Уикипедия:Решения за политиката

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  
Green check.png Тази страница е правило в Българската Уикипедия. Тя е утвърдена с гласуване и следва да бъде спазвана от всички потребители. Не редактирайте тази страница, ако не сте сигурни, че промените ви ще се приемат с консенсус. Ако имате съмнения, първо обсъдете промените на беседата.

Официална политика на Уикипедия и вземане на политически решения[редактиране на кода]

Официалната политика на Уикипедия са целите и задачите, които преследва, и методи и средства, с които си служи Фондация Уикимедия и уикипедианската общност в борбата за постигането им, за защита и запазване на своите интереси във вътрешните на общността взаимоотношения и в отношенията към външния свят (медии, различни организации, проекти и личности).

Целта на Уикипедия е създаването на свободна енциклопедия, събирането, разширяването, подреждането на цялото човешко знание и разпространението му до всеки човек на Земята.

Основните средства, с които уикипедианската общност си служи за изграждането на енциклопедията, са Лицензът за свободна документация на ГНУ и Неутралната гледна точка. Достоверността на текстовете се постига чрез възможност за проверка. За добрите взаимоотношения помежду си, участниците спазват цивилизованост и уикиетикет.

Българоезичната уикипедианска общност следва по традиция практиките, правилата и препоръките от най-голямата и стара уикипедианска общност - англоезичната. Повечето правила, методи и средства са изпитани с времето и на практика се прилагат успешно и в българоезичния проект. Част от практиките в англоезичната уикиобщност в момента не се прилагат тук, поради разликата в големините на двете общности. Част от правилата, управляващи българоезичния проект, са специфични за тукашната общност.

Основната цел на Уикипедия и основните средства за постигането ѝ не се подлагат на промени. За постигането на основната цел, българоезичната уикиобщност има свободата да вземе решения за идентифициране на конкретни междинни цели, задачи, условия и линии на поведение, както и за адаптиране на правилата или създаване на нови правила и средства. С изключение на основната цел (създаване на свободна енциклопедия) и основните средства (лицензът за свободна документация на ГНУ и неутралната гледна точка), общността може да промени или адаптира всеки аспект на политиката. Когато дадено решение е прието, то се прилага като част от официалната политика на българоезичната Уикипедия.

Процедура за вземане на политически решения[редактиране на кода]

Решения за промени от какъвто и да било характер или адаптации на официалната политика се вземат единствено чрез аргументиране, достатъчно обсъждане и постигане на консенсус от страна на активната уикипедианска общност, както относно необходимостта им, така и относно и формулировката им.

За процедура за гласуване към Уикипедия:Решения за политиката се ползват правилата за гласуване, като решенията се вземат с мнозинство В : 6 или повече гласа „за“ формиращи поне 3/4 от общия брой валидни гласове (по точка 6.3).

Информативна част[редактиране на кода]

Архив[редактиране на кода]

Това е списък на минали гласувания относно политиката в българоезичната Уикипедия. Ако искате да направите политическо предложение, моля прочетете упътването и официално приетите правила. В идеалния случай, въпросното предложение е добре обсъдено на друго място в Уикипедия, и за него е постигнат вече някакъв консенсус, а гласуването служи само за "официално" приемане на политиката.

Ако желаете да направите коментар към някое от допитванията, моля не редактирайте архивираните страници, а използвайте Уикипедия:Разговори или някое друго място.

  1. Забрани за редактиране 08:55, 16 фев 2005 (UTC) отхвърлено (процедурни грешки) (0/0)
  2. Правила за гласуване и обсъждане на политически решения 16:56, 16 юли 2005 (UTC) прието (10/0)
  3. Анекс към процедурата за решения на политиката 12:13, 18 септември 2005 (UTC) прието (7/0)
  4. Правила за гласуване 12:26, 18 декември 2006 (UTC) оттеглено (грешки в текста) (0/0)
  5. Правила за гласуване (втори път) 22:42, 24 април 2007 (UTC) прието (16/0)
  6. Процедура за вземане на решения за политиката 17:13, 26 май 2007 (UTC) прието (19/0)