Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Добре дошли в Уикипедия,
Съдържа 215 750 статии на български език.

Игра на Уикипедия

Статия на седмицата

Карта на езерото Виктория с преминаващите през него национални граници


Виктория е езеро, което се намира в източната част на централна Африка, разположено на плато в Източноафриканската рифтова долина между двата клона на Великия африкански рифт. Простира се от двете страни на Екватора и е най-голямото африканско езеро. Нарежда се на трето място в света по площ след Каспийско море и Горното езеро в Северна Америка и на второ място сред сладководните езера. Захранва се главно от дъждовете, а също така и от многобройните си притоци. Езерото е извор на най-дългото разклонение на река Нил – река Виктория-Нил, главният езерен отток, която в долното си течение преминава в река Бели Нил. Напоследък като начало на река Нил се приема изворът на река Кагера, най-дългия приток на езерото Виктория. В езерото са разположени над 3000 острова.

Езерото Виктория има най-богатата ихтиофауна в света и е едно от местата, известни с най-бързия темп на видообразуване сред рибите в него. То се обитава от над 500 вида цихлиди – риби, характерни за Африканския континент, част от които ендемични за езерото. В него бързо се размножава и нилският костур, внесен изкуствено в езерото. Тук той достига огромни размери, надвишаващи и най-големите екземпляри в родната му река Нил. Заради голямото разнообразие от риби и размерите на тилапията и нилския костур, риболовният туризъм е добре развит и на езерото се провеждат международни състезания по риболов.

Водите на езерото се поделят между държавите Танзания, Кения и Уганда, като най-голямата част от него попада в Танзания. Кения притежава 6% (4133 km2) от езерото, Танзания – 49% (33 756 km2), а Уганда – 42% (31 001 km2). Бреговата линия на езерото е силно разчленена, а в него са разпръснати многобройни острови, голяма част от които заселени. От нея на Кения се падат 550 km (17%), на Танзания – 1150 km (33%) и на Уганда – 1750 km (50%). Вижте още »

Знаете ли...

Картинка на деня

Khagdaev 02.jpgШаман скала на остров Олхон в езерото Байкал. Бурятия, Русия.


На 29 април през...

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.

Сродни проекти


Уикицитат Уикицитат
Цитати, афоризми, крилати фрази
Уикиречник Уикиречник
Многоезичен речник
Уикикниги Уикикниги
Книги, учебници и ръководства
Уикиновини Уикиновини
Новини
Сродните на Уикипедия проекти се поддържат от Фондация Уикимедия.

Тази страница е защитена. Ако желаете да направите промени, моля редактирайте тестовата страница или ни оставете бележка на нейната дискусионна страница.