Австралийски копринен териер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Австралийски копринен териер
Australian Silky Terrier.jpg
Australian Silky Terrier
Характеристики
Ръст23 – 26 cm
Тегло3 – 6 kg
Произход
СтранаFlag of Australia (converted).svg Австралия
Година1959
Класификация МФК
Група3
Секция4
Стандарт236
Австралийски копринен териер в Общомедия

Австралийски копринен териер (на английски: Australian Silky Terrier) е дребно куче с произход Австралия.

История[редактиране | редактиране на кода]

В края на 19 в. известен брой йоркширски териери били внесени от Англия в австралийските щати Виктория и Нови Южен Уелс. Любители смесили по-едри йоркшири с някои от техните австралийски териери и в кучилата се появили кученца, някои от които приличали на австралийски териери, други – на йоркшири, а трети имали по-особен вид.[1][2] Те именно послужили за създаването на копринния териер. Първоначално били създадени два стандарта за породата – през 1906 г. във Виктория. По-късно, през 1926 г., те били поправени и бил изготвен нов вариант на стандарта. Породата е призната от Австралийския национален киноложки съвет през 1958 г.[1]

Общ вид[редактиране | редактиране на кода]

Малко късокрако куче с правоъгълен формат и козина с характерна копринено подобна структура.

Тип поведение[редактиране | редактиране на кода]

Пъргаво, импулсивно и смело куче.[3]

Цвят[редактиране | редактиране на кода]

Ausztrál- selyemszőrű- terrier-Alana.jpg

Син, с кафяви подплащници. Синьото може да бъде сребристо или гълъбово-синьо. Кафявите подплащници трябва да бъдат ярки и наситен. Синият плащ трябва да започва от основата на черепа до върха на опашката, надолу достигайки до лактите на предните крайници и назад, покривайки бедрата. По опашката синьото трябва да бъде много тъмно. Кафявите подплащници се разполагат по муцуната и скулите, около основата на ушите, по краката и лапите и около ануса. Козината по върха на главата трябва да бъде сребриста или жълто-кафява, но по-светла от кафявите подплащници.

Космена покривка[редактиране | редактиране на кода]

Права, нежна, с коприненоподобна структура.[4]

Глава[редактиране | редактиране на кода]

Умерено дълга и здрава. Черепната част е плоска и не твърде широка между ушите. Дължината ѝ е по-голяма от дължината на муцуната. Стопът е плавен, а носната гъба е черна. Ушите са високо поставени, малки, с триъгълна форма, прави. Очи – малки, тъмни с бадемовидна форма и тъмни ръбове на клепачите. Светлите очи са сериозен дефект. Зъбите са здрави с ножична захапка.

Шия[редактиране | редактиране на кода]

Средно дълга, деликатна и грациозно носена.

Гърди[редактиране | редактиране на кода]

Средно широки и дълбоки.

Тяло[редактиране | редактиране на кода]

Австралийски копринен териер

Тялото е дълго с около 20% повече от височината при холката. Прекалено късото, както и прекалено дългото тяло се счита за дефект.

Предни и задни крайници[редактиране | редактиране на кода]

Лопатките са късопоставени и сключват подходящ ъгъл с раменните кости. Подрамената са прави и здрави. Бедрата са добре замускулени и здрави, но изглеждат тежки. Коленните и скакателните стави са добре заъглени и успоредни при поглед отзад. Лапите са малки, компактни, кръгли, със здрави и гъвкави стъпателни възглавнички. Ноктите са здрави и тъмно пигментирани. Белите или розовите нокти са дефект.

Опашка[редактиране | редактиране на кода]

Високо поставена и носена почти отвесно. Кушира се.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Clark, Anne Rogers. The International Encyclopedia of Dogs. Howell Book House, 1995. ISBN 0-87605-624-9. p. 419. (на английски)
  2. Silky Terrier. // American Kennel Club. Посетен на 6 януари 2022. (на английски)
  3. Australian Silky Terrier Breed Standard. // Fédération Cynologique International. Посетен на 6 януари 2022. (на английски)
  4. Australian Silky Terrier. // New Zealand Kennel Club. Архивиран от оригинала на 27 април 2005. Посетен на 6 януари 2022. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

International Australian Silky Terrier Database