Направо към съдържанието

Уикипедия:Дискусионна страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:ДС

Към всяка статия в Уикипедия съществува прилежаща дискусионна страница, наричана за краткост беседа, която служи за обсъждане съдържанието на основната статия и начините за неговото подобряване. За да посетите тази страница, щракнете върху препратката беседа в хоризонтална лента с бутони най-горе на всяка страница (при стандартен облик Монобук). Ако искате да отворите основната статия, когато сте на нейната дискусионна страница, щракнете върху статия.

Името на тези препратки и разположението им на страницата е въпрос на настройки.

Практически правила за писането в беседа

[редактиране на кода]
Отстъпи

С двоеточие в началото на реда се разграничават отделните отговори в рамките на една тема за разговор в беседата. Отстъпите са необходими, за да става по един визуален начин ясно кой на кого и на коя негова реплика отговаря текущо. Правилото е, че ако искате да отговорите на някого, чиято реплика се намира на n на брой отстъпа (двоеточия) от началото на реда, то вашата реплика трябва да е на n+1 отстъпа (двоеточия). Това се отнася за всеки нов параграф от вашата си реплика.

Едно обсъждане на дискусионна страница изглежда по следния начин:

== Относно раздел История ==

Въпрос или предложение на редактор. --~~~~ (подпис)

: Отговор на друг редактор, почва с „:“, за да бъде отдръпнат вдясно. --~~~~

:: Отговор на втората реплика. --~~~~

: Отговор на първоначалното предложение. --~~~~
Бутон за подпис, само по беседите
Подписи

След края на репликата си редакторите следва да се подписват, което става с четири знака „тилда“ ~~~~ (за красота могат да се предшестват и от две тирета). При съхраняване на редакцията, сървърът превръща тази комбинация в препратка към личната страница на редактора и датата и часа на реплика. Подписът може да се постави и с натискането на десетото подред бутонче в режим на редактиране, това със стилизираното подписче.

Промени на своите и чуждите реплики

Можете да се връщате да променяте своите реплики, но подхождайте внимателно и съвестно към това, особено ако дадена конкретна ваша реплика вече е предизвикала отговор от други потребители. Не трийте свои реплики и не внасяйте смислови различия, които ще обезсмислят постъпилите междувременно отговори. Ако сте сбъркали, извинете се в нова реплика, и там направете уточнението, или първо задраскайте с <del>...</del> старите си думи и добавете новите. Няма смисъл да се правят опити да се подменя постфактум смисъла на диалога, тъй като дискусионните страници, също като статиите, пазят своята история на редакциите и всичко е прозрачно и възстановимо.

Абсолютно неприемлива и противоречаща на етикета се смята промяната на чужда реплика, така че не го правете. Това може да се възприеме като вандализъм и нетърпимост към чуждото мнение. Ако вследствие ваша редакция чужда реплика изчезне или бъде променена по погрешка или в резултат от технически конфликт на редакции, възвърнете изчезналия текст от историята на страницата. Актуализирането на изтрити или променени препратки към страници и файлове не се счита за вандализъм, тъй като тази промяна не цели промяна на смисъла, а има характер на техническа поддръжка. Единствената възможност за смислова промяна на чужда реплика е премахването на лични нападки, но това може да се прави само от незамесени в обсъждането редактори, с цел да се успокои обстановката на някое по-разгорещено обсъждане.

За повече информация вижте Никакви лични нападки, Правила за поведение при конфликт, Успокойте се преди редакция на гореща тема.

Място на отговаряне и провеждане на разговора

В различните уикипедии има различни правила за отговаряне на лична беседа. В Уикипедия на български език е прието и силно се препоръчва да се отговори на същото място, където е зададен въпросът, по този начин се получава свързан разговор на едно място, който може лесно да се проследи. В противен случай нишките се губят и редакторите могат да останат с грешно впечатление, че се опитвате да скриете или размиете дискусията. Затова ако оставяте съобщение на някого, проверявайте от време на време дали ви е отговорил — можете да добавите страницата в списъка ви за наблюдение чрез връзката „наблюдение“. Ако вие получите лично съобщение, отговорете на същата страница под въпроса.

Това е практиката в много Уикипедии, но в някои, примерно Уикипедия на френски език, е прието да се отговори на беседата на уикипедианеца задаващ въпрос. На други места въпросът не е решен генерално, така че ако имате конкретни предпочитания, къде да получите отговора, най-добре е да ги изкажете ясно.

Дискусионни страници към статиите

[редактиране на кода]

Дискусионните страници към статиите служат за обсъждане на статиите и тяхното подобряване, неутрализиране, енциклопедичност, източници и фактологическа коректност.

Въпреки че почти винаги можете и трябва смело да редактирате статиите, понякога е добре да обсъдите някои спорни моменти с останалите редактори. Ако редакциите ви са малки промени и подобрения с козметичен характер, и смятате, че няма да срещнете принципно несъгласие от страна на останалите редактори, няма нужда да обсъждате тези редакции. Ако обаче предлагате значителна промяна, преструктуриране, преименуване на статията, вероятно е добра идея предварително да го обсъдите с останалите редактори, като оставите съобщение на дискусионната страница. Пак там можете да зададете въпроси относно източници, използвана литература, допълнителна информация или от какъвто и да било друг характер относно съдържанието на статията. Уикипедианците, които са редактирали дадена статия, по всяка вероятност са си я отбелязали за наблюдение и ще забележат промените по статията или нейната беседа в списъка си за наблюдение и с удебелен шрифт в списъка с последните промени, така че е възможно скоро да получите отговор.

Ако без обсъждане направите промени, които някой друг редактор веднага отмени, то значи има нужда редакцията да се обсъди, затова непременно се обосновете на беседата. Другият или другите редактори ще ви отговорят и ще можете да постигнете съгласие. Забележете, че в Уикипедия основното правило е излагането на всички гледни точки, така че ако приложите достоверни и авторитетни източници в подкрепа на към редакциите си, спорните гледни точки ще бъдат непременно отразени в статията.

Организационни дискусионни страници

[редактиране на кода]

Съществуват дискусионни страници, на които се обсъжда не съдържанието на статиите, а организацията на енциклопедията. Те са разположени в именно пространство Уикипедия:. Такива са например Уикипедия:Разговори, Уикипедия:Проектиране на категории подстраниците на Уикипедия:Страници за изтриване, Уикипедия:Избрани статии и други.

Към всеки шаблон, категория, картинка, портал или системно съобщение също има прилежащи беседи, отново с организационна цел.

Потребителски дискусионни страници

[редактиране на кода]

Освен лична потребителска страница, уикипедианците имат и лична беседа. Ако желаете да оставите на някого лично съобщение, което не е от значение за целия проект или за определена статия, можете да им пишете на тяхната беседа.

За да стигнете до нея, щракнете на препратката „беседа“ в последните промени или историите на страниците, от списъка на всички потребители или от подписа на потребителя (така ще стигнете до личната страница; за личната беседа натиснете горе препратката „беседа“). За да оставите ново съобщение, можете да натиснете бутона „+“ до връзката „редактиране“.

Анонимните потребители (които не са се регистрирали или влезли в сметката си) имат дискусионна страница, прикачена към техния ИП адрес. Забележете, че понякога тези адреси се споделят от различни потребители и може да се случи някой да получи съобщение, адресирано към друг.

Промяната на личната беседа на потребител води до автоматично известие, което изглежда по следния начин:

Важно уточнение е, че дори и така наречените „лични“ дискусионни страници не са скрити и тайни от останалите потребители, и всичко написано е видимо за всеки редактор в Уикипедия, и потенциално за всички интернет потребители. За да разговаряте наистина на четири очи, ползвайте други средства за комуникация, например електронната поща през интерфейса на Уикипедия, която е напълно конфиденциална.

В различните облици, избираеми чрез потребителските настройки на сайта препратката към дискусионната страница може да е с текст Беседа или Обсъждане на страницата. Съответно може да се намира хоризонталната лента с бутони най-горе на страницата, или в страничното меню, или най-горе или долу на дадена страница.

Страници на български език
Страници на английски език
Системни съобщения
Настройки
  • Настройки → Потребителски данни → Уведомяване по е-пощата при промяна на беседата ми