Уикипедия:Последни промени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Страницата Последни промени в МедияУики ви дава възможност да видите последните редакции на страниците в даден проект на МедияУики. Като използват тази страница, потребителите могат да следят и преглеждат работата на другите потребители, което позволява да бъдат коригирани грешките и да бъдат отстранени проявите на вандализъм. Към страница Последни промени има препратка в менюто за навигация вляво, която е достъпно от всяка страница. Също така можете да създадете препратка към тази страница така: [[Специални:Последни промени]].

Разбиране на последните промени[редактиране на кода]

С подразбиращите се настройки страницата Последни промени съдържа петдесет реда, по един за всяка редакция, например:

В този списък са представени три редакции: първата – от потребител, който не е влязъл като регистриран потребител, на статията Венковец, втората – от потребител Ljubo на Административно деление на Русия и третата от потребител Webkid на Лоис Бюджолд.

От ляво надясно:

 • При статии, които са претърпели множество редакции, препратката разл показва промените, направени с тази редакция, в сравнение с предната редакция. При новите или преместените страници препратката разл не е активна.
 • Препратката ист отвежда към историята на редактираната страница: тя показва не само тази редакция, но също и по-старите и по-новите редакции. При преместване на страница препратката ист отвежда към историята на страницата с новото заглавие.
 • Удебеленото м означава, че този потребител е отбелязал тази редакция като малка, за да се избегне недоразумение.
 • Удебеленото Н означава, че страницата е нова, т.е. преди не е съществувала. Възможно е дадена редакция да съдържа означения както за малка, така и за нова редакция, като това обикновено се използва при ново пренасочване.
 • Следващата препратка е препратка към текущата версия на въпросната статия.
 • 18:21 посочва часа. В зависимост от настройките часът може да бъде в различни часови зони. Обикновено избираме своята часова зона.
 • При потребителите, които са влезли като регистрирани потребители, следващата препратка отвежда към тяхната потребителска страница (ако тя не съществува, препратката е червена, а ако е създадена – синя, както обикновено при вътрешните препратки). При потребителите, които не са влезли като регистрирани потребители, препратката отвежда към страницата с техните приноси.
 • Накрая има препратка към дискусионната страница на потребителя. Ако сте администратор, след тази препратка има и препратка блокиране, която отвежда към страницата за блокиране на потребителя.
 • При преместване на страница се дават препратки както към старата, така и към новата страница.

Настройки[редактиране на кода]

Потребителите, които са влезли като регистрирани потребители, могат да направят настройки на начина, по който да изглежда страницата Последни промени. Опциите, които се отнасят до последните промени, са:

 • Скриване на малки редакции в последните промени – скрива всички редакции, отбелязани като малки от регистрирани потребители;
 • Подобряване на последните промени – чрез тази опция се прави възможно групирането на множество редакции. Тази опция използва JavaScript и не работи с всички браузъри (вижте Проблеми с браузърите при работа с МедияУики).
 • Брой заглавия в последни промени. Можете да изберете броя на промените, които ще се показват по подразбиране на страницата Последни промени. На тази страница се предлагат и други опции. В случай, че сте избрали настройка Подобряване на последните промени, този брой на промените включва и тези промени, които първоначално са скрити.

Горната част на страница Последни промени[редактиране на кода]

Съдържанието на МедияУики:Recentchangestext се появява в горната част на Специални:Recentchanges. При необходимост може да се редактира. МедияУики беседа:Recentchangestext служи за обсъждане на това какво може да има там.

Разглеждане на новите промени от посочен час[редактиране на кода]

Ако заредите последните промени, напр. от 15:04, 5 декември 2022, ще се покаже надпис с препратка Показване на промени, започвайки от 15:04, 5 декември 2022, като на страницата се показват промените, които още не сте видели. За да използвате тази препратка по-късно, след като използвате този прозорец на браузъра за други неща или ако междувременно трябва да изключите компютъра си, запазете я във фаворитите си (с Internet Explorer: щракнете върху препратката и изберете „Add to Favorites...”). Като алтернатива: можете да съхраните тази страница с последни промени.

Ако искате да видите новите промени от посочен час до текущия момент, използвайте (в случая времето, посочено по-горе е UTC+2).

В този случай се използва настройката Брой заглавия в последни промени. В горната част на страницата се вижда надпис Дадени са промените от 15:04, 5 декември 2022 (до 50 показани).

Тази функция не може да се използва в комбинация със скриване на влезли потребители (вижте по-долу), освен ако даденият URL не бъде променен ръчно.

Скриване на влезлите потребители от последните промени[редактиране на кода]

Специални:Recentchanges/hideliu е версия на страницата Последни промени, която показва само промените, извършени от потребители, които не са влезли като регистрирани потребители. Тя може да е полезна за онези, които наблюдават за вандализъм. Функции като разглеждане на промените, като се започне от посочен час, могат да се използват с функцията скриване на влезли потребители, но само чрез ръчна промяна на съответния URL, към който се добавя &hideliu=1. Например, ако щракнете върху часа, както е описано в по-горния раздел, може да ви отведе от URL

http://bg.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Специални:Recentchanges&from=20050204154000

Ако искате да видите последните промени без тези на потребителите, които са влезли като регистрирани потребители, като се започне от същия час, променете го по следния начин:

http://bg.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Специални:Recentchanges&from=20050204154000&hideliu=1

Ограничение на броя на показваните редакции; алтернативи[редактиране на кода]

Могат да се видят максимум 5000 редакции, което понастоящем обхваща около една седмица в българската Уикипедия и около 3 часа – в английската (въведете ръчно &limit=5000 в края на полето с адреса или коригирайте числото, ако този параметър присъства).

Проверката на промените за по-дълги периоди са ограничени:

 • наблюдавани страници: използвайте моят списък за наблюдение в комбинация с история на версиите). Понякога при тази функция се появяват проблеми и тя не работи (грешка в базата данни или съжаляваме, имаме проблем).
 • страници, към които ви е отвела препратка от друга страница (използвайте Сродни промени в комбинация с история на версиите)
 • новосъздадени страници (използвайте Специални:Newpages (Нови страници), а след това отворете текущата версия или, ако желаете, историята на редакциите)
 • отделни страници (използвайте историята на версиите) и индивидуални потребители (използвайте Приноси на потребителя в комбинация с историята на версиите).

Вижте също и следващите раздели.

Записи на редакции, които са променени или изгубени[редактиране на кода]

След като дадена страница бъде преименувана (преместена), предишните редакции, включително създаването на оригинала на страницата, се показват в Последни промени под новото име.

След като дадена страница бъде изтрита, предишните редакции, включително създаването на оригинала на страницата, не се показват в Последни промени.

По това Последни промени се различава от действителния дневник на събитията, свързани с редактиране (в смисъл, че там нищо, което се е случило, не може да бъде променено след това). Сравнете с Исторически ревизионизъм.

Обаче, някои редове за редакции са в Последни промени (докато се съхраняват те), но в историята на редакциите, списъците за наблюдение и сродните промени не са останали: когато премествате страница върху пренасочване, създаването на това пренасочване се намира само в Последни промени (разбира се, само ако е станало достатъчно скоро). Това се отнася специално за случая, при който дадена преименувана страница се преименува обратно в своето оригинално заглавие и при последващи преименувания в едната и другата посока.

Ботове[редактиране на кода]

Ботовете са скрити от последните промени, но могат да бъдат показани, като добавите &hidebots=0 към URL. Администраторите могат да маркират някои редакции като редакции на ботове, като по този начин не им позволяват да се показват в подразбиращите се Последни промени. Вижте en:Wikipedia:revert за повече информация по въпроса.

Други функции на МедияУики, които показват резюме за редакциите[редактиране на кода]

(вижте Уикипедия:Резюме и Места, на които се появява резюме за редакциите).

История на страницата[редактиране на кода]

Всеки отделен ред представлява една редакция на дадената страница и съответната версия:

 • посл е подобно на разл, обяснено по-горе
 • тек дава разликите между тази версия и текущата (т.е., без редакциите, които могат да се покажат с натискане на посл отдясно), която е натрупване на всички предишни промени, включително онези, които не са в тази история на версиите, понеже са направени след зареждане на тази страница.
 • препратка към датата и часа на версията от тази дата и този час. Първият ред, който се отнася към последната версия, съдържа препратка към текущата версия, тъй като тя може да бъде създадена и след зареждане на страницата на тази история на версиите.

Функциите тек и посл са подобни на тези в подобрените последни промени, само че тек на първия ред не е свързано с историята на версиите, докато в подобрените последните промени тек дава разликите в сравнение с последната редакция. Ако след зареждане на историята на версиите са направени други редакции, препратката тек на първия ред отвежда там, където и препратката тек на втория ред.

Вижте също[редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Help:Recent changes“ в МетаУики. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​