Уикипедия:Никакви лични нападки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  
Големите умове дискутират идеи, средно интелигентните дискутират събития, ограничените умове дискутират хора.

Елинор Рузвелт

Нанасянето на обида произтича от самата гордост, от желанието да унизиш, от отмъстителността и злобата, от славолюбието, завистта и егоизма или просто от душевна нечувствителност и нравствено безчувствие.“

Св. Йоан Максимович чудотворец, архиепископ Шанхайски и Сан-Франциски

В Уикипедия няма място за нападки срещу други редактори. Нападките не спомагат за разрешаване на проблемите – напротив, те нерядко ги задълбочават, вредейки на общността и отблъсквайки останалите потребители. Никой не обича да бъде обиждан, дори индиректно.

„Лични“ означава нападки срещу личността по принцип, а не единствено нападки срещу конкретен потребител. Лични са също нападките срещу групи потребители, дори когато тези групи не са посочени конкретно, например „има една групичка редактори – те си знаят кои са – които...“.

Редакторите следва да премахват нападки към свои колеги, щом ги забележат. Това е право на всеки редактор,[1] без значение дали има специални права (патрульор, администратор). Изключение са нападките в резюмета на редакции, скриването на които може да бъде извършено единствено от администратори.

Отправилите лични нападки е редно да бъдат предупредени. При груби нападки или системно несъобразяване с предупрежденията, извършителите може и да бъдат санкционирани с блокиранe. Особено тежки случаи – например отправени заплахи, включително и завоалирани („ще видиш какво ще ти се случи“) – следва да бъдат наказвани с незабавно безсрочно отнемане на правата за редактиране, включително на всички съществуващи и бъдещи марионетки.[2]

Понякога е възможно потребители да са на различно мнение относно съдържанието на дадена статия. Дори е възможно те да имат различни разбирания и в истинския живот. Съчетаването на различните разбирания в една статия създава по-добра, неутрална статия за всеки. За да съчетаем различните разбирания е полезно да приемем, че в Уикипедия всички са част от една общност — ние всички сме уикипедианци.

Не забравяйте, че дискусионните страници (беседите) се водят публично — те са видими както за уикипедианците, така и за широката аудитория. Поведението на всеки потребител в Уикипедия теоретично може да се види от всеки потребител на Интернет.

Уикипедианците трябва:
 • да бъдат цивилизовани и да спазват добрия тон;
 • да работят за постигане на консенсус;
 • да обсъждат фактите и изложението им, а не личните качества на другите редактори; никога да не съдят за дадено мнение само по това, кой го изказва;
 • да уважават правото на другите да имат различни мнения (това не означава да се съгласят с различното мнение, а да се съгласят, че то може да съществува и да е добре обосновано). Някой може да смята дадено мнение за крайно, но дори и да е така, Уикипедия се стреми към неутрална гледна точка, а не към изключване на малко разпространени мнения. Ние не се стремим да напишем „единствената правилна версия на истината“.
 • да използуват за обсъждане комуникационни средства с по-малка публичност, например е-поща, ако се появят лични заплахи.
Примерите за лични нападки включват:
 • негативни лични коментари и ругатни;
 • епитети и квалификации на расова, етническа, полова основа или религиозна и сексуална ориентация, насочени срещу друг редактор, както в статиите, така и в обсъжданията им (религиозни епитети не са разрешени, дори когато редакторът изповядва съответната религия);
Ти събудил мен? Ти сега умреш!
 • нападки, основани на политическа принадлежност, (например епитети като фашист или комунист);
 • заплахи със съдебно преследване;
 • заплахи или действия (включително извън сайта на Уикипедия), които излагат някои редактори на политическо, религиозно или друго преследване от правителства, работодатели или други. Всеки администратор може незабавно да приложи блокиране при установяване на такава заплаха. Администратори, наложили такова блокиране трябва по конфиденциален начин да уведомят членовете на Арбитражния комитет и Джимбо Уейлс какво са направили и защо;
 • заплахи с насилие или смърт.
Няма никакви извинения за лични нападки към други редактори. Не го правете.

Ако сте жертва на лична нападка, можете да помолите някой уикипедианец да премахне личната нападка да последвате предложенията за разрешаване на спорове, или и двете. В крайни случаи можете да поискате потребителят да бъде блокиран.

Бележки[редактиране на кода]

 1. Съгласно политиката, това право се отнася само до нападките към други редактори. Ако редактор смята, че към него са отправени лични нападки, трябва да помоли някой друг, неангажиран в конкретния случай редактор да извърши премахването.
 2. Както в реалния живот, следва да се прави преценка доколко заплашеният действително е почувствал заплаха за своето здраве или живот или за тези на свои близки. Понякога може да става дума за непохватна шега или зле подбрани думи, за които строго предупреждение може да е по-уместна реакция. Като цяло, обаче, заплахите срещу редактори – включително и отправените извън Уикипедия – не трябва да бъдат подценявани. Никой не трябва да се чувства застрашен заради това, че редактира в Уикипедия.

Вижте също[редактиране на кода]

Правила и препоръки на Уикипедия
Шаблони
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wikipedia:No personal attacks“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.