Уикипедия:Заявки към администраторите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

На тази страница можете да отправите заявки към администраторите за извършване на следните действия:

  • Поставяне или сваляне на защита на страница. Опишете основанието, съобразявайки се с правилата за защита.
  • Изтриване на страници. Стандартно процедурите за изтриване са бърза процедура с шаблон и бавна с обсъждане и гласуване. В някои случаи обаче може и тук да се иска изтриване на страница, например при необходимост от преместване с изтриване.
  • Възстановяване на изтрита страница или определени нейни версии. Вземете под внимание, че страници, изтрити въз основа на обсъждане и гласуване, не могат да бъдат възстановени по решение на администратор, а само след повторно гласуване.
  • Блокиране и отблокиране на потребител. Опишете основанието, съобразявайки се с политиката за блокиране.
  • Промени в именното пространство МедияУики или защитени страници. Опишете с кратка аргументация предложението си за промяна в дадено системно съобщение.

Заявки за следните процедури се правят на други места:

За други общи въпроси и коментари използвайте Уикипедия:Разговори. Заявките на тази страница автоматично се преместват в архив 2 седмици след подаването им. За лесно добавяне на страниците със заявки към списъка си за наблюдение използвайте тази страница.


25 януари 2016 – 31 януари 2016[редактиране]

Блокиране на IP 89.215.132.8 и 89.215.130.99

Здравейте! Моля за блокиране на потребител 89.215.132.8 и потребител 89.215.130.99. Причина – некоректно посочване на източници, например в статиите Шкодренски санджак, Черногорски санджак, Никополски санджак (89.215.132.8) и Елбасанска крепост (89.215.130.99). Потребителят е помолен за корекции тук и тук, предупреден е, но продължава без всякакви коментари дейността си.

Мнението ми е, че става дума за един и същи редактор, идентичен с блокирания преди 89.215.132.52. Същите теми, стил, поведениe. Благодаря,--Simin (беседа) 20:09, 25 януари 2016 (UTC)

Ok Точно наблюдение: в една и съща мрежа е. 89.215.128.0/17 [ inf • who • dns • irr • edit (3d • 1w • 1m • 3m) • blk ] е блокирана за три дни. — Luchesar • Б/П 20:15, 25 януари 2016 (UTC)
Между другото, благодаря за отличното формулиране на заявките, Simin. Разликовите препратки – и въобще примерите – помагат изключително много на администраторите бързо да се ориентират в проблема, като им спестяват излишно ровене в редакциите. Също е много полезно (а и правилно по принцип, разбира се) упоритото и търпеливо търсене на диалог с проблемния редактор: особено в случаи като настоящия, когато, предвид пълната липса на желание за диалог, администраторът може да реагира незабавно. — Luchesar • Б/П 20:29, 25 януари 2016 (UTC)
За съжаление, в по-голямата част от моите заявки става дума за един и същ, коментиран често редактор - човек с добра обща култура, но без желание да изпипва нещата и да се съобразява с правилата тук и коректността. За него е достатъчно да напише нещо, а "дълг" на останалите е вместо да се "заяждат", да поправят. Така, докато се подвизаваше като Ангел Иванов Ангелов, ни напълни с плява, която не сме оправили напълно.--Simin (беседа) 11:27, 26 януари 2016 (UTC)
Да, спомням си добре случая, нали аз го предложих за ОПР. Свалям на всички ви шапка за къртовския труд по разчистването. — Luchesar • Б/П 11:44, 26 януари 2016 (UTC)

Редакционно меню

В редакционното меню има „Елементи на статията“ има два помощни реда – „Източници“ и „Бележки“, които на практика дават една и съща структура в статията, което заблуждава редакторите и читателите. „Източниците“ са линкове или посочени печатни материали, а „бележките“ са пояснителни текстове (коментари) към екитирания текст, които излизат „под черта“ и добавят информация, която не е нужно да е към основния текст.

Много редактори използват елемента „Бележки“, а на практика това са посочени източници, защото програмният елемент е <references /> същия.

Трябва или да се премахне изобщо реда „Бележки“ и да остане само „Източници“, или да се обединят и да стане „Източници и бележки“. --Rumensz (беседа) 07:26, 26 януари 2016 (UTC)

Не Доколкото си спомням, имаше редактори с доста твърди позиции за един или друг вариант. Това е въпрос, по който първо трябва да бъде постигнат консенсус между активните редактори (може би на Разговори). — Luchesar • Б/П 11:41, 26 януари 2016 (UTC)
Тук, а и на някое друго място имаше също дискусия. Няма общо мнение по въпроса и постигнато решение, така че административни действия по премахване/ преместване/ обединяване на разделите не са наложителни, до постигането на общо мнение. --Vodnokon4e (беседа) 12:02, 26 януари 2016 (UTC)

Не Заявката е отхвърлена, до посочването на обща политика или решение на общността, които администраторите да изпълнят.--Vodnokon4e (беседа) 12:02, 26 януари 2016 (UTC)

01 февруари 2016 – 07 февруари 2016[редактиране]

Блокиране на потребител ‎Realbulgarian

Посоченият потребител нарушава тройното правило, обижда други потребители, променя многократно съдържанието на статии без дискусия, като с неконструктивните си редакции вандализира Уикипедия, въпреки отправените му предупреждения. Jingiby (беседа) 20:11, 5 февруари 2016 (UTC)