Уикипедия:Редактиране на страници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Страниците в Уикипедия се редактират изключително лесно. Просто щракнете на препратката „Редактиране“ в горната част на страницата (ако сте със стандартния облик Монобук). Така страницата ще се отвори в режим на редактиране с текстова кутия съдържаща текста на страницата в уикикод. Можете да редактирате страницата не изцяло, а по раздели. За целта щракнете на връзката [редактиране] която ще видите в края на заглавието на раздела.

Напишете нещо, въведете кратко резюме на промените в малкото поле долу и натиснете бутона „Съхраняване“. За да видите как би изглеждала страницата преди да се съхрани редакцията, натиснете бутона Предварителен преглед.

За да изпробвате различните форматиращи команди, може да използвате Пясъчника. Бъдете смели и не се притеснявайте, че ще направите нещо погрешно. Всички версии на статиите се съхраняват, така че те винаги могат да бъдат възстановени при необходимост.

Страници и статии[редактиране на кода]

В Уикипедия правим разлика между по-широкото понятие „страница“ и по-тясното понятие „статия“. Само страниците от основното именно пространство е прието да се наричат „статии“.

Насоките за редактирането, които можете да прочетете от изброените по-горе помощни страници, важат общо за всички страници в Уикипедия. Но специално при редактирането на енциклопедични статии и на дискусионни страници важат и някои допълнителни правила.

Когато създавате или редактирате статии, спазвайте принципите за неутрално и енциклопедично изложение и цитирайте източниците на информацията, която въвеждате. Не се подписвайте в статиите, те не ви принадлежат. Подписите са уместни само след репликите в беседите.

След като създадете нова статия, добра идея е:

  • да проверите за статии, препращащи към вашата (използвайки препратката „Какво сочи насам“), и да се убедите дали останалите очакват информацията, която въвеждате.
  • да потърсите статии с подобно или свързано съдържание и евентуално да сложите препратки към тях или от тях към новосъздадената статия.
  • да проверите за такива статии на други езици, които разбирате.

Вижте също[редактиране на кода]

Аз съм в твоята Уикипедия... и редактирам твоите статии
Страници на български език
Страници на английски език
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wikipedia:How to edit a page“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.