Направо към съдържанието

Уикипедия:Защита на страници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Защитена страница в Уикипедия е страница, която е напълно или частично затворена за редакции. Защитите на страници се налагат от администраторите, по тяхна преценка или по предложение на други редактори.

Съществуват три основни степени на защита:

  • пълна защита – такава страница може да се редактира само от администратори;
  • разширена защита – страницата може да се редактира само от разширено потвърдени редактори (редактори с над 500 приноса към Уикипедия и поне 150 дни от първоначалната регистрация);
  • полузащита – полузащитени страници може да бъдат редактирани само от регистрирани редактори, които са били автоматично потвърдени (поне 10 редакции или 3 дни от регистрацията).

Освен защита на самото съдържание, тези степени може да бъдат наложени и върху преместването (преименуване) на страници.

Софтуерна защита

Страниците от именно пространство МедияУики, в които са дефинирани системните съобщения на интерфейса, са софтуерно защитени за редакция, тъй като невнимателната промяна на някоя от тях би могла да наруши функционирането на сайта. До тези страници имат достъп само администратори, като е препоръчително само тези от тях с добри познания на софтуера МедияУики да правят значителни промени в тях.

Защитата като административна мярка

Понякога обикновени енциклопедични статии биват затваряни за редакция. Това е рядко прилагана мярка, тъй като противоречи на смисъла на принципа за свободна редактирана от всички енциклопедия, и обикновено се прилага за кратки срокове.

Причините дадена страница да бъде затваряна за редакции може да са няколко:

  • Често повтарящ се вандализъм или спам от различни сметки и/или IP адреси. Пример за това е защитената ни Начална страница, която обаче опитните уикипедианци могат да редактират почти изцяло.
  • Шаблони, използвани в толкова много страници, за които не се предполага да търпят чести промени, за които необосновано честото им редактиране би довело до сървърни и други технически проблеми.
  • Редакционни войни. Ако двама редактори имат сблъсък на мнения и вместо да ги обсъдят спокойно, в един ден всеки трикратно възвръща „своя“ вариант на статията, администраторите могат да защитят страницата до разрешаване на конфликта чрез предлагане и обсъждане на примерен консенсусен вариант на статията. В английската Уикипедия, първият редактор, който наруши правилото за трикратно възвръщане, бива блокиран за 24 часа независимо дали е прав или не. Моля, не довеждайте спора до блокиране. Забележете, че редакционните войни не са полезни за Уикипедия и администраторът, който защити страницата, обикновено не взима страна в спора, а прилага защитата с цел да даде на спорещите страни време и възможност да постигнат в дискусия взаимно компромисен вариант.

Ако желаете да редактирате някоя защитена статия, моля направете предложение на дискусионната страница към статията. Някои големите и спорни защитени статии имат подстраница с работен вариант, върху който могат да се нанасят желаните промени. В някои случаи, когато защитата стои отдавна, без реално да се води спор по съдържанието ѝ, е удачно да се отправи заявка към администратор за отключване на статията.

Страници на английски език
  • The Wrong Version (Защитената версия винаги е грешната) в МетаУики