Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Новини

Спасимир Пилев
1989 – 2021

На 19 октомври 2022 година се навършва една година, откакто след продължително боледуване ни напусна нашият изключителен колега и незаменим приятел Спасимир Пилев – редактор, администратор и бюрократ в Уикипедия на български език.

Изминала е сякаш цяла вечност – дори светът днес изглежда толкова различен. И толкова повече усещаме липсата на Спасимир. Защото не просто загубихме един пословично трудолюбив, отговорен, добросъвестен и прилежен свой колега. Огромните приноси, които Спасимир имаше към свободното познание, действително е трудно да бъдат компенсирани. Но най-болезнено се чувства отсъствието на човека Спасимир.

Колко хора бихме могли да наречем „истински почтени“? Колко хора са едновременно истински способни и непресторено скромни? Колко хора притежават едновременно трезвост и острота на ума – и благородство на духа?

Човекът Спасимир беше един от тези съвсем немного хора. И неслучайно името му продължава да се чува в Уикипедия, когато си припомняме какви искаме и какви трябва да бъдем – като човеци! Това е най-големият паметник за Спасимир. Това е неговият последен и може би най-важен дар за нас.

Продължаваме да скърбим по теб, приятелю! Но и сме все така окрилени от твоя светъл пример!

Благодарим ти за всичко!

За Спасимир


По-рано в новините: Кралица Елизабет II почина • Русия нападна Украйна • Уикипедия в социалните мрежи

Статия на седмицата

Die Raute im Herzen.jpg

Хамбургер Шпортферайн е немски спортен клуб от Хамбург, известен най-вече с футболния си отбор. Този отбор притежава уникално постижение – от създаването на Бундеслигата преди 44 години той е единственият, който не е изпадал в по-долна дивизия. Хамбургер е един от най-успешните немски футболни отбори, както и най-успешният в Северна Германия. Отборът има шест шампионски титли и три купи на Германия, носител е на Купата на европейските шампиони (КЕШ) и Купата на носителите на купи (КНК), има по един загубен финал за КЕШ, КНК и Купата на УЕФА, пет пъти печели турнира УЕФА Интертото и два пъти турнира за Купата на Лигата. Играчи на Хамбургер като Уве Зелер, Манфред Калц, Феликс Магат, Вили Шулц и Хорст Хрубеш са основни състезатели в националния отбор на Германия.

Хамбургер ШФ посочва 29 септември 1887 г. като дата на основаване на отбора. Същинската дата на създаване обаче е 1 юни 1919 г. На този ден се обединяват СК Германия 1887, ФК Хамбургер 1888 и ФК Фалке 1906. 29 септември 1887 г. е датата на създаване на най-стария от тези три отбора, но управителният съвет на Хамбургер ШФ взима решение тя да се счита за официална дата на основаване. Първоначално името на новосъздадения отбор е Хамбург 88-Германия-Фалке. За цветове на отбора са избрани червен и бял (цветовете на хамбургското знаме), а цветовете на СК Германия – син и черен, се използват за емблемата. Ромбът в емблемата е често използван символ от хамбургската търговска флота. Вижте още »

Знаете ли

The Sun by the Atmospheric Imaging Assembly of NASA's Solar Dynamics Observatory - 20100819.jpg
American Mink.jpg
Yavorov Monument in Vitosha.jpgКартинка на деня

Tachileik Myanmar Kayan-People-Woman-03.jpg
Жена от етническата група каяни с традиционен тъкачен стан в Тачилейк, Мианмар

На 4 декември през…

Иван IV Василевич
Venustransit 2004-06-08 07-49.jpg

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Текущи съобщения/ Информация

Gartoon-Incandescent-Bulb.svg
 Идеи за нови статии за хора, родени на 4 декември: Самюъл Бътлър (британски писател), Елиезер Алфандари (български журналист, професор) [редакт., архив]
Office-calendar.svg
 Събития: Уикипедия:Месец на Азия 2022 (1 - 30 ноември)

Награди

Bgwiki Bg Site 2009 Plaquette.jpg
Специална награда на БГ Сайт 2009 за Уикипедия на български език за принос в българското уеб пространство.
Distinctive sign from the Bulgarian Archives State Agency.jpg
Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ от Държавна агенция „Архиви“ за Уикипедия на български език
„за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Сродни проекти

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.