Уикипедия:Визуален редактор/ВР като основен редактор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
VisualEditor-logo.svg

За тази страница[редактиране на кода]

Това е начално ръководство, с чиято помощ да научите как да подкрепяте общността си, докато визуалния редактор стане достъпен по подразбиране за редакторите в уикито ви. Някои точки може да не се отнасят за вас, защото може би работата вече е извършена. Уау! Повечето хора например не трябва да се тревожат за точка #1.

Не се колебайте да попитате за разяснение; ние също така изграждаме „работна междууики група“ от членове на общността, които имат опит със задачите, изброени по-долу, и която може да бъде в състояние да предостави съвети и подкрепа. Каним ви да се присъедините към работната група!

Внимание, преводачи: добре дошли сте за превод на тези помощни страници. Все пак, имайте предвид, че са планирани по-нататъшни подобрения, така че преводите ви съвсем скоро могат да остареят. Благодарим Ви за разбирането!

Кажете на Фондация Уикимедия за намеренията си[редактиране на кода]

Ако внедряването на визуалния редактор не е било планирано на уикито ви или още не е обявено, а бихте искали да го включите там по-рано, моля регистрирайте задача с предложено време за внедряване (няма задължения докато всички подробности в задачата не се договорят!) и опишете възможните пречки, ако има такива.

 • За да помогнете на разработчиците да приоритизират работата си, моля запишете задача във Phabricator (като тази например), за да покажете първоначален интерес или да поискате по-ранното активиране на визуалния редактор на вашето уики, така че те да могат да оценят специалните нужди на общността ви.
 • Членове на общността ви могат да ви помогнат да идентифицирате и се изградите списък на „пречките“ или други грешки и заявки за функции, които те смятат като важни. Добавете списъка в задачата, която сте записали.

Включете общността си[редактиране на кода]

Обсъдете с членовете на общността; съобщете за внедряването; актуализирайте документацията, свързана с редактирането; създайте специален пясъчник за тестване.

 • Вие сте експерта тук. Вие знаете най-добрите начини да включите общността си, да ги запознаете с това, че визуалния редактор в момента е достъпен за редакторите на уикито ви (или скоро ще бъде), и да получите допълнителна помощ при следните задачи.
  • Можете да започнете разговор на мястото за Разговори на вашия език и да оставите препратка към тази страница, или да създадете известие за сайта или списък за наблюдение за влезли в системата сътрудници. Можете да използвате и други методи, които работят добре за членовете на вашата общност. Със сигурност ще получите множество съобщения и актуализации от връзките с общността: моля, уверете се, че те са преведени или поне обобщени на вашия език.
  • Може да пожелаете да създадете „Уикипроект“ или страница, в които да се регистрират членовете на общността, заинтересувани да помогнат.
  • Уверете се, че локалната документация, особено в страниците, четени от новите редактори като ръководства за начинаещи, ръководства за редактиране и т.н., се споменава за визуалния редактор и документацията му.
  • Може да поискате да осигурите специално място (пясъчник в основното или в потребителското именно пространство), където дори излезлите от системата потребители да могат да опитат визуалния редактор. Ето пример как е направено това в английската Уикипедия (отбележете низа ?veaction=edit в края на URL-адреса).

Проверете статута на преводите[редактиране на кода]

Внедряването ще бъде по-гладко сред като вече има поне преводи на интерфейса и упътването за употреба!

Уверете се, че основните шаблони включват TemplateData информация[редактиране на кода]

Попълването на инфокутиите и особено на шаблоните за източници ще бъде много по-лесно с визуалния редактор.

 • Help:TemplateData съдържа информация за това как да добавяте TemplateData информация към основни шаблони на вашето уики. Това е важно, защото ще направи редактирането на шаблон подобно на попълването на формуляр, и също толкова лесно.
  • Сега вече има инструмент за редактиране, който ви позволява да добавите TemplateData по опростен начин.
  • Започнете с шаблони, които се използват често в статии, като например за цитиране и източници, както и инфокутии. Специалната страница Най-препращани страници на уикито ви може да ви помогне да разберете кои са най-важните шаблони, по които да работите. Естествено е тези, които са често използвани в основното пространство на статии, да имат приоритет.
  • Проверете как са го направили другите уикита. Например, ето TemplateData за шаблона {{Cite web}} в английската Уикипедия. Ако наскоро сте импортирали {{Cite web}} от това уики и не сте го персонализирали допълнително, тогава копирането и поставянето на техните TemplateData вероятно ще работи за вас.

Добавете често използваните локални шаблони към меню Цитиране[редактиране на кода]

Кои са шаблоните, които вашата общност използва най-често за цитиране на източници? Визуалният редактор има специално меню, нещо като кратък път, за достигане до тях!

 • Настройване на оптимизирано меню Цитиране с най-използваните шаблони за Цитиране на уикито ви. Имайте предвид, че когато е активиран Citoid, такова меню ще бъде на разположение от раздела „⧼Citoid-citefromiddialog-mode-manual⧽“ в прозореца ⧼citoid-citefromidtool-title⧽. Ако уикито ви вместо това използва обикновени <ref> тагове, можете да прескочите тази стъпка.
 • За да научите повече, вижте страницата с инструкции на mediawiki.org.

Активиране на Citoid на вашето уики[редактиране на кода]

Auto-citing a source using VisualEditor, small.gif

Интересувате се по-лесно и безболезнено цитиране? С този мощен инструмент е толкова лесно, колкото копирането и поставянето на URL адрес.


Персонализирайте менюто за специални символи[редактиране на кода]

Символите, които вашата общност използва най-често, могат да бъдат изложени на видно място в свързаното меню на визуалния редактор.

Запознайте разработчиците с проблемите, които се появяват на локално ниво[редактиране на кода]

Станете посланик на общността си и гарантирайте че екипът за разработване знае за проблемите или желанията, които тя има.

Проверете как вървят нещата[редактиране на кода]

 • Патрульорите може да поискат да държат под око дневника с редакциите направени с визуалния редактор за няколко седмици. Можете да го видите от тази препратка (ще трябва да смените кода на езика и името на сродния проект в адресната лента на браузъра, след като кликнете върху нея!).
 • Опитните потребители ще правят повече грешки, отколкото очакват в началото, тъй като се нуждаят от известно време, за да се адаптират към новата среда.

Заедно с общността си, бъдете в крак с новините за визуалния редактор.[редактиране на кода]

Публикуваме многоезичен двумесечен бюлетин, така че да можете да научавате за достъпните нови и вълнуващи функции, както и за планираните подобрения.

 • Регистрирайте се за бюлетина и моля добавете името си към списъка с преводачи, така че други хора от всички проекти на вашия език да могат да прочетат бюлетина на страниците на общността ви там.

Научете повече за съществуващите джаджи и как да разработите нови[редактиране на кода]

<translate>В момента, членовете на общността разработват кодове за разширяване на възможностите на Визуалния редактор.

Други[редактиране на кода]

Моля питайте екипа на визуалния редактор, ако имате допълнителни въпроси.
Кликнете тук за да преминете към главната страница на визуалния редактор.