions here. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team! Finally, don't forget to subscribe!


In This Issue
From the Community

Creating and reusing OERs for a Wikiversity science journalism course from Brazil

Inauguration Ceremony of Sri Jayewardenepura University Wiki Club

Wiki Education publishes evaluation of Fellows pilot

The first students of Russia with diplomas of Wikimedia and Petrozavodsk State University

Selet WikiSchool

From the Education Team

A lofty vision for the Education Team

UNESCO Mobile Learning Week 2018, Digital Skills for Life and Work

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · For the team: Romaine 21:44, 4 юни 2018 (UTC)

Свободният интернет, в това число и Уикипедия, е под заплаха![редактиране на кода]

Здравейте на всички читатели и почитатели на уикиновини. Аз съм прост коментатор по темата - ,,Онлайн филтрирането ще сложи край на свободния интернет". До някъде е добре ,че ще има контрол защото ще има по-малко хакери, ще сме по-Safe от тези така наречени логове(архиви),но до някъде ще има и повече хаквания защото всичко ще се архивира в някаква база данни въпреки ,че казаха че ще е автоматизирана и ще се трие(според мен не е вярно,искат само да откраднат някой лев от някоя кредитна/дебитна карта). Също така мисля ,че това ще попречи на някои сайтове и хора, работата на някои сайтове даже може и да спре също така и буквално се навлиза в личното пространство на хората. Аз лично съм съгласен с поста на авторите Ана Лазарова, Сиянна Лилова и редактора Вася Атанасова. Ето и линк към публикацията: https://blog.wikimedia.bg/2018/05/06/online-filtering-prevents-free-internet/ . И вие може да си изградите някакво мнение. Мисля ,че също ще има и много недоволни. Нека да влезнем в следната анкета \ <изтрито> \ и да покажем своето лично мнение по въпроса. Скоро време ще направим и страница в Facebook(които са съгласни с онлайн филтрирането) където можете да коментирате свободно по темата и да изразите мнението си! Страницата най-вероятно ще се казва <изтрито>. Това най-вероятно ще подразни Facebook ,но ще се опитаме да държим страницата на лице възможно най-дълго за да покажем на Facebook ,че не искаме да ни контролира и следи. Благодаря за отделеното време и вниманието. Пак да повторя аз съм прост коментатор и който не е съгласен с мен в най-скоро време ще може да коментира в Facebook страницата - ТОВА МИ Е МНЕНИЕТО ОТ МИНАЛАТА МИ НОВИНА,ТУК МОЖЕ ДА ОБСЪЖДАМЕ ВСИЧКО ПО ТАЗИ ТЕМА ,ДОБРЕ ДОШЛИ СТЕ! --Предният неподписан коментар е направен от Бойчо Бойчев (приноси • беседа) 07:30, 6 юни 2018‎ (UTC)}

Уикипедия не е трибуна, това не е „уикиновини“, тук се стараем да пишем грамотно и не крещим. Ако не искате да загубите привилегията си за редактиране, моля работете (добросъвестно) над енциклопедията.
— Luchesar • Б/П 08:44, 6 юни 2018 (UTC)

This Month in GLAM: May 2018[редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines
 • Armenia report: GLAM meetings and collaborations
 • Australia report: GLAM Peak having impact & International Museum Day edit-a-thon
 • Belgium report: Public domain month celebration; Edit-a-thon Amnesty International Vlaanderen; Upcoming photo contest: Wiki Loves Heritage
 • Brazil report: New milestones for Brazilian GLAMs
 • France report: Bibliothèque universitaire de la Sorbonne; Laboratoire Latmos; Study day on photographic as heritage
 • Germany report: Two fantastic weekends with science fiction literature and the history of mining made audible
 • Ireland report: First Irish GLAM upload to Wikimedia Commons; Hunt Museum is first Irish GLAM to donate images to Wikimedia Commons
 • Italy report: Contests, webinair and meetings
 • Macedonia report: GLAM activities
 • Netherlands report: Women Tech Storm, GWToolset workshop and Wiki goes Caribbean
 • Norway report: Bodil Biørn and human rights
 • Portugal report: FEM's GLAM and Guinea-Bissau
 • Russia report: GLAM in Russia: need more contests
 • Serbia report: Wikipedian in residence in the Museum of Yugoslavia
 • Sweden report: Democracy; Museum of World Culture
 • UK report: Scottish Library and Information Council
 • USA report: AfroCROWD Wikipedia Editor's Article on Doria Ragland Tops Wiki Search List For UK Royal Wedding: Libraries Key in her Wikipedian Journey
 • Wikipedia Library report: Books & Bytes
 • Wikidata report: EuropeanaTech conference, Lexicographical data, plus all your usual news
 • WMF GLAM report: Recent travels; Structured Data on Commons updates
 • Calendar: June's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

CEE Newsletter - May 2018[редактиране на кода]

CEE Newsletter - cover photo - Vol 2, Issue 5, May 2018.png


CEE Newsletter
Volume 2 • Issue 5 • May 2018

ContentsSingle page viewSubscribeDelivered by: MediaWiki message delivery (беседа) 19:08, 10 юни 2018 (UTC)

Обучение в Шумен[редактиране на кода]

Здравейте днес и утре може да се появят множество статии от новорегистрирани редактори, което е свързано с обучение за въвеждане на съдържание в Уикипедия, така че не приемайте това за вандализъм. Аз ще се занимавам с редакторите и ще оправяме каквото се появи. Благодаря!--Ilikeliljon (беседа) 11:13, 11 юни 2018 (UTC)

@ symbol.svgIlikeliljon: Хубаво е, кого се правят подобни обучения, да се информират участниците да регистрират сметки на себе си, а не на институциите/организациите в които работят. --Стан (беседа) 09:56, 12 юни 2018 (UTC)
Добре, друг път ще го имам предвид. По принцип досега така съм процедирал.--Ilikeliljon (беседа) 10:09, 12 юни 2018 (UTC)
Браво за обучението!--Спасимир (беседа) 12:18, 12 юни 2018 (UTC)

Update on page issues on mobile web[редактиране на кода]

CKoerner (WMF) (talk) 20:58, 12 юни 2018 (UTC)

Wiki Loves Yerevan International edit-a-thon[редактиране на кода]

Wikimedia Armenia logo.svg

For the purpose of increasing the number of Yerevan related content in the Internet, Wikimedia Armenia announces international one-month edit-a-thon from June 15 – July 15, 2018. You are kindly invited to get involved and start editing and improving articles about Yerevan.

Hope you'll enjoy editing and have fun during this interesting process.

One participant from the first 15 most written language Wikipedias with the most points will be invited to Yerevan to join the events organized in the frames of Yerevan 2800th anniversary. For more details please visit the edit-a-thon page on Meta.

See you soon in sunny Yerevan!--Lilit (WM AM) (беседа) 11:40, 14 юни 2018 (UTC)

Бележки и Източници[редактиране на кода]

Здравейте,

каква е логиката зад последните размествания на цитирани източници в "източници" и "бележки"? Пример - https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9C%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0&curid=418345&diff=8550077&oldid=8539896 Поздрави, --Dido3 (беседа) 16:55, 17 юни 2018 (UTC)

За мен, за съжаление, е просто глупост, и неразбиране що е бележка в книга, и що е източник в Уикипедия. Многократно дискутирано с едни и същи лица. --Rumensz (беседа) 17:18, 17 юни 2018 (UTC)