Свободно съдържание

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Свободно съдържание (free content) или свободна информация (free information) е термин, с който се означава всеки вид функционална или творческа работа – включително текстове, изображения, звук и видео – или друго креативно съдържание, което отговаря на дефиницията свободно културно творчество. Тоест те трябва да бъдат публикувани в Интернет, при условия и във формат, които разрешават и осигуряват свободно:

Макар че съществуват различни дефиниции, в общи линии свободното съдържание се припокрива с отвореното съдържание.

Свободното съдържание е сходно с понятието свободен софтуер, с което се означават компютърните програми, достъпни при подобни условия.

Свободното съдържание е защитено от различни лицензи, опиращи се на законите за авторското право, в различните страни. Един от най-разпространените лицензи е Лицензът за свободна документация на ГНУ, при чиито условия се публикуват всички текстове в Уикипедия. Други лицензи за свободно съдържание са някои от предложените от асоциацията Creative Commons, когато промяната и ползването с търговска цел не са ограничени.

Статутът обществено достояние, който имат много творби, е съвместим с Лиценза за свободна документация само еднопосочно: при него няма никакви ограничения или задължения новопридобитите опит и знания да се предоставят обратно на обществото.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]