Уикипедия:Патрульори/Предложения за членство в група Автопатрул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:ПЧГА

Това е служебна страница на патрульорите за обсъждане и гласуване на предложения за включване на нови редактори в групата „автопатрул“ или за изключването на вече включени.

Процедура[редактиране на кода]

В групата „автопатрул“ се включват редактори, доказали се като добросъвестни и познаващи в достатъчна степен принципите на работа в Уикипедия, и заслужили по този начин доверие, поради което няма смисъл патрульорите да губят излишно време в преглеждане на техните редакции. Включването в групата се извършва технически от администраторите, по предложение и преценка на патрульорите. Не е необходимо желание или съгласие от страна на потребителя, нито дори информирането му, тъй като включването в групата „автопатрул“ не се отразява пряко нито на него, нито на някого другиго извън групата на патрульорите.

Патрульорите обаче трябва да помнят, че всеки редактор, който е станал член на групата „автопатрул“ и има определен брой редакции, може да стане също и патрульор, без да е необходимо да преминава през гласуване. По тази причина, на включването в групата трябва да се гледа сериозно: патрульорите трябва не просто да бъдат удовлетворени от качеството на приносите на съответния редактор, но и да нямат проблем с това той или тя да станат също патрульори.

В групата „автопатрул“ не би следвало да бъдат включвани потребители, които нямат необходимите качества да бъдат също и патрульори.

Официално приета процедура за взимане на решения няма, но през годините негласно се е наложила практиката за включване в групата да е желателна подкрепата на поне още един патрулиращ, освен предложилия, както и да няма възражения от други патрулиращи. За изключване от групата, обратно, е достатъчно самото предложение, но трябва да се търси баланс и с мнението на другите патрулиращи, ако то съществено се отличава от това на предложилия. Решенията трябва да бъдат плод на консенсус, а не на механично броене на гласове, тъй като смисълът на групата „автопатрул“ е да улеснява работата на всички патрульори.

Относно срока за обсъждане, като цяло, колкото по-малко патрульори са взели отношение по дадено предложение, толкова по-дълго време е редно то да престои за допълнителни коментари и евентуални възражения, особено предвид факта, че автопатрулите могат да стават патрульори без гласуване. Таблицата по-долу дава ориентировъчни, незадължителни срокове за предложенията за включване. Предложенията за изключване представляват по-сложни казуси и като цяло може да е препоръчително да се изчакват обичайните две седмици, освен в случаите, налагащи незабавно отнемане на флага. При всяко положение, администраторите имат правото да вземат решения по всяко време, изцяло по собствено усмотрение.

Гласове Symbol support vote.svg За
вкл. на предложилия
и на решаващия
Гласове Symbol oppose vote.svg Против
вкл. на решаващия
Време за изчакване
1 0
2 0 1-2 седмици
3 0 3-7 дни
4 или повече 0 0-2 дни
1 или повече 1 2 седмици
1 или повече 2 или повече 0

За повече информация относно работата на патрульорите и групата „автопатрул“, прегледайте помощната страница Уикипедия:Патрульори.

Предложения и гласуване[редактиране на кода]

Включване в автопатрул[редактиране на кода]

Забележка:
██ чакащи одобрение ██ приети предложения ██ отхвърлени предложения

Предложен Гласове Решение
Eliza Beth (беседа - приноси)
 • Symbol support vote.svg За. Бот, поддържащ списъка и добавящ шаблони към страниците в Инкубатора. Редакциите му не се нуждаят от отпатрулиране. Ted Masters (беседа) 18:34, 18 март 2020 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За--Vodnokon4e (беседа) 19:10, 18 март 2020 (UTC)
 • Symbol comment vote.svg Коментар: Идеята ми за този бот беше да експериментирам различни неща с изкуствен интелект по редактиране на статии и затова не съм му давал и сам автопатрул. Може би конкретно за инкубатора липсата на автопатрул е досадна, наистина. Бих могъл да регистрирам отделна сметка само за тази дейност, а може и просто засега да се даде автопатрул на Елиза, пък в бъдеще, ако стигна до въпросните експерименти, да го махна пак и тогава да направя отделна бот сметка за инкубатора. Като цяло, за мен всички варианти са еднакво приемливи. Ако с нещо мога да съдействам, пишете. — Luchesar • Б/П 19:50, 18 март 2020 (UTC)
 • Symbol comment vote.svg Коментар: Лъчо, аз се двоумях дали да предложа бота за автопатрул, точно защото бях прочел каква е идеята зад създаването му. Чудих се, чудих се, че накрая взех та го предложих. :-) Но да, трябваше да попитам първо на твоята беседа. Иначе аз смятам, че няма да е лошо да му се даде флаг „автопатрул“ засега, а щом изникнат други дейности – може да му бъде свален. --Ted Masters (беседа) 20:25, 18 март 2020 (UTC)
Ok --Ted Masters (беседа) 02:42, 31 март 2020 (UTC)
Carbonaro. (беседа - приноси)
 • Symbol support vote.svg За Макар и по-активен от неотдавна, потребителят е наясно с основните правила, технически грамотен е, а следи и за добър правопис Ket (беседа) 10:42, 11 май 2020 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За--Vodnokon4e (беседа) 10:59, 11 май 2020 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За --Ted Masters (беседа) 19:14, 16 май 2020 (UTC)
Ok --Стан (беседа) 19:37, 16 май 2020 (UTC)
Ambra75 (беседа - приноси)
 • Symbol support vote.svg За Много продуктивна потребителка. Макар че има още какво да се желае, смятам че вече достатъчно усвои правилата Ket (беседа) 16:38, 27 май 2020 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За --Молли (беседа) 17:40, 27 май 2020 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За. — Luchesar • Б/П 16:37, 29 май 2020 (UTC)
Ok --Спасимир (беседа) 18:31, 29 май 2020 (UTC)‎
Илиев2010 (беседа - приноси)
 • Symbol support vote.svg За Продуктивен и грамотен потребител, който не чупи и не е нужно да му се проверяват постоянно редакциите. Спасимир (беседа) 14:50, 23 юли 2020 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За. — Luchesar • Б/П 14:56, 23 юли 2020 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg Против Макар че преводите му не са лоши, потребителят има склонност да въвежда несъществуващи понятия, не посочва български източници и имам впечатление, че не схваща напълно основни принципи--Ket (беседа) 19:22, 7 август 2020 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg Против Всичките му редакции трябва да се проверяват внимателно. Към всичко посочено от Ket което съвпада с моето мнение потребителят има навика да създава ненужни пренасочвания и използва странни имена на статии - не само преводни напр. Кръстник, Кръстница пренасочващи към Кръстници. Проблем е и това че е много активен потребител с преобладаващо добри редакции, но и отделни лъжички катран като в поговорката. Дори само въведението на тази статия е достатъчно да не съм съгласен да му се даде автопатрул „Кръстникът ... известен също като спонсор ...“ с източник на английски е пример за въвеждане на несъществуващо понятие. -- Сале (беседа) 12:28, 8 август 2020 (UTC)
Не‎ За даване на автопатрул е нужен консенсус между патрульорите. Може би след време може да се обсъди отново. — Luchesar • Б/П 15:15, 10 август 2020 (UTC)

Изключване от автопатрул[редактиране на кода]

Забележка:
██ чакащи одобрение ██ приети предложения ██ отхвърлени предложения

Предложен Гласове Решение

Коментари[редактиране на кода]

Няма.