Уикипедия:Визуален редактор/ВР като основен редактор

от Уикипедия, свободната енциклопедия

За тази страница[редактиране на кода]

Това е начално ръководство, с чиято помощ да научите как да подкрепяте общността си, докато визуалния редактор стане достъпен по подразбиране за редакторите в уикито ви. Някои точки може да не се отнасят за вас, защото може би работата вече е извършена. Уау! Повечето хора например не трябва да се тревожат за точка #1.

Не се колебайте да попитате за разяснение; ние също така изграждаме „работна междууики група“ от членове на общността, които имат опит със задачите, изброени по-долу, и която може да бъде в състояние да предостави съвети и подкрепа. Каним ви да се присъедините към работната група!

Внимание, преводачи: добре дошли сте за превод на тези помощни страници. Все пак, имайте предвид, че са планирани по-нататъшни подобрения, така че преводите ви съвсем скоро могат да остареят. Благодарим Ви за разбирането!

Кажете на Фондация Уикимедия за намеренията си[редактиране на кода]

Ако внедряването на визуалния редактор не е било планирано на уикито ви или още не е обявено, а бихте искали да го включите там по-рано, моля регистрирайте задача с предложено време за внедряване (няма задължения докато всички подробности в задачата не се договорят!) и опишете възможните пречки, ако има такива.

  • За да помогнете на разработчиците да приоритизират работата си, моля запишете задача във Phabricator (като тази например), за да покажете първоначален интерес или да поискате по-ранното активиране на визуалния редактор на вашето уики, така че те да могат да оценят специалните нужди на общността ви.
  • Членове на общността ви могат да ви помогнат да идентифицирате и се изградите списък на „пречките“ или други грешки и заявки за функции, които те смятат като важни. Добавете списъка в задачата, която сте записали.

Включете общността си[редактиране на кода]

Обсъдете с членовете на общността; съобщете за внедряването; актуализирайте документацията, свързана с редактирането; създайте специален пясъчник за тестване.

  • Вие сте експерта тук. Вие знаете най-добрите начини да включите общността си, да ги запознаете с това, че визуалния редактор в момента е достъпен за редакторите на уикито ви (или скоро ще бъде), и да получите допълнителна помощ при следните задачи.
    • Можете да започнете разговор на мястото за Разговори на вашия език и да оставите препратка към тази страница, или да създадете известие за сайта или списък за наблюдение за влезли в системата сътрудници. Можете да използвате и други методи, които работят добре за членовете на вашата общност. Със сигурност ще получите множество съобщения и актуализации от връзките с общността: моля, уверете се, че те са преведени или поне обобщени на вашия език.
    • Може да пожелаете да създадете „Уикипроект“ или страница, в които да се регистрират членовете на общността, заинтересувани да помогнат.
    • Уверете се, че локалната документация, особено в страниците, четени от новите редактори като ръководства за начинаещи, ръководства за редактиране и т.н., се споменава за визуалния редактор и документацията му.
    • Може да поискате да осигурите специално място (пясъчник в основното или в потребителското именно пространство), където дори излезлите от системата потребители да могат да опитат визуалния редактор. Ето пример как е направено това в английската Уикипедия (отбележете низа ?veaction=edit в края на URL-адреса).

Проверете статута на преводите[редактиране на кода]

Внедряването ще бъде по-гладко сред като вече има поне преводи на интерфейса и упътването за употреба!

Уверете се, че основните шаблони включват TemplateData информация[редактиране на кода]

Попълването на инфокутиите и особено на шаблоните за източници ще бъде много по-лесно с визуалния редактор.

  • Help:TemplateData съдържа информация за това как да добавяте TemplateData информация към основни шаблони на вашето уики. Това е важно, защото ще направи редактирането на шаблон подобно на попълването на формуляр, и също толкова лесно.
    • Сега вече има инструмент за редактиране, който ви позволява да добавите TemplateData по опростен начин.
    • Започнете с шаблони, които се използват често в статии, като например за цитиране и източници, както и инфокутии. Специалната страница Най-препращани страници на уикито ви може да ви помогне да разберете кои са най-важните шаблони, по които да работите. Естествено е тези, които са често използвани в основното пространство на статии, да имат приоритет.
    • Проверете как са го направили другите уикита. Например, ето TemplateData за шаблона {{Cite web}} в английската Уикипедия. Ако наскоро сте импортирали {{Cite web}} от това уики и не сте го персонализирали допълнително, тогава копирането и поставянето на техните TemplateData вероятно ще работи за вас.

Добавете често използваните локални шаблони към меню Цитиране[редактиране на кода]

Кои са шаблоните, които вашата общност използва най-често за цитиране на източници? Визуалният редактор има специално меню, нещо като кратък път, за достигане до тях!

  • Настройване на оптимизирано меню Цитиране с най-използваните шаблони за Цитиране на уикито ви. Имайте предвид, че когато е активиран Citoid, такова меню ще бъде на разположение от раздела „⧼Citoid-citefromiddialog-mode-manual⧽“ в прозореца ⧼citoid-citefromidtool-title⧽. Ако уикито ви вместо това използва обикновени <ref> тагове, можете да прескочите тази стъпка.
  • За да научите повече, вижте страницата с инструкции на mediawiki.org.

Активиране на Citoid на вашето уики[редактиране на кода]

Интересувате се по-лесно и безболезнено цитиране? С този мощен инструмент е толкова лесно, колкото копирането и поставянето на URL адрес.


Персонализирайте менюто за специални символи[редактиране на кода]

Символите, които вашата общност използва най-често, могат да бъдат изложени на видно място в свързаното меню на визуалния редактор.

Запознайте разработчиците с проблемите, които се появяват на локално ниво[редактиране на кода]

Станете посланик на общността си и гарантирайте че екипът за разработване знае за проблемите или желанията, които тя има.

Проверете как вървят нещата[редактиране на кода]

  • Патрульорите може да поискат да държат под око дневника с редакциите направени с визуалния редактор за няколко седмици. Можете да го видите от тази препратка (ще трябва да смените кода на езика и името на сродния проект в адресната лента на браузъра, след като кликнете върху нея!).
  • Опитните потребители ще правят повече грешки, отколкото очакват в началото, тъй като се нуждаят от известно време, за да се адаптират към новата среда.

Заедно с общността си, бъдете в крак с новините за визуалния редактор.[редактиране на кода]

Публикуваме многоезичен двумесечен бюлетин, така че да можете да научавате за достъпните нови и вълнуващи функции, както и за планираните подобрения.

  • Регистрирайте се за бюлетина и моля добавете името си към списъка с преводачи, така че други хора от всички проекти на вашия език да могат да прочетат бюлетина на страниците на общността ви там.

Научете повече за съществуващите джаджи и как да разработите нови[редактиране на кода]

<translate>В момента, членовете на общността разработват кодове за разширяване на възможностите на Визуалния редактор.

Моля питайте екипа на визуалния редактор, ако имате допълнителни въпроси.
Кликнете тук за да преминете към главната страница на визуалния редактор.