Уикипедия:Марионетка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за смисъла на думата в контекста на Уикипедия. За куклите на конци вижте марионетка.

Марионетка в действие

Марионетката е допълнително потребителско име, използвано от уикипедианец, който извършва редакции под повече от едно име. Уикипедианецът, който използва марионетка, може да бъде наречен кукловод. Използването на марионетки не се одобрява при повечето случаи; Джимбо Уейлс казва: „Няма конкретна политика срещу това, но в общи линии се смята за кофти, освен ако нямаш добро основание”.

Причината да не се одобряват марионетките се състои във възможните злоупотреби като гласуване на едно лице няколко пъти при допитване или избори, или използване на множество сметки за заобикаляне на правилата на Уикипедия. Някои хора смятат, че марионетки не трябва да се използват изобщо.

Вижте също MeatBall:SockPuppet за информация как това явление засяга други онлайн общности.

Забранена употреба на марионетки[редактиране на кода]

Гласуване[редактиране на кода]

Уикипедия използва принципа „един човек – един глас” за всички гласувания и подобни дискусии, където по някакъв начин се броят отделните предпочитания. Следователно, марионетки не се допускат да гласуват в нито едни избори (elections) в Уикипедия, нито пък им е позволено да участват в каквато и да било подобна процедура, напр. допитвания и проучвания (polls and surveys) или обсъждания в Страници за изтриване и при номиниране на администратори (Requests for adminship). Доказаните марионетки трябва да бъдат блокирани за неопределен срок, ако са използвани за пускане на дублирани гласове.

Заблуда и въплъщение[редактиране на кода]

Освен за дублирано гласуване, марионетки не трябва да се използват с цел заблуда или за създаване на илюзия за по-широка подкрепа на дадена позиция. Този вид поведение е подривно и ненужно за всяка евентуално легитимна употреба на марионетки. Например, сметки, които се използват за злонамерено превъплъщение на друг уикипедианец, трябва да се блокират за неопределен срок.

Потребители, на които е забранено редактиране или временно подлежат на легитимно блокиране, нямат право да използват марионетки, за да избегнат санкцията. Избягването на забрана по този начин става причина таймерът на забраната да започне да отброява отначало.

Характерни черти на марионетките[редактиране на кода]

Не е учудващо, че марионетките обикновено показват много по-големи познания за Уикипедия и нейния процес на редактиране, отколкото повечето новодошли (newcomers). Има по-голяма вероятност да използват полето „Резюме”, шаблоните, веднага се включват в редакторски войни (edit wars), или активно участват в процедури като гласуване за изтриване (votes for deletion) или номиниране на администратори (Requests for adminship), което представлява част от първите им няколко редакции.

Когато възникнат въпроси[редактиране на кода]

В някои случаи не може да бъде напълно ясно, дали дадена сметка е марионетка, тъй като целта е обикновено да се избягва идентифициране. Сходствата в интересите и стилът на редактиране могат да се забележат, но не всеки може да бъде достатъчно запознат с потребителя, за да открие доказателствата. Ако поради някаква причина е необходимо да докажете, че не сте марионетка, има различни начини да направите това.

Ако се окаже, че марионетки са използвани като част от редакторска война или за изопачаване на резултати от гласуване или проучване, едно практическо правило е това на 100-те редакции. Това означава, че всяка сметка с повече от 100 редакции се предполага, че не е марионетка, но сметки с по-малко редакции се смятат за съмнителни, особено когато участват много такива.

Ако има съмнение, даден редактор може лесно да провери, за да види дали сметките са свързани. Опитът показва, че на дискусионните страници на статиите, включително на допитванията, връзката обикновено не е подкрепена от информация, достъпна на редакторите, така че самовъздържането от такива обвинения обикновено е правилната линия на поведение.

В други случаи, особено при гласуване за изтриване (votes for deletion) и някои изключително спорни области, като статии за конфликти в Близкия изток или за култови фигури, при които понякога може да има толкова много случаи, когато съществува сериозно основание да се смята, че сметките са свързани; така че ако даден редактор не може да провери, препоръчва се да се приеме в случаите, когато има ясно противоречие и необичаен прилив на гласуващи новодошли в Уикипедия, че всички сметки с по-малко от 100 редакции са марионетки. Обаче не трябва да се забравя, че на практика проверките, дори при случаите на гласуване за изтриване, показват, че такива съмнения обикновено не са напълно основателни.

Маркиране на идентифицирани марионетки[редактиране на кода]

Ако дадена сметка се докаже, че е марионетка, като се използва правилото искане за арбитраж (request for arbitration), то трябва да се добави следният текст на потребителската страница на марионетката, като „КУКЛОВОД” на две места се замества с името на марионетката:

::''Този потребител е [[Уикипедия:Марионетка|марионетка]]
на [[Потребител:КУКЛОВОД]], както е установено на
[[Уикипедия:Искане за арбитраж/КУКЛОВОД/Доказателство]].''

Това е полезно за идентифициране на действителния потребител, който е правел редакции под това име.

Има също така Шаблон:Марионетка, със следния синтаксис {{марионетка|потребител=КУКЛОВОД}}, който се разгъва в:

Този потребител е марионетка на Потребител:КУКЛОВОД, както е установено на Уикипедия:Искане за арбитраж/КУКЛОВОД/Доказателство.

Забележка: това трябва да бъде направено само ако сметката недвусмислено е доказана марионетка по един от двата начина:

  • по собствено признание на потребителя,
  • чрез съвпадение на IP-адреси.

Горният текст не трябва да се добавя в случай на обвинения за кукловодство, които не са доказани.

Множество сметки[редактиране на кода]

Множеството сметки има законна употреба. Например, известни потребители може да пожелаят лично да изпробват Уикипедия, за да разберат как функционира общността спрямо новите за общността. Например, има предложение Джимбо да получи право да редактира от марионетка. Може би го прави.

Други потребители използват марионетки, за да отделят своите приноси по различни причини. Даден потребител, който прави значителни приноси в Уикипедия в някоя област, може да регистрира друга сметка, за да бъде използвана само във връзка с разработки от тази област.

Например, потребители с опит в математиката може да не желаят техните приноси да се свързват със статии на по-незначителни теми. Други може да използват различни сметки на дискусионни страници, за да избегнат разширяване на конфликти от дадена област в политически конфликт в цялата общност, който е свързан със самоличността на потребителя, а не със съдържанието на статия. Лице, което участва, например, в дискусия за статия за аборта, може да не желае да дава възможност на участниците да разширят дискусията чрез включване на конкретен потребител във философски мотивиран диспут, който не е във връзка с тази дискусия.

Множеството сметки служи за защита на самоличността. Някой, който е познат на обществеността или в даден кръг може да бъде идентифициран въз основа на интересите и приносите му; разделяне между различни сметки може да помогне за запазване на анонимността на лицето.

Понякога допълнителни сметки се използват, за да се направи нещо важно, но спорно. Дори когато истинската самоличност на потребителя е широко известна; сравнете MeatBall:CourtJester (шут).

Ролевите сметки се използват във френската Уикипедия без противопоставяне, но тяхното използване понастоящем не е узаконено.

Лице, което използва множество сметки легитимно, трябва да се въздържа от използване на различни сметки по всякакъв забранен за марионетките начин и от използване на една сметка за подкрепа на позицията на друга, което се включва в стандартната дефиниция на кукловодството. Когато е практично за използване, препоръчително е да се направят препратки между сметките, така че лесно да се определи, че ги използва едно лице.

Забележка: Уикипедианците, които работят с ботове (bots) се насърчават да създават отделни сметки, така че автоматичните редакции да могат да бъдат филтрирани на страницата последни промени.

Вижте още[редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wikipedia:Sock puppetry“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.