Уикипедия:Предварителен преглед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  
В случай на пожар:
1. Направете предварителен преглед
2. Натиснете за съхраняване
3. Ползвайте стълбите.

Бутонът „Предварителен преглед“ се намира под основната текстова кутия и полето „Резюме“, между бутоните „Съхраняване“ и „Показване на промените“. Използването му позволява да се види как ще изглежда страницата след направена редакция, преди тя да бъде съхранена.

Силно препоръчително е да се използва бутонът „Предварителен преглед“.

Силно препоръчително е използването на бутона „Предварителен преглед“ преди съхраняване на направените редакции; особено ако те касаят таблици, шаблони, математически формули цитирания и бележки с ref и други относително по-сложни елементи от форматирането. Предварителният преглед дава възможност на редактора да види първо как би изглеждала страницата и да провери дали не е допуснал пропуски и грешки или нещо по дизайна на страницата може да се усъвършенства. В случай, че забележи неточности, той може да ги отстрани своевременно и така да избегне многократното съхраняване на версии с минимални разлики помежду им. По този начин следващите читатели могат по-лесно и по-бързо да преглеждат историята на статията. При по-големи статии ползването на тази функция се отразява и в по-икономичното изразходване на сървърните ресурси на Уикипедия.

Съхраняването многократно в рамките на кратък период увеличава вероятността от конфликт на редакции, защото след всяко съхраняване статията се появява в „Последни промени“, където би могла да привлече вниманието и на други редактори. Използването на „Предварителния преглед“ намалява вероятността за подобен проблем, защото редакторът има възможност да внесе всички необходими промени и поправки в рамките на една редакция.

Страници на български език
Страници на английски език
Настройки
  • Настройки → Редактиране → Показване на предварителен преглед при първа редакция
  • Настройки → Редактиране → Показване на предварителния преглед преди текстовата кутия