Уикипедия:Визуален редактор

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Визуалният редактор е „визуален“ инструмент за редактиране на Уикипедия. Докато през 2001 г. уикиформатирането бе приемливо; през 2015 г. то вече отблъсква потребителите. Надяваме се, че Визуалният редактор ще бъде от полза за настоящите редактори и по-гостоприемен към новите потребители.

Визуалният редактор е достъпен като опция в „алфа“ версията на MediaWiki.org от средата на 2012 г., в англоезичната Уикипедия от декември 2012 г., на още 14 езика от април 2013 г. и на почти всички други езици от началото на юни 2013 г. Към юли 2015 г., той е достъпен по подразбиране за регистирани и нерегистрирани в системата потребители в над 75% от уикипедиите. От края на ноември 2014 г., редакторът е също така наличен като бета функция по избор във всички уикита на Фондация Уикимедия, с изключение на Уикиречник и Уикиизточник.

Издава се редовна информация за обновленията в Mediawiki.org, както и многоезичен бюлетин, фокусиран върху уикитата на Фондация Уикимедия. Научете повече за настоящите приоритети.

Употреба на Визуалния редактор[редактиране на кода]

Ако сте заинтересувани от използването на Визуалния редактор за редактиране, за целта има специално ръководство, както и списък от основни клавишни комбинации. Визуалният редактор има бъгове и ограничения; това е неизбежно. Понастоящем редакторът работи само с 2 облика - по-често използваният е Vector, понякога Monobook, но може да се използва и в мобилната версия, макар и с някои ограничения. Ако се натъкнете на проблем, моля не се колебайте да го докладвате на страницата за обратна връзка. Настоящите ограничения включват:

  • Бавно зареждане – отнема известно време за дълги, сложни страници да се заредят в редактора. В бъдеще софтуерът ще бъде много по-бърз, и ще даде възможност за зареждане на по-големи страници.
  • Непълно редактиране – Някои елементи ще се изобразяват и ще ви позволяват да редактирате съдържанието им, но няма да позволяват на потребителите да редактират тяхната структура или да добавят нови елементи – например списъците с дефиниции. Добавяне на функции в тази област е един от нашите приоритети.
  • Ограничена браузърна поддръжка – към дадения момент, Визуалният редактор работи само в най-новите версии на Firefox, Chrome, Safari и Internet Explorer. Той не работи в много старите версии на браузърите. Поддръжката за Opera е ограничена.
  • Повече страници със съдържание, но без беседи – Визуалният редактор е разрешен само за някои именни пространства. В повечето уикипедии, Визуалният редактор може да се използва за статиите в основното пространство, както и в пространствата Потребител:, Файл:, Помощ: и Категория:. Визуалният редактор в момента е недостъпен за пространството Уикипедия:, както и за каквито и да е беседи.

Препоръчваме потребителите да натискат бутона „Преглед на промените“, преди да съхранят страницата и да съобщават за проблемите, на които се натъкват.

Как можете да помогнете[редактиране на кода]

За максимална оптимизация на Визуалния редактор, ние се нуждаем от най-разнообразна помощ. Очевидно е, че непосредственото поле за помощ е употребата на софтуера, откриването на грешки и съобщаването им, но също така има и много други задачи. Те включват:

  • Обновяване на помощните страници – Всички наши проекти имат помощни страници, които улесняват новите потребители при допринасянето им. За съжаление всички те са изградени около редактора за уиформатиране, и с развитието на Визуалния редактор, скрийншотите и ръководствата губят актуалността си. Би било много полезно, ако хората актуализат помощните страници, въз основа на ръководството ни за употреба на Визуалния редактор.
  • Добавяне на TemplateData в шаблони – Инструментът разполага с хубав редактор на шаблони, който е описан по-подробно в нашата помощна страница. Както можете да се уверите, ако го използвате в Уикипедия, някои шаблони имат именувани параметри и хубави описания, които ги правят лесни за употреба. Други нямат. Това е така, защото шаблоните първо се нуждаят от TemplateData, преди тази функция да може да работи. Ако сте заинтересувани от добавянето на TemplateData, имаме ръководство и помощна страница за това, заедно със списък на най-важните шаблони, към които да го добавите.
  • Помогнете на общността си – Вижте списък с полезни начини как да помогнете на вашата общност за оптимизиране на редакторския опит с визуалния редактор.
  • Помогнете на новите потребители – Макар, че редактирането с Визуалния редактор е по-лесно, изработването на взаимодействие с общността може да бъде трудно. Моля, отделете повече време за помощ на новите потребители, за да помогнете на новодошлите при процеса на запознаване с Уикипедия.

Ако искате да опитате инструмента, без да редактирате статия, тук има страница, на която можете свободно да го тествате. Не е нужно да имате потребителска сметка, за да използвате визуалния редактор на тази страница.