Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Новини

2022 Russian invasion of Ukraine.svg


Бойни действия и териториален контрол:      Украйна      Русия

На 24 февруари 2022 година, в рязка ескалация на започналата през 2014 година Руско-украинска война, Русия напада своя югозападен съсед Украйна. Това е най-мащабният военен конфликт в Европа след Втората световна война.

Въпреки очакванията Украйна да претърпи бързо поражение, въоръжените сили на страната оказват ефективна съпротива, спирайки руското настъпление след първоначалните му успехи в първите дни на кампанията. В началото на април руските войски се отказват от настъплението си към Киев и се изтеглят от северните части на Украйна, но военните действия продължават по другите направления на руското нападение. Руската тактика на масиран артилерийски обстрел на големи градове води до значителни разрушения и човешки жертви сред цивилното население, като особено тежка е обсадата на рускоезичния Мариупол, довела до хуманитарна катастрофа.

Нападението и продължаващата агресия срещу Украйна от страна на Русия са осъдени остро и категорично от Общото събрание на ООН, ОССЕ, ПАСЕ, страните на Европейския съюз, включително България, както и от Великобритания, САЩ, Канада, Япония, Южна Корея, Австралия, Турция и много други страни и организации. На Русия са наложени безпрецедентни икономически санкции, а значителен брой международни компании прекратяват работата си в страната или дори се изтеглят напълно от руския пазар.

Различни институции, сред които Международният наказателен съд, събират доказателства за извършените от руската страна военни престъпления, сред което масовите убийства в Буча.

Повече по темата


По-рано в новините: Уикипедия в социалните мрежи • Весела Коледа и Честита Нова Година! • Уикипедия се прощава със Спасимир Пилев

Статия на седмицата

Старата митрополия „Света Богородица“

Ениджѐ Ва̀рдар или Па̀зар (срещат се и формите Ениджѐвардар или Йениджѐ Ва̀рдар, на гръцки: Γιαννιτσά, Яница̀, до 1926 година Γενιτσά, Йеница, Йениджѐ-и Варда̀р или Vardar Yenicesi, Вардар Йениджеси) е град в Егейска Македония, Гърция, главен град на дем Пела в административна област Централна Македония. Населението му е около 30 000 души (2011).

Градът е основан от османския военначалник Евренос бей в края на XIV век и веднага става важен ислямски духовен, икономически и стратегически център. Тези функции обаче постепенно западат и още от средата на XVI век турското население на града започва да намалява вследствие на изселване и епидемии за сметка на славянското, което се увеличава до степен, че става мнозинство в началото на XX век. От средата на XIX век градът става сцена на културно-религиозната борба между българи и гърци в Южна Македония. В началото на XX век тя прераства във въоръжени сблъсъци, в които двете страни са оглавявани съответно от Апостол Петков и Гоно Йотов. През Балканската война в 1912 година край града се води важната за гръцкото настъпление Ениджевардарска битка. След Първата световна война, българското население на града постепенно се изселва към България, а турското – в Турция, а на тяхно място са заселени кариоти, малоазийски и понтийски гърци. В съвременността Енидже Вардар е модерен град с важна роля в местната икономика, като голям икономически и военен център със стратегическо положение. Вижте още »

Знаете ли

American Mink.jpg
Yavorov Monument in Vitosha.jpg
Nirvananevermind-logo.svgНа 6 юли през…

Ян Хус
Луи Пастьор

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Текущи съобщения/ Информация

Награди

Bgwiki Bg Site 2009 Plaquette.jpg
Специална награда на БГ Сайт 2009 за Уикипедия на български език за принос в българското уеб пространство.
Distinctive sign from the Bulgarian Archives State Agency.jpg
Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ от Държавна агенция „Архиви“ за Уикипедия на български език
„за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Сродни проекти

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.