Уикипедия:10 неща, които трябва да се знаят за картинките в Уикипедия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

10 неща, които трябва да се знаят за картинките в Уикипедия е списък от някои прозрения за Уикипедия, специално предназначени за новите редактори и читатели и всички хора, които не разполагат с достатъчно предварителна информация за положението с картинките. Тези разяснения не би трябвало да изненадват опитните уикипедианци, но надеждата е, че ще помогнат на останалата част от света да си изгради информирано мнение за работата ни и защо понякога изглежда, че няма лесен начин да се сдобием с илюстрация на нещо.

 1. Локално в Българската Уикипедия не могат да се качват картинки. Картинките се качват в сайта Общомедия.
  Тъй като ние искаме свободно съдържание, всички картинки, които възнамерявате да качвате трябва да бъдат свободни за всекиго и следователно допустими за качване в Общомедия. Не качвайте картинки, които да се използват по презумпция за честна употреба (fair use). Потърсете и в Интернет за свободни картинки!
  За повече информация: Уикипедия:Източници на картинки обществено достояние
 2. Всички качени изображения трябва да имат указан източник, автор и лиценз
  Пропускът да се укаже източник, автор или лиценз при качването на дадено изображение може да доведе до отбелязване с шаблон {{без източник}}, {{без автор}} или {{без лиценз}} и изтриване, ако изображението продължава да е в нарушение и след указания в шаблона срок. Трябва да предоставяте тази информация за всички изображения, които качвате. Няма „но“, това изискване трябва да се спазва безусловно. Предоставяйте източник и лицинз за всички качвани картинки или те ще бъдат изтрити. Очевидните нарушения на политиката по отношение на правата се трият незабавно.
 3. Искаме картинки
  Въпреки суровите изисквания, които предявяваме към изображенията, които попадат в Уикипедия, и напук на представата, че по-добре никакви картинки, отколкото несвободни картинки, ние всъщност искаме илюстрации в статиите! Просто искаме тези илюстрации да са свободни и съвместими с нашите правила и целта ни да създаваме свободна енциклопедия за всекиго. Ако една картинка струва колкото хиляда думи, то една свободна картинка дава всеки път по хиляда думи на всеки ползвател на Уикипедия надолу по веригата.
  Можете да допринасяте със свои снимки и дори да правите снимки специално за Уикипедия и останалия свят, стига да желаете да ги лицензирате под свободен лиценз.
  За повече информация: Уикипедия:Желани картинки
  • Искаме използваеми картинки
  Моля, не качвайте изображения които не трябва или не могат да се използват в статиите. Въпреки че е допустимо качването на ограничено количество снимки на потребителите за ползване на потребителските им страници, не е нужно да поставяте девет снимки на домашния си любимец в статията за Джак Ръсел териер. Уикипедия не е безплатно уеб-пространство (нито пък Общомедия). Молим ви, за такива цели използвайте безплатните услуги, които предоставят сайтове като Flickr. (Забележка: Уикипедия не поръчителства на Flickr.)
 4. Използване на картинки под претекст за „честна употреба“ (fair use) не е позволено в Българската Уикипедия.
  За повече информация: http://wikimediafoundation.org/wiki/Resolution:Licensing_policy
 5. Не, не можем да приемем картинки само за нетърговска употреба
  Изображенията, разрешени за ползване само за некомерсиални цели, ограничават възможността за многократна употреба пред следващите потребители на Уикипедия по веригата. Свободното изображение не ограничава тази възможност. Същото важи и за файловете само за образователни цели. Едно свободно изображение, дори и да е с по-ниско качество, наистина е по-добро от несвободното такова.
 6. Не, вие не сте експерт по американско авторско право
  Освен ако не сте дипломиран юрист, който практикува в областта на авторското право и сродните му права, за вас законът за авторското право на САЩ е сложна материя. Дори да разбирате как законът се прилага към Уикипедия, пак ще имате бели петна и в някои моменти наистина ще ви е много трудно правилно да прецените статута на някое изображение. Не се заблуждавайте и не се опитвайте да заблудите и другите, че разбирате тази трудна материя, само защото сте попрочели нещо от Уикипедия. Уикипедия не дава правни съвети.
 7. Има правила по отношение на картинките
  Вижте en:Wikipedia:Image use policy. Ако ще ползвате илюстрации за статиите, трябва да се запознаете с правилата, които ги касаят. Например: Знаехте ли, че ... картинките в текста е прието да са широки най-много 550 пиксела?
 8. Няма нужда по осем пъти да качвате едно и също нещо
  Можете да редактирате страниците на картинките. Точно както и всяка друга страница в Уикипедия, и страницата с описанието на картинката може да бъде редактирана от всекиго. Просто щракнете на „редактиране“. Забравихте да посочите лиценз или източник на току-що качената картинка? Не го прекачвайте отново, просто редактирайте страницата, като добавите нужната информация!
  Освен това, уики-софтуерът може да контролира размера на картинките, така че не е нужно да качвате по-малки версии на едно и също изображение. Вижте Уикипедия:Картинки, откъдето ще разберете как да ползвате рамки, да контролирате местоположението на картинка в текста и да прочетете за текстовете под тях.
 9. Можете да използвате навсякъде, където пожелаете (свободни) картинки от Уикипедия
  Можете за използвате изображения от Общомедия или свободните локално качени, при условие, че спазвате изискванията, посочени в лиценза, под който е качена картинката (който не е задължително за е GFDL). Докато текстовете в Уикипедия се публикуват под Лиценза за свободна документация на ГНУ (GFDL), то за картинките има избор измежду няколко свободни лиценза, вижте ги тук. Свободни картинки можете да ползвате във всяка статия, в потребителската си страница или на всяка друга страница в Уикипедия (и извън нея).
  • Не можете да използвате fair use картинки никъде
  Изображенията, качени под презумпцията за честна употреба, не могат да бъдат използвани в Българоезичната Уикипедия, дори в статиите, за които има обосновка за потребността от това изображение. Не можете да използвате fair use за личната си страница, за беседи, шаблони, портали и т.н.
  За повече информация: en:Wikipedia:Fair use criteria
 10. Локално разполагаме с 561 картинки.
  Локално са качени 561 картинки, както използвани, така и неизползвани (т.е. все още не са показани в нито една статия). Можете да помогнете на Уикипедия, като:
  • преглеждате картинките и отбелязвате тези, за които липсва лиценз или източник,
  • прекачвате добре описаните свободни картинки в Общомедия (и отбелязвате за изтриване локалните им еквиваленти),
  • търсите възможности неизползвани изображения да илюстрират по подходящ начин статиите,
  • отбелязвате за изтриване картинките, които са в нарушение на политиката за авторските права.
  За повече информация: Статистики, Статистики на Общомедия, Неизползвани картинки

Други файлове[редактиране на кода]

Всичко, което беше казано за графичните файлове, важи и за аудио- и видео-файловете

В Уикипедия могат да се качват и други форми на мултимедия, като аудио и видео. Но и за тях важат същите правила, които важат и за изображенията.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wikipedia:Ten things you may not know about images on Wikipedia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.