Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Какво ново

COVID-19 Outbreak World Map per Capita.svg
Можете да следите в Уикипедия развитието на пандемията от коронавирус в България и по света. Не забравяйте – Уикипедия се пише от хора като Вас! Времето, което сте принудени да прекарате вкъщи, може да е чудесна възможност и самите Вие да дадете своя принос за благородната кауза на енциклопедията – свободно и надеждно познание за всеки един човек на планетата!

Статия на седмицата

Скулптурен портрет на Нерон

Нерон Клавдий Цезар Август Германик, по рождение – Луций Домиций Ахенобарб, е римски император между 54 и 68 година, последният от Юлиево-Клавдиевата династия.

Личността на Нерон най-често е свързвана с тирания и екстравагантност. Той е известен както с редица убийства, включително и тези на майка си и доведения си брат, така също и като императора, който „свири докато Рим изгаря“. Пак той започва първите масови гонения на християните. Неговото управление се характеризира с прахосничество и популизъм. През 68 г. военен преврат сваля Нерон от престола. Пред заплахата от убийство, той се самоубива на 9 юни 68 г.

Мнението за Нерон се основава на оцелели източници от времето на неговото управление: Тацит, Светоний и Дион Касий, малко от които го представят в благоприятна светлина. Някои източници обаче, включително и посочените по-горе, го описват като император, който е популярен сред простолюдието, особено на изток. Някои съвременни историци поставят под съмнение достоверността на древните източници, при отчитане на тираничните актове на Нерон.

Бъдещият император Нерон принадлежи по рождение към древния плебейски род на Домициите, който се дели на две семейства – Калвини и Ахенобарби. Прозвището на вторите (в превод от латински червенобради), към които принадлежи и Нерон, се свързва с легендата за срещата на представител на фамилията с Кастор и Полукс, носещи съобщение за римската победа в битката при Регилското езеро. Като доказателство за своята божественост, те докосват косата на Домиций и тя незабавно става от черна – червена и този признак завинаги остава в неговите потомци. Вижте още »

Знаете ли

Nirvananevermind-logo.svg
AHS AgDimitrios2.JPG

Картинка на деня

Volcán de Ollagüe, Bolivia, 2016-02-03, DD 80-88 PAN.JPG
Вулканичен ландшафт в Андите: отляво надясно - Томасамил (5890 m), Каняпа (5882 m), Олагуе (5,868 m) и Ауканкилча (6,176 m)

На 13 юни през…

Пионер 10

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Награди

Bgwiki Bg Site 2009 Plaquette.jpg
Специална награда на БГ Сайт 2009 за Уикипедия на български език за принос в българското уеб пространство.
Distinctive sign from the Bulgarian Archives State Agency.jpg
Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ от Държавна агенция „Архиви“ за Уикипедия на български език
„за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Сродни проекти

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.