Уикипедия:Решения за политиката

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от У:РП)
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  
Green check.png Тази страница е правило в Българската Уикипедия. Тя е утвърдена с гласуване и следва да бъде спазвана от всички потребители. Не редактирайте тази страница, ако не сте сигурни, че промените ви ще се приемат с консенсус. Ако имате съмнения, първо обсъдете промените на беседата.

Официална политика на Уикипедия и вземане на политически решения[редактиране на кода]

Официалната политика на Уикипедия са целите и задачите, които преследва, и методи и средства, с които си служи Фондация Уикимедия и уикипедианската общност в борбата за постигането им, за защита и запазване на своите интереси във вътрешните на общността взаимоотношения и в отношенията към външния свят (медии, различни организации, проекти и личности).

Целта на Уикипедия е създаването на свободна енциклопедия, събирането, разширяването, подреждането на цялото човешко знание и разпространението му до всеки човек на Земята.

Основните средства, с които уикипедианската общност си служи за изграждането на енциклопедията, са Лицензът за свободна документация на ГНУ и Неутралната гледна точка. Достоверността на текстовете се постига чрез възможност за проверка. За добрите взаимоотношения помежду си, участниците спазват цивилизованост и уикиетикет.

Българоезичната уикипедианска общност следва по традиция практиките, правилата и препоръките от най-голямата и стара уикипедианска общност - англоезичната. Повечето правила, методи и средства са изпитани с времето и на практика се прилагат успешно и в българоезичния проект. Част от практиките в англоезичната уикиобщност в момента не се прилагат тук, поради разликата в големините на двете общности. Част от правилата, управляващи българоезичния проект, са специфични за тукашната общност.

Основната цел на Уикипедия и основните средства за постигането ѝ не се подлагат на промени. За постигането на основната цел, българоезичната уикиобщност има свободата да вземе решения за идентифициране на конкретни междинни цели, задачи, условия и линии на поведение, както и за адаптиране на правилата или създаване на нови правила и средства. С изключение на основната цел (създаване на свободна енциклопедия) и основните средства (лицензът за свободна документация на ГНУ и неутралната гледна точка), общността може да промени или адаптира всеки аспект на политиката. Когато дадено решение е прието, то се прилага като част от официалната политика на българоезичната Уикипедия.

Процедура за вземане на политически решения[редактиране на кода]

Решения за промени от какъвто и да било характер или адаптации на официалната политика се вземат единствено чрез аргументиране, достатъчно обсъждане и постигане на консенсус от страна на активната уикипедианска общност, както относно необходимостта им, така и относно и формулировката им.

За процедура за гласуване към Уикипедия:Решения за политиката се ползват правилата за гласуване, като решенията се вземат с мнозинство В : 6 или повече гласа „за“ формиращи поне 3/4 от общия брой валидни гласове (по точка 6.3).

Информативна част[редактиране на кода]

Архив[редактиране на кода]

Това е списък на минали гласувания относно политиката в българоезичната Уикипедия. Ако искате да направите политическо предложение, моля прочетете упътването и официално приетите правила. В идеалния случай, въпросното предложение е добре обсъдено на друго място в Уикипедия, и за него е постигнат вече някакъв консенсус, а гласуването служи само за "официално" приемане на политиката.

Ако желаете да направите коментар към някое от допитванията, моля не редактирайте архивираните страници, а използвайте Уикипедия:Разговори или някое друго място.

  1. Забрани за редактиране 08:55, 16 фев 2005 (UTC) отхвърлено (процедурни грешки) (0/0)
  2. Правила за гласуване и обсъждане на политически решения 16:56, 16 юли 2005 (UTC) прието (10/0)
  3. Анекс към процедурата за решения на политиката 12:13, 18 септември 2005 (UTC) прието (7/0)
  4. Правила за гласуване 12:26, 18 декември 2006 (UTC) оттеглено (грешки в текста) (0/0)
  5. Правила за гласуване (втори път) 22:42, 24 април 2007 (UTC) прието (16/0)
  6. Процедура за вземане на решения за политиката 17:13, 26 май 2007 (UTC) прието (19/0)