Уикипедия:Администратори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

На всеки потребител в Уикипедия е разрешено да редактира страници, качва файлове и много други. И все пак има няколко функции, които са достъпни само за администратори (синоним на английски: sysops). Това включва

 • изтриване и възстановяване на страници и файлове с цялата им история или част от историята,
 • блокиране и разблокиране на IP-адреси и регистрирани потребители,
 • вдигане и сваляне на защита от страници,
 • достъп до системните съобщения, определящи интерфейса на сайта,

както и още някои други.

В момента в Уикипедия на български администраторите са 26, или 3,57% от активните потребители. Списък можете да намерите на Уикипедия:Списък на администраторите или на тази автоматично актуализирана страница..

Как се става администратор[редактиране на кода]

Аз серьозен ъдмин... тва серьозна рабутъ

Всеки редактор, който е придобил право на глас, направил е известни приноси към енциклопедията и е показал своята съпричастност към проекта, може да се кандидатира за администратор. Кандидатите следва да отправят заявка на страницата Уикипедия:Предложения за администратори, следвайки описаната там процедура.

Редакторите също така могат да номинират друг уикипедианец за администратор, но преди да разкрият процедурата трябва първо да имат неговото съгласие.

Кандидатстването за администратор в сродните проекти Уикиречник, Уикицитат, Уикикниги или Уикиновини става на съответните страници в тези проекти — Уикиречник:Администратори, Уикицитат:Администратори, Уикикниги:Администратори или Уикиновини:Администратори.

Администратор се избира с мнозинство "В".

Избраните за администратори по принцип би следвало да се абонират за пощенския списък admin-requests@, а при желание също и за списъка admin-notify@.

Администраторите трябва да се грижат да опазват сметката си от неправомерен достъп. Освен използването на добра парола, силно препоръчително е също активирането на двуфакторната аутентикация.

Отговорности на администраторите[редактиране на кода]

Администраторите трябва:

Правомощия на администраторите[редактиране на кода]

Основни правомощия[редактиране на кода]

Администраторите могат:

 • да редактират защитени страници, да правят дадена страница недостъпна за редактиране, както и да свалят нейната защита.
 • изтриват и възстановяват страници и файлове, заедно с тяхната история; както и само да преглеждат изтрити страници и файлове в различните техни версии.
 • да блокират и отблокират IP-адреси и регистрирани потребители. За повече информация: Списък на блокираните адреси и потребители.
 • да правят различни глобални настройки на функционалностите и интерфейса на Уикипедия (Javascript, CSS) и да променят локалните системни съобщения в страниците на именното пространство МедияУики — това са низовете, дефинирани в масива $wgAllMessagesBg от езиковия файл (Специални:Системни съобщения).
 • да извършват отмяна, т.е. връщане накуп на цяла поредица от редакции на даден потребител по дадена страница.

Други права[редактиране на кода]

Освен описаните по-горе права, администраторите имат достъп и до някои функционалности и специални страници, които в списъка им излизат в получер шрифт.

 • Имат възможност за локално качване на файлове (достъпно само за администратори от август 2008);
 • Могат да преместват защитени срещу преместване страници;
 • Могат да местят автоматично заедно с основната страница на до 100 нейни подстраници.
 • Имат достъп до списъка с ненаблюдавани страници, с цел преглед на страници, които са по-уязвими от вандали, тъй като никой редовен потребител не ги наблюдава.
 • Могат да преглеждат историята и съдържанието на изтрити страници и файлове, както и на списъците от изтрити приноси на другите редактори.
 • Ползват се с правата патрул и автопатрул, т.е. могат да отбелязват страници като проверени. От своя страна могат да дават и отнемат правото автопатрул.
 • Могат да създават потребителски сметки с имена, сходни с имената на вече регистрирани сметки.
 • Имат възможност за редактиране дори в случай, че IP-адресът на администратора принадлежи на цял регистър от текущо блокирани IP-адреси.

Вижте също[редактиране на кода]

Страници на български език
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Administrators“ и страницата „Administratoren“ в Уикипедия на английски и немски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.