Направо към съдържанието

Уикипедия:Успокойте се преди редакция на гореща тема

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

В Уикипедия сме ставали свидетели на ожесточени спорове. Лесно е да се влезе в диспут в Интернет, особено в среди за работа, които позволяват незабавен отговор, каквато е Уикипедия, но помнете, че всички ние сме тук малко или много по същата причина. Воденето на войни е крайно нежелателно и недопустимо. Те правят Уикипедия неприятно за работа място, затова Ви умоляваме, да ги избягвате.

Предлагаме Ви кратък списък със съвети, извадени от практиката:

  1. Ако някой е несъгласен с мнението ви, опитайте да разберете защо, като във вашата беседа се опитайте да обясните защо вашата гледна точка е правилната.
  2. Не обиждайте нито потребителите, нито статиите им. Словесните нападки вбесяват хората и ги принуждава да се отбраняват. А когато това се случи, трудно се получава продуктивна дискусия.
  3. Спокойно! Ако сте вбесен или ядосан, починете и се успокойте, вместо да публикувате статии или да редактирате. Може да се окаже, че друг е направил коментара или промяната, която сте желали.
  4. Имайте предвид, че текстът е двусмислен и често изглежда по-груб, отколкото, когато го чуете от някой до вас. Текстът пристига до вас без лицеви изражения, гласови трептения или езика на тялото. Затова е много лесно да се объркате за намерението или настроението на автора им.
  5. Знайте, че проектът Уикипедия работи добре с политиката си на откритост. Това предполага, че повечето хора, които идват на сайта, желаят да помогнат.
  6. Бъдете готови да се извините. Има моменти, когато казваме неща, които би трябвало да останат неизказани; най-малкото, което можем да направим в такива случаи, е да се извиним.
  7. Избягвайте да изтривате материали от статиите. Поправяйте, редактирайте и е възможно да се се уверите в написаното. Повечето хора имат какво да споделят. Вие също. Изтриването разтройва хората и ги кара да се чувстват, че са загубили времето си.

Оскърбления[редактиране на кода]

Случва се, въпреки че всички сме се съгласили да не използваме лични нападки, да обидим някого или да ни обидят. Как се процедира в такива случаи:

  1. Опитайте се да го игнорирате и продължете работата си. Дори не е задължително да отговаряте.
  2. Учтиво помолете обидата да бъде оттеглена. Понякога хората казват неща по погрешка, без да осъзнават, че думите им могат да се възприемат като обида.

Ако вие, случайно или в пристъп на ярост, обидите някого, извинението би могло много да помогне. Ако преднамерено сте обидили някого и не искате искрено да се извините, най-добре е да си замълчите. Ако това не помогне, опитайте да преосмислите проблема, както и това, защо се е наложило да обидите някого.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Staying cool when the editing gets hot в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​