iOS

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за операционната система на Apple за таблети и мобилни устройства. За операционната система на Cisco за маршрутизатори и комутатори вижте Cisco IOS.

IOS
Apple.jpg
Информация
Компания / Разработчик Apple Inc.
Издадена на 29 юни 2007 г.
Написана на C, C++, Objective-C, Swift
Уебсайт www.apple.com/ios/
IOS в Общомедия

iOS е мобилна операционна система на компанията Apple Inc. Разработена първоначално за iPhone, тя се използва и в мобилните устройства iPod Touch, iPad и Apple TV на Apple. Към 1 септември 2010 г. в он-лайн магазина App Store на Apple има повече от 500 000 приложения за iOS.[1] Apple не позволява работа на iOS с хардуер на трети страни. Това е възможно само с „jailbreaking“. IOS е втората по популярност мобилна операционна система в света след Android.

Потребителският интерфейс на iOS е базиран на концепцията за директна манипулация, използваща мулти-тъч движения. Контролните елементи на интерфейса се състоят от плъзгачи, ключове и бутони. Предоставен е „течен“ интерфейс (fluid interface), който реагира веднага на действията (input-a) на потребителя. Взаимодействието с операционната система включва движения на пръстите като плъзгане, потупване, притискане, щипване, отщипване и др. Вградени акселерометри се използват от някои приложения, за да реагират при поклащане на устройството (един от честите резултати при такова действие е отмяна на зададената команда) или завъртането му в три измерения (един от често срещаните резултати е превключването от портретен към пейзажен режим на екрана).

Всяка година се пуска по една основна версия. Текущата версия на операционата система е iOS 9.3, пусната на 21 март 2016г.  В IOS има четири слоя: Core OS layer, the Core Services layer, the Media layer  и the Cocoa Touch layer. Текущата версия на операционата система IOS 9 заема около 1,3 GB от памета на устройството за себе си.  Използва се на IPhone 4S и по-нови, IPad 2 и по-нови, на всички IPad Mini и на пето поколение IPod touch и по-нови.

iOS е разработена на основа на Mac OS X и затова прилича на Unix по същество.

В iOS има четири абстрактни пласта: Core OS layer, Core Services layer, Media layer и Cocoa Touch layer. Последната версия на операционната система (iOS 5) използва около 774,4 мегабайт от паметта на устройството в зависимост от модела.[2]

Apple store - Първоначално създаден през 2007 г.  за IPhone, след това подобрен за  другите  устройства като IPod Touch (Септември 2007), IPad (Януари 2010), IPad Mini(Ноември 2012) и второ поколение Apple TV(Септември 2010). Към Януари 2015г  в Apple store съдържа повече от 1.4 милиона IOS приложения.

История[редактиране | редактиране на кода]

2007: iPhone OS 1

През Януари 2007 година на пазара, заедно с оригиналния iPhone, се появява и първата операционна система за смартфони от Apple, макар и да остава без име чак до март месец същата година. Първият iPhone не поддържа 3G, copy and paste функции, прикачване на файлове към имейли или MMS услуги, нито пък може да поддържа third party приложения.

По-късните версии представят iTune Music Store, който позволява за пръв път на потребителите да купуват музика директно от телефоните си през Wi-Fi връзка, и възможността да създават собствени рингтонове.

2008: iPhone OS 2

Заедно с пускането на iPhone 3G, вторият голям ъпдейт на операцонната система, излиза и App Store, което въвежда използването на third party приложения и игри.

Google Street View се представя заедно с версия 2.2, предоставящ опции за пешеходни  маршрути, автомобилни маршрути и маршрути с обществен транспорт.

2009: iPhone OS 3

При третата поява на iPhone OS, се въвеждат функции като copy and paste(копиране и поставяне), push notifications за third party приложения и други. Записване на видео, MMS и гласови команди също биват добавени, а в iTunes потребителите вече могат

да купуват филми и аудио книги.

Търсачката Spotlight позволява по-задълбочено търсене в имейли, контакти, календар, бележки и музика. Вече потребителите могат да записват и аудио бележки. В платените приложения вече могат да се правят и плащания.

Версия 3.2 представя множество нови функции, направени да работят с новодошлият iPad.

2010: iPhone OS 4

Появява се през 2010 и е първата версия, която носи името iOS. Multitasking е вече факт и позволява на приложения да работят едновременно, като например да пишеш имейл докато слушаш Spotify, а навигацията следи твоето местоположение.

iBooks, софтуер за четене на електронни книги на Apple съпровожда новата версия, а подобрена 5 мегапикселова камера вече притежава функцията за фокусиране чрез допир и 5х дигитално приближение. Видео разговорите също вече са възможни с предната камера на устройството и Face Time.

2011: iPhone OS 5

2011 година ни донесе iPhone 4S, а с него и iOS 5. Главното нововъведение е Siri, виртуален асистент, активиран чрез гласови команди. До този момент софтуерът е  third party приложение от App Store. С новата версия той вече е интегриран към операционната система и може да взаимодейства с имейли, обаждания и други.

iOS 5 представя на потребителите над 200 нововъведения, между които е задължително да споменем iMessage, Twitter, iCloud.

2012: iPhone OS 6

Тим Кук шокира всички на международната конференция на разработчиците през 2012 (Apple's 2012 Worldwide Developer's Conference) като съобщава, че Google Maps няма да присъства в новата версия на iOS и ще бъде заместена от собствено навигационно приложение на компанията.

Siri също придобива ред нови функции и вече може да препоръчва ресторанти, да диктува съобщения от Twitter или Facebook.

2013: iPhone OS 7

iOS 7 може да се похвали с чисто нов дизайн от сър Джони Айв.

Single-swipe контролът позволява на потребителите бърз достъп до настройки като Wi-Fi, самолетен режим, Bluetooth и други. Siri вече разполага с различни гласове и разбира Френски и Немски.

Камерата също идва с нов интерфейс.

2014: iPhone OS 8

iOS 8 има възможността да следи информация за здравето и да контролира различни видове техника у дома.

Други нововъведения са QuickTypе и подобреният iCloud Drive

2015: iPhone OS 9

В iOS 9 е добавена нова функция наречена Night Shift, която променя цветовете на екрана към по-топла гама цветове същевременно намалява напрежението в очите по време на употреба нощно време и нарушаване на съня.

Софтуерни ъпдейти

Apple осигурява основни ъпдейти на операционната система iOS приблизително веднъж в годината посредством iTunes.Последната излязла версия е iOS 9.Тя е налична за iPhone 4SiPhone 5iPhone 5CiPhone 5S,iPhone 6iPhone 6 PlusiPhone 6SiPhone 6S PlusiPad 2, трето и четвърто поколение на iPad,първо и второ поколени на iPad Air, iPad Pro, първо, второ, трето и четвърто поколение на iPad Mini и пето и шесто поколение на iPod Touch.Последният ъпдейт е пуснат на 16 септември 2015.

Преди версията iOS 4 2010 година, потребителите , които имали iPod Touch е трябвало да плащат за допълнителни ъпдейти. От Apple твърдяли , че това се налага, защото iPod Touch  не било „абонаментно устройство“ като iPhone(а било само еднократна покупка).От Apple обявили, че са „открили начин“ да доставят безплатни ъпдейти на потребители с iPod Touch при представянето на iOS 4 на конференцията WWDC 2010.

Основни характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Екран[редактиране | редактиране на кода]

Началният екран (известен още като “трамплин”)  показва икони на приложения и док в долната част на екрана, където потребителите могат да закачат най-често използваните приложения от тях. Екранът се появява когато потребителят отключи устройството или натисне бутонът “Home” (физически бутон на устройството), докато е в друго приложение. Преди  iOS 4 на  iPhone 3GS или по-нова, фона на екрана може да бъде персонализиран с други позволени персонализации със съвети и трикове, но сега може да се промени и out-of-the-box(извън кутията). Екранът е с лентата на състоянието в горната част , за да се покаже на данни , като например време , нивото на батерията , и силата на сигнала. Останалата част на екрана е посветена на текущото приложение. Когато парола е зададена и потребителя се включва в устройството, паролата трябва да бъде вписана в екрана за заключване, преди да се предостави достъп до началния екран.

В iPhone OS 3.0, е въведена функцията Spotlight. Тя позволява на потребителите да търсят медии, приложения, имейли, контакти, съобщения, напомняния, събития в календара, и друго подобно съдържание.В IOS 7 и по-късно, Spotlight е достъпна чрез издърпване надолу навсякъде в началния екран ( с изключение на горните и долните ръбове, които  отварят Уведомителния център и Центъра за управление ).В IOS 9, има два начина за достъп до Spotlight. Както с IOS 7 и 8, събаряне на всеки начален екран ще покаже Spotlight Въпреки това, той също може да бъде достъпен, така като в IOS 3 - 6. Това дава Spotlight да работи със Siri предложения, които включват предложения за приложения, контактни предложения и новини. Понеже IOS 3.2, потребителите имат възможност да задават фоново изображение за началния екран. Тази функция е достъпна само за устройства от трето поколение или по-новите - iPhone 3GS или още по-нова , Ipod Touch 3-то поколение или по-нова ( IOS 4.0 или по-късно ) , и всички модели IPAD ( IOS 3.2 или по-нова).

Системен шрифт[редактиране | редактиране на кода]

iOS първоначално използва Helvetica като системен шрифт. След излизането на iPhone 4 и iOS 4, операционната система използва Helvetica Neue за системен шрифт на устройства с технология Retina Displays,но запазват шрифта Helvetica за по-старите устройства. iOS 7 осигурява възможност за оразмеряване на текста в приложенията или използване на Helvetica Neue Bold като системен шрифт по-подразбиране.iOS 9 променя системния шрифт на San Francisco, шрифт, който е създаден от Apple  за максимална четимост на компютърни дисплеи и дисплеи на мобилни телефони и първоначално е използван като системен шрифт в Apple Watch.

Папки[редактиране | редактиране на кода]

Със iOS4 се въвежда опростена организация в папки. Когато иконите на приложенията са в „клатушкащ“ се режим, всеки две от тях могат да бъдат поставени една върху друга, за да създадат папка, в която други икони могат да бъдат добавяни по същата процедура. Папките могат да съдържат до 12 на iPhone 4S и по-рано и Ipod Touch, 16 за iPhone 5  и 20 на Ipad. Името на папката се избира автоматично от категорията на приложенията вътре, но може да бъде променяно от потребителя.

Уведомителен център[редактиране | редактиране на кода]

Преди IOS 5, уведомления са били доставени в модален диалогов прозорец и не са могли да се разглеждат, след като бива отхвърлена. В IOS 5, Apple въведе Notification Center, който позволява на потребителите да виждат историята на известията. Потребителят може да включи уведомление, за да отвори съответното му приложение, или да го изчисти. Известия сега се доставят в банери, които се появяват за кратко в горната част на екрана. Ако даден потребител натисне върху получено уведомление, приложението което изпраща уведомлението ще се отвори. Потребителите могат да избират да видят уведомленията в Windows модули, чрез коригиране на настройките за известяване на приложението. Когато дадено приложение изпраща уведомление, докато е затворено, червена значка се появява на неговата икона. Тази значка казва на потребителя с един поглед, колко уведомления има. При отваряне на приложението значката се изчиства.

Достъпност[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в Settings > General > Accessibility. Това позволява на потребителя да персонализира различни аспекти на IOS да помагат на потребителя, ако е необходима помощ в областта на зрението или слуха, системата позволява добавянето на преки пътища за достъпност.

Включени приложения[редактиране | редактиране на кода]

Primary
Series iPhone iPod Touch iPad iPad Mini
Model 1st 3G 3GS 4 4S 5 5C 5S 6 6 Plus 6S 6S Plus 1st 2nd 3rd 4th 5th 6th 1st 2 3rd 4th Air Air 2 1st 2 3
Phone Telephone 1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 6.0 7.0 8.0 9.0 N/A N/A N/A
Mail Email client 1.1.3 2.1.1 3.1.1 4.1 6.0 8.4 3.2 4.2.1 5.1 6.0 7.0.3 8.1 6.0 7.0.3 8.1
Safari Web browser 1.1
Music Portable media player N/A 5.0 5.0
Videos Video player 3.2 4.2.1
SpringBoard Home screen 1.0 2.0 3.0 4.0
Spotlightsearch 3.0 3.0
Folders N/A 4.0 N/A 4.0 4.2.1
Home screen backgrounds N/A 4.0 N/A 4.0 3.2
Secondary
Series iPhone iPod Touch iPad iPad Mini
Model 1st 3G 3GS 4 4S 5 5C 5S 6 6 Plus 1st 2nd 3rd 4th 5th 6th 1st 2 3rd 4th Air Air 2 1st 2 3
Messages Text messaging 1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 6.0 7.0 8.0 N/A N/A N/A
MMS N/A 3.0
iMessageinstant messaging N/A 5.0 N/A 5.0 6.0 5.0 5.1 6.0 7.0.3 8.1 6.0 7.0.3 8.1
Calendar Calendar 1.0 2.0 3.0 4.0 1.1 2.1.1 3.1.1 4.1 3.2 4.2.1
Photos Photo viewer
Video viewer 2.0 2.0
Crop, red eye fix, auto enhance and photo rotate N/A 5.0 N/A 5.0 N/A 5.0
Camera Camera 1.0 2.0 3.0 4.0 N/A 4.1 N/A 4.2.1
Camcorder N/A
Auto-focus 3.0 4.0 N/A N/A
HDR N/A 4.1
Crop, red eye fix, auto enhance and photo rotate 5.0 5.0 5.0
Panorama N/A 6.0 N/A N/A 8.0 N/A 8.0
Take still photos while recording video N/A N/A N/A N/A
Photo filters 7.0 7.0
Burst mode N/A 7.0 N/A
FaceTime Video calling over Wi-Fi N/A 4.0 5.0 6.0 7.0 N/A 4.1 6.0 4.2.1 5.1 6.0 7.0.3 8.1 6.0 7.0.3 8.1
Video calling over 3G/LTE (iPad requires a cellular network) N/A 6.0 N/A N/A N/A 6.0 6.0.1 6.0.1
FaceTime Audio 7.0 7.0 7.0 7.0
Photo Booth A camera application with added special effects N/A N/A 4.2.1 5.1 6.0 6.0
Stocks Stocks provided byYahoo! Finance 1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 6.0 7.0 8.0 1.1.3 2.1.1 3.1.1 4.1 6.0 N/A N/A
Stocks Widget for Notification Center N/A 5.0 N/A 5.0
Weather Weather provided byThe Weather Channel N/A 8.0 N/A 8.0
Weather Widget forNotification Center 5.0 5.0 6.0 7.0 8.0 5.0 6.0 N/A 7.0 7.0.3 8.1 7.0 7.0.3 8.1
Notes A simple note-taking program 1.0 2.0 3.0 4.0 1.1.3 2.1.1 3.1.1 4.1 3.2 4.2.1 5.1 6.0 6.0
Maps Assisted GPS(iPad requires a cellular network) N/A N/A 6.0.1 6.0.1
Apple-sourced maps N/A 6.0 N/A 6.0 6.0 N/A 6.0 6.0
Turn-by-turn navigationusing Apple-sourced maps N/A 6.0 N/A
Reminders A to-do list application N/A 5.0 5.0 5.0 N/A 5.0 5.0 5.1 6.0 6.0
Location-based reminders (iPad requires a cellular network) N/A N/A N/A 6.0.1 6.0.1
Voice Memos Voice recorder 3.0 3.0 4.0 3.0 3.1.1 4.1 6.0 N/A N/A
Calculator Calculator 1.0 2.0 1.1 2.1.1
Scientific calculator (triggered by rotating to landscape) 2.0 2.0
Clock World clock,stopwatch,alarm clockand timer 1.0 1.1 N/A 6.0 7.0.3 8.1 6.0 7.0.3 8.1
Settings Settings 3.2 4.2.1 5.1 6.0
Contacts Standalone address/phone book 2.0
iTunes Store Access to the iTunes Store and iTunes Podcast Directory 1.1
App Store To buy or get iOS apps 2.0 2.0
Compass Compass N/A N/A N/A N/A
Game Center Play multiplayer games with other users,

track in-game achievements, view leaderboards.

4.1 8.0 N/A 4.1 6.0 4.2.1 4.2.1 5.1 6.0 7.0.3 8.1 6.0 7.0.3 8.1
Voice Control Simple voice control (disabling Siri may be necessary) 3.0 4.0 N/A 3.1.1 4.1 N/A N/A
Siri A personal voice assistant N/A N/A N/A 6.0 6.0 7.0.3 8.1 6.0 7.0.3 8.1
Voice dictation 5.1
Touch ID fingerprint recognitionfeature built into the home button;

able to unlock the device and make iTunes/App Store purchases

N/A 7.0 N/A N/A N/A
Wallet A virtual wallet application for passes, tickets, coupons and loyalty cards (called Passbook prior to iOS 9) N/A 6.0 7.0 N/A 6.0 N/A N/A
CarPlay A new in-vehicle extended iOS functionality N/A 7.1.1 N/A
AirDrop An ad-hoc Wi-Fi/Bluetooth-based file sharing mechanism N/A 7.0 N/A 7.0 N/A 7.0 8.1 7.0 8.1
Health An app that monitors and analyzes an individual's biochemistry and physiology N/A 8.0 N/A 8.0 N/A N/A
Tips An app that gives tutorials for various functions N/A 8.0 8.0
Podcasts Integrated podcast player
iBooks Integrated e-book viewer
News N/A 9.0 N/A 9.0 N/A 9.0 9.0
Find My iPhone
Find My Friends
iCloud Drive (turned off by default – can be enabled in Settings)

Многозадачност (Multitasking)[редактиране | редактиране на кода]

Преди iOS 4, многозадачността е ограничена до няколко основни приложения, които вървят с телефона. Apple се опасява, че работата на много външни приложения в многозадачен режим ще изтощи батерията твърде бързо. С появата на iOS 4 и третото поколение устройства, приложно-програмния интерфейс поддържа седем основни задачи във фонов режим. Много задачието за първи път се поява през 2010г. Заедно със версия IOS 4.0  Само някои устройства като IPhone 4, IPhone 3G, и IPod трето поколение могат да поддържат multitasking. IPad не поддържа multitasking преди версия IOS 4.2.1 от ноември 2010 г. В момента multitasking се поддържа от IPhone 3G, IPod трета генерация както и от по- новите модели. Имплементацията на multitasking за IOS е критикувана за нейния подход, който ограничава работата на приложенията на заден режим само до определен набор от функции и изисква разработчика на приложения да се съобразява с тях.

Преди IOS 4.0 multitasking се ограничава само до набор от приложения включени в устройството. Потребителите могат да изпозват “jailbreak”, за да могат неофициално да използват multitasking. Като се започне от IOS 4.0 и по-новите операционни системи multitasking се поддържа от седем основни APIs:

 1. Фоново аудио – приложенията продължават да работят на заден план, ако възпроизвеждат аудио или видео съдържание
 2. Интернет телефония (VoIP) – приложенията могат да приемат обаждания и да поддържат разговори, докато работят други приложения
 3. Фоново местоположение – приложенията се уведомяват при промяна на местоположението
 4. Push notifications – това е услага разработета от Apple, която предоставя на терети лица за изпращане на нотификаций на приложения инсталирани на Apple устройстовото
 5. Локални уведомления – приложенията могат да изпращат уведомления в предопределено време
 6. Приключване на задача – приложенията получават право на допълнително време за приключване на започната задача
 7. Бързо превключване на приложения – приложенията спират изпълнението на кода си, но остават налични в паметта

В iOS 5, има три нови multitasking APIs които са включени

 • Павилион(Newsstand) - приложението може да сваля съдържание на заден фон, за да бъде готово за потребителя
 • Външно устройство - приложението комуникира с външен аксесоар и споделя информация на равни интервали от време
 • Bluetooth аксесоари - приложението комуникира с Bluetooth устройства, и споделя  данни през равни интервали от време.


Siri[редактиране | редактиране на кода]

Siri е личен асистент и навигатор, който работи с приложения и допълнителни устройства.Услугата , управлявана от изговорените команди на потребителя, може да направи най-различни задачи, като например повикване или да изпратиш съобщение на  някого, отворите приложение, търсене в интернет, справка спортна информация, да намерите посоки или места, и да отговори на общи въпроси, знания (например " Колко чаши са в един галон ? " ).Siri е актуализиран в IOS 7 с нов интерфейс, по-бързи отговори, Wikipedia, Twitter, и Bing и глас  променен да звучи по-човешки.Siri в момента е достъпна само за iPhone 4S и по-късните Iphones , на пети и шести поколение Ipod Touch , всички модели на IPAD Mini, и третото поколение и по-късните IPads.

Игрален център (Game Center)[редактиране | редактиране на кода]

Game Center е онлайн мултиплейър " social gaming network " създаден от Apple Той позволява на потребителите да канят приятели в игри за да играят заедно. Game Center e обявен по време на IOS 4 представяне с домакин Apple на 8 април , 2010.За преглет е пуснат през август , а на 8 септември е пустант официално с  iOS 4.1 на iPhone 4,  iPhone 3GS и iPod Touch второ поколение.Той направи своя дебют на устроиството iPad с  iOS 4.2.1.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Apple Introduces New iPod touch. // Apple Press Release. September 1, 2010. Посетен на September 4, 2010.
 2. Haslam, Karen. Macworld Expo: Optimised OS X sits on 'versatile' flash. // Macworld. January 12, 2007. Посетен на October 15, 2007.

3. https://en.wikipedia.org/wiki/IOS