Уикипедия:Бюрократи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  
Аз е сериозен котарак. Моля Вас влезнете в мой офис сега.

Бюрократите в Уикипедия са потребители, които имат техническата възможност:

Бюрократите са задължени с правило и изискване за консенсус да дават статут на администратор/бюрократ, само когато това отразява желанието на общността, т.е. след успешно преминала процедура на Уикипедия:Предложения за администратори. По същия начин, от тях се очаква да преценяват добре дали да преименуват локално потребителски сметки и дали се спазват правилата за работа с ботове, когато дават бот-статут на сметки. От бюрократите се очаква да са способни да вземат консенсусни решения и когато се налага, да могат да обясняват логиката на действията си по цивилизован начин.

Бюрократите нямат възможност да извършват глобално преименуване на потребителски сметки, да отнемат веднъж дадени администраторски права, както и да дават други видове права за достъп, освен горепосочените. Такива възможности имат единствено стюардите – малка международна група от потребители, които обслужват всички проекти на Уикипедия. Стюарди се избират веднъж в годината. За повече информация: m:Steward requests/Permissions.

Бюрократите трябва да се грижат да опазват сметката си от неправомерен достъп. Освен използването на добра парола, силно препоръчително е също активирането на двуфакторната аутентикация.

В момента в Уикипедия на български бюрократите са 3, или 0,43% от активните потребители. Списък можете да намерите на тази страница.

Вижте също[редактиране на кода]

Страници на български език
Страници на английски език
Специални страници
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wikipedia:Bureaucrats“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.