Уикипедия:Без отворени прокси сървъри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази политика е копирана от страницата Без отворени прокси сървъри в Метауики (връзка за копиране). Редактиране трябва да се извършва единствено там, иначе промените ще бъдат загубени при следваща актуализация на настоящата страница.

Политика

Публично достъпни транзитни сървъри (включително платени такива) може да бъдат блокирани за произволни периоди от време. Въпреки, че това може да засегне добросъвестни потребители, те не са желаната цел и могат свободно да използват транзитни сървъри, докато последните не бъдат блокирани. Редактирането през Тор, от друга страна, е автоматично ограничено. Няма никакви ограничения върху четенето на Уикипедия през отворени или анонимизиращи транзитни сървъри.

IP адреси, които не са динамични, или пък системи, които по принцип не са постоянни проксита, обичайно следва да бъдат блокирани за по-кратки периоди от време, тъй като е вероятно в някакъв момент IP адресът да бъде прехвърлен или динамично даден на друг потребител, или пък транзитният сървър да бъде затворен. В случаите, когато проксито повече не функционира, IP адресът следва да бъде отблокиран.

Изключения

На редактори може да бъде разрешено да редактират през отворени проксита посредством флага „изключение от блокирането по IP адрес“. Този флаг се предоставя в локалните проекти от администраторите, а глобално – от стюардите.

В същото време обаче, много потребители е възможно без свое знание да достъпват проектите през отворени проксита, заради настройки в своя браузър. Затова, преди да поискате да Ви бъде изключено блокирането по IP адрес (което може да отнеме време и не е задължително въобще да бъде одобрено), е много желателно да проверите настройките на интернет свързаността си в браузъра и да ги промените на директен (без използване на прокси) достъп.

Глобални изключения и обжалвания

Ако адресът Ви е бил блокиран във всички уикита[1] и смятате, че това блокиране е извършено погрешка, или пък имате основателна причина да използвате Тор, но сте ограничен(а),[2] можете да обжалвате глобалното блокиране – или пък да поискате да бъде направено изключение за Вас – пред стюардите.

 • Препоръчителният начин е да използвате системата за заявки за отблокиране.
 • Като алтернатива, може да изпратите личен имейл до stewardswikimedia.org (бланка за директно изпращане). Можете да използвате който и да е език – ще направим нужното, за да го разберем. В писмото си посочете:
  1. IP адреса, указан в съобщението за грешка, което сте получили,[1][2]
  2. потребителското име, което използвате или бихте желали да ползвате, и
  3. причините, поради които смятате, че глобалното блокиране е извършено погрешно, или пък заради които имате нужда да използвате Тор.
 • Възможно е също да използвате съответната страница за заявки в Метауики („requests for global IP block exemption“), ако имате възможност да я редактирате и нямате против да споделите публично IP адреса си (за отмяна на глобални блокирания) или причините си да редактирате през Тор. Глобалните блокирания не засягат Метауики.

Ако IP адресът Ви действително е отворено прокси, той няма да бъде отблокиран. По-вероятно в такъв случай е да Ви бъде направено лично изключение, ако предоставите достатъчно добри причини да се смята, че няма да злоупотребявате; очевидни причини например са потребители, блокирани от „великата китайска защитна стена“, или сметки със значителни добри приноси в миналото.

Ако Ви бъде предоставено изключение за ползване на Тор и все още нямате собствена сметка, стюард ще създаде служебно такава за Вас и ще получите временна парола за нея на адреса на електронната си поща.

Моля, не поставяйте заявка за локално отблокиране на своята потребителска беседа – тези заявки са предвидени за локални блокирания. Местните администратори не могат да премахнат глобални блокирания и просто ще напишат отново общите инструкции.

Локални изключения

Ако желанието Ви е да редактирате само едно или малък брой уикита, може да поискате локално изключение в самите тях. Примерни проекти с възможни подобни изключения са:

За други проекти, проверете техните политики или се свържете с местен администратор в тях.

Обосновка

Въпреки че Уикипедия поощрява хора от целия свят да допринасят, такива сървъри често се използват злоумишлено. Тъй като МедияУики (уики софтуерът) разчита на IP адресите, за да могат административно да бъдат предотвратявани злоупотреби, отворените проксита на практика позволяват на потребителите напълно да заобикалят администраторите. Използването на скриптове или ботове позволява на злонамерени потребители бързо да сменят IP адресите си, като по този начин предизвикват продължително разстройване на работата, което не може да бъде прекратено от безпомощните администратори. Няколко такива атаки са се случвали в миналото в проекти на Уикимедия, предизвиквайки сериозни затруднения във функционирането на последните, и ангажирайки усилията на администраторите, които иначе биха се занимавали с решаването на други проблеми.

Известно е, че тази политика затруднява някои редактори, които са принудени да използват отворени транзитни сървъри, за да избегнат цензурата там, където живеят; пример за това е Китайската народна република, която епизодично се опитва да забрани на гражданите си да четат или редактират Уикипедия.

Бележки

 1. а б Съобщения за грешка от следния вид:

  Your IP address has been blocked on all wikis.

  Блокирането е извършено от $1 ($2). Посочената причина е $3.

  • Начало на блокирането: $4
  • Край на блокирането: $5

  Текущият Ви IP адрес е $6. Моля, включете всички горепосочени подробности във всички заявки, които правите.

  If you believe you were blocked by mistake, you can find additional information and instructions in the No open proxies global policy. Otherwise, to discuss the block please post a request for review on Meta-Wiki.

 2. а б Съобщения за грешка от следния вид:

  Вашият IP адрес, $1, е бил автоматично засечен като изходен възел на мрежата Tor. Редактирането през Tor е блокирано с цел предотвратяване на злоупотреби. За допълнителна информация и инструкции за легитимни потребители, вижте глобалната политика Без отворени прокси сървъри.

Вижте също