Уикипедия:Бот/Задачи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Тази страница е предназначена за подаване на заявки за изпълнение на конкретни технически задачи, които могат да се автоматизират с по-специални технически средства — ботове (роботи). Пример за такива автоматизирани редакции е замяната на дадена дума с друга в 50 и повече статии.

Използването на роботи е за предпочитане, тъй като такива многобройни и еднотипни редакции биха изгубили ценно време на някой обикновен потребител, но няма да представляват особен проблем за някоя програма.

С такива задачи досега са се заемали: Архив на предишните заявки има тук:

Област и община - с малка буква[редактиране на кода]

Думите област и община трябва да са навсякъде с малка буква, вкл. в случаите от типа „oбекти (села, реки, хора и т. н.) в област Еди-коя-си“, село Еди-кое-си (област Еди-коя-си) и подобни. Изключения - (естествено) когато са първа дума в изречение или заглавие (на статия, раздел, картинка, колона в таблица). George (беседа) 11:34, 27 февруари 2014 (UTC)

Наистина тези думи, взети самостоятелно, са съществителни нарицателни имена, поради което се пишат с малка буква. Когато обаче участват в състава на сложни наименования, то тези изрази са съществителни собствени имена и се пишат с главна буква. Тези съставни изрази (напр. Област/Община Видин) са устойчиви имена на уникални териториални региони (като Граово, Тракия и др.), много по-големи по площ и по-известни от местностите (напр. Петрова нива), които пишем с главна буква. Освен това у нас (а предполагам, че и в чужбина) областите, общините, районите са юридически лица, чиито наименования явно са същ. собствени имена. --Elkost (беседа) 12:47, 24 септември 2014 (UTC)
Съжалявам, Елкост, но разсъжденията ти са доста свободни и не се подкрепят нито от обичайните правописни правила, нито (а това е по-съществено) от нормативната уредба. В ЕКАТТЕ, стр. VII и VIII, четем следния текст: "Законът... е изчерпателен и категоричен по отношение на административно-териториалните единици - те носят наименованието на населеното място - техен административен център (курсивът мой). ... (Това понякога) довежда до еднакви имена на различни АТЕ от един и същ вид." Един от примерите там: съществуват две общини с едно и също наименование - община Добрич (естествено, двете са с различен код). По-нататък следват "област София, ...област Добрич, ...област Пловдив, ...община Своге" и т.н., и т.н. Същия начин на изписване виждаме и в Единния класификатор на населените места, в края на краищата навсякъде, с изключение на нашата Уикипедия. През февруари предложих разделът „Статии за общини и области...“ в У:ПН, в който се твърдеше, че „...думите Област и Община са неразделна част от името и се изписват с главна буква...“ да отпадне като противоречащо на правописа, още повече, че „правилото“ се беше разпростряло тук-там и за Ном, Район, Регион и подобни. Тогава с мен се съгласиха Мико, Лъчезар, Молли, както и Спас Колев и Алиса Селезньова (последните двама с предложение да не отпада разделът, а да се прередактира, което и направих.) Надявах се горната заявка за бот досега да беше вече изпълнена (или поне да се види дали е възможно).--George (беседа) 20:22, 24 септември 2014 (UTC)

Ще си позволя да напомня за тази заявка – възможно ли е да се изпълни? Отегчително е да поправя ръчно, шаблоните и категориите също се седят грешни.--George (беседа) 16:12, 31 октомври 2014 (UTC)

Проблемът е, че задачата е доста тежка в техническо отношение и обхваща много голям брой статии. Примерно, аз нямам надеждно средство за промени в текста на статиите (главната буква трябва да се запазва в част от случаите). Може би е добре да се разбие на подзадачи (списъкът подлежи на допълване):
  • Преместване "Област Пловдив" -> "Пловдив (област)"
  • Преместване "Община Пловдив" -> "Пловдив (община)"
  • Преместване "Александрово (Област Хасково)" -> "Александрово (област Хасково)"
  • Преместване "Категория:<нещо си> Област Пловдив" -> "Категория:<нещо си> област Пловдив"
  • ...
Спас Колев (беседа) 13:06, 6 ноември 2014 (UTC)
Към предложенията на Спас: Преместване от типа "Област Пловдив" като "Пловдив (област)" май не е нужно, в заглавие така или иначе става с главна буква. Всъщност областите така и се наричат: област Пловдив, област Враца. Допълнително отбелязвам:
  • в шаблоните: oбекти (населени места в, образование в, реки в, хора от) Област („О“бщина) Еди-коя-си -> oбекти (населени места в, образование в, реки в, хора от) област („о“бщина) Еди-коя-си
  • село (град) А (Област („О“бщина) Б) -> село (град) А (област („о“бщина) Б)
  • Проблемът го има и в навигационните шаблони за Република Македония (за общините).
И още нещо – разделът „Статии за общини и области в България“ (с ново заглавие „Правопис на думите област и община“), както и разделът „Тирета и интервали около тях“ фактически са за общи правописни правила, а не за Имена на статии. Би трябвало да се преместят в Правила за оформление или в Полезни съвети. Всъщност най-добре е в Правопис, но той сега е зает от Списък на правописни грешки (доста елементарен и безполезен според мен).--George (беседа) 15:18, 12 януари 2015 (UTC)

Ще действаме ли?[редактиране на кода]

Ще го правим ли това или трябва още да се обсъжда? — Борислав 19:01, 11 януари 2015 (UTC)

Мисля, че е обсъдено. Въпрос на техническа реализация е само. --Спас Колев (беседа) 10:45, 13 януари 2015 (UTC)
Да я поема ли? — Борислав 10:59, 13 януари 2015 (UTC)
Заповядай. :-) --Спас Колев (беседа) 10:32, 14 януари 2015 (UTC)

Списък на статиите, в които имена на месеци са написани неправилно с главна буква[редактиране на кода]

В много статии месеците са написани с главна буква – например „Януари“ вместо „януари“. Тъй като някои от месеците са и имена – Август, например – не бих пуснал бот да поправя правописните грешки автоматично. Би било хубаво да бъде създаден списък на статиите, в които месеци са написани с главна буква и последните знаци преди името на месеца не са точка, точка и интервал, точка и нов ред, начало на клетка в таблица (|) или знак за списък (#, *). --Лорд Бъмбъри (беседа) 09:18, 10 януари 2015 (UTC)

Намерих си начин :). Скоро ще публикувам списъка. --Лорд Бъмбъри (беседа) 10:35, 17 февруари 2015 (UTC)

Разчистване на грешно зададен шаблон[редактиране на кода]

Моля в категориите и статиите със заглавие на кирилица да бъде разчистен шаблона {{Commons| }} --Nadina 22:15, 11 януари 2015 (UTC)

Можеш ли да поясниш? Какво имаш предвид с „разчистване на шаблона“? — Борислав 22:43, 11 януари 2015 (UTC)
Премахването му, не сочи към съответната страница, а към началната страница на Общомедия пример
--Nadina 22:44, 11 януари 2015 (UTC)
Разбрах. С пример всичко става ясно. :-) А каква е причината за тази употреба на шаблона? Копиране и вмъкване? Или пък в някоя помощна страница е посочено така и хората се заблуждават? — Борислав 22:53, 11 януари 2015 (UTC)
В английската Уикипедия (предполагам и в други на латиница), води до заглавие в Общомедия аналогично на текущата статия, в която е поставен шаблона, и с копиране е дошло при нас предполагам. В Общомедия естествено няма статии на кирилица :) Предполагам, че аналогично трябва да се премахне и шаблона {{Commonscat| }} --Nadina 23:00, 11 януари 2015 (UTC)
{{commonscat|Name}} и {{commonscat-inline|Name}} са работещи шаблони. --Rumensz (беседа) 15:53, 12 януари 2015 (UTC)
Говоря само за варианта, в който не е зададено "Name", когато статията е със заглавие на кирилица, няма как шаблона да пренасочи към съответната статия в Общомедия --Nadina 20:27, 12 януари 2015 (UTC)
Първо е добре да се провери дали има МЕП и оттам да се извади английското име. Ако няма, чак тогава може да се премахне шаблона. — Борислав 21:04, 12 януари 2015 (UTC)
Аз не искам да се разкарва целият шаблон, а само там, където не е зададен параметър след чертата Шаблон:Общомедия --Nadina 21:09, 12 януари 2015 (UTC)
Може при празен параметър стойността да се взима от Уикиданни (като Шаблон:Селище инфо, примерно). --Спас Колев (беседа) 10:49, 13 януари 2015 (UTC)

Асен Василев в Асен Василиев[редактиране на кода]

Тука изведнъж се оказва, че сме разнесли едно доста мащабно лайно без да искаме - на ужасно много места Асен Василиев е Асен Василев. Ще може ли във всички статии, в които се споменава книгата "Български възрожденски майстори" да стане от Василев на Василиев. --Мико (беседа) 05:24, 26 януари 2015 (UTC)

Бих могъл да се заема с това, но едва след няколко дни -- може би в края на седмицата. — Luchesar • Б/П 14:39, 26 януари 2015 (UTC)
Ok Може да прегледаш последните 160 приноса на BotNinja. Единствено само не разбрах защо Jingiby връща редакциите. --Termininja 19:12, 26 януари 2015 (UTC)
Благодарско. Не знае сигурно, че ние сме омацали. --Мико (беседа) 19:33, 26 януари 2015 (UTC)
Браво, Нинджа! Сигурен ли си, че не си променил и други Василеви? — Luchesar • Б/П 22:10, 26 януари 2015 (UTC)
Критерият беше страницата да включва "Български възрожденски майстори". Аз проверих на ръка около 20-на редакции, всичките си бяха наред. --Termininja 22:31, 26 януари 2015 (UTC)
Хммм, добре. Аз се спрях, защото видях, че може да е малко сложно да се напише подходящ regex, особено ако ще е нужно да се сменят и имена на ref-ове -- да не говорим, че не беше ясно дали навсякъде начина на цитиране е еднакъв. Ако правилно разбирам, ти просто си сменил навсякъде по такива страници, където се среща "Български възрожденски майстори", думата "Василев" с "Василиев", така ли? — Luchesar • Б/П 22:34, 26 януари 2015 (UTC)
Да, предварително прегледах няколко случайни страници да видя какви са записите и видях че няма да е никакъв проблем да ползвам string.replace(). Аз съм си изкарал всички видове страници в отделни класове със съответните пропъртита и методи и само си ги извиквам в зависимост от това какво ми трябва. Това ми отне около 2-3 мин да го напиша. --Termininja 23:06, 26 януари 2015 (UTC)
Това е просто и ефективно решение, но с един сериозен проблем. Ако някъде в такава страница има и друг Василев, който наистина си е Василев, вече е преименуван на Василиев. :-) Все пак, като начало е доста добре, но имай предвид, че регексовете са сложна материя, и то не толкова в това да научиш синтаксисите на различните видове, колкото именно да измислиш подходящия като логическа конструкция регекс, който да мачне всичко, което искаш да промениш, и само това, което искаш да промениш. Обаче за 20+ години и аз самият все още се уча, така че не се шашкай. ;) В случая може да е добре да се прегледат страниците. Малко вероятно е да има подобни съвпадения, но не е невъзможно, предполагам. — Luchesar • Б/П 23:15, 26 януари 2015 (UTC)
Аз проверих на ръка също 20-тина от редакциите на бота - всичко е наред. Много чиста работа. --Мико (беседа) 04:57, 27 януари 2015 (UTC)
Мико, да поясня какво реално е станало, за да го имаш все пак предвид. На всяка страница, където в текста се среща фразата "Български възрожденски майстори", думата "Василев" е била сменена с "Василиев", без значение дали е ставало въпрос за автора на книгата, сбъркан като Василев, или за друг, наистина имащ фамилията Василев, и просто споменат паралелно на същата страница. Не знам колко е вероятно да има такива други Василеви на тези страници, но просто го имай предвид, защото знам, че няма да ти е приятно, ако изведнъж те се окажат със сбъркани фамилии, изписани като "Василиев", вместо "Василев". Нинджата, разбира се, не трябва да бъде укоряван в случая -- на неговите години и аз бях така ентусиазиран, ако не и повече. — Luchesar • Б/П 11:24, 27 януари 2015 (UTC)
Да, бе, Лъчо - схванах го още първия път. :-) С времето човек обръгва не само на възможни грешки, но и на съществуващи - ако знаеш колко много пъти виждам грешки, които не отварям, ще те заболи главата. :-) --Мико (беседа) 11:32, 27 януари 2015 (UTC)
Така и предположих, но най-кофти е когато нещо остане неизяснено (макар всички да са си мислели, че е ясно) и се забрави, а после след време започне едно чесане по главата защо нещото е станало по еди-какъв-си начин. Точно тая нощ се борих с един такъв проблем и сигурно затова реших да се подсигуря в обясненията. ;) Дано само Нинджата не ми се обиди, но мисля, че и той ще ме разбере. :) — Luchesar • Б/П 11:43, 27 януари 2015 (UTC)
Вместо да го коментираме реших, че ще е по-лесно да пусна още един бот който да провери дали на всички минати страници има име различно от „Асен Василиев“, при което от всички 160 бяха открити 9 статии на които се срещаха имената Атанас Василиев, Алексо Василиев, Светла Василиева или Данчева-Василиева, А., което означава че цялото това писане си е заслужавало. Всички имена в тези 9 статии са оправени. Мерси за забележката, друг път ще се подсигурявам със regex и няколко пъти ще проверявам какво мачва. --Termininja 13:40, 27 януари 2015 (UTC)
Отлична работа, Нинджа, браво! Самокритичността е едно от качествата, по което си личат истински талантливите хора. Ако винаги постъпваш така в живота, сигурен съм, че ще постигнеш много. Между другото, наистина ми спести много време, щото със сигурност щях да се туткам доста по-дълго и мрачно, отколкото на теб ти отне всичко, барабар с проверката, и то явно с голяма лекота. Благодаря ти! :) — Luchesar • Б/П 15:41, 27 януари 2015 (UTC)
Малко мазновато става, но наистина благодарим и аз. (В крайна сметка целата работа е за едното благодарим, нали :-)) --Мико (беседа) 16:30, 27 януари 2015 (UTC)

Заявка за бот[редактиране на кода]

Преместено от Уикипедия:Разговори. --Termininja 18:56, 27 февруари 2015 (UTC)


Преди малко написах Академично издателство „Марин Дринов“. Това е основното и може би най-значимото научно издателство у нас. Търсене в У по заявка "издателство „Марин Дринов“" извади 702 резултата и още 531 на "АИ „Марин Дринов“". Някой технически грамотен дали може да се заеме да направи има-няма 1 234 връзки? Повечето връзки са в таг <ref>{{cite book |title= |last= |first= |authorlink= |coauthors= |year= |publisher=Академично издателство „Марин Дринов“ |location= |isbn= |pages= |url= |accessdate=}}</ref>. Поздрави, --Иван беседа 17:56, 27 февруари 2015 (UTC)

С тоя шаблон елиминирах около 100-тина. --Termininja 18:56, 27 февруари 2015 (UTC)
Благодаря за съдействието. :) --Иван беседа 05:32, 28 февруари 2015 (UTC)
Всичките тези шаблони за него ли се отнасят? --Termininja 12:13, 28 февруари 2015 (UTC)

Да :) Иван беседа 12:58, 28 февруари 2015 (UTC)

Военна заслуга[редактиране на кода]

Може ли всички от Категория:Носители на орден За военна заслуга да минат в Категория:Носители на орден „За военна заслуга“? Благодарим. --Мико (беседа) 17:40, 28 февруари 2015 (UTC)

Ok . Пусни си CategoryMaster за да можеш и ти. --Termininja 17:57, 28 февруари 2015 (UTC)
Не знаех, че вече и обикновените могат. :-) Благодарско. --Мико (беседа) 19:08, 28 февруари 2015 (UTC)
Хм, аз пък те подведох, толкова джаджи вече почнах да се бъркам. Сори. --Termininja 20:56, 28 февруари 2015 (UTC)

Изтриване на шаблон:Coord[редактиране на кода]

Проблем: тук. В статията има шаблон за координати на първия ред, но шаблон:Сграда тегли координати от Уикиданни, които се изписват върху тези от шаблон:Coord. Практически е необходимо за шаблони като Сграда да бъде изтрит шаблон Coord от статиите. --Лорд Бъмбъри (беседа) 13:04, 15 март 2015 (UTC)

Ok Всъщност, оказа се, че има само още 7 проблемни страници. Премахвал съм шаблона обаче само там, където е използван с параметър display=title, понеже има други места по статиите, където е използван за отделни обекти. Освен това, със София Аутлет Център имаше проблем, че изглежда координатите ги няма в Уикиданни. Въведох ги ръчно в шаблона "Сграда", понеже не съм работил точно с този тип данни. Не съм сигурен дали ще бъдат автоматично пренесени към Уикиданни, или някой ще трябва все пак да ги въведе ръчно там и да ги махне от шаблона. — Luchesar • Б/П 15:44, 15 март 2015 (UTC)

Охридско наместничество[редактиране на кода]

Може ли там, където се среща http://www.dke.org.mk/namesnistva.asp да се смени с http://www.dke.org.mk/index.php/namesnistva. Благодаря. --Мико (беседа) 18:33, 24 март 2015 (UTC)

Унифициране на параметри в шаблоните[редактиране на кода]

В {{Музей}} и {{Художествена галерия}} показателите за име са съответно „музей“ и „галерия“. За унифициране с всички останали шаблони да се сменят с показател - „име“. --Rumensz (беседа) 16:07, 5 май 2015 (UTC)