Уикипедия:Дискорд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дискорд (на английски: Discord) е безплатно VoIP приложение и платформа за дигитално разпространяване с несвободен лиценз. Приложението поддържа комуникация с текст, изображения, аудио и видео връзка, включително видео стрийминг в така наречените „сървъри“ (де факто отделни общности), като има приложения за Windows, macOS, Android, iOS и Линукс и може да бъде използван директно през браузър.

Общностите на проектите на Фондация Уикимедия поддържат свои Дискорд сървъри. Можете да се присъедините към сървъра на българската уикиобщност тук:

Discord Color Text Logo No Padding.svg

Правила и препоръки

Този раздел е особено важен. Моля, прочетете го внимателно!

Използвайки сървъра, Вие се задължавате да следвате правилата и препоръките, изложени в канала #правила.

За удобство, тези правила са цитирани и тук. При несъответствия, правилата в канала #правила имат приоритет.

I.
Това е сървър на уикиобщността – обсъждайте основно въпроси, пряко свързани с Уикипедия и останалите проекти и дейности на Фондация Уикимедия. Обсъждането на други теми е допустимо – използвайте канала #кръчма – ако е в умерени количества и не нарушава останалите правила.
II.
Сървърът е публичен и всичко, което напишете в публични канали, ще бъде видимо за всички съществуващи и нови потребители на сървъра, подобно на беседите в Уикипедия. За чувствителни теми, използвайте съответни канали с ограничен достъп или директен чат с други редактори.
III.
Като потребител на Дискорд, Вие изрично се съгласявате с неговите Условия за ползване: https://discord.com/terms
IV.
Избягвайте следното поведение в сървъра. Списъкът не е изчерпателен – използвайте здравия разум за преценка. При съмнения, бъдете по-скоро предпазливи, отколкото смели. Винаги можете да поискате съвет от групата @Модератори. Следвайте препоръките им!
 • използване на потребителски имена, създаващи заблуждение или объркване с потребители в Уикипедия или роли в сървъра (например „Модератор“);
 • прояви на подчертана нецивилизованост, системни или особено груби лични нападки, особено отправянето на заплахи;
 • настоятелна агитация и събиране на поддръжници за различни гласувания, обсъждания и други процедури в проектите;
 • упражняване на психически тормоз над потребители и друго поведение, което пречи на нормалното участие на останалите потребители;
 • публикуване на лична информация за други редактори без тяхно съгласие, включително опити за разкриване на реална самоличност;
 • използване на сървъра за промотиране, особено на несвързани с Уикипедия и проектите на Фондацията хора, сайтове, продукти, услуги и други;
 • използване на сървъра като трибуна за политическа и друга агитация, особено включваща призиви към насилие или други екстремистки послания;
 • обсъждане на забранени от закона или Условията за ползване на Дискорд предмети и дейности (например, но не само, търсене, споделяне и предлагане на пиратски софтуер, порнографско съдържание, насилие и сцени на насилие, забранени субстанции, неоторизирано проникване в компютърни системи);
 • системно публикуване на големи количества текст, изображения, особено анимирани, и друго съдържание, пречещо на нормалната комуникация;
 • твърде често и необосновано споменаване (пингване) на други потребители или групи, което им създава неоправдани неудобства;
 • използване на ботове и други автоматизирани системи без изричното разрешение на администраторите на сървъра.

Администраторите, бюрократите и проверяващите в проектите на Фондация Уикимедия на български език влизат в групата @Модератори по право. Други членове може да бъдат одобрени от общността.

Помощна информация

Ако сте вече регистриран в Уикипедия редактор, препоръчваме Ви да свържете своя Дискорд потребител с потребителя си в Уикипедия. Освен, че ще бъдете разпознаван от своите колеги, това също ще Ви даде достъп до гласовите канали, възможност да споделяте файлове и видео и други. За да направите тази връзка, въведете .auth в който и да е от каналите и последвайте получената от WikiAuthBot връзка.

Имайте предвид, че единствено потребителите с „цветни“ имена са потвърдили потребителското си име в Уикипедия. Въведете .whois @име-на-дискорд-потребителя, например .whois @kerberizer, за да разберете на кой потребител в Уикипедия съответства даденият Дискорд потребител. Третирайте „белите“ потребители като анонимни, независимо от потребителското им име.

Ако имате нужда от помощ в сървъра, не се колебайте да пишете в канала #разговори.

Информацията предстои да бъде дописана. Може да помогнете!

Често задавани въпроси

Свързан ли е сървърът с Фондация Уикимедия?
Не, сървърът е създаден и се поддържа от редактори-доброволци в проектите, и по никакъв начин не е официално подкрепен от Фондация Уикимедия.
Не е ли проблем това, че изходният код на Дискорд не е отворен?
Не повече, отколкото за всяка друга подобна платформа, като Фейсбук или Скайп, например. Не ви препоръчваме да споделяте в сървъра информация, която смятате за поверителна или чувствителна, независимо дали използвате канали с ограничен достъп или лични съобщения. За всекидневни нужди и обсъждане на Уикипедия това не би трябвало да представлява проблем, но все пак имайте едно наум.
Защо Дискорд, а не Слак, Element/Matrix, IRC, Zoom, Телеграм, ...?
Група в Телеграм вече има. :-D IRC канал на българската Уикипедия също има, но рядко бива посещаван от повече от 1-2 човека. Слак е предимно бизнес-ориентиран и не е особено удобен, ако се налага членство в много различни общности (в Дискорд всички сървъри/общности са на едно място с общи потребителски настройки). Element/Matrix действително е интересна алтернатива за споделяне на по-чувствителна информация, но практиката изглежда да показва не много по-голям интерес, отколкото към IRC (повечето извън-уики онлайн дискусии между редактори към 2020 година изглежда да се провеждат във Фейсбук, но някои хора съзнателно го избягват). Zoom, както и GoToMeeting и други подобни системи, са фокусирани върху предварително организирани срещи. Това е доста различна концепция от фокуса на Дискорд, Слак, Еlement/Matrix, Телеграм и IRC, като системи за постоянна комуникация в реално време.
Какво, всъщност, мога да правя в този сървър, което не мога да правя в Уикипедия?
Да чатите със своите колеги в реално време, както и да разговаряте с глас и, евентуално, видео в отделни стаи, като имате възможност и да споделяте екрана си. Силата на Дискорд е в бързата и възможно най-близо до живата онлайн комуникация. Това не само е трудно да се постигне на беседите в Уикипедия, но особено бързи обмени на реплики често водят до конфликти на редакции, неволно изтриване на чужди реплики, нечетими стени от текст, в които е трудно да се разбере кой какво е казал и други проблеми. Разбира се, беседите са неоспоримо удобно средство за комуникация извън реално време, която предполага по-малко на брой, но по-добре осмислени и представени мнения. Беседите също имат важно предимство да са тематично независими, свързани с всяка отделна статия. Макар в Дискорд да може да се създават тематични канали по желание, създаване на канал за всяка отделна статия би било непрактично. Естествено, важно предимство на беседите е и това, че са напълно публични, докато разговорите в Дискорд са видими само за влезлите в сървъра. Целта на Дискорд сървъра, в крайна сметка, не е да замести беседите, а да допълни комуникацията в Уикипедия с още един полезен инструмент. Между другото, в условията на пандемията от коронавирус от 2020, Дискорд дава възможност и за провеждане на виртуални уикисрещи в безопасна среда и с повече участници, независимо от разстоянията между тях.
Какво означават различните цветове на потребителските имена в Дискорд?
Цветовете указват различните потребителски групи. Това може да претърпи промяна, но за момента групите са следните:
бял
Потребители, които не са се идентифицирали със сметката си от Уикипедия.
Тези потребители имат ограничени права, в частност нямат право да участват в гласовите и видео разговори. Третирайте такива потребители като анонимни, тъй като няма гаранция кой стои зад тези потребителски имена!
пастелнозелен
Дискорд ботове, основно WikiAuthBot и WikiBot.
небесносин
Потребители, които са се идентифицирали със сметката си от Уикипедия.
Ако искате да проверите на кой потребител от Уикипедия съответства даден потребител в Дискорд, въведете .whois @име-на-дискорд-потребителя, например .whois @kerberizer, в канала #бот-команди.
керемиденочервен
Модератори, които следят за спазването на правилата.
Модераторите могат да изтриват съобщения, да заглушават потребители, да ги отстраняват от сървъра, да забраняват повторно влизане, да създават и редактират канали и други.
златист
Администратори на сървъра, които имат достъп до основните му настройки.
Щом потребителските имена в Дискорд са независими от тези в Уикипедия, това не създава ли възможност за имперсониране?
Не повече, отколкото в която и да е друга независима платформа за комуникация. Именно за да бъдат избегнати имперсониранията, в сървъра работи WikiAuthBot. Единствено потребителите с „цветни“ имена са потвърдили потребителското си име в Уикипедия. Въведете .whois @име-на-дискорд-потребителя, за да разберете като кой потребител в Уикипедия се е идентифицирал съответният Дискорд потребител. Третирайте „белите“ потребители като анонимни.

Сървъри на други общности

По-актуален списък може да има в Уикиданни: Уикипедия:Дискорд (Q47303831)

Вижте също