Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Новини

Спасимир Пилев
1989 – 2021

На 19 октомври 2022 година се навършва една година, откакто след продължително боледуване ни напусна нашият изключителен колега и незаменим приятел Спасимир Пилев – редактор, администратор и бюрократ в Уикипедия на български език.

Изминала е сякаш цяла вечност – дори светът днес изглежда толкова различен. И толкова повече усещаме липсата на Спасимир. Защото не просто загубихме един пословично трудолюбив, отговорен, добросъвестен и прилежен свой колега. Огромните приноси, които Спасимир имаше към свободното познание, действително е трудно да бъдат компенсирани. Но най-болезнено се чувства отсъствието на човека Спасимир.

Колко хора бихме могли да наречем „истински почтени“? Колко хора са едновременно истински способни и непресторено скромни? Колко хора притежават едновременно трезвост и острота на ума – и благородство на духа?

Човекът Спасимир беше един от тези съвсем немного хора. И неслучайно името му продължава да се чува в Уикипедия, когато си припомняме какви искаме и какви трябва да бъдем – като човеци! Това е най-големият паметник за Спасимир. Това е неговият последен и може би най-важен дар за нас.

Продължаваме да скърбим по теб, приятелю! Но и сме все така окрилени от твоя светъл пример!

Благодарим ти за всичко!

За Спасимир


По-рано в новините: Кралица Елизабет II почина • Русия нападна Украйна • Уикипедия в социалните мрежи

Статия на седмицата

Вафен-СС в Прибалтика

Вафен-СС е военното подразделение на СС.

Основано е в Германия през 1939 г., след като СС се разделя на две. Името „Вафен-СС“ става официално на 2 март 1940 г. Въпреки че организацията е оглавявана от Хайнрих Химлер, тя взема участие във Втората световна война (ВСВ) под командването на Вермахта. По време на войната се разраства до 42 дивизии, които служат като елитни бойни части. След войната, по време на Нюрнбергските процеси, Вафен-СС е осъдена от победителите във ВСВ като престъпна организация поради политическите връзки с Националсоциалистическата германска работническа партия (НСДАП) и заради участието си във военни престъпления. Изключение правят войниците, положили клетва след 1943 г. (на основание, че са принудени от обстоятелствата). По тази причина на тях са отказани много от правата, предложени на другите бойни ветерани служили в германската армия, Луфтвафе и Кригсмарине. Войниците от Вафен-СС са държани отделно, в затвори с по-строг режим от западните Съюзници и са наказвани строго от Съветския съюз, който държи известен брой от тях затворени до 1956 г. (Вилхелм Монке). Много от доброволците от окупираните от Германия страни са съдени по-късно в родните им страни.

През 1950-те и 1960-те години групи ветерани от Вафен-СС водят съдебни дела, без резултат, в новосъздадената Западна Германия, за премахване на решенията на Нюрнбергските процеси и спечелване на пенсионни права за техните членове.

Произходът на Вафен-СС може да бъде проследен от създаването на група от 280 – 300 мъже, които служат като телохранители на Хитлер. Създадени са от него поради опасенията му от размера и силата на СА (на немски: Sturmabteilung). Фактът, че СА са част от партията преди Хитлер да застане начело, и собствените му амбиции не му гарантират тяхната лоялност. Затова той чувства нуждата от въоръжен ескорт, който да му е изцяло предан. Това води до създаването на СС. След като прекарва тринадесет месеца в затвора (от пет годишната присъда, дадена му заради Бирения пуч през 1923 г.), той вижда още по-голяма нужда от телохранители и СС заема своето място в нацистката йерархия. Вижте още »

Знаете ли

The Sun by the Atmospheric Imaging Assembly of NASA's Solar Dynamics Observatory - 20100819.jpg
American Mink.jpg
Yavorov Monument in Vitosha.jpgКартинка на деня

Berlin Opera UdL asv2018-05.jpg
Берлинската държавна опера в Германия след нейното откриване след реновация на 7 декември 2017 г.

На 7 декември през…

M-T-Cicero.jpg
Royal Opera House and ballerina.jpg
Marechal Ney.jpg
Синьото топче

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Текущи съобщения/ Информация

Награди

Bgwiki Bg Site 2009 Plaquette.jpg
Специална награда на БГ Сайт 2009 за Уикипедия на български език за принос в българското уеб пространство.
Distinctive sign from the Bulgarian Archives State Agency.jpg
Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ от Държавна агенция „Архиви“ за Уикипедия на български език
„за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Сродни проекти

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.