Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Какво ново

Wikipedia-logo-m20k-bg.png
20 хиляди статии за Македония — благодарение на упорития и всеотдаен труд на доброволците в Уикипроект „Македония“, през последните шест години броят на статиите беше удвоен. Освен с количество, статиите могат да се гордеят и със своето качество, свидетелство за което е фактът, че от тях се ползват дори водещи учени в областта. На практика, това е най-сериозното и пълно онлайн четиво за Македонския въпрос.
WikiBotevgrad logo 02.png
WikiBotevgrad е първият уикиград в България. Създадена е свободно достъпна онлайн енциклопедия, в която жители и гости на града могат да намерят информация за всички значими културни и природни обекти, исторически места и бележити личности, свързани с Ботевград и селата в общината. На значимите културни и природни обекти в общината са поставени табели с QR кодове с връзка към съответната статия в Уикипедия.

Статия на седмицата

Скорпиънс по време на концерт през 2014 година

Дискографията на германската рок група Скорпиънс се състои от 26 албума, от които двадесет студийни (включително един с Берлинския филхармоничен оркестър и един кавър албум), шест концертни (включително два акустични). Също така над 50 компилации, 54 официални сингли от албумите заедно с нови песни и още над 30 промоционални, петнадесет записа на концерти във видео вариант, продадени в над 100 милиона бройки, което ги прави една от най-продаваните музикални групи в историята на музиката. Групата е създадена през 1965 година в Хановер от Рудолф Шенкер. Най-успешният ѝ състав се състои от Рудолф Шенкер (ритъм китари), Клаус Майне (вокали), Матиас Ябс (основни китари), Францис Буххолц (бас) и Херман Раребел (барабани) в периода 1978 – 1992 година.

Blackout от 1982 година е първият албум на Скорпиънс, който заема първо място в класация за албуми – тази на Франция, а песента от същия албум No One Like You е първият сингъл, който заема най-висока позиция в класация за сингли – тази на САЩ Топ Рок. Издаденият техен студиен албум Crazy World през 1990 година, остава общо 64 седмици в класацията за албуми на Германия (седем като номер едно) и 73 седмици в Билборд 200 в САЩ. За своите продажби по цял свят Crazy World е награден с един сребърен, единадесет златни и десет платинени сертификата в десет държави, този албум е и най-успешният на групата, с възлизащи продажби на около петнадесет милиона бройки по цял свят. Въпреки това в САЩ най-продаваният и най-успешен албум на Скорпиънс е Love at First Sting (1984) с общо един златен и три платинени сертификата получени от Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка. Сингълът Wind of Change е един от най-продаваните сингли в световен мащаб с общо над четиринадесет милиона бройки, като в Германия това е най-продаваният сингъл с шест милиона копия, a концертният албум World Wide Live (1985) е третият най-продаван албум в света, записан на живо, със седем милиона бройки. Албумите, синглите, видео изданията и компилациите им достигат 200 пъти сребърен, златен, платинен и мулти платинен статус в различни страни по света.

Скорпиънс издават общо пет албума, една компилация и шест сингъла, които достигат до номер едно, и четиринадесет албума, пет компилации, две дивиди-та и деветнадесет сингъла, които достигат първите десет места в класациите на различни държави. Общият брой на техните издания, които влизат в класациите, е 86: 23 албума, петнадесет компилации, пет дивиди-та и 43 сингъла. Техните албуми, компилации видео издания и сингли са прекарали най-малко 3147 седмици в класациите на над 30 държави.

Със своите 26 официални албума и общо над 170 издания (включително компилации, бокс сетове, сборни албуми, видео касети, сингли и дивиди-та) в 50 годишната си история, Скорпиънс е изключително плодотворна група, която издава по един албум на около всеки две години, а в периода от 1974 година до 1980 година издават албум всяка година. Вижте още »

Знаете ли

USS Long Beach (CGN-9) underway at sea, circa in the 1960s.jpg
Herta Oberheuser.jpg
YKwiki2.jpg
BASA-21-11-63-2-Khan Asparuh.jpg
Unknown, Iran - Silk Carpet - Google Art Project (1901828).jpgКартинка на деня

Adam Thoroughgood House - South LR.jpg
Тухлена сграда във Вирджиния Бийч, построена около 1719 г., след реставрация

На 22 октомври през…

Peter der-Grosse 1838.jpg
Lozengrad battle.jpg

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Текущи съобщения/ Информация

Награди

Bgwiki Bg Site 2009 Plaquette.jpg
Специална награда на БГ Сайт 2009 за Уикипедия на български език за принос в българското уеб пространство.
Distinctive sign from the Bulgarian Archives State Agency.jpg
Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ от Държавна агенция „Архиви“ за Уикипедия на български език
„за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Сродни проекти

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.