Джак Ръсел териер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джак-Ръсел териер
Jack Russell Terrier2.jpg
Характеристики
Ръст 25—30 см
Тегло 5—6 кг
Произход
Страна Flag of England.svg Англия
Класификация МФК
Група 3
Секция 2
Номер на стандарт 345
Джак-Ръсел териер в Общомедия


Джак Ръсел териер (Jack Russell Terrier) е порода куче, възникнала през 19 век в Англия. Използва се в лова на наземен и подземен дивеч.

За идеални пропорции на породата се смятат около 30 см височина и около 5- 6 кг тегло. Приблизителната продължителност на живота му е около 13-14 години. Козината на Джак Ръсел териера е обикновено бяла, с твърд, плътен косъм, с рижави до черни петна, в основата на опашката и главата. Кучетата могат да са късокосмести или дългокосмести.

За разлика от другите ловни териери, джак ръсел териерът е прочут с безстрашния си, но благоразумен характер. Той има точна представа за възможностите си и не поема излишни рискове. Когато териерът предизвиква глиган, джак ръсел териерът застава на безопасна дистанция без това да намалява злобата му към дивеча. Когато работи в дупка, кучето джак ръсел може да оцени рисковете и да знае дали срещу него има лисица или язовец. Това умно поведение, типично за породата, е естествен резултат от работата при селекцията му, при която кучетата многократно са попадали в критични ситуации.

За разлика от другите ловни териери джак ръсел териерът се подчинява на командите на водача / ловеца по-лесно и реагира моментално. Тези кучета работят много добре и в глутница, а ако са гледани добре (социализирани и с добро отношение) се сработват чудесно и с други породи кучета.

Всички тези особености на характера на джак ръсел териера в комбинация с подчертаното му дружелюбие и склонност към изпълнението на трикове, го правят толкова модерен днес – весел, непретенциозен компаньон, едно голямо куче в малка „опаковка“.

Обаче е много важно да отбележим, че всеки, който си купи кученце от тази порода, трябва да се отнася към него както трябва. Защото когато порасне едно изпуснато, невъзпитано куче може да тероризира цялотото семейство. Отнасяйте се към този симпатяга още от началото като към голямо куче, а не като към плюшена играчка!

Как изглежда истинското куче Джак ръсел териерът е много активен – това е типичен работен териер със силен характер, гъвкаво средно дълго тяло и енергични движения.

Главата му е с плосък и не много широк череп, към очите постепенно се стеснява. Стопът му е добре изразен. Муцуната му е широка, със силни челюсти, пигментирани устни, ножична захапка.

Очите му са малки, тъмни, бадемовидни, с проницателен поглед. Не трябва да са изпъкнали, ръбовете на клепачите са добре прилепнали и черни.

Ушите му трябва да са пречупени или спуснати, много подвижни.

Тялото му е трябва да е по-дълго, отколкото високо. Гърбът е хоризонтален. Ребрата му горе са извити, в страни се сплескват, така че окръжността зад лактите може да бъде обхваната от двете ръце (от около 40 до 43 см.).

Опашката му при покой може да е свита. При движение трябва да е изправена и, ако е купирана, върхът и да бъде на равнището на ушите.

Космена покривка: косъмът може да е гладък, начупен или твърд с преобладаващ бял цвят. Позволени са черни, рижи или кафяви петна.

Джак ръсел териерът е общо взето дребен на ръст. Това е изискване, което се прилага към всички типично английски породи териери за лов на лисици: височината на мъжкия е до 35 см, а на женската – до 33 см. Теглото им е между 6 и 7 кг. като е добре да се спазва пропорцията 1 килограм на всеки 5 сантиметра.

Независимо от малкия си ръст, джак ръсел териерът е много яко и здраво куче. Селекциониран за лов и живот на открито при всякакви метеорологични условия и климат, той не се притеснява от дъжд, сняг, лед, горещина и студ. Може да живее на открито, в градинска колибка, но предпочита, разбира се, да бъде вкъщи с господаря си. Освен това животът му в контакт с човека благоприятства пълното развитие на необикновената интелигентност, типична за породата.

И в двата си варианта джак ръсел териерът е весел и забавен, но винаги изпълнен с достойнство. Той е дейно куче, винаги е нащрек, с будно и интелигентно изражение. Смело и дружелюбно, но по-скоро недоверчиво спрямо непознатите куче. Не се заблуждавайте от неговия мил и симпатичен вид и от неголемия ръст – както подобава на същински териери, тези кучета са способни безстрашно да връхлитат срещу много по-големи от тях противници. Надарени са с голяма интелигентност, която ги прави много търсени като актьори.

Джак ръсел е жизнерадостно куче със силен характер. Необходим му е господар, който обича спорта и движението и е смел и решителен. И, разбира се, най-добре е да ходи редовно на лов за лисици!

Какво още трябва да знаете за парсън ръсел и джак ръсел териерите: Те са ловни кучета. Особеностите на характера им и уменията им ги превърщат в прекрасни ловни кучета, макар копаенето на дупки и преследването по следа не винаги да е приятно на собствениците им. Плячката (която вие може и да не считате за такава) – котки, зайци, плъхове, мишки или птици – естествено възбужда ловните им инстинкти. Важно е в такива ситуации да можете да повикате обратно при вас кучето или да отклоните вниманието му в друга посока. Вродените му качества и имулсивност могат да бъдат държани под контрол само с редовни тренировки, търпение и предвидливост.

Разбират се добре с други домашни животинки. Добре е, ако са свикнали с тях още като малки кученца. Все пак не ви съветваме да ги оставяте насаме с домашни любимци като морски свинчета, гвинейски прасенца или хамстери.

Изискват постоянна дисциплина. Парсън ръсел и джак ръсел териерите са много интелигентни и винаги изпитват границите на възможностите си. Много често се оказва, че те вече командват собствениците си много преди самите стопани да са осъзнали това. За да се впишат в домакинството ви, тези кучета трябва задължително да са преминали поне курс по общо послушание – да ходят на повод и да изпъляват прости команди като ела!, седни!, легни! и място! Това обучение ще е и ваше улеснение – навсякъде хората приемат по-добре послушните кучета.

Нуждаят се от достатъчно активност. Ако не им обръщате необходимото внимание и не им осигурявате възможност да изразходват енергията си, те ще намерят как да я оползотворят и да се забавляват. Но игрите им може да са доста разрушителни. Едно активно и силно куче като джак ръсел териера е прекрасна компания за всякакви разходки, туристически походи, бягания, преходи с велосипеди, екскурзии или езда, независимо дали в друго време ходи на лов със собственика си или не. Освен това парсън ръсел и джак ръсел териерите много обичат аджилити и всички други подходящи за кучета спортове. Изразходвалият енергията си джак ръсел териер ще е най-послушното и кротко куче у дома.

Те са големи кучета в малко тяло. Имат същата (и дори по-голяма!) нужда от тренировки като далеч по-големи кучета. Те разсъждават като големи кучета! Затова често предизвикват 3 пъти по-големи от тях противници.

Те са нежни с децата и отлични семейни кучета. Обичат да са на открито и винаги са готови за игра. Но е много важно да научите децата си как да играят с тези кучета. Те не трябва да се отнасят грубо с тях и да ги дразнят. Не трябва да ги закачат когато се хранят или спят. Както всяко куче, и джак ръсел териерът никога няма да остави без внимание и охрана бебе или дете. Малките деца често се опитват да яздят кучетата. Но при джак ръсел това не трябва да се позволява.

Трябва им висока и здрава ограда. Защото в противен случай с лекота могат да прокопаят проход под нея, да прескочат живия плет или по-ниска ограда. Ако ги оставяте без наблюдение и никой не играе с тях в двора ви, трябва да сте сигурни, че когато се отегчат (а това ще стане много бързо), те няма да са само след няколко минути при съседите ви, усърдно разкопавайки зелената трева пред входа им.

Имат лесна за поддържане козина. Тя се нуждае единствено от изчеткване веднъж на седмица. Разбира се, като всички кучета, и те сменят козината си няколко пъти в годината.

Те са чудесни приятели! Парсън ръсел и джак ръсел териерите винаги са весела компания. НО! Познанията за спецификата на характера им са много важни. Собствениците им трябва да ги обичат, такива каквито са, или поне да са толерантни към тях. Ако постъпвате така, никога няма да се разочаровате от тях, а ще споделяте ентусиазма на милионите им почитатели в цял свят. Режима на хранена е много важен за породата. Препоръчва се при подрастващите кученца хранене по 2 пъти на ден за предпочитане с качествени гранули. При по развити кучета хранене по веднъж на ден. Ако искате да разнообразите храната веднъж седмично можете да давате чисто пилешко месо на вашето кученце. Свинското месо не е препоръчително, защото има много калории и по трудно разградими вещества.

Източници[редактиране | редактиране на кода]