Йоркширски териер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йоркширски териер
York Fiesta Kennel.jpg
Характеристики
Ръст до 30 см.
Тегло до 3.2 kg
Произход
Страна Flag of the United Kingdom.svg Великобритания
Класификация МФК
Група 3
Секция 4
Номер на стандарт 86
Йоркширски териер в Общомедия

Йоркширски териер е порода дребни, декоративни кучета, носеща името на графство Йоркшър в Англия, където е въведена за пръв път в края на 19 в. Създадена е още преди повече от 100 години, като във формирането ѝ участват скай териер, дендидаймънтериер, староанглийски териер. Устройвани са дори специални зрелищни представления, в които кучетата са демонстрирали умението си да улавят плъхове. Породата е утвърдена и стандартизирана през 1875 г. от Английския кенъл клуб с тенденция за смаляване на размерите.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Козина[редактиране | редактиране на кода]

Козината на тялото е умерено дълга, права, лъскава, изглеждаща като фина коприна. Цветът по гърба е стоманеносив, а на главата с богат златен цвят. Козината по гърдите е обилна, светложълто-кафява на цвят, по-тъмна в корените, по-светла в средата и най-светла в краищата. Йоркширският териер няма подкосъм и не сменя козината си често, както другите дългокосмести породи. Козината расте през целия му живот. Но за да поддържа красивата си козина, Йоркширският териер се нуждае от хубава козметика, ежедневно ресане и редовни подстрижки, за да изглежда козината му добре и да има здрав вид кучето. Образуването на възли е не просто естетически не добре, а и по този начин се опъва кожата и може да причини болка на кучето.

Уши[редактиране | редактиране на кода]

Ушите са прави, V образни, голи на връхчето и с дълги косми отстрани, падащи свободно към врата.

Характер[редактиране | редактиране на кода]

По характер йоркширският териер е жизнерадостен, любвеобилен, и същевременно уравновесен и с чувство за собственост.

Йорки подобни кученца[редактиране | редактиране на кода]

Има няколко породи кучета, които много приличат, но не са йоркширски териери. Това са австралийски копринен териер, силки териер и др. Основните разлики между тези породи и истинският йоркширски териер са късата козина, липсата на характерните „брада“ и „мустаци“, липсата на дълга козина около ушите, късата опашка и др.

Развъждане[редактиране | редактиране на кода]

  • Поради миниатюрния си размер, йоркширският териер е изключително трудна за развъждане порода. До разплод се допускат мъжки и женски екземпляри навършили минимум 18-месечна възраст, в абсолютно здраве, без никакви дефекти, с уравновесен характер и отличен външен вид. Теглото на женската не бива да е под 2,2 kg. В такъв случай обаче теглото на мъжкия трябва да е минимум с 30% по-малко от теглото на женската.
  • Разгонването на женската протича почти незабелязано, без характерното силно кръвотечение и цапане, характерно за кучета от едрите породи. Успешно заплождане може да се осъществи само в рамките на два дни – между 11 и 13 ден от началото на разгонването.
  • Бременността трае между 57 и 62 дни, като рязко наддаване в теглото на майката и издуване на коремчето се забелязват едва в последните 2 седмици. Крайната фаза на бременността протича изключително тежко, особено за миниатюрните майки. Ако не се дават специални хранителни добавки и витамини се стига често до преждевременно раждане и необратимо увреждане на половите органи.
  • Раждането протича трудно и е абсолютно необходимо асистиране от специалист, а в 90% от случаите израждането на малките кученца става с цезарово сечение.
  • Обикновено се раждат 2 – 3 кученца, много често 1 – 2 но се случва, макар и рядко да се родят и 3 – 4. Теглото на бебетата 80 – 100 гр.
  • Критичен период за бебетата е до навършване на 14-дневна възраст, когато проглеждат. В този период от развитието им смъртността при тях е голяма, често загива цялото кучило. След това обаче бебетата много бързо наддават на тегло и практически нямат никакви здравни проблеми.

Хигиена[редактиране | редактиране на кода]

  • Въпреки че йоркширският териер няма неприятна миризма „на куче“, няма подкосъм и не сменя козината си, е желателно да се къпе поне веднъж на 10 дни целогодишно, а когато се налага и по често. Чистата козина расте по-бързо и е по-жизнена. При къпане се използват специализирани шампоани и балсами за тази порода.
  • Веднъж седмично ушите трябва да се почистват с клечки за уши и разтвор за почистване на уши.
  • Ноктите трябва да се режат редовно, и да се поддържат с такава дължина, че кучето да стъпва на лапи, не на нокти. Тази процедура изисква специализирани клещи за нокти и малко сръчност.

Грижи за здравето[редактиране | редактиране на кода]

Йоркширският териер е изключително дълголетен, живее между 12 и 18 години. Няма типични за породата заболявания. Единственото, което трябва да се прави за него, е да са обезпаразитява редовно и да му се слага ежегодно ваксина срещу инфекциозни заболявания като гана, лептоспироза, бяс и т.н., а през летния период да се третира редовно с препарати срещу кърлежи. Също така трябва да се следи за устната му хигиена и здраве, тъй дребните породи кучета са предразположени към трупане на зъбен камък.