Направо към съдържанието

Уикипедия:Наблюдение на страници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Наблюдението на страници е функционалност на уики-софтуера, която позволява на всеки регистриран и влязъл в системата потребител да поддържа списък от „наблюдавани“ страници и да получава известия за скорошните промени, настъпили по тези страници.

Възможността потребителите да наблюдават страниците, които ги интересуват, по никакъв начин не утвърждава някакво тяхно „право“ на „собственост“ върху статиите. Тази функционалност както и функционалността за възвръщане на предни версии от историите на страниците има за цел само да информира потребителите, които имат някакво отношение към тези страници.

Списъкът за наблюдение е строго индивидуален и никой друг потребител освен вас няма достъп до вашия личен списък за наблюдение. Например, ако искате да покажете на някого вашия списък за наблюдение и му предложите да последва връзката Специални:Списък за наблюдение, той няма да отвори вашия, а своя собствен списък за наблюдение. Единствено разработчиците на софтуера, които имат достъп до сървърите и базите данни на Уикипедия и сродните ѝ проекти, имат достъп до тази информация и тя не се разпространява публично с достъпните за сваляне дъмпове на базата данни.

Освен в списъка за наблюдение, отбелязаните страници могат да се следят и от списъка с последните промени, където се открояват в получер шрифт. По същество списъкът с наблюдавани страници представлява своеобразно филтриране на Последните промени.

Страници за наблюдение

[редактиране на кода]
Какво ме зяпаш?! Да знаеш, че те наблюдавам!
 • Страници и беседи. Всеки потребител може да наблюдава всички страници от всички именни пространства, които съдържат уикикод и следователно подлежат на редактиране и имат история. Това обаче изключва възможността да могат да се наблюдават специалните страници. Отбелязването за наблюдение на дадена страница автоматично добавя в списъка за наблюдение и прилежащата към нея беседа. Обратното също е вярно: добавянето на дадена беседа към списъка с наблюдаваните страници, добавя и прилежащата ѝ страница от съответното именно пространство. Например, ако искате да наблюдавате беседата на някой свой колега-уикипедианец, то ще получавате известия когато настъпват промени и по личната му потребителска страница.
 • Несъществуващи страници. Интересно е, че е възможно наблюдаването на още несъществуваща или вече несъществуваща (изтрита) страница. Когато тя бъде създадена (за първи път или повторно), тя ще се появи в списъка за наблюдение.
 • Картинки. Отбелязването на картинка за наблюдение всъщност означава наблюдение на нейната описателна страница в именно пространство Картинка:. Списъкът за наблюдение няма да регистрира само качването на нова версия на картинката.
 • Категории. Наблюдаването на категория също означава само наблюдение на промените по страницата от именно пространство Категория:, но не и наблюдение на това кои страници се добавят към и изваждат от категорията, тъй като това добавяне и изваждане не се контролира чрез редакции в категориите, а чрез редакции по съответните страници. Наблюдаването на новодобавени към категорията страници е възможно чрез инструмента Свързани промени.
 • Включени страници и подстраници. Не е възможно и автоматичното наблюдение на включени страници и подстраници. Например, нека в дадена статия има включен шаблон и нека статията е добавена за наблюдение, а шаблонът — не. В такъв случай редакциите по шаблона ще доведат до промяна на външния му вид, а оттам и до промяна на външния вид на статията, в която той е включен. Тези промени обаче няма да се отразят в списъка за наблюдение, тъй като в него шаблонът не е включен, а само страницата, а по нея редакции не са извършвани. Аналогично, наблюдаването на дадена страница не означава автоматично наблюдаване и на нейните подстраници. Решението е подстраниците и включените страници да бъдат добавяни поотделно за наблюдение.

Управление на списъка за наблюдение

[редактиране на кода]

Добавяне на нови страници

[редактиране на кода]

Има три различни начина да се добавят нови страници към списъка за наблюдение. Двата най-често използвани са по време на четене и по време на редактиране на страниците. Третият начин, чрез редактиране на необработения списък е описан в следващия подраздел.

 • Отбелязване за наблюдение по време на четене. В горния десен ъгъл на всяка страница (при стандартния облик Монобук) се намира връзката наблюдение, която съответно се сменя със спиране на наблюдение. При щракване на тази връзка някои браузъри, поддържащи AJAX с ajaxwatch.js добавят страницата към списъка за наблюдение, без да я зареждат цялата.
 • Отбелязване за наблюдение по време на редактиране. При съхраняване на редакция потребителят може да избере опцията „Наблюдаване на страницата“, която се намира под полето за резюме в режим на редактиране.

Редактиране на списъка

[редактиране на кода]

При щракване на Специални:Списък за наблюдение под заглавието се появяват три връзки, от които първата сочи към себе си, а другите две са съответно:

 • Преглед и редактиране на списъка за наблюдение. Тази специална страница извежда пълен списък на наблюдаваните страници, с препратки и към техните беседи и истории. Преди всеки запис има кутийка за отмятане, чрез която може да се отбележи коя страница да се премахне от списъка за наблюдение. Този изглед на списъка за наблюдение е удобен за премахване наведнъж на повече страници, вместо обхождането им една по една и натискане на бутона „Спиране на наблюдение“.
 • Редактиране на необработения списък за наблюдение. Необработеният списък представлява текстова кутия със записи на всички наблюдавани страници и беседи, като всеки запис е на нов ред и са сортирани първо по номера на именното пространство, а после по азбучен ред. При този изглед на списъка за наблюдение, освен че могат да се премахват страници, но също така могат и да се добавят нови страници за наблюдение. При съхраняване на редакцията новите заглавия автоматично се сортират измежду старите по азбучен ред, а евентуалните повтарящи се записи се премахват.

За отбелязаните за наблюдение страници, потребителите могат да си направят различни настройки. Те могат да избират дали да виждат:

 • настъпилите по страниците малки промени,
 • редакциите, извършвани от ботове,
 • собствените редакции,
 • редакциите, направени от анонимни потребители,
 • редакциите от регистрирани потребители.

По подразбиране всички тези редакции се появяват в списъка за наблюдение.

Също според стандартните настройки следните страници не се добавят автоматично за наблюдение, но могат да бъдат избрани по желание:

 • създадените от потребителя страници,
 • редактираните от потребителя страници,
 • страниците, които потребителят е преместил.

Администраторите имат още една допълнителна опция за наблюдение: на изтритите от тях страници.

Ефекти върху наблюдаваните страници

[редактиране на кода]
 • Преместване на страница. Когато наблюдавана от потребител страница бъде преместена под ново заглавие, тогава то автоматично се добавя към списъка за наблюдение на потребителя. Дори и впоследствие страницата отново да бъде върната под старото ѝ заглавие, новото ще остане в списъка. Нещо повече, дори новото заглавие да бъде изтрито след връщането на страницата обратно, потребителят ще получи известие за изтриването и изтритото заглавие ще продължи да присъства в списъка. (Ако сред наблюдаваните от вас забележите мистериозни несъществуващи страници, това е най-вероятното обяснение.)
 • Малки редакции и редакции от ботове. Освен ако не бъдат изрично изключени от настройките, малките редакции и редакциите от ботовете ще се виждат в списъка за наблюдение. Не така обаче стоят нещата със списъка с последните промени, в който по подразбиране малките редакции се показват, но ботските се скриват. Ако не се направи съответното филтриране на списъка с последните промени, там в получер шрифт ще излизат малките редакции по наблюдаваните страниците, но не и редакциите направени с бот.
 • Известяване по електронна поща. В някои уикипедии (като Уикипедия на португалски и на холандски език) и сродни проекти (като Общомедия, МетаУики и Freedom Defined) е възможно известяване по електронна поща за настъпила редакция по страница от списъка за наблюдение. В Уикипедия на български език тази опция понастоящем отсъства, като е възможно уведомяване само при промяна на личната потребителска беседа. Като цяло въпросната опция е практична само за рядко посещавани уикита с малък брой наблюдавани страници. В процес на обсъждане са различни варианти за оптимизирането на този опция.
Страници на български език
Страници на английски език
Специални страници
Системни съобщения
Настройки
Подобрен списък за наблюдение