Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:Р, WP:VP, Архив: 2004-2020

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас - затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!Идеи за Шаблон:Личност[редактиране на кода]

Мисля че е по-добре вложки да се изнесат преди данните за раждане и смърт (в реда след името, например). Това е особено удачно за личности, които имат период на служба, мандат, управление (политици, владетели и т.н.). Такова пренареждане сигурно няма да бъде проблем и при шаблоните за останалите професии. Препоръчвам също да се махнат повечето пиктограми, от които има някакъв смисъл може би само в шаблони за спортисти. 45.84.187.171 20:34, 23 декември 2019 (UTC)

Датите на раждане и смърт със сигурност са по-важни от датите на мандата – от гледна точка на човека, а не на службата. :-) --Спас Колев (беседа) 10:33, 24 декември 2019 (UTC)
Изглежда, не така мислят в повечето други Уикипедии. Със сигурност, по-важен е периода на управление/служба, а в редица случаи датите и мястото на раждане (понякога и смърт) не са известни. Те по-скоро биха могли да стоят под раздел „Лични данни“, по аналогия с раздел „Семейство“. 45.84.187.171 16:27, 24 декември 2019 (UTC)
Относно пиктограмите в повечето (почти всички) шаблони ги има и не виждам какво пречат --Nikki080 (беседа) 10:36, 24 декември 2019 (UTC)
Повечето не изглеждат нито добре, нито „енциклопедично“, ако щете. Не изпълняват никаква функция и правят полето в шаблона да изглежда претрупано. Знам че изглежда дреболия, но все пак има значение. 45.84.187.171 16:27, 24 декември 2019 (UTC)
Глупости! Макар и по идеите на FrУ, българската малка езикова част на Уикипедия е водеща в тази мултимедийна характеристика на инфобоксовете. Което я прави отличителна и забележителна сред останалите, и пример как може да се развива мултимедийно една енциклопедия. Така, че преди да имате визия, практика и регистрация, хич не тежите с мнението си. --Rumensz (беседа) 18:52, 1 януари 2020 (UTC)
Много неубедителен, направо смешен опит за реклама. Защо ли ФрУ и другите не бързат с шарениите? (отделни изключения има, но не масово налагане) Вероятно са осъзнали, че една енциклопедия не бива да прилича на цирк или детска забавачница. Но даже и да изглеждаха по-уместно, пак не намирам нужда от подобни „разкрасявания“. Например, при личности с две или повече професии, пиктограмата в един шаблон е само една. Тогава, какво оправдава наличието на такава? Не приемам „отличителна и забележителна сред останалите“ за сериозен аргумент. Иначе, имам визия и тя клони към класически инфобокс шаблони с по-универсален вид, без много цветове, коронки, знаменца и прочие финтифлюшки. 45.84.187.171 11:23, 3 януари 2020 (UTC)
Намерете си друго място за изява. --Rumensz (беседа) 12:35, 3 януари 2020 (UTC)
На практика отказвате коментар. Вижте, не се опитвам да издевателствам, просто искам да се изяснят определени неща. Вярвам, че сте способен да вникнете в моите мнения и доводи. Дори предполагам, че при други обстоятелства, поне донякъде бихте се съгласили с тях. Все пак Ш:Личност не е съвършен, повече или по-малко е следствие на компромиси, редно е, на свой ред, също да приемете някакви отстъпки. Ако не друго, поне може да признаете, че не е достатъчно пригоден в някои отношения, особено при съпоставка с други аналози (в случая с Ш:Монарх). А не само да се повтаря че вървим към унифициране, налагайки се едно решение като универсално и безпогрешно. Сигурно може да съм прекалил с цветистата критика, но така става при липсата на отзвук и ответно разбиране. Нека намалим противопоставянето. Да преминем отвъд шаблонното мислене и формализма. 45.84.187.171 20:19, 4 януари 2020 (UTC)
Коментарите не вършат работа, ако няма рационални предложения за подобряване. Когато една дейност е тръгнала в определена посока, връщането не е възможно. Може само да се работи в посока на подобряване, защото няма как всичко да е съвършено, ако не искаме това. Спорът за „Монарх“ и запазването му е непродуктивен, защото е „пътник“. Както и много други щаблони, просто не им дошло времето. --Rumensz (беседа) 20:54, 4 януари 2020 (UTC)
Никъде не виждам сериозна дискусия в разговори за премахването на шаблон Монарх и замяната му със силно проблемния шаблон Личност. Никой сериозен шаблон не е „пътник“, докато няма дискусия и консенсус за общността за него, където да са изяснени предимствата и недостатъците. Редакциите в тази насока трябва да са внимателни, за да не се стига до блокирания на потребители, участващи в редакторски войни. --Стан (беседа) 22:22, 4 януари 2020 (UTC)
+1
Наличието на консенсус не означава всеобща подкрепа за избраното решение. Това означава по-скоро, че всички [разумни хора] са съгласни да се „подчинят“ на избраното решение.
Силовото налагане („Когато една дейност е тръгнала в определена посока, връщането не е възможно.“) и гоненето на несъгласни („Намерете си друго място за изява.“) са приемливи на други места, но не и в Уикипедия.
— Luchesar • Б/П 15:20, 5 януари 2020 (UTC)
И да искам някого „да изгоня“, не ми е нито във възможностите, нито в желанията. Но, при факта, че в EnУ има ~6 000 000 статии, а в БгУ ~ 250 000, местата за изява са безкрайни - теми и проекти много, а не в изявата в някакъв частен и излишен дебат. Има някои процеси, които трудно ще се върнат - да снимаме с лента, да навиваме пружината на будилника, да пишем с перодръжка (а е красиво), и пр. Нужна е изява в създаването, а не в харесването. --Rumensz (беседа) 12:39, 6 януари 2020 (UTC)
Какво значи „частен“ дебат? Когато създаването води до проблеми и незадоволителен резултат, е нужна преоценка – кое си струва и защо. Нищо не е съвършено, искаме или не. Всяко нещо има степен на възможност и целесъобразност/необходимост за неговото подобряване. При Ш:Л тавана изглежда е достигнат и е сравнително нисък. Оттук насетне, следва ангажиране по коригирането на още и още слабости, в стил „ремонт на ремонта“. Просто излишна работа. Затова пък, връщането е възможно, смяна на посоката – също. Не че за това настоявам, но поне не може да се отрече съществуването на концептуално по-пригодни и утвърдени варианти, за които твърдите че са „пътник“ и не им е дошло времето. 45.84.187.171 13:59, 6 януари 2020 (UTC)
Здравейте. Румен познаваме всички тук. Моля регистрирайте се. Нека се запознаем, поне дистанционно, положете някакви усилия в ползотворно допринасяне към проекта и тогава, сигурен съм, всички ще погледнем на предложенията Ви с много по-различно отношение. Аз не мога да нямам различно отношение спрямо Вас и човек, който познавам и който е допринесъл изключително много за проекта през последните години. Определено, в настоящата ситуация, соченето с пръст и „така не може“; „това не става“; „може по-добре“ за мен не е аргумент. Не ме разбирайте погрешно, ама пред мнението Ви и мнението на Румен не важите. Нямате приноси, редакции и елементартно уважение към положените усилия от дугите. Времето отделено тук можеше да употребите много по-ползотворно. Адекватно е да се захванете с нещо и от гледна точка на опита и приноси да „откривате“ топлата вода, а не да спорите с някой, на когото са му изтекли очите от писане за проекта. Нагазете, попишете, представете се и ще има полза за всички. Само препоръка, нищо повече. Топлата вода се получава като се взаимодейства към водата с цел повишаване на вътрешната ѝ енергия. Поздрави, Alexander.D.Hristov (беседа) 14:53, 6 януари 2020 (UTC)
Всъщност не съм нов редактор. Периодично допринасям от години, основно през IP-та. Понякога обмислям регистрация, но IP-то също има предимства, едно от тях е чувството на необвързаност. Може би е някакъв вид странност от моя страна. Преценил съм, че по този начин моето участие е по-ползотворно. От този ъгъл, нещата стоят по-различно, като в ранните години на БгУ, ако разбирате какво имам предвид. Повече непринуденост, по-малко условности. Освен това, е трудно да се спра на подходящо име. Все пак, може да се регистрирам някой ден. Дали съм анонимен или не, мисля че не би трябвало да има решаващо значение в конкретния случай. 45.84.187.171 17:41, 6 януари 2020 (UTC)
Може. Браво! А сега дайте предложения как да се направи по-добре. Хората, които са вложили усилия и време да създадат сегашното, при коректно отношение, ще откликнат на всяка добра идея, убеден съм. Всико най и поздрави! Alexander.D.Hristov (беседа) 09:08, 7 януари 2020 (UTC)
Пиктограмите и унифицираните цветове и формат на инфокутиите си имат функция - бърза визуална идентификация на обекта на статията като принадлежащ към определена категория. --Спас Колев (беседа) 14:34, 6 януари 2020 (UTC)
Rumensz, напротив! Способен си да изгониш много хора с токсичното си поведение в това число и някои от най-отдавнашните и най-активни администратори. Огромният брой и доброто качество на приносите ти в основното пространство са несъмнени, но не ти дават правото редовно да използваш лични и анонимно насочено нападки. Ако зависеше от мен щях напълно да блокирам достъпа ти до беседи от което ще спечелят всички. От откровените ти заяждания никой няма полза. -- Сале (беседа) 14:45, 6 януари 2020 (UTC)
Не смятам, че някой някого гони. Виждам как Румен и „откривателите“, зад които няма нищо като полза към момента, не се разбират веднага. Чак пък „отровен“, стига. Да го блокираме - абсурд. Поздрави, Alexander.D.Hristov (беседа) 14:58, 6 януари 2020 (UTC)
 „откривателите“, зад които няма нищо като полза към момента 
Подобни заключения са направо нелепи. Всички, които помагат, а не рушат, са от полза. Едни поправят правописни грешки, втори допълват, трети се занимават с техническата реализация, четвърти са балансьори/арбитри, и т.н. Всичко това, събрано заедно, води до постоянното и положително развитие на проектите. Всеки един в този кръг(оврат) заслужава някакво уважение. А дали е анонимен, или е регистриран, това не би трябвало да е от значение. --Ted Masters (беседа) 19:04, 6 януари 2020 (UTC)
Нелеп е по-скоро обема на байтовете в темата, който не допринася за нищо повече от това да се увеличава и увеличава обратно на приноса към създаването на нещо по-съществено. Моето предложение следва да се разглежда като да се води комуникация обратна на типа „с рогата напред“. Поздрави, Alexander.D.Hristov (беседа) 09:08, 7 януари 2020 (UTC)
Тоест, как обратна? Не с рогата, а с опашката напред? :-) Съгласете се, по-добре една разтегната дискусия, отколкото серии от редакторски войни и неразбирателства. Аз далеч не съм специалист по шаблоните и не мога да направя кой знае колко по тях, но моето виждане е основано върху наблюдения в другите версии на У. Ако има някакво значение, вече изпитвам известна вина спрямо Rumensz, но това не променя мнението ми че Ш:Л не е правилната посока на развитие. 45.84.187.171 11:43, 7 януари 2020 (UTC)
 Аз далеч не съм специалист по шаблоните и не мога да направя кой знае колко по тях 
Може би има смисъл да опитате да ги разучите? Споделям виждането Ви за декоративните елементи, но не съм повдигал въпроса, защото знам, че принципът в Уикипедия е „ако искаш нещо да бъде свършено, свърши го сам“. Напълно разбирам, че може да Ви изглежда трудно, но пък всички сме започнали така. Критичните Ви бележки са полезни и добре дошли, но не мога да упрекна колегите, че не искат да се съобразят с тях, след като имат различно виждане. Ако успеете да „сложите нещо на масата“, може би ще се получи по-практично ориентирана дискусия? Мисля, че от това ще спечелят всички.
— Luchesar • Б/П 12:19, 7 януари 2020 (UTC)
Уви, тази дейност не спада към сегашната ми сфера на интереси и възможности. Изисква време и усилия, каквито не бих отделил. Макар и непознавач, апелирам да не се залага толкова на Ш/Л – едва ли ще се окаже гениалното изобретение на БгУ. Има добри причини да се ползват самостоятелни шаблони за някои категории, като политик, монарх и други. Както и да не се разчита прекалено на Уикиданни и автоматичните шаблони. Намирам за обнадеждаващи разбирането, познанията и обективността, преобладаващи в тази дискусия. 45.84.187.171 15:51, 8 януари 2020 (UTC)
Alexander.D.Hristov, ако не сте ме разбрал – какво ще кажете да дискутираме предложението, а не потребителите? --Ted Masters (беседа) 01:58, 8 януари 2020 (UTC)
45.84.187.171, какво Ви кара да твърдите, че шаблон Личност таванът е достигнат? По него непрекъснато се работи както можете да видите тук и това е защото има хора които са се нагърбили с тази задача. Колкото до позицията Ви, че този шаблон „не става“ за разлика от шаблон Монарх, който е едва ли не съвършен аз лично не виждам абсолютно никаква разлика при замяната на единия шаблон с другия а на друго място вече съм обяснявал защо универсалният шаблон Личност е много по-добър за мнозинството от редакторите. -- Сале (беседа) 14:52, 6 януари 2020 (UTC)
Смятам че отговорите на Rumensz не са кой знае каква провокация, но като цяло не излага убедителни аргументи. Не съм привърженик на Ш:Л. Да работи се, но до какво се стига? Не всяко „подобряване“ всъщност е подобрение и това понякога е относително/субективно, а понякога – очевидно. Има по-компетентни участници, те могат да се произнесат по-точно. За мен лично е разочароващо и демотивиращо да срещам из статиите Ш:Л/М. 45.84.187.171 17:41, 6 януари 2020 (UTC)
Можете ли да обясните какво в шаблон Личност, Ви действа разочароващо и демотивиращо? Също така тъй като очевидно харесвате шаблон Монарх можете ли да обясните каква е разликата? За мен лично няма никаква между тази и тази версия на статията за Гордиан т.е. с шаблон Монарх и шаблон Личност съответно. Да цветовете се различават, но на мен тези цветове са ми напълно излишни и просто не ги забелязвам. Други разлики не забелязвам. Информацията е една и съща. -- Сале (беседа) 19:48, 6 януари 2020 (UTC)
Има разлики в представянето на данните. Малки, но съществени. Логическа подредба и коректност на данните. Разбира се, съвършенството е невъзможно, както писах.
„...унифицираните цветове и формат на инфокутиите си имат функция - бърза визуална идентификация на обекта на статията като принадлежащ към определена категория.“
Розовото с какво бихте го свързали? Може, например с Шаблон:Личност/Бебе, ако има? Как съдите кой какво с какво идентифицира? Кой не знае че пурпура (особено тирския) се асоциира с монархическата власт още от древни времена? Ако ли не, има други цветове – кралско синьо, червено, виолетово, кайсиево за арменците, зелено за халифите, нефрит за китайските императори и т.н. Да погледнем другите Уикипедии – в някои случаи шаблоните нямат никакви цветове – възможно най-универсален вид. Небрежно килнатата европейска (британска?) корона да не коментирам – как се свързва с римските императори например, българските царе, или с 99 % от 5-хилядолетната известна история на владетелите по света. Нужни са по-адекватни цветове (или никакви), а пиктограмите намирам за излишни (в този и редица други случаи). 45.84.187.171 20:46, 6 януари 2020 (UTC)
Визуалният редактор преди "подобрението" [1] и след него: [2]. Кой вариант е по-подходящ за млади редактори всеки може да види. При кой вариант може да се счупи лесно шаблона също е очевидно. Освен това, при прилагането на шаблон Личност има загуба на информация – пълното име на императора вече е изчезнало и трябва да се добави като поддръжка в Шаблон:Личност/Едикаквоси и да се добави в Уикиданни, което вярвайте ми не много хора правят. Към момента TemplateData не се поддържа за вложки при визуалния редактор т.е. дори и да се реализира към вложките, няма да има никакъв ефект. Пробвано е. Бъдещето (а за много редактори и настоящето) е TemplateData и Визуалният редактор, който разчита на TemplateData за визуално редактиране на шаблони, а шаблон Личност ги прави съответно трудно използваеми или направо неизползваеми. Утре ще се появи друг инструмент, който работи с TemplateData и той няма да може да се ползва рационално. Тези "подобрения" са подобрения само за шепа опитни редактори, които са наясно с шаблоните в по-големи детайли (т.е. могат да намерят вложката, да открият параметъра и да го добавят), както и с Уикиданни. При положение, че последните 10 години броя на редакторите е на практика константа, да затрудняваме работата на млади редактори си е самоубийство. Добавянето/промяната на стойности в шаблоните се превръща в "елитарен процес", за който вече се изискват специални знания и дори да ги имате се губи ценно време на доброволци, които лесно се отказват да допринасят. Същият проблем беше с кметовете и сега дори не знам дали изобщо показваме актуални кметове, защото всички данни са забутани в някакви подшаблони на подшаблони с кодове. Каквото и да подобряваме, трябва да мислим преди всичко дали "подобрението" пести време на всички редактори. Десетки пъти съм се отказвал да добавям или актуализирам стойности на този шаблон точно заради ровенето за наименование на параметър, а можеше просто да направя copy/paste и да съхраня промените. Например при {{Личност|политик}} в уикитекста как точно редактор може да добави/актуализира стойност на параметър? Колко шаблона трябва да прерови и колко време ще изгуби за да го направи? Дали няма просто да прескочи това добавяне? Не случайно в мнозинството езикови версии на Уикипедия има общ шаблон и конкретен. Тук освен това губим гъвкавост при визуализирането и идентичност на шаблоните, за сметка на това на няколко човека които поддържат подобни шаблони да им е по-лесно. Ако ще е по-лесно, нека да е за масовия редактор. Стан (беседа) 20:53, 6 януари 2020 (UTC)
Имате ли източник за това твърдение? "Кой не знае че пурпура (особено тирския) се асоциира с монархическата власт още от древни времена?“ Аз не знам нищо подобно а и познавам доста хора които сигурен съм също не го знаят. Също така сигурен ли сте, че пурпурното се асоциира от древни времена с китайските и японските императори или с махараджите да речем? Тези шаблони се използват за владетели от цял свят все пак а ако решим, че това не бива да е така то трябва да създадем десетки отделни шаблони - за римски и източно азиатски императори, за султани, шейхове, махараджи и т.н. а тогава възниква въпросът кой ще поддържа всички тези шаблони. Вие бихте ли се наели да го правите? Аз не и затова предпочитам да има един универсален шаблон Личност за който вече се грижат достатъчно хора за което съм им много благодарен. За пиктограмите обаче съм съгласен, че в много случаи стоят абсурдно просто защото няма никакъв утвърден стандарт за подобни пиктограми нито в Уикипедия нито извън нея. -- Сале (беседа) 23:36, 6 януари 2020 (UTC)
За пурпура пише в Уикипедия: Tyrian purple, Purple. Съвсем не смятам че трябва да има десетки отделни шаблони за владетели. Но някои цветове са, малко или повече общоприети.
А иначе, Стан достатъчно точно разясни. Ш:Л създава усложнения и/или твърде много работа. Да не отричаме това. Ползата и необходимоста са спорни – едно предимство за сметка на друго, плюс къртовска работа (за който желае) и поле за изява на неколцина експериментатори. И това се налага като стандарт за иновативност и визионерство. 45.84.187.171 11:43, 7 януари 2020 (UTC)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Някои уточнения.
Цветовете на Ш/Л изобщо не са заковани, те могат да се променят винаги към по-добро. Лично аз, примерно, изобщо не харесвам цветовете да са тъмни, а буквите да са бели. Но някои цветове са много подходящи за определена професия. Които не са – могат да се коригират към по-сепли, по-подходящи, по-универсални, по-точни. Това важи и за други шаблони за боксове, за навигация. Прилагането на цветове в заглавката не идва сега от Ш/Л, а като практика от предишни шаблони за музиканти, празници, филми, навигация, и др.
Пиктограмите също могат да се променят. Някои от тях също са много подходящи (примерно за някои спортове, писател, актьор, самурай, и пр.), други не толкова. Естествено е за ограничените възможности към момента. И се иска работа, за да се направят и приложат нови.
След като прехвърлих няколко хиляди статии, видях на практика, че Щ/Л е особено полезен с направените автоматични връзки с Уикиданни, особено на базовите такива – рождени дати, снимки, семейство. Което прави излишно вписването на целия комплект данни в анкетата за инфобокса на статията. Автоматичните шаблони са наблюдаема тенденция в другите У.
По отношение на работата с Анкетата, с Визиален редактор, с нови редактори – Не съществува никакъв проблем да се работи с най-обикновена и пълна анкета, която някой иска да попълва. Ш/Л обработва приоритетно поставените в анкетата данни, а ако няма – може да ги вземе от Уикиданни (ако има такива).
За това съществуват и се използват „базови шаблони“, пример е „Административна единица инфо“ да речем. Него използват „шаблони-препратки“ за определен вид административни единици. Ш/Л също става „базов шаблон“, който ще се използва от шаблони-препратки за определен тип личности и професии. По този начин няма нужда на всеки отделен шаблон да се прави програмирането за връзка с Уикиданни. Само вложките трябва да са изготвени по позициите на конкретните шаблони. В шаблоните-препратки анкета е обща, без вложки. Изглежда Ви сложно, ама не е.--Rumensz (беседа) 23:39, 6 януари 2020 (UTC)

Пример как ФрУ използват автоматично Уикиданни. --Rumensz (беседа) 20:57, 9 януари 2020 (UTC)
Браво на тях, постарали са се. Дали чрез модел като Infobox Biographie2 може да се представят един или повече периоди на управление, служби, длъжности? Има ли нагледни примери за това?
Доколкото забелязвам, автоматичните шаблони не са масово явление, освен в чешката Уикипедия. Там определено се представят по-слабо от инфобоксовете, включващи по-пълен комплект данни. Което за мен доказва, че последното никак не е излишно, поне засега. Не липсват и основателни доводи против надеждността на Уикиданни. Вероятно, в бъдеще би могло да се разчита повече на тях, но още не им е дошло времето. Впрочем, в немската Уикипедия не бързат с въвеждането на шаблони за личности, а това би могло да подсказва нещо. Дали някой е наясно как стои този въпрос при тях? 45.84.187.171 12:10, 10 януари 2020 (UTC)
За пръв път опитах да редактирам Уикидата, но нещо не ми се удава тук. Не ми се струва много лесно. Въпросната личност е владетел на две държави, каквито има немалко случаи. Виждал съм, че в доста Уикипедии, шаблоните имат възможност да представят данните за владетели с няколко едновременни или отделни управления (заедно с годините, предшественик, наследник). Мисля че мога да направя същото и с Шаблон:Монарх в БгУ. Възможно ли е Шаблон:Личност/Монарх да изпълнява такива функции? Възможно ли е това при автоматичен шаблон? 45.84.187.171 19:18, 8 януари 2020 (UTC)
Възможно е и планирам да го направя. Това, което засега не ми е ясно, е как да се създаде удобен механизъм за филтриране на постовете. Уикиданни се стремят да бъдат максимално изчерпателни, което може да доведе до претрупване на инфокаретата тук. Примерно, може да искаме в инфокарето да се вижда, че Х е еврокомисар и министър, но не и че в началото на кариерата си е бил общински съветник в селище, за което нямаме и статия. --Спас Колев (беседа) 16:35, 9 януари 2020 (UTC)
„механизъм за филтриране на постовете“ – мисля че няма проблем. По принцип, може да се изброят само няколкото по-важни постове, а второстепенните да се включат по-долу като „Други длъжности“. Например, в тази инфокутия на руски са изброени много управленски постове. Бих оставил само две-три като най-основни, а останалите (херцог на... и т.н.) бих добавил при „Други титли“, примерно.
По-важен ми се струва въпроса доколко може да се разчита на Уикиданни и на качествения контрол там. Дали е оправдано да се визуализират несигурни, хипотетични, доста приблизителни, основани само на презумция данни (например, I век пр.н.е. като дата на раждане), след като годините на управление могат да служат за по-точен ориентир (а не са добавени)? В някои случаи данните са предполагаеми, спорни и/или варират, в зависимост от източниците. Имам предвид, не само дати и места, но и роднински връзки, или имена, например. Има ли сравнително удобен и лесен начин за отразяване на подобни неща?
Ако търсим оптимална информационна стойност на шаблона, то „Личност“, особено автоматичен, при сегашното положение не е най-добър вариант. Засега прилича на експериментален прототип, нестабилно работещ и отварящ сложни задачи и проблеми за решаване. Може разработката му да допринесе за нещо и ще е от полза в бъдеще, но за универсалното му прилагане сега още е рано.
Щом като „Личност“ става забележимо все по-разпространен в статиите, логично и оправдано е да се повишават също изискванията, очакванията, съответно и критиката към него. Употребата му (особено монарх и др.), на този етап намирам за голям компромис, в много аспекти. Не е „свещена крава“ и няма забрана да бъде махан или сменян с нещо по-подходящо. Ако заради него се стигне до редакторски конфликти, заключване или блокиране, то би означавало принудително налагане „отгоре“, по административен или друг начин, а не по естествен и прагматически обоснован път. 45.84.187.171 12:10, 10 януари 2020 (UTC)
cs:Šablona:Infobox - panovník в този шаблон може да се задават различни цветове на фона и текста на заглавието в инфобокса за всяка отделна страница. Т.е. няма нужда от десетки отделни инфокутии за цар, фараон, халиф, и т.н., само се сменя цвета според случая (напр. за френски крале – синьо, за фараони – жълто...). Отделно има цвят по дефолт. Доста гъвкаво решение, ако се приложи в Ш:Личност, ще направи излишна много от работата по оформянето. 45.84.185.24 11:39, 16 януари 2020 (UTC)
Такова „решение“ вече е приложено в шаблона {{Филм}} и резултатът е голяма цапаница почти. --Rumensz (беседа) 18:41, 16 януари 2020 (UTC)
В чешките инфокутии panovník не виждам цапаници. Просто цветовете трябва да се избират разумно – светъл фон с черен текст, тъмен фон с бял текст. Чудно как такива добри неща не се ползват и потъват в забрава. 45.84.185.24 19:11, 16 януари 2020 (UTC)
Това обаче пречи на унификацията, която е сред причините изобщо да се слагат инфокутии. --Спас Колев (беседа) 11:11, 18 януари 2020 (UTC)

Честита Новата 2020 Година![редактиране на кода]

На всички редактори. Jingiby (беседа) 07:20, 1 януари 2020 (UTC)

Да е Честита Новата 2020 Година!--Sim (беседа) 07:28, 1 януари 2020 (UTC)
Честито и от мен! --Молли (беседа) 08:51, 1 януари 2020 (UTC)
За много години! --Спасимир (беседа) 11:24, 5 януари 2020 (UTC)
Аз не съм много активен и стойностен редактор, но и от мен "За много години!" на всички редактори GVF (беседа) 19:49, 5 януари 2020 (UTC)

Стари книги[редактиране на кода]

Случайно попаднах на тази колекция от сканирани стари книги. Надявам се да бъдат полезни. VladislavNedelev (беседа) 12:49, 2 януари 2020 (UTC)

Чудно. По принцип могат да се вкарат в Commons и като изображения. – Tourbillon Да ? 10:34, 5 януари 2020 (UTC)
По-скоро може би директно като PDF. Трябва обаче да се внимава с авторските права, защото някои от книгите съвсем не са толкова стари. Между другото, в archive.org също има някои книги на български, но доста по-малко.
Мико, има доста книги, свързани с Македония, но не знам дали има сред тях такива, които не се намират и другаде. Може да има смисъл да се хвърли поглед.
— Luchesar • Б/П 18:05, 5 януари 2020 (UTC)
Погледнах ги по диагонал. Ако можем с бот да ги прехвърлим всички в Комънс, ще е най-добре. -- Мико (беседа) 18:24, 5 януари 2020 (UTC)
Не съм убеден, че са лицензирани под свободен лиценз. Хората, които са ги сканирали могат да претендират за авторско право върху сканираните файлове. Аз ги споделих за бърза проверка на източници. :) VladislavNedelev (беседа) 14:40, 6 януари 2020 (UTC)
Имаш право, разбира се, но за (сканирани) копия на двумерни произведения, представляващи обществено достояние, обикновено се смята, че също представляват обществено достояние, тъй като не може да има претенция за принаден творчески елемент. Това е различно от, например, фотографиите на тримерни произведения като скулптурите, където аранжировката на осветлението и композицията определено са въпрос на творчество. Що се отнася до автоматизирано прехвърляне с бот -- трудно ще е, а и подозирам, че масово теглене на файлове може да завърши с блокиране на IP адресите на бота от администраторите на сайта, за което трудно бих могъл и да ги упрекна.
— Luchesar • Б/П 12:48, 7 януари 2020 (UTC)

По-проста страница за заявки към администраторите[редактиране на кода]

Предлагам да опростим У:ЗА, като заявките вече се правят директно в страницата, вместо в отделни подстраници по години и седмици, т.е. подобно на заявките към бюрократите.

Ползи
  • В момента У:ЗА често не показва последните редакции и трябва да се използва „опреснете страницата“, за да бъдат показани.
  • На У:ЗА се показват само последните две седмици, докато някои дискусии в по-стари седмици може все още да са активни и актуални.
  • Редакторите също понякога се объркват и пускат нови заявки в страници за отдавна отминали седмици, които отново може да не се покажат.
  • Добавянето в списъка за наблюдение не е удобно: трябва да бъде добавена всяка отделна страница за съответната година и седмица.
Недостатъци
  • Историята на страницата ще стане дълга и ако е нужно да се проверят стари редакции, може да се наложи да се прелиства повече (но същото важи за Разговори).
  • Нужно е да се използва бот за архивиране, за да не се налага ръчна работа (но ботът така или иначе вече архивира Разговори, Новини, У:ЗБ и някои други).

Архивирането може да бъде както досега, по седмици, или както тук, на Разговори, по месеци. Лично аз по-скоро клоня към месеци, поради сравнително ниската активност.

Възражения? Коментари?
— Luchesar • Б/П 16:07, 5 януари 2020 (UTC)

Твърдо съм за. Основното предимство на това според мен е, че много по-лесно ще могат да се следят заявките чрез последните промени, ако се добави страницата в списъка за наблюдение. По този начин, ще могат да се изпълняват по-бързо. --Стан (беседа) 18:37, 5 януари 2020 (UTC)
Без възражения. По-лесно ще е.--Vodnokon4e (беседа) 07:40, 6 януари 2020 (UTC)
+1 --Ted Masters (беседа) 19:08, 6 януари 2020 (UTC)
+1 --Молли (беседа) 19:42, 6 януари 2020 (UTC)
С тоя бот, дето автоматизира зачистването (архивирането) на старите заявки, ще е много по-лесно, благодаря. --Поздрави, Петър Петров 20:47, 6 януари 2020 (UTC)
+1 --Спасимир (беседа) 12:58, 7 януари 2020 (UTC)

Ok Готово. :) — Luchesar • Б/П 16:09, 7 януари 2020 (UTC)

Преводи на по-богата информация от чужд език на български, когато вече съществува кратка българска статия на същата тема[редактиране на кода]

Здравейте уики-приятелчета,

От скоро започнах да правя преводи от чуждестранни страници на български. Днес попаднах на страницата на Джордж Оруел на английски, която е много по-богата от вече съществуващата такава на български. В този ред на мисли идва следния въпрос: удачно ли е да се правят преводи на страници от английски ако вече съществуват отчасти на български, (имайки предвид, че в моя случай българската информация с нищо не надгражда наличната на английски)? Благодаря предварително!

Поздрави! --Предният неподписан коментар е направен от Dimitrovw (приноси • беседа) 18:51, 5 януари 2020 (UTC)

Технически – не ми се занимава, политически – важно е, ама хайде друг път. Мнението ми е, че всяко допълнително знание е полезно, всичко което може да даде нова (повече) информация – също. Дано ме разбра(хте) ... GVF (беседа) 19:45, 5 януари 2020 (UTC)
Важно е да допълвате статиите, ако ги има, а не да ги пренаписвате чрез превод. Допълвайте с преводна информация със свързани с текста източници. --Rumensz (беседа) 20:24, 5 януари 2020 (UTC)
@ symbol.svgDimitrovw:, ако има съществуващи страници на български - допълвайте ги и ги разширявайте с превод от други езици, не е нужно да ги създавате наново. Ако преводът е голям - нужно е и поставяне на шаблона Превод от.--Vodnokon4e (беседа) 07:42, 6 януари 2020 (UTC)

Кметство Ведрина,общ.Добричка има кмет от БСПКрасимира Атанасова[редактиране на кода]


91.139.238.143 19:58, 6 януари 2020 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

За този често срещан въпрос има решение – пише се в анкетата на инфобокса – | кмет = име на кмета (партия) --Rumensz (беседа) 23:43, 6 януари 2020 (UTC)
Ok --Спасимир (беседа) 08:57, 7 януари 2020 (UTC)

Помощ с излишна категория[редактиране на кода]

При писането на статията Джаз се появи категория „Pages using deprecated score attributes“. Нямам идея къде съм сгафила и кое я създава. Може ли някой да погледне и да я премахне? И евентуално да ми обясни, за да не го правя пак.--Радостина

Готово. Парсерът на МедияУики автоматично поставя такава категория, когато в партитурата (<score>) има следните атрибути: override_audio, override_ogg и override_midi. Когато се премахнат, категорията изчезва. --Ted Masters (беседа) 04:08, 7 януари 2020 (UTC)
Благодаря много.--Радостина 04:41, 7 януари 2020 (UTC)

Нова статия[редактиране на кода]

Здравейте.

Искам да въведа информация за артист-изпълнител, който участваше в Гласът на България, вече има собствена кариера и прочие. как става това? Става въпрос за Рафаел Пашамов - участник и финалист в Гласът на България през 2018г. Благодаря предварително --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 62.73.120.245 (беседа) 10:15, 8 януари 2020‎ (UTC)

Здравейте. Тук можете да прочетете как се създава страница. --Nikki080 (беседа) 16:18, 8 януари 2020 (UTC)

Уикисреща „19-и рожден ден на Уикипедия“[редактиране на кода]

Wikipedia 19 cake in Bulgaria.jpgWikipedia 19 meetup in Bulgaria.jpg

Привет! Каня ви на среща на 15-и януари, сряда, от 19:00 в Mr. Pizza, жк. Младост 1, бул. Йерусалим №22, близо до метростанция „Младост 1“. Спири е обещала торта. :-)

Мястото избрахме след известно обсъждане със Спири: освен близката (200 метра) спирка на метрото, наоколо има и други спирки на ГТ, а от другата страна на улицата и въобще из квартала има много места за паркиране, без да е зона. Самото заведение е приятно, с добра кухня и поносими цени (за любителите на стоенето до късно, също работи до 01:00 часа), и вече сме правили някои срещи там (когато Асаф беше в България).
— Luchesar • Б/П 18:13, 10 януари 2020 (UTC)

Аз, подмамен от тортата, ще дойда. -- Мико (беседа) 18:26, 10 януари 2020 (UTC)
+1 --Спасимир (беседа) 18:34, 10 януари 2020 (UTC)
И аз бих дошъл.--Ilikeliljon (беседа) 20:30, 12 януари 2020 (UTC)
Може да намина. На чие име ще е резервацията? --ShadeOfGrey (беседа) 06:23, 13 януари 2020 (UTC)
На Уикипедия предполагам. Такава е традицията. Ще опитам и аз. -- Сале (беседа) 06:43, 13 януари 2020 (UTC)
Да, „Уикипедия“, в краен случай „Лъчезар Илиев“. :-)
— Luchesar • Б/П 11:40, 13 януари 2020 (UTC)
Ще се постарая да дойда. Поздрави, Alexander.D.Hristov (беседа) 07:46, 13 януари 2020 (UTC)
Дидо също писа, че ще дойде.
— Luchesar • Б/П 13:51, 13 януари 2020 (UTC)
И аз с удоволствие бих се присъединила, но транснационалният капитализъм оневъзможава присъствието ми, но задочно ви пожелавам много приятно празнуване на уикипедианския рожден ден и още дълги години все така качествена и приятна съвместна работа.:-) И да снимате тортата!:-D-- Алиса Селезньова (беседа) 14:23, 13 януари 2020 (UTC)
Някой всъщност интересува ли се от телеконфeрентна връзка? Не знам дали ще има техническа възможност (добър интернет и контакт наблизо, защото моят лаптоп има слаба батерия), нито колко ще е удобно, но мога да пробвам.
— Luchesar • Б/П 23:24, 13 януари 2020 (UTC)
Ще дойда--Ket (беседа) 16:45, 14 януари 2020 (UTC)
+1. --Спас Колев (беседа) 11:51, 15 януари 2020 (UTC)
И аз. Как да устоя на торта и любопитство?!--Randona.bg (беседа) 22:39, 14 януари 2020 (UTC)
-1 поради други ангажименти. Поздрави и внимавайте с тортата :) -- Сале (беседа) 16:14, 15 януари 2020 (UTC)

Благодаря на всички за чудесната среща, включително и на тези, които по различни причини можаха да участват само духом! ;-) Специално благодаря на Спири за страхотната торта! Надявам се, че всички са останали поне толкова доволни.
— Luchesar • Б/П 12:03, 16 януари 2020 (UTC)

Чудесни бяхте – и вие, и тортата на Спири :-). Благодаря ви за топлото посрещане! --Randona.bg (беседа) 15:14, 16 януари 2020 (UTC)


За напомняне, следващият повод за виждане е непосредствено утре, 17 януари от 17:30 до 20:30 в Гьоте Институт (ул. "Будапеща" 1). Ще има сбирка на "Цифрова Република" - сдружението, което се грижи за Криейтив Комънс лицензите в България за отбелязване на втория им рожден ден. Ще има лекции на Ани и Дими за свободните лицензи, както и изложба със свободна фотография от конкурса през 2019 г. на "Фото Форум" - все готини съмишленици. Няма как, ще стане дума и за Уикипедия и Общомедия. Ще има и хапване. :) Накратко, всички от вчера (@ symbol.svgIliev, Мико, ShadeOfGrey, ShockD, Ket, Спасимир, Ilikeliljon, Nk, Randona.bg, Alexander.D.Hristov, Dido3, Justine.toms:), както и всички, които не успяха да дойдат снощи (пинг @ symbol.svgСале:), моля, заповядайте. :) Спири ··· - - - ··· 14:48, 16 януари 2020 (UTC) И линк към Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/995655800808574/ Спири ··· - - - ··· 14:51, 16 януари 2020 (UTC)

Картография[редактиране на кода]

Някой би ли посочил български речник, в който фигурира глаголът "картирам"? Понеже според мен правилният такъв е "картографирам". 149.62.202.79 04:51, 15 януари 2020 (UTC)

Да, Речник на българския език на БАН, има го онлайн [3]. Две думи: картирам [4] и картографирам [5] --Randona.bg (беседа) 09:13, 15 януари 2020 (UTC) Уф, явно не се справям технически, потърсете тук: http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg или просто напишете в търсачката Тълковен речник на БАН онлайн --Randona.bg (беседа) 09:21, 15 януари 2020 (UTC)
Според речника на българския език и двете думи съществуват, но имат различно значение. Картирам е правене на план на място, докато картографирам е нанасяне на данните върху географска карта. картографирам и картирам--ikonact (беседа) 09:28, 15 януари 2020 (UTC)
Изчерпателен оптговор, благодаря! И тъй като всъщност става въпрос за географски открития очевидно първата форма е използвана неправилно. Тя освен това и лингвистически не е съвсем издържана, но това е друг проблем. 149.62.202.43 11:09, 15 януари 2020 (UTC)

Модул:Taxobox[редактиране на кода]

Какво ви е мнението за модула да замести шаблона? --Termininja 19:53, 18 януари 2020 (UTC)