Уикипедия:Администратори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:А, У:АДМ, WP:ADMIN

На всеки потребител в Уикипедия е разрешено да редактира страници, качва файлове и много други. И все пак има няколко функции, които са достъпни само за администратори (синоним на английски: sysops). Това включва

  • „изтриване“ (скриване) и „възстановяване“ (показване) на страници и файлове с цялата или частичната им история на редакциите,
  • блокиране (забраняване) и отблокиране (разрешаване) на редактирането на потребители от дадени IP адреси или потребителски сметки,
  • блокиране (защитаване) и отблокиране на редактирането на конкретни страници,
  • променяне на текстовете на интерфейса на сайта, като надписи на бутони, съобщения и пр.,

както и още някои други.

В момента в Уикипедия на български администраторите са 24, или 3,01% от активните потребители. Списък можете да намерите на Уикипедия:Списък на администраторите или на тази автоматично актуализирана страница.

Как се става администратор[редактиране на кода]

Аз серьозен ъдмин... тва серьозна рабутъ

Всеки редактор, който е придобил право на глас, направил е известни приноси към енциклопедията и е показал своята съпричастност към проекта, може да се кандидатира за администратор. Кандидатите следва да отправят заявка на страницата Уикипедия:Предложения за администратори, следвайки описаната там процедура. На същата страница редакторите могат да номинират и друг уикипедианец за администратор, но преди да разкрият процедурата трябва първо да получат неговото съгласие.

Кандидатстването за администратор в сродните проекти Уикиречник, Уикицитат, Уикикниги или Уикиновини става на съответните страници в тези проекти — Уикиречник:Администратори, Уикицитат:Администратори, Уикикниги:Администратори или Уикиновини:Администратори.

Администратор се избира с мнозинство "В".

Препоръчително е след получаването на правата избраните за администратори да активират за своята сметка двуфакторната автентикация.

Администраторите също така могат да включат падащото меню за администратори от Джаджи -> Падащи менюта, което съдържа често използвани шаблони.

Отговорности на администраторите[редактиране на кода]

Вижте също Уикипедия:Наръчник на администратора.

Администраторите трябва:

Правомощия на администраторите[редактиране на кода]

Основни правомощия[редактиране на кода]

Администраторите могат:

  • да редактират защитени страници, да правят дадена страница недостъпна за редактиране, както и да свалят нейната защита.
  • изтриват и възстановяват страници и файлове, заедно с тяхната история; както и само да преглеждат изтрити страници и файлове в различните техни версии.
  • да блокират и отблокират IP адреси и регистрирани потребители. За повече информация: Списък на блокираните адреси и потребители.
  • да правят различни глобални настройки на функционалностите и интерфейса на Уикипедия (Javascript, CSS) и да променят локалните системни съобщения в страниците на именното пространство МедияУики — това са низовете, дефинирани в масива $wgAllMessagesBg от езиковия файл (Специални:Системни съобщения).
  • да извършват отмяна, т.е. връщане накуп на цяла поредица от редакции на даден потребител по дадена страница.

Други права[редактиране на кода]

Освен описаните по-горе права, администраторите имат достъп и до някои функционалности и специални страници, които в списъка им излизат в получер шрифт.

  • Имат възможност за локално качване на файлове (достъпно само за администратори от август 2008);
  • Могат да преместват защитени срещу преместване страници;
  • Могат да местят автоматично заедно с основната страница на до 100 нейни подстраници.
  • Имат достъп до списъка с ненаблюдавани страници, с цел преглед на страници, които са по-уязвими от вандали, тъй като никой редовен потребител не ги наблюдава.
  • Могат да преглеждат историята и съдържанието на изтрити страници и файлове, както и на списъците от изтрити приноси на другите редактори.
  • Ползват се с правата патрул и автопатрул, т.е. могат да отбелязват страници като проверени. От своя страна могат да дават и отнемат правото автопатрул.
  • Могат да създават потребителски сметки с имена, сходни с имената на вече регистрирани сметки.
  • Имат възможност за редактиране дори в случай че IP адресът на администратора принадлежи на цял регистър от текущо блокирани IP адреси.
Страници на български език
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Administrators“ и страницата „Administratoren“ в Уикипедия на английски и немски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори.