Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Какво ново

Wikipedia-logo-m20k-bg.png
20 хиляди статии за Македония — благодарение на упорития и всеотдаен труд на доброволците в Уикипроект „Македония“, през последните шест години броят на статиите беше удвоен. Освен с количество, статиите могат да се гордеят и със своето качество, свидетелство за което е фактът, че от тях се ползват дори водещи учени в областта. На практика, това е най-сериозното и пълно онлайн четиво за Македонския въпрос.
WikiBotevgrad logo 02.png
WikiBotevgrad е първият уикиград в България. Целта е да бъде създадена свободно достъпна онлайн енциклопедия, в която жители и гости на града да могат да намерят информация за всички значими културни и природни обекти, исторически места и бележити личности, свързани с Ботевград и селата около него. Крайният резултат е поставяне на табели с QR кодове с връзки към статиите в Уикипедия на всички обекти.

Статия на седмицата

Портрет на Елизабет I

Елизабет I е кралица на Англия и Ирландия от 17 ноември 1558 г. до смъртта си. Понякога наричана „кралицата дева“ (The Virgin Queen), Глориана (Gloriana) или „добрата кралица Бес“ (Good Queen Bess). Елизабет I е петият и последен монарх от династията на Тюдорите. Дъщеря е на крал Хенри VIII и втората му съпруга Ан Болейн, екзекутирана две и половина години след раждането на Елизабет. Бракът на Хенри и Ан е анулиран и Елизабет е обявена за незаконородена. Тронът е наследен от Едуард VI, който управлява до смъртта си през 1553 г., след което на престола се възкачва лейди Джейн Грей според завещанието на Едуард VI, въпреки правата на двете принцеси Мери и Елизабет. Девет дни по-късно Тайният съвет на Англия оттегля подкрепата си и на 19 юли 1553 г. обявява за кралица Мери. Джейн е обвинена в предателство и затворена в Тауър. По време на управлението на католичката Мери I, известна още като „Кървавата Мери“, Елизабет пребивава една година в затвора по обвинение в подкрепа на протестантски бунтовници. В крайна сметка става кралица на 25-годишна възраст, след смъртта на Мери.

Елизабет е родена в Стаята на девиците (Chamber of Virgins) в Гринуичкия дворец (днес част от Лондон), в неделя, на 7 септември 1533 г., между 3 и 4 ч. следобед и е кръстена на двете си баби Елизабет Йоркска и Елизабет Болейн. Тя е второто дете на Хенри VIII, родено в брак и оцеляло през ранното си детство. Нейната майка Ан Болейн е втората съпруга на Хенри VIII. При раждането си Елизабет е предполагаемата наследница на английския трон. Нейната по-голяма заварена сестра Мери вече е загубила позицията си на законен наследник, защото крал Хенри VIII анулира брака си с майката на Мери – Катерина Арагонска, – за да се ожени за Ан с надеждата да му се роди син, който да осигури продължение на династията на Тюдорите. В тази ситуация раждането на още една дъщеря не е прието добре от краля. Кръщението на Елизабет е също в Гринуич на 10 септември. Нейни кръстници стават архиепископ Томас Кранмър, маркизът на Ексетър – Хенри Кортенер, херцогинята на Норфък – Елизабет Хауърд и маркизата на Дорсет – Маргарет Уотън. След кръщението на Елизабет е дадена титлата „принцеса на Уелс“. През декември 1533 г. Елизабет е изпратена да живее в Хатфийлд хаус, неголям дворец близо до Лондон. Родителите рядко посещават дъщеря си, въпреки че Ан Болейн е привързана към нея.

За разлика от която и да е друга кралица, Ан е коронована с короната на св. Едуард. Историчката Алис Хънт предполага, че това е направено, защото в момента на коронацията тя е бременна с Елизабет, бременността ѝ личи, но се предполага, че тя носи наследник от мъжки пол. След Елизабет кралица Ан така и не успява да роди момче, макар че има поне две помятания през 1534 и 1536 г. Хенри е решен да се избави и от Ан и на 2 май 1536 тя е арестувана. Осъдена е по обвинения в държавна измяна, кръвосмешение и вещерство и е обезглавена на 19 май 1536 г. На всички от самото начало е ясно, че доказателствата за многобройните изневери са явно фалшифицирани. Вижте още »

Знаете ли

Monument Zebrnjak near Kumanovo.jpg
The Sinking of Italian Cruiser Bartolomeo Colleoni by Hmas Sydney, July 1940 A220.jpg
Camille Desmoulins, Musée Carnavalet.jpg
Manuel I.jpg
Sigrid and olaf.jpg
British Submarine HMS M2, 2.jpgКартинка на деня

The spectacular star-forming Carina Nebula imaged by the VLT Survey Telescope.jpgThe spectacular star-forming Carina Nebula has been captured in great detail by the VLT Survey Telescope at ESO’s Paranal Observatory.

На 19 март през…

Плутон

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Текущи съобщения/ Информация

Japan road sign 215.svg
Липсва избрана
статия за
седмица 13 2018
Cscr-featured.svg Избрани статии: гласуване за Електрическа уредба на автомобила, край на гласуването:07:34 (UTC), 19 март 2018
Emblem-important-red.svg Гласувания:
    • Даване на права на патрульор на Ted Masters (до 20 март 2018 г.)
    • Продължаване на правата на администратор за Luchesar в Уикиизточник (до 27 март 2018 г.)
Namespace Wikipedia.svg Игри: WikiBotevgrad (до 15 май 2018 г.)

Награди

Bgwiki Bg Site 2009 Plaquette.jpg
Специална награда на БГ Сайт 2009 за Уикипедия на български език за принос в българското уеб пространство.
Distinctive sign from the Bulgarian Archives State Agency.jpg
Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ от Държавна агенция „Архиви“ за Уикипедия на български език
„за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Сродни проекти

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.