Уикипедия:10 неща, които трябва да се знаят за картинките в Уикипедия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

10 неща, които трябва да се знаят за картинките в Уикипедия е списък от някои прозрения за Уикипедия, специално предназначени за новите редактори и читатели и всички хора, които не разполагат с достатъчно предварителна информация за положението с картинките. Тези разяснения не би трябвало да изненадват опитните уикипедианци, но надеждата е, че ще помогнат на останалата част от света да си изгради информирано мнение за работата ни и защо понякога изглежда, че няма лесен начин да се сдобием с илюстрация на нещо.

  1. Картинките се качват в сайта Общомедия.
    Тъй като ние искаме свободно съдържание, всички картинки, които възнамерявате да качвате трябва да бъдат свободни за всекиго и качени в Общомедия.
  2. Не качвайте случайно намерени в интернет картинки!
    Огромната част от картинките в интернет не позволяват свободно използване. Качване с цел честна употреба (fair use) в Общомедия не е позволено – картинките или трябва вече да са били публикувани под свободен лиценз или, ако са ваши собствени, Вие да ги публикувате под такъв лиценз. За повече информация как можете да търсите свободни картинки в интернет, вижте Уикипедия:Интернет ресурси под свободен лиценз.
  3. Всички качени изображения трябва да имат указан източник, автор и лиценз
    Пропускът да се укаже източник, автор или лиценз при качването на дадено изображение вероятно ще доведе до поставянето на предупредителен шаблон и изтриване на изображението, ако то продължава да е в нарушение и след указания в шаблона срок. Трябва да предоставяте тази информация за всички изображения, които качвате. Няма „но“, това изискване трябва да се спазва безусловно. Предоставяйте източник и лиценз за всички качвани картинки или те ще бъдат изтрити. Очевидните нарушения на политиката по отношение на правата се трият незабавно.
  4. Искаме картинки
    Въпреки суровите изисквания, които предявяваме към изображенията, които попадат в Уикипедия, и напук на представата, че по-добре никакви картинки, отколкото несвободни картинки, ние всъщност искаме илюстрации в статиите! Просто искаме тези илюстрации да са свободни и съвместими с нашите правила и целта ни да създаваме свободна енциклопедия за всекиго. Ако една картинка струва колкото хиляда думи, то една свободна картинка дава всеки път по хиляда думи на всеки ползвател на Уикипедия надолу по веригата.
    Можете да допринасяте със свои снимки и дори да правите снимки специално за Уикипедия и останалия свят, стига да желаете да ги лицензирате под свободен лиценз.
    За повече информация: Уикипедия:Желани картинки
    • Искаме използваеми картинки
    Моля, не качвайте изображения които не трябва или не могат да се използват в статиите. Въпреки че е допустимо качването на ограничено количество снимки на потребителите за ползване на потребителските им страници, не е нужно да поставяте девет снимки на домашния си любимец в статията за Джак Ръсел териер. Уикипедия не е безплатно уеб-пространство (нито пък Общомедия). Молим ви, за такива цели използвайте безплатните услуги, които предоставят сайтове като Flickr. (Забележка: Уикипедия не поръчителства на Flickr.)
  5. Използване на картинки под презумпцията за честна употреба (fair use) не е позволено в българската Уикипедия
    За повече информация: http://wikimediafoundation.org/wiki/Resolution:Licensing_policy
  6. Не, не можем да приемем картинки само за нетърговска употреба
    Изображенията, разрешени за ползване само за некомерсиални цели, ограничават възможността за многократна употреба пред следващите потребители на Уикипедия по веригата. Свободното изображение не ограничава тази възможност. Същото важи и за файловете само за образователни цели. Едно свободно изображение, дори и да е с по-ниско качество, наистина е по-добро от несвободното такова.
  7. Не, вие не сте експерт по американско авторско право
    Освен ако не сте дипломиран юрист, който практикува в областта на авторското право и сродните му права, за вас законът за авторското право на САЩ е сложна материя. Дори да разбирате как законът се прилага към Уикипедия, пак ще имате бели петна и в някои моменти наистина ще ви е много трудно правилно да прецените статута на някое изображение. Не се заблуждавайте и не се опитвайте да заблудите и другите, че разбирате тази трудна материя, само защото сте попрочели нещо от Уикипедия. Уикипедия не дава правни съвети.
  8. Има правила по отношение на картинките
    Вижте en:Wikipedia:Image use policy. Ако ще ползвате илюстрации за статиите, трябва да се запознаете с правилата, които ги касаят. Например: Знаехте ли, че ... картинките в текста е прието да са широки най-много 550 пиксела?
  9. Няма нужда по осем пъти да качвате едно и също нещо
    Можете да редактирате страниците на картинките. Точно както и всяка друга страница в Уикипедия, и страницата с описанието на картинката може да бъде редактирана от всекиго. Просто щракнете на „редактиране“. Забравихте да посочите лиценз или източник на току-що качената картинка? Не го прекачвайте отново, просто редактирайте страницата, като добавите нужната информация!
    Освен това, уики-софтуерът може да контролира размера на картинките, така че не е нужно да качвате по-малки версии на едно и също изображение. Вижте Уикипедия:Картинки, откъдето ще разберете как да ползвате рамки, да контролирате местоположението на картинка в текста и да прочетете за текстовете под тях.
  10. Можете да използвате навсякъде, където пожелаете, (свободни) картинки от Уикипедия
    Можете за използвате изображения от Общомедия или свободните локално качени, при условие, че спазвате изискванията, посочени в лиценза, под който е качена картинката (който не е задължително за е GFDL). Докато текстовете в Уикипедия се публикуват под Лиценза за свободна документация на ГНУ (GFDL), то за картинките има избор измежду няколко свободни лиценза, вижте ги тук. Свободни картинки можете да ползвате във всяка статия, в потребителската си страница или на всяка друга страница в Уикипедия (и извън нея).
    • Не можете да използвате картинки никъде под презумпцията за честна употреба (fair use)
    Изображенията, качени под презумпцията за честна употреба, не могат да бъдат използвани в българоезичната Уикипедия, дори в статиите, за които има обосновка за потребността от това изображение. Не можете да ги използвате за личната си страница, за беседи, шаблони, портали и т.н.
    За повече информация: en:Wikipedia:Fair use criteria
  11. Локално разполагаме с 13 картинки.
    Локално са качени 13 картинки, както използвани, така и неизползвани (т.е. все още не са показани в нито една статия). Можете да помогнете на Уикипедия, като:
    • преглеждате картинките и отбелязвате тези, за които липсва лиценз или източник,
    • прекачвате добре описаните свободни картинки в Общомедия (и отбелязвате за изтриване локалните им еквиваленти),
    • търсите възможности неизползвани изображения да илюстрират по подходящ начин статиите,
    • отбелязвате за изтриване картинките, които са в нарушение на политиката за авторските права.
    За повече информация: Статистики, Статистики на Общомедия, Неизползвани картинки
  12. Обложки на музикални албуми или сингли
    • В Уикипедия, не можем да използваме обложки на музикални произведения в статиите за албуми или сингли, това е така, защото те също представляват произведение, за което много трудно би се осигурил подходящ лиценз. Много често музикалните компании държат изцяло правата на обложките, нищо, че те могат да бъдат изработени от друг автор, който просто е направил въпросното произведение за определена музикална компания или друга дизайнерска фирма. Една обложка на музикален албум или сингъл, може да включва произведения с авторски права на повече от един автор, което допълнително усложнява намирането на подходящ лиценз. Дори и да се намери писмено разрешение на автора на корицата на даден албум, това не означава, че музикалната компания, която държи правата върху албума, няма да предяви съдебни искания срещу фондация Уикимедия.
    • Единственият начин, по който може да се постави снимка с информация за албума в шаблона в статията, е да се използва сканирана снимка на самият компактдиск или плоча, но на нея не трябва да бъде изобразена обложката на албума или сингъла или друга творба, за която също следва да бъде представен подходящ лиценз. Подходящи снимки, които може да се използват, могат да се видят, в няколко статии, за албумите Tokyo Tapes и Lovedrive, синглите Rock Around the Clock и Drive, като и тази за компилацията Coda. В информацията, за всяка от тези творби, е посочен кой лиценз, следва да бъде използван в такива случаи.

Други файлове[редактиране на кода]

Всичко, което беше казано за графичните файлове, важи и за аудио- и видео-файловете

В Уикипедия могат да се качват и други форми на мултимедия, като аудио и видео. Но и за тях важат същите правила, които важат и за изображенията.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Ten things you may not know about images on Wikipedia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​