Уикипедия:Премахване на лични нападки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  
Не се държах добре... сега се крия

С разрастването на Уикипедия и присъединяването на нови потребители се умножават и различните мнения и гледни точки, което понякога става причина за ожесточени спорове. Понякога казваме неща, за които по-късно съжаляваме, например груби думи и обиди, несъвместими с цивилизованото поведение, което подхожда на съавторите в една енциклопедия.

Мрежовата технология уики дава възможност да се редактират всички текстове, написани от останалите. В Уикипедия на английски език съществува практика личните нападки да се изтриват. Това не е основно правило на официалната политика и прилагането му не е задължително, но в много от случаите спомага за спадане на напрежението, съсредоточаване върху обсъждания въпрос и по-бързо намиране на подходящо за страните решение.

Правилото[редактиране на кода]

Целта на новото правило е да ограничи отчасти възможността за редактиране на чужди мнения. Правилото, прието от общността е следното:

Премахването на лична нападка от реплика не може да се прави от уикипедианеца, към когото тя е насочена. Ако се чувства нападнат, този уикипедианец може да помоли за преценка и съдействие някой друг, който да отстрани личната нападка.

Причината за такова ограничаване е, че ако даден участник в спор се чувства засегнат, има опасност да не може съвсем точно да прецени кое е лична нападка, кое конструктивна критика и кое - маловажен и нецеленасочен израз на недоволство, несъгласие или неуважение. Погледът на външен редактор върху дискусията би могъл да свали напрежението.

Аргументация на правилото
  • Основен принцип общността е да не се отправят никакви лични нападки. Обсъждаме представяните аргументи за подобряването на статиите и енциклопедията, а не личните качества на редакторите.
  • Друг основен принцип е прилагането на презумпцията за добронамереност. Ако повечето редактори не бяха добронамерени, Уикипедия нямаше да просъществува.
  • Промяната на чужди думи под предлог, различен от лична нападка, е в разрез с етичните правила за една уважаваща себе си общност. В случаи когато мненията и репликите нямат пряка връзка с предмета на обсъждането, силно се препоръчва на участниците в даден спор да не редактират текстовете на събеседниците си, защото това би могло да влоши положението. Ако е наложително тези текстове да бъдат премахнати или променени, участниците могат отново да се обърнат към външен на спора уикипедианец за преценка и евентуално редактиране на дадена реплика.

Вижте също[редактиране на кода]